Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
AR4036_Solar-flare-and-proeminences_25-03-2025-color.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241466
Numar de utilizatori inregistrati: 2932
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Recomandare binoclu ED/semi APO - pret accesibil?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 13, 14, 15, 16  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 21 Mai 2026 21:55 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

CristiB a scris:
Am filtre pentru Soare si se potrivesc la un astfel de binoclu dar sunt pentru obiective , pentru oculare nu auzisem niciodata.

Din păcate încă mai găsești prin supermarketuri telescoape „pentru copii” care vin la pachet cu filtre <<solare>> care se montează la ocular. Secăturile care le vând au toate șansele să scape - plătește compania, adică asiguratorul - dar un gunoi care vine la trebulan cu pagina din forum care chipurile l-a determinat să facă pasul fatal are șanse mai mari decât zero să te bage în necaz. N-am încercat niciun moment să insinuez că ai putea avea idei d-astea, suntem între prieteni dar nu știi niciodată cine citește ce-ai postat, forumul e spațiu public iar anonimitatea e doar pentru băieții răi.
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 21 Mai 2026 22:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

CristiB a scris:
Nu mi-ai zis nimic rau, doar ai facut misto. Cu ocazia asta ti-ai pierdut dreptul pentru Swarovski-ul pe care ti-l promisesem.

Pedeapsa nu e proportionala cu fapta comisa, eu zic ca merge si un avertisment, fapta nu putea pune in pericol receptorii optici.
Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 21 Mai 2026 22:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cristian Kata a scris:
Care e diferenta daca sunt pt obiective sau pt oculare? In ce priveste protectia NICI O IMPORTANTA, ata doar ca un filtru pe obiectiv o sa strice imaginea mai tare decat unul pe ocular. Acum pt amatorii de filtre verzi ca sa priveasca la Soare, filtrul verde NU OPRESTE NICI LUMINA UV SI NICI INFRAROSIE, ambele fiind invizibile pt ochiul uman, intra fara sa bata la usa prin astfel de filtre. Cristib, daca le folosesti filtrele acelea cum ti-am recomandat, esti 100% protejat, deci nu ti-am zis nimic rau Smile.

Diferența este că la ocular energia radiantă a soarelui (spectru vizibil+infraroșu +ultraviolet) poate fi suficient de concentrată ca să ardă o gaură prin filtru sau , cel puțin, prin stratul absorbant și sa-ți prăjească corneea, corpul vitros, irisul sau chiar cristalinul. Dacă ai avut vreodată curajul să-ți prăjești niște ouă, ai remarcat faptul ca albușul - transparent de felul lui - devine opac la căldură? La fel se întâmplă cu proteinele din lentilele ochiului.
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Mai 2026 22:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu as vrea sa te contrazic doar de dragul contrazisului, poate ca e cum zici tu, dar eu ma gandesc ca daca nu e filtrul in plan cu focarul ocularului sansele sa strice filtrul ar fi mici, iar daca se pune problema sa arda filtrul (pus in pozitia normala) vorbim de ceva extrem de periculos. Eu oricum nu m-as uita la Soare nici cu filtrul filtrelor, e prea riscant si e ceva care nu simti pe moment. Nu zic ca nu sunt filtre care te protejeaza, dar eu nu sunt curios de asa ceva. Iar un filtru prost sau neadecvat nu e nimic altceva decat un "mare mincinos" care iti taie din spectrul vizibil iar pupila "fraierita" se deschide ca sa intre cat mai multa radiatie uv si infrarosie pe care nu o simte ochiul si zice ca "nu este lumina", macar fara filtru intervine instant reflexul de aparare a ochiului si nu rezista sa stea deschis, pe cand cu filtru prost/neadecvat sta frumusel si admira Smile.
Sus
tudor
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015

MesajTrimis: 21 Mai 2026 22:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu zic sa lăsăm glumele, ghicitorile sau subintelesurile când vine vorba de observatii solare. Exact cum a zis mmarin, aici e un spatiu public, unde pot accesa aceste informații foarte mulți incepatori si oameni ce pot lua de bune aceste glume. Filtrele solare se pun doar pe obiective, NICIODATA la oculare. Ca sa fie clar Filtrele galbene sau de alte culori ce se pun la oculare NICIODATA nu se folosesc pentru observarea Soarelui fără filtru solar special pe obiectiv!!! Iar un filtru solar este acela ce seamănă cu o folie de aluminiu și care se pune întotdeauna în fața obiectivelor, în nici un caz la oculare. Asa arata un filtru solar https://astromagazin.ro/filtre-solare/1505...zgQAvD_BwE
Obiectivul, dacă nu este acoperit cu filtru special pentru soare, focalizeaza si amplifica lumina atât de mult încât poate sparge orice filtru de pe ocular exact cum a zis mmarin.

Acele filtrele galbene, verzi sau albastre se folosesc la planete sau Luna pentru a creste un pic contrastul în funcție de obiectul observat. Dar, inca o data, niciodată la Soare!

Ultima modificare efectuata tudor la 21 Mai 2026 23:13, modificat de 5 ori in total
Sus
Cornel
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2022

MesajTrimis: 21 Mai 2026 22:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

CristiB a scris:

Cornel si Kata, puteti sa va luati de mana si sa va duceti in....Soare. Ca sa pastram tema.

Daca faci rost de filtre solare si le pui pe 20x60, chiar recomand sa te uiti la Soare. O sa fie de-a dreptul hipnotizant. O sa-ti placa.

Din ce stiu eu cam pe toate dispozitivele optice se recomanda se nu privesti in surse puternice de lumina. Asta ar trebui sa fie regula nr.1 a unul posesor de binoclu.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

Motto: Memento mori!

MesajTrimis: 21 Mai 2026 23:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Niște filtre solare pentru binoclu: Filtre solare pentru Baigish... Wink
Sus
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 22 Mai 2026 08:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cornel a scris:
..Daca faci rost de filtre solare si le pui pe 20x60, chiar recomand sa te uiti la Soare. O sa fie de-a dreptul hipnotizant. O sa-ti placa.

Asta a si fost unul dintre motivele pentru care m-am hotarat sa iau acest Tento. Primul motiv a fost bineinteles starea in care se afla si pretul ridicol cerut. Un alt motiv e faptul de a face o comparatie intre acest Tento si SLC -ul de 15x
Sunt colegi care raporteaza observatii cu acest model de binoclu si vreau sa-mi dau seama cam pe unde ma situez cu SLC 15x .
Dar utilitatea principala va fi Soarele. Chiar daca e acromat si de demult pentru Soare e foarte ,, rezistent" si potrivit, aici face o figura buna. ....iar daca o mai fi si triplet! 🙂
Ce fel de filtre mi-ar trebui ca sa vad Soarele in culoarea lui naturala? Prefer ceva de calitate si din sticla, chiar daca costa mai mult decat binoclul. 🙂
Am doar din folie Baader acum.
Apropo, in cea de-a doua fotografie, langa filtre, se mai vede o ,,piesa". Chestia aia ce este?

Tento 20x60-1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  886.33 kb
 Vizualizat:  de 229 ori

Tento 20x60-1.jpg

Tento 20x60-2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  872.89 kb

Tento 20x60-2.jpg

Tento 20x60-3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  856.78 kb

Tento 20x60-3.jpg

Sus
gpaunescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020

MesajTrimis: 22 Mai 2026 09:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Apropo de observatiile solare: povestea cineva (probabil ca pe CN), ca odata l-a mancat undeva, si a pus sticla de sudura pe ocular; in timp ce se apropia cu ochiul de ocular, s-a spart sticla. Asta ca sa vedeti despre ce cantitate de caldura concentrata vorbim.
Pentru observatii solare, exista (pentru lunete) niste prisme Herschel, care si disipeaza caldura, prin radiatoare speciale si filtreaza cam 95% din lumina.
In aceste prisme se pun ocularele.
Altfel, asa cum au zis si colegii, in comentariile de mai sus, numai cu filtre speciale pe obiective, foarte bine fixate.

APM Astro and Yachting 10x50 FMC
SAGA ED 15x56
SAGA ED 10x42
Sus
Cristian Kata
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Mai 2026 09:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Piesa aia nu e de la binoclu, o fi ceva ...auxiliar eventual. Daca vrei sa compari SLC cu binoclul asta....hai sa comparam si orice cu orice, tacul cu bicicleta, plugul cu sapa, elefantul cu tantarul si asa mai departe, eu zic sa incepi prin a compara preturile la cele doua binocluri. Rezultatul eu oricum il intuiam inca de ieri, o sa spui ca este sub orice asteptari, sunt sigur de asta, dar stai linistit ca il poti vinde pe forum fara probleme. Daca compari astea doua si ajungi la concluzia ca rusescul se apropie de SLC, inseamna ca ai dat banii aiurea pe SLC. Acum problema e ca nu stiu cand vorbesti serios si cand nu, daca vorbesti serios de astfel de comparatii...las-o balta.
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Mai 2026 09:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inseamna ca nu m-am facut eu bine inteles. Ideea era ca daca un coleg spune ca a spart nu stiu ce duble, si chiar bine, sau a vazut o X galaxie sau orice altceva cu un Tento 20x60, atunci as putea sa vad si eu aceleasi obiecte cu SLC-ul si chiar un pic mai bine avand in vedere diferenta calitatii optice dintre cele doua binocluri. Asta am vrut sa spun cu ,,unde ma situez cu SLC 15x".
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 22 Mai 2026 09:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Piesa care se vede in primele doua imagini este suportul de trepied. Binoclurile rusesti nu au de regula filet de 1/4 in capatul sarnierei si nu pot fi montate pe trepied cu adaptoarele clasice. Piesa respectiva se prinde pe sarniera in gen "carlig de rufe". Este oricum o idee proasta, nu asigura stabilitate grozava si mai zgarie si sarniera.

Filtrele galbene care vin cu binoclurile rusesti nu sunt filtre solare (foarte periculos de folosit la asa ceva) ci sunt filtre de contrast/ceata si pot fi folosite cand conditiile atmosferice sunt mai proaste. Moda s-a propagat de la binoclurile militare ...

Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Mai 2026 09:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Silviu, esti bun de pus la rana.🙂
Daca imi mai spui si care e tipul de filtru ce arata Soarele in culoarea lui naturala , din sticla, iti trimit un butoias de bere nemteasca. Adresa pe PM.🙂
Sus
gpaunescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2020

MesajTrimis: 22 Mai 2026 09:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

CristiB a scris:

....
Ce fel de filtre mi-ar trebui ca sa vad Soarele in culoarea lui naturala? Prefer ceva de calitate si din sticla, chiar daca costa mai mult decat binoclul. 🙂
Am doar din folie Baader acum.
...

Nu cred ca ai ce sa gasesti mai bun decat folia Baader; poti sa ii faci niste suporti cilindrici, printati 3D (dc ai nevoie, pot s te ajut cu proiectare in freecad), ca sa arate mai bine, si sa intre putin fortat pe obiective (ca sa nu cada), eventual si cu un surub lateral.
Urmatorul pas calitativ, ar fi prisma Herschel, dar nu e pt binocluri, ci pentru lunete.

APM Astro and Yachting 10x50 FMC
SAGA ED 15x56
SAGA ED 10x42
Sus
CristiB
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Mai 2026 10:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Filtrele mele sunt complete, au si suportul de prindere pe tubul binoclului, dar as vrea ceva in culoare naturala. O sa vad, gasisem odata pe un site ceva din sticla dar nu mai stiu pe unde.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 13, 14, 15, 16  Urmatoare

Download topic
Pagina 14 din 16

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact