| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242166 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2943 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: minseow22 |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9913
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Iul 2026 06:45 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
N-am vrut sa declansez nicio polemica, eram doar putin contrariat. Am auzit pe la AstroFest sau alte manifestari pe unii solaristi mai avansati ca mine spunand "explozie solara" protuberantelor, un termen pe care il regasim si in literatura mai veche de dinainte de 1989. Eu am invatat din carti, articole si site-uri de specialitate in limba engleza, nu in romana, asa ca imi suna ciudat. La actiunile de popularizare incerc sa transmit corect informatia. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011 Mesaje: 3533
Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 03 Iul 2026 09:56 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| nobody a scris: | Probablil eruptie luminoasa/electromagnetica se potriveste mai bine.
O explozie presupune si ea materie in miscare de expansiune brusca, dar relativ scurta ca durata.
'Flare' este asociat cu o ardere luminoasa intensa de durata mai lunga decat o explozie.
Solar flares are large eruptions of electromagnetic radiation from the Sun lasting from minutes to hours. |
Un flare este o eliberare extrem de rapidă de energie din atmosfera Soarelui, cauzată de reconectarea liniilor de câmp magnetic.
Caracteristici:
-durează de la câteva minute până la aproximativ o oră;
-produce o creștere bruscă a luminozității;
-emite:
-raze X;
-radiatie cu ultraviolete;
-lumină vizibilă;
-particule accelerate-electroni și protoni la viteze foarte mari;
Această energie:
încălzește plasma; accelerează electroni și protoni la viteze foarte mari; încălzește cromosfera și coroana.
Deci există întotdeauna plasmă implicată. Nu exista flare fara o implicare minima a materiei.
Plasma fiind si ea materie...interpretarea "exploziei" ca fiind neadecvata, caci flare-ul nu este "material", nu sta in picioare. Asa-i, exploziile au o durata scurta dar un flare poate fi pur si simplu un sir de explozii, asa ca nici argumentul ca exploziile sunt scurte nu e consistent. Si nici "eruptie" nu este adecvat daca ne gandim ca, folosit la eruptiile vulcanice, intelegem in mod firesc evacuarea de materie vulcanica. Niciunul dintre termenii "explozie"-"eruptie" nu pare adecvat.
Cel mai bine ar fi sa gasiti pentru flare un cuvant echivalent, romanesc, caci ... pana la urma tot la "flare" vad ca am ramas. Adica, la un cuvant neaos romanesc.  _________________ Gabriel |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|