Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Marte.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241334
Numar de utilizatori inregistrati: 2930
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alex Lacatos
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Termeni si notiuni despre binocluri pe intelesul tuturor

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 18 Mai 2026 17:10 Download mesaj
Titlul subiectului: Termeni si notiuni despre binocluri pe intelesul tuturor
Raspunde cu citat (quote)

Initiez acest topic din dorinta de a pune la dispozitia utilizatorilor acestui forum, in special celor ce se afla la inceput de drum binocular, a unui dictionar explicativ al termenilor si notiunilor legate de aceste instrumente optice.
Ne intalnim des in postarile de pe forum cu termeni ca apertura, putere de marire, focala, definitie si rezolutie ( sunt acelasi lucru sau notiuni diferite?), poro, roof, obiectiv, ocular, acoperiri antireflex, ED, SD, HD, acromat, apocromat, prisme, pupila de iesire , FOV, AFOV si multe altele pe care cu siguranta un nou pasionat de binocluri nu are de unde sa le stie.
Pentru multi colegi definitiile acestor termeni si notiuni sunt arhicunoscute si din acest motiv va rog sa contribuiti fiecare cu cate o definitie sau chiar mai multe legata/legate de termenii folositi in lumea binoculara.
Sa incepem bineinteles cu definitia binoclului :

,,Binoclul este un instrument optic format din două lunete identice, montate în paralel și reglate pentru a fi utilizat cu ambii ochi simultan. Acesta permite observarea obiectelor îndepărtate, oferind terestru o imagine tridimensională și o apreciere mai precisă a distanțelor."

1.png
 Descriere:
 Marime fisier:  342.63 kb
 Vizualizat:  de 204 ori

1.png

ZEISS_Fernglas_Victory_HT_54_okularseits_seitlich_schwebend_1920x1920.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  73.45 kb
 Vizualizat:  de 202 ori

ZEISS_Fernglas_Victory_HT_54_okularseits_seitlich_schwebend_1920x1920.jpg

Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mai 2026 12:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Astazi despre obiective.
Obiectivele sunt acea parte a binoclului la care ne fixam ochii. Sunt de diferite tipuri si au dimensiuni variate. Sunt deasemenea de diferite culori cum ar fi verde, albastru, violet, etc.
Culorile sunt doar reflexii si reprezinta de fapt o preluare a adevaratei culori pe care o au prismele. Culoarea prismei este ,,impinsa" de catre lumina catre ochi si din acest motiv avem impresia ca de fapt culoarea ar apartine obiectivelor. In functie de aria obiectivelor putem calcula luminozitatea unui binoclu cat si tramsmisia luminii prin binoclu. Se masoara in cd/s.
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 19 Mai 2026 14:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai oameni buni, mutati topicul asta la bancuri, ca poate citeste careva si cred ca Cristib vorbeste serios.

PS nici la cel mai tare banc auzit vreodata nu am ras in halul asta Smile)))) sa pici pe jos nu alta.
PS2 Cristib, chiar te rog sa nu te superi pe mine de data asta, am ras de mi-au dat lacrimile, esti nr 1 la bancuri.
Sus
Cornel
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2022

MesajTrimis: 19 Mai 2026 14:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Obiectivul e ala care e inspre ceea ce vrei sa vezi, lentila mare.
Ocularul e ala care il pui la ochi, lentila mica.

Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mai 2026 14:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cristian Kata a scris:
...PS nici la cel mai tare banc auzit vreodata nu am ras in halul asta Smile)))) sa pici pe jos nu alta.
PS2 Cristib, chiar te rog sa nu te superi pe mine de data asta, am ras de mi-au dat lacrimile, esti nr 1 la bancuri.

Sa ma supar?! Omule eu chiar tin mult la tine, ca sa nu zic altfel, iar asta nu e gluma.
Am vazut ca initiativa nu starneste nici un interes, cu toate ca a fost facuta cu buna intentie, eu insumi mai am de clarificat multe in acest sens, atunci am zis sa incerc una antisubmarin sa vedem daca topicul e vizibil sau nu.
Cat despre râs, nici eu nu m-am putut abtine.
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 19 Mai 2026 14:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu m-am prins ca e la plesneala, ai pus poze cu obiective si era imposibil sa zici ca le pui la ochi, chiar daca termenii se pot incurca la graba, dar doua poze cu obiective...nu ai cum. Dar cel mai tare m-a "rupt" treaba cu reflexiile si culorile prismelor, tulai Veta Smile))). Chiar te pricepi.
PS maine la ce ora postezi? Sa ma uit primul, zi ceva despre culorile la inele la obiective, care is mai bune pt astro, care is pt terestru... Smile))
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Mai 2026 15:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu mi-as dori sa se continue intr-un mod serios, si nici macar nu e asa de greu.
Topicul poate ramane in forma in care este acum, insa fara contributia celor ce stapanesc deja bine cam totul despre binocluri e cam ca mancarea fara sare.
Sus
Night
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2024

MesajTrimis: 19 Mai 2026 22:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poate ar merita adus în discuție și avantajul privirii cu ambii ochi. Aici îmi permit să amintesc de un accesoriu denumit binocular (binoview).

Acesta transformă orice telescop, lunetă, într-un mare binoclu.

Cele mai frumoase (memorabile) imagini, le-am privit cu ambii ochi. Luna sau M42, fac ca timpul să stea în loc privindu-le.

Aș structura binocularismul în trei mari secțiuni: Binocluri cu prisme, fără prisme, și binoculare.
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Mai 2026 09:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Efectul de glob
Cred ca aceasta postare ce explica efectul de glob amintit isi gaseste usor locul si aici unde incercam cu ajutorul colegilor sa explicam anumite notiuni.
tudor a scris:
Aici e prezentat in detalii efectul de glob
https://www.holgermerlitz.de/globe/distortion.html
Când pe marginile campului vizual liniile drepte se păstrează drepte, adică fara distorsiuni liniare, vom avea totuși distorsiuni unghiulare. Și invers. Nu se vor anula Niciodată complet aceste distorsiuni. Ori va fi una, ori va fi alta. MAESTRIA sta in a le doza cât mai bine încât sa nu deranjeze privitorul. De exemplu când avem distorsiuni unghiulare mai mari decât cele liniare vom observa ca imaginea se deformeaza prin micșorare proportionala. Adica pe margini vom avea o magnificatie mai mica decât cea de pe centru si astfel iluzia ca tot ce se afla în centrul FOVului este mai aproape si ce este pe margini mai indepartat, liniile pastrandu-se drepte pe margini. Exact ca și cum te-ai uita la o sfera/glob. Punctul din centru va fi mai aproape iar cele de pe marginea sferei vor fi mai îndepărtate de observator. Efectul de glob Este o iluzie care nu pe toți ii obosește la fel. Cei de la Zeiss au făcut un studiu pe un eșantion de oameni și au ajuns la o medie de coeficient de perceptie a distorsiunii unghiulare (efectul de glob). https://www.holgermerlitz.de/newk/newk.html
Asa au proiectat Zeiss SF Victory 10x42 care pt majoritatea oamenilor are un echilibru ideal între distorsiunea unghiulara și cea liniara, echilibru bazat pe media coeficientului din studiu. Acestui binoclu (Zeiss SF Victiry 10x42) i s-a lasat doar o mica distorsiune liniara, doar cât să contracareze distorsiunea unghiulara și sa se afle în media din studiul lor de perceptie a efectului de glob. Acest binoclu, confirm studiului de la Zeiss are echilibrul cel mai natural pt percepția umana între cele doua tipuri de distorsiuni. Dar În alte binocluri cu camp plat efectul de glob își face simțită suparator prezenta mai ales terestru când facem "scanare" "panning" cu binoclul. Totusi aceasta distorsiune unghiulara își face simțită prezenta și la astro, când ducem de exemplu o stea dubla de la centru spre margine. Atunci observam ca spre margine binoclul își pierde capacitate de a menține despărțită dubla, datorita magnificatiei mai mici de pe margini fata de cea de pe centru. Mie personal îmi plac instrumentele fără acest efect de glob, datorita celor spuse mai sus.

Totodata adaug si cateva informatii culese de pe internet.
,,Efectul de glob (cunoscut în engleză ca rolling globe sau rolling ball) este o iluzie optică ce apare în special la binoclurile premium cu câmp vizual foarte plat (precum cele cu tehnologie field-flattener).Atunci când miști binoclul dintr-o parte în alta (panning), marginile imaginii par să se curbeze sau să se rotească, dând impresia că privești pe o suprafață convexă, sferică.De ce apare acest efect?Pentru a obține o imagine perfect clară de la o margine a câmpului vizual până la cealaltă, producătorii trebuie să elimine distorsiunile geometrice clasice. Când reușesc să facă asta, se creează o distorsiune a „măririi unghiulare”. Acest lucru înseamnă că mărirea din centrul câmpului nu mai este identică cu cea de la margini, iar creierul tău interpretează această diferență ca fiind o mișcare de rotație a unui glob.Ce trebuie să știi:Nu este un defect: Este o caracteristică de proiectare a opticii de vârf, întâlnită la branduri de top precum Swarovski Optik sau modele de la Zeiss.Sensibilitatea variază: Unele persoane nu observă deloc acest fenomen, în timp ce altele îl percep ca fiind deranjant sau pot resimți o ușoară stare de amețeală.Creierul se adaptează: Majoritatea utilizatorilor raportează că efectul dispare sau devine insesizabil după o perioadă de utilizare, pe măsură ce creierul se obișnuiește cu noul tip de perspectivă."

newpan_k0.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  243.46 kb
 Vizualizat:  de 24 ori

newpan_k0.gif

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum