| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241466 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2932 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 328
|
Trimis: 21 Mai 2026 21:55 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| CristiB a scris: | | Am filtre pentru Soare si se potrivesc la un astfel de binoclu dar sunt pentru obiective , pentru oculare nu auzisem niciodata. |
Din păcate încă mai găsești prin supermarketuri telescoape „pentru copii” care vin la pachet cu filtre <<solare>> care se montează la ocular. Secăturile care le vând au toate șansele să scape - plătește compania, adică asiguratorul - dar un gunoi care vine la trebulan cu pagina din forum care chipurile l-a determinat să facă pasul fatal are șanse mai mari decât zero să te bage în necaz. N-am încercat niciun moment să insinuez că ai putea avea idei d-astea, suntem între prieteni dar nu știi niciodată cine citește ce-ai postat, forumul e spațiu public iar anonimitatea e doar pentru băieții răi.
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018 Mesaje: 789
|
Trimis: 21 Mai 2026 22:14 Download mesaj |
|
|
|
| CristiB a scris: | Nu mi-ai zis nimic rau, doar ai facut misto. Cu ocazia asta ti-ai pierdut dreptul pentru Swarovski-ul pe care ti-l promisesem.
|
Pedeapsa nu e proportionala cu fapta comisa, eu zic ca merge si un avertisment, fapta nu putea pune in pericol receptorii optici.
|
|
| Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 328
|
Trimis: 21 Mai 2026 22:28 Download mesaj |
|
|
|
| Cristian Kata a scris: | Care e diferenta daca sunt pt obiective sau pt oculare? In ce priveste protectia NICI O IMPORTANTA, ata doar ca un filtru pe obiectiv o sa strice imaginea mai tare decat unul pe ocular. Acum pt amatorii de filtre verzi ca sa priveasca la Soare, filtrul verde NU OPRESTE NICI LUMINA UV SI NICI INFRAROSIE, ambele fiind invizibile pt ochiul uman, intra fara sa bata la usa prin astfel de filtre. Cristib, daca le folosesti filtrele acelea cum ti-am recomandat, esti 100% protejat, deci nu ti-am zis nimic rau . |
Diferența este că la ocular energia radiantă a soarelui (spectru vizibil+infraroșu +ultraviolet) poate fi suficient de concentrată ca să ardă o gaură prin filtru sau , cel puțin, prin stratul absorbant și sa-ți prăjească corneea, corpul vitros, irisul sau chiar cristalinul. Dacă ai avut vreodată curajul să-ți prăjești niște ouă, ai remarcat faptul ca albușul - transparent de felul lui - devine opac la căldură? La fel se întâmplă cu proteinele din lentilele ochiului.
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 21 Mai 2026 22:49 Download mesaj |
|
|
|
Nu as vrea sa te contrazic doar de dragul contrazisului, poate ca e cum zici tu, dar eu ma gandesc ca daca nu e filtrul in plan cu focarul ocularului sansele sa strice filtrul ar fi mici, iar daca se pune problema sa arda filtrul (pus in pozitia normala) vorbim de ceva extrem de periculos. Eu oricum nu m-as uita la Soare nici cu filtrul filtrelor, e prea riscant si e ceva care nu simti pe moment. Nu zic ca nu sunt filtre care te protejeaza, dar eu nu sunt curios de asa ceva. Iar un filtru prost sau neadecvat nu e nimic altceva decat un "mare mincinos" care iti taie din spectrul vizibil iar pupila "fraierita" se deschide ca sa intre cat mai multa radiatie uv si infrarosie pe care nu o simte ochiul si zice ca "nu este lumina", macar fara filtru intervine instant reflexul de aparare a ochiului si nu rezista sa stea deschis, pe cand cu filtru prost/neadecvat sta frumusel si admira .
|
|
| Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3530
|
Trimis: 21 Mai 2026 22:57 Download mesaj |
|
|
|
Eu zic sa lăsăm glumele, ghicitorile sau subintelesurile când vine vorba de observatii solare. Exact cum a zis mmarin, aici e un spatiu public, unde pot accesa aceste informații foarte mulți incepatori si oameni ce pot lua de bune aceste glume. Filtrele solare se pun doar pe obiective, NICIODATA la oculare. Ca sa fie clar Filtrele galbene sau de alte culori ce se pun la oculare NICIODATA nu se folosesc pentru observarea Soarelui fără filtru solar special pe obiectiv!!! Iar un filtru solar este acela ce seamănă cu o folie de aluminiu și care se pune întotdeauna în fața obiectivelor, în nici un caz la oculare. Asa arata un filtru solar https://astromagazin.ro/filtre-solare/1505...zgQAvD_BwE
Obiectivul, dacă nu este acoperit cu filtru special pentru soare, focalizeaza si amplifica lumina atât de mult încât poate sparge orice filtru de pe ocular exact cum a zis mmarin.
Acele filtrele galbene, verzi sau albastre se folosesc la planete sau Luna pentru a creste un pic contrastul în funcție de obiectul observat. Dar, inca o data, niciodată la Soare!
_________________ Un binoscop mare, o lunetă ED mica, un Maksutov rusesc și ceva binocluri mici si foarte mici!
Fără nemurire nu există adevăr!
Ultima modificare efectuata tudor la 21 Mai 2026 23:13, modificat de 5 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
Cornel Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2022 Mesaje: 124
|
Trimis: 21 Mai 2026 22:58 Download mesaj |
|
|
|
| CristiB a scris: |
Cornel si Kata, puteti sa va luati de mana si sa va duceti in....Soare. Ca sa pastram tema. |
Daca faci rost de filtre solare si le pui pe 20x60, chiar recomand sa te uiti la Soare. O sa fie de-a dreptul hipnotizant. O sa-ti placa.
Din ce stiu eu cam pe toate dispozitivele optice se recomanda se nu privesti in surse puternice de lumina. Asta ar trebui sa fie regula nr.1 a unul posesor de binoclu.
_________________ Cateva binocluri. Si mai vechi, si mai noi. |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4370
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 2170
|
Trimis: 22 Mai 2026 08:53 Download mesaj |
|
|
|
| Cornel a scris: | | ..Daca faci rost de filtre solare si le pui pe 20x60, chiar recomand sa te uiti la Soare. O sa fie de-a dreptul hipnotizant. O sa-ti placa. |
Asta a si fost unul dintre motivele pentru care m-am hotarat sa iau acest Tento. Primul motiv a fost bineinteles starea in care se afla si pretul ridicol cerut. Un alt motiv e faptul de a face o comparatie intre acest Tento si SLC -ul de 15x
Sunt colegi care raporteaza observatii cu acest model de binoclu si vreau sa-mi dau seama cam pe unde ma situez cu SLC 15x .
Dar utilitatea principala va fi Soarele. Chiar daca e acromat si de demult pentru Soare e foarte ,, rezistent" si potrivit, aici face o figura buna. ....iar daca o mai fi si triplet! 🙂
Ce fel de filtre mi-ar trebui ca sa vad Soarele in culoarea lui naturala? Prefer ceva de calitate si din sticla, chiar daca costa mai mult decat binoclul. 🙂
Am doar din folie Baader acum.
Apropo, in cea de-a doua fotografie, langa filtre, se mai vede o ,,piesa". Chestia aia ce este?
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
886.33 kb |
| Vizualizat: |
de 230 ori |

|
|
872.89 kb |
de 230 ori |

|
|
856.78 kb |
de 230 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020 Mesaje: 885
|
Trimis: 22 Mai 2026 09:17 Download mesaj |
|
|
|
Apropo de observatiile solare: povestea cineva (probabil ca pe CN), ca odata l-a mancat undeva, si a pus sticla de sudura pe ocular; in timp ce se apropia cu ochiul de ocular, s-a spart sticla. Asta ca sa vedeti despre ce cantitate de caldura concentrata vorbim.
Pentru observatii solare, exista (pentru lunete) niste prisme Herschel, care si disipeaza caldura, prin radiatoare speciale si filtreaza cam 95% din lumina.
In aceste prisme se pun ocularele.
Altfel, asa cum au zis si colegii, in comentariile de mai sus, numai cu filtre speciale pe obiective, foarte bine fixate.
_________________ Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, TS CF-APO 80mm
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
SAGA ED 15x56
SAGA ED 10x42 |
|
| Sus |
|
 |
Cristian Kata Membru

|
Trimis: 22 Mai 2026 09:25 Download mesaj |
|
|
|
| Piesa aia nu e de la binoclu, o fi ceva ...auxiliar eventual. Daca vrei sa compari SLC cu binoclul asta....hai sa comparam si orice cu orice, tacul cu bicicleta, plugul cu sapa, elefantul cu tantarul si asa mai departe, eu zic sa incepi prin a compara preturile la cele doua binocluri. Rezultatul eu oricum il intuiam inca de ieri, o sa spui ca este sub orice asteptari, sunt sigur de asta, dar stai linistit ca il poti vinde pe forum fara probleme. Daca compari astea doua si ajungi la concluzia ca rusescul se apropie de SLC, inseamna ca ai dat banii aiurea pe SLC. Acum problema e ca nu stiu cand vorbesti serios si cand nu, daca vorbesti serios de astfel de comparatii...las-o balta.
|
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 22 Mai 2026 09:35 Download mesaj |
|
|
|
| Inseamna ca nu m-am facut eu bine inteles. Ideea era ca daca un coleg spune ca a spart nu stiu ce duble, si chiar bine, sau a vazut o X galaxie sau orice altceva cu un Tento 20x60, atunci as putea sa vad si eu aceleasi obiecte cu SLC-ul si chiar un pic mai bine avand in vedere diferenta calitatii optice dintre cele doua binocluri. Asta am vrut sa spun cu ,,unde ma situez cu SLC 15x".
|
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6205
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Mai 2026 09:45 Download mesaj |
|
|
|
Piesa care se vede in primele doua imagini este suportul de trepied. Binoclurile rusesti nu au de regula filet de 1/4 in capatul sarnierei si nu pot fi montate pe trepied cu adaptoarele clasice. Piesa respectiva se prinde pe sarniera in gen "carlig de rufe". Este oricum o idee proasta, nu asigura stabilitate grozava si mai zgarie si sarniera.
Filtrele galbene care vin cu binoclurile rusesti nu sunt filtre solare (foarte periculos de folosit la asa ceva) ci sunt filtre de contrast/ceata si pot fi folosite cand conditiile atmosferice sunt mai proaste. Moda s-a propagat de la binoclurile militare ...
_________________ Fujinon 10x50FMTR; AR80 F15; TS PhotoLine 102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 22 Mai 2026 09:52 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Silviu, esti bun de pus la rana.🙂
Daca imi mai spui si care e tipul de filtru ce arata Soarele in culoarea lui naturala , din sticla, iti trimit un butoias de bere nemteasca. Adresa pe PM.🙂
|
|
| Sus |
|
 |
gpaunescu Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020 Mesaje: 885
|
Trimis: 22 Mai 2026 09:56 Download mesaj |
|
|
|
| CristiB a scris: |
....
Ce fel de filtre mi-ar trebui ca sa vad Soarele in culoarea lui naturala? Prefer ceva de calitate si din sticla, chiar daca costa mai mult decat binoclul. 🙂
Am doar din folie Baader acum.
... |
Nu cred ca ai ce sa gasesti mai bun decat folia Baader; poti sa ii faci niste suporti cilindrici, printati 3D (dc ai nevoie, pot s te ajut cu proiectare in freecad), ca sa arate mai bine, si sa intre putin fortat pe obiective (ca sa nu cada), eventual si cu un surub lateral.
Urmatorul pas calitativ, ar fi prisma Herschel, dar nu e pt binocluri, ci pentru lunete.
_________________ Reflector: Celestron C6, TS-PHOTON 8" F4 Newton
Refractor: TS-Optics SD Apo 102 mm f/7, TS CF-APO 80mm
Montura: iOptron GEM28, TS-Optics AZ5 Alt-azimuthal
APM Astro and Yachting 10x50 FMC
SAGA ED 15x56
SAGA ED 10x42 |
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 22 Mai 2026 10:03 Download mesaj |
|
|
|
| Filtrele mele sunt complete, au si suportul de prindere pe tubul binoclului, dar as vrea ceva in culoare naturala. O sa vad, gasisem odata pe un site ceva din sticla dar nu mai stiu pe unde.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|