| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242348 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2822 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: EdiB |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10196
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
| Sus |
|
 |
Andi Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2007 Mesaje: 1286
|
Trimis: 23 Iul 2026 18:28 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Mircea Pteancu a scris: |
- Cu Jean Seidel confectionandu-si oglinda de 540mm in 1938, la abia 12 ani de la prima (si minuscula) editie de 120 pagini a cartii ATM a lui Ingalls - Porter........
Mircea |
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
550.84 kb |
| Vizualizat: |
de 44 ori |

|
_________________ distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsã între zero și infinit |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10196
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 23 Iul 2026 19:34 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Este extrem de curios ca Jean Seidel ''greseste'' si in alte parti si isi descrie oglinda ca fiind de 540mm.
Ciudat cum, dupa cucerirea puterii de catre ''fortele popular- democratice'' care au alocat bani doar pentru achizitionarea unui telescop de 500mm diametru ... referintele la telescopul cel mare al Zaidel se modifica in ... 450mm.
Dar, una peste alta, acele ''forte popular democratice'' au fost mai generoase si au investit mai mult in aparatura astronomica decat ''fortele kkcioase post-decembriste'' actuale.
Mai mult puteti citi in cartea ''Astronomia socializanta'' a domnului Nicolaie Radulescu, martor ocular si victima a ''razboiului astrofizic'' in urma caruia tanara echipa de astrofizicieni a lui Calin Popovici a fost, pur si simplu, spulberata.
Motivul ? Calin Popovici a convins conducerea PCR sa aloce fonduri pentru un observator de astrofizica la Malu Surpat, in ramasitele Codrilor Vlasiei. Urma sa fie dotat cu un reflector cu apertura de 1 metru si cu aparatura de astrofizica.Asta i-a fost fatal.
S-a pus mafia in miscare si, coordonati de C. Dramba, oponentii - exact si taman rahatii cu ochi din mediul universitar si academic - au facut plangeri, petitii si reclamatii la partid contra si pana ce proiectul a fost anulat iar initiatorul si echipa lui exclusi.
De ce ? Pai, de aia s-au coit dumnealor profesorii doctori docenti si viitor academicieni sa ajunga cu orice pret la Bucuresti ? Ca in loc sa stea la Capsa sa consume pe cheltuiala Casei Universitare ... sa devina navetisti la Malu Surpat si sa fie obligati sa se chioreasca noaptea prin tot felu' de tevi ? Hai sictir, toase !
Iar partidul ( parafrazez ... care e-n toate, e-n cele ce doar ni se pare ca sunt, e-n cele ce maine NU vor mai rade la Soare, e-n holda ce nu creste, e-n viata ce aproape ca moare ... ) i-a ascultat pe turnatori si pucisti.
De aceea, drept mostenire ''vrednica'' de Coculescu, fondatorul Observatorului central-urban din Bucuresti (si care avea nevoie de anuar ca sa gaseasca Luna pe cer), inca mai practica in anul 2000 o astronomie pozitionala de secol XIX.
Pricepeti ce situatie halucinanta a fost ? Conducatorul acela pe care multa lume il denigreaza ca dictator si semianalfabet cu patru clase, a inteles si a aprobat fonduri, nu putine, pentru Astronomia romaneasca. Cei care s-au opus dezvoltarii Astronomiei romanesti au fost tocmai ''scolitii'', universitarii, cei cu 40 de clase.
Acestea sunt ''produsele'' jalnice, chiar josnice, ale sistemului ''peer review'' in care multi naivi au incredere oarba. Salut cu respect exceptiile care cu adevarat exista dar fata de sistem am doar scarba si dispret. Nu este un sentiment nou la mine. Cand am terminat facultatea, datorita rezultatelor academice si a bursei republicane pe care am avut-o, mi s-a oferit post de asistent universitar. Fata de profesorul care mi-a facut oferta am avut atunci si am si acum un respect deosebit. Dar am vazut mlastina inconjuratoare. Eram inca student cand un grup de universitari de acolo a ajuns la zdup pentru vanzare de examene pe valuta studentilor straini.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|