Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
AR4036_Solar-flare-and-proeminences_25-03-2025-color.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235021
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ajutor setup astrofoto

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
alexandru.ast
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Iun 2008

MesajTrimis: 23 Iun 2008 13:09 Download mesaj
Titlul subiectului: Ajutor setup astrofoto
Raspunde cu citat (quote)

Salutare. Sunt incepator in ale astronomiei, deocamdata am acumulat numai cunstinte teoretice. M-ar interesa un setup pentru astrofotografie, momentan doar telescopul + montura, voi folosi aparatul foto peste telescop (piggyback). Am la dispozitie un obiectiv 35mm f/2, un 50mm f/1.8 si un 90mm f/2.8 si ma intereseaza mai mult obiectele deep sky. Am ajuns la concluzia ca voi avea neaparat nevoie de o platforma motorizata sau ecuatoriala manuala foarte precisa, si cu o focala in jur de 700 mm si oglinda cat mai mare pentru a fi util si la observatii, nu numai la ghidaj), si sa se incadreze in suma maxima de 2500 RON.

Studiind diverse forumuri, am ajuns la urmatoarele variante de telescop + montura (preturi aproximative):

1. Meade ETX 80AT TC 80/400, refractor acromat, avantaj ca are goto, avantaj ca pot fotografia prin el - 1300 RON

2. Skywatcher 120/1000 EQ5, refractor acromat, fara goto deci voi corecta manual, avantaj ca pot fotografia si prin el - 2300 RON

3. Skywatcher 200/1000 EQ5, reflector, oglinda mare - 2200 RON

4. Celestron NexStar SLT 102/660, refractor acromat, goto, avantaj ca pot fotografia prin el - 2000 RON

5. Celestron NexStar SE 102/1325, reflector Maksutov-Cassegrain, goto - 2200 RON

6. Orion Achromat 100/600 Astro 5, refractor acromat, fara goto - 2000 RON

Va rog sa ma sfatuiti care credeti si voi ca se potriveste mai bine la ceea ce vreau sa fac, sau eventual sugestii pentru alt setup.
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 23 Iun 2008 14:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dintre toate instrumentele insirate in lista recomand doar urmatoarele:
Skywatcher 120/1000 EQ5, Skywatcher 200/1000 EQ5, reflector

Celelalte au monturi ori mult prea slabe si instabile, ori instrumente cu distante focale f lungi, ori acromate cu distante focale scurte care sunt pline de aberatie cromatica.

Pentru astrofoto e nevoie de o montura ecuatoriala solida. La monturile Eq5 mai ai nevoie de un set de motoare sau un kit goto, plus adaptoare, luneta secundara etc.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
alexandru.ast
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Iun 2008 15:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

De Celestron NexStar SLT 102/660 (nr 4) ce parere ai? Sunt inclinat mai mult catre acest model, am spus si inainte nu o sa fac fotografie prin el, este numai de ghidaj, ma intereseaza insa cu aceasta luneta sa fac observatii. Montura pare destul de solida din poze...
Sus
horatius
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Iun 2008 16:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

E un instrument pur vizual portabil, asa a si fost proiectat. Nu vei putea face astrofoto piggyback cu aparatul foto dslr intrucat montura urmareste doar altazimutal si nu e suficient de solida si precisa si nici nu are adaptor piggyback. In poze pare solida, insa nu merge pentru foto de durata, doar foto la planete, Luna, eventual expuneri pana pe la 15-20 secunde cu o camera usoara montata in focalizator.

Din seria SLT ai putea lua un SLT 130: http://www.skywatcher.ro/Cel/nexstar130slt.htm In felul acesta scapi de urmele de aberatie cromatica ale refractorului si ai un instrument mai mare. Insa pentru foto piggyback si in focar sunt tot aceleasi rezerve.

Ideea e in felul urmator: un setup pentru vizual difera de unul pentru astrofoto si principalul element care conteaza este montura, pentru astrofoto trebuie neaparat una ecuatoriala si cat mai solida si precisa.

alexandru.ast a scris:
De Celestron NexStar SLT 102/660 (nr 4) ce parere ai? Sunt inclinat mai mult catre acest model, am spus si inainte nu o sa fac fotografie prin el, este numai de ghidaj, ma intereseaza insa cu aceasta luneta sa fac observatii. Montura pare destul de solida din poze...

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 23 Iun 2008 16:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai bine cumparati o montura minim EQ5 cu motoare neaparat si o luneta mai mare de 70mm F/10. Pentru inceput e perfect. Incepe cu poze facute piggyback si dupa o sa treci si la poze prin instrument. Iar atunci o sa ai timp si cumostintele necesare sa iti cumperi un tub optic perfect pentru ce ai tu nevoie. Iar cu luneta de 70mm F/10 faci ghidajul.
Nu te grabi sa iti cheltui banii fiindca o sa iti para rau.
Mi-au trecut multe telescoape prin mana dar pana la urma mai mult de un tele de 200mm si cateva obiective mai wide nu am nevoie. Fac ghidaj cu o luneta 70/700 si sunt super multumit. Poza deep-sky fac cu obiectivele si la Luna, Soare, eclipse, etc fac cu luneta.
Numai bine!
Sus
alexandru.ast
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Iun 2008 16:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai daca tot imi iau cu EQ5, nu mai bine sa iau un reflector de 200? Nu e mai bine decat o luneta, daca e doar pentru observatii si ghidaj? Ce dezavantaje ar fi la setup-ul EQ5 + 200 + motoare?
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 23 Iun 2008 16:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Greutatea. Orice montura are un prag superior pentru vizual si altul mai mic pentru foto. In general cel pentru foto este cam la jumatatea celui vizual.
Daca vrei sa faci poze cu 200mm F/5-6 iti trebuie cel putin o montura EQ6.
Eu mi-am spus parerea despre ce ar trebui sa cumperi, decizia iti apartine.
Numai bine!
Sus
horatius
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Iun 2008 17:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

alexandru.ast a scris:
Pai daca tot imi iau cu EQ5, nu mai bine sa iau un reflector de 200? Nu e mai bine decat o luneta, daca e doar pentru observatii si ghidaj? Ce dezavantaje ar fi la setup-ul EQ5 + 200 + motoare?

Cu un reflector de 200mm f/5 pus pe o montura EQ5 esti la limita superioara de greutate a monturii. Se poate face astrofoto de durata cu setupul asta dupa cum o arata pozele facute de multi inclusiv la noi in Ro, insa trebuie putina pasiune si rabdare pentru a face totul sa mearga. Pentru fotografie piggyback insa ai nevoie de un refractor pentru ghidaj si asta in primul rand pentru ca e mai intuitiv sa te uiti printr-un refractor, decat printr-un reflector si sa dai comenzi de corectie monturii.

De aceea ti-as recomanda varianta de refractor de 120mm f/1000mm cu montura EQ5. E si un setup mai usor, poti face atat foto piggyback, cat si in focar, si poti sa il utilizezi vizual, mai ales ca esti incepator si cred ca acesta va fi si singurul telescop pe care il vei avea. E important sa poti face si observatii vizuale, toti suntem atrasi in primul rand de observatii vizuale, si abia apoi de astrofoto.

www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
alexandru.ast
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Iun 2008 17:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt rezervat un pic in ceea ce priveste aberatiile cromatice la un refractor (nu stiu cat de evidente sunt si in ce masura sunt corectabile), si cu faptul ca imi va fi greu sa identific tintele si mai ales sa fac tracking manual zeci de minute pe eq5. De control goto pentru eq5 nu poate fi vorba, nu am banii necesari, iar ca sa cumpar un sistem motorizat pe care sa dau 200 Euro doar ca sa apas niste butoane in loc sa invart de rotite, mai bine lipsa. Ca o paranteza, as fi foarte fericit cu un trepied ecuatorial motorizat goto, dar din pacate nu se gseste la noi in tara: http://www.starmatrix.biz/kenko_mounts.php
Ce credeti, voi putea trece cu succes de aceste probleme cu reglajul manual continuu si identificarea obiectelor, tinand cont ca port si ochelari?
Sus
horatius
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Iun 2008 18:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu poti sa faci tracking manual. 1) La fiecare atingere a monturii va tremura imaginea, imagine care e captata de chip => nimic, pierdere de vreme. 2) Nu poti invarti rotitele cu o viteza constanta, de aceea se motorizeaza monturile.

Aberatia cromatica se poate corecta, chiar foarte bine aproape de 0, iar la un 120mm f=1000 e destul de redusa oricum. Ca incepator, probabil ca nici nu o sa o vezi in prima faza. Sunt multe posibilitati de a alege un instrument ok. Multi se avanta din prima la astrofoto, insa sugestia mea este ca trebuie sa treci prin observatii vizuale pentru inceput, si sa ai un instrument care sa iti ofere satisfactii vizual, pentru ca astrofoto e foarte frustranta daca nu ai sculele si cunostintele de prelucrare ulterioara a imaginii necesare.

www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
alexandru.ast
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Iun 2008 20:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunt incepator in ale astrofotografiei, nu in ale fotografiei. In fotografie am experienta destul de bogata zic eu, si vreau ca fotografiile sa fie lipsite de aberatii evidente. Cel mai sigur voi trage mai multe cadre pentru mai multe expuneri diferite pentru a maximiza snr-ul si a avea un dynamic range cat mai mare.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 23 Iun 2008 22:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

eu as recomanda combinatia din ED80 cu montura ecuatoriala EQ5 motorizata in ambele axe.
Aici iese o combinatia utila pentru poze astronomice, pentru observari visuale, unde montura tine instrumentul foarte stabil.
Mai departe ED-ul se poate loa ca un guiding-scope unde prin Piggyback se obtin foarte frumoase primele poze cu obiectivele date.
Aici se gaseste pretul monturei EQ5 http://www.astroshop.ro/prd143_Monturi_Skywatcher-EQ-5.php
is aici se gaseste pretul ED 80
http://www.astroshop.ro/prd256_Refractor_S...RO-OTA.php

Cel putin luneta o sa ramane o investitie pentru viata, ca optica asta este asa de excelenta ca si vizual ca si fotografic.

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 23 Iun 2008 22:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

alexandru.ast a scris:
Sunt incepator in ale astrofotografiei, nu in ale fotografiei. In fotografie am experienta destul de bogata zic eu, si vreau ca fotografiile sa fie lipsite de aberatii evidente. Cel mai sigur voi trage mai multe cadre pentru mai multe expuneri diferite pentru a maximiza snr-ul si a avea un dynamic range cat mai mare.

Aici ramane metoda de expunere cu "palaria neagra" unde dupa ce SRL-ul s-a deschis, se poate da palaria jos dupa objectiv si asa miscarile facute de SRL sant trecute.
In contra aberatiilor optice, se poate lucra cu ED 80 Wink

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
alexandru.ast
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Iun 2008 22:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

HoO_Germany a scris:
eu as recomanda combinatia din ED80 cu montura ecuatoriala EQ5

Ce avantaj are acest setup fata de Skywatcher 120/1000 cu EQ5?

Ce pot sa vad prin ED80 prin observatii? Este destul de larg?
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 24 Iun 2008 02:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca sa intelegi ce inseamna astrofoto imagineaza-ti ca trebuie sa fotografiezi UN fir de par castaniu lipit pe o coala de hartie neagra foarte mare, (nu ii prinzi marginile ca sa faci autofocus), aflata la peste 30 metri distanta de tine, si care se misca foarte incet, dar prin telescop miscarea e sesizabila.

Luneta aia de care spune Robert, -80 ED - e foarte buna pentru foto de orice fel, si astro si de zi. Are insa un mic defect. Pretul.

Asa ca trebuie sa faci o ordine in prioritatile tale in functie de buget. Si prima pe lista pt foto este o montura capabila (EQ 5 sau mai mare) obligatoriu motorizata, (GoTo e bun dar nu absolut necesar), iar dupa aceea vezi ce instrument poti lua. Pe EQ 5 poti lucra foto cu un instrument de 5 kg maxim. Atentie, EQ 5 cantareste cam 18-20 kg cu telescopul de 5kg pus pe ea. Iar la asta se adauga greutatea acumulatorilor sau a bateriilor - pe care le cumperi tu separat. Singura consolare e ca se desface in bucati de 4-6kg.

Chiar daca la inceput nu vei putea sa iei un telescop foarte bun, cu timpul vei putea sa iei altceva. Recomandarea lui Catalin e buna.

Oricum calculeaza-ti bugetul, si dupa ce scazi banii de montura revino cu variantele de telescop si raspunsuri vei primii destule.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact