| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242427 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2823 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: andyITA |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
URANUS7 Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2011 Mesaje: 3561
Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Iul 2026 08:43 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
AR 4492 si AR 4494 de ieri. Capturile, dupa ora 15:15, printr-un cer gri, plin de ceatza.
AR 4494 este zona activa care a generat cele mai multe flare, pana acum.
Doar ieri a avut 5 flares de calasa C, unul de clasa M1 si altul de clasa M3.
Postez mai jos capturile, in ordinea de mai sus.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
970.53 kb |
| Vizualizat: |
de 150 ori |

|
|
1.33 MB |
de 150 ori |

|
|
1.12 MB |
de 150 ori |

|
|
1.47 MB |
de 150 ori |

|
_________________ Gabriel |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9936
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Iul 2026 10:43 Download mesaj |
|
|
|
Blană!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6, 72mm F/10
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 3082
|
Trimis: 28 Iul 2026 22:24 Download mesaj |
|
|
|
Soarele de astazi in H-alpha, scanat cu SHG de 80mm si camera ASI178MM. Conditiile au fost mai bune, seeing la fel de bun ca si ieri dar transparenta mai buna, cu nori foarte putini pe cer.
Discul solar continua sa impresioneze prin numarul de regiuni active, dar si filamente ,desi pe limb protuberante sunt relativ putine si mici. Insa gratie noii metode de prelucrare a imaginilor ,am reusit sa uniformizez fundalul din ce in ce mai bine in ultimele serii de imagini, astfel incat reusesc sa scot in evidenta protuberante greu vizibile, daca nu chiar invizibile in imaginile brute, unele chiar "plutitoare", desprinse de cromosfera.
Mai jos am pus doua imagini colorizate, una in culoarea portocalie, utilizata frecent in imaginile solare, cealalta in culoarea naturala a benzii H-alpha, rosu, asa cum apare in realitate.
|
1.11 MB |
de 94 ori |

|
|
1.07 MB |
de 94 ori |

|
_________________ Gigant 245/1286mm,Sky-Watcher 130/900mm, Atlas Explorer 114/900mm, Spectroheliograf (SHG) tip Littrow de 60mm , SHG clasic de 80mm,Spectrograf stelar cu retea de 625l/mm,Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

Motto: NICIODATA NU ESTI DESTUL DE PRICEPUT, NICIODATA NU STII SUFICIENT DE MULT DAR ...INCEARCA MEREU SA TE PERFECTIONEZI CRITICANDU-TE FARA MILA! :>) Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Iul 2026 00:47 Download mesaj |
|
|
|
Singura protuberanta interesanta din 27 Iulie, situata pe limbul sud-vestic.
Ceatza densa a influentat procesarile. Capturile s-au facut la o rezolutie de peste 8 Mpixeli dar restrictiile de dimensiune a imaginilor, aici, m-au fortat sa fac reductii violente, pentru postare.
|
706.15 kb |
de 74 ori |

|
|
875.27 kb |
de 74 ori |

|
|
594.37 kb |
de 74 ori |

|
|
820.25 kb |
de 74 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 29 Iul 2026 02:02 Download mesaj |
|
|
|
Pentru discul solar din 28 Iulie (ieri) din cauza turbulentelor si a cetzii excesive, am ales sa procesez un singur cadru al capturii, cel mai bun, dupa parerea mea, tocmai ca sa ma conving ca nu exista nicio protuberanta mai departata de limb. Imaginile, insa, nu m-au convins.
In consecinta, azi am sa incerc si o procesare cu stacuire de mai multe cadre, in ideea de a obtine detalii mai fine si mai multe, pe disc si nu doar pe el.
|
641.59 kb |
de 62 ori |

|
|
649.45 kb |
de 62 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
URANUS7 Membru

|
Trimis: 29 Iul 2026 18:55 Download mesaj |
|
|
|
Asa cum am promis, am prelucrat discul solar de ieri, tratat initial pe un singur cadru, azi, pe mai multe cadre, stacuite. Detaliile pe disc si protuberante s-au imbunatatit, atat cat a permis seeingul dezastruos de ieri. Protuberantele s-au aratat mai consistent acum. Azi, un cer superb pentru capturi, asa cum rar vedem. Niste valatuci transparenti aproape, de Cirrusi, au mai traversat Fov-ul. O groaza de capturi am facut dar nu stiu cum am sa le dovedesc, caci nu vreau sa prelucrez "la norma". Zona activa abia intrata, AR4498, s-a dezvoltat vertiginos. ar4492, apropiat de limb, spre "iesire" a dezvoltat un filaprom interesant. Le vom vedea aici, mai tarziu.
|
1.48 MB |
de 3 ori |

|
|
1.19 MB |
de 3 ori |

|
|
1.41 MB |
de 3 ori |

|
|
1.12 MB |
de 3 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|