Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m57.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 224010
Numar de utilizatori inregistrati: 2823
Cel mai nou utilizator inregistrat: IOAN MARINESCU
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 399 la data de Joi Dec 31, 2015
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Stiinta cu un telescop de 200 ?


Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Lunete/Telescoape

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Forever_Man
Membru
Membru


Data inscrierii: 04 Iun 2005
Mesaje: 1924



Localitate: Europa, Călărasi

MesajTrimis: 29 Oct 2008 21:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Stiinta cu un telescop de 200 ?
Raspunde cu citat (quote)

Se poate face stiinta cu un telescop asa mic ? I se poate pune o montura buna de urmarire a cerului si apoi un CCD, un spectrometru sau orice alt intrument de adunare de informatii din spatiu, astfel incat sa adune date cu o adevarata valoare stiintifica ?
Daca da, cam care ar fi costul minim pentru a face asa ceva ?

_________________
BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200
Sus
horatius
Membru
Membru


Data inscrierii: 06 Apr 2006
Mesaje: 1203



Localitate: Cluj-Napoca

MesajTrimis: 29 Oct 2008 22:43 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da, se poate face stiinta si cu un instrument de 20cm. Depinde ce vrei sa faci si ce design e instrumentul. Costurile pot fi mici sau mari, depinde de nivelul de automatizare si tipurile de observatii dorite. Cam ce te-ar interesa?
_________________
Horatius
STARMAX Astronomie

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
neox
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Iun 2008
Mesaje: 1553



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 29 Oct 2008 23:30 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Ctegoric se poate face stiinta. Daca chiar vrei. Incepand de la observatii solare unde este este mereu loc pt amatori ( cu toti satelitii trimisi in spatiu). Observatiile solare practic sunt o sectiune cu totul aparte, mai ales daca ai si spectroscop ( si sunt amatori care au construit spectro- si spectrohelioscoape de-ti sta mintea-n loc Wink ). Apoi observatiile de planete, mai ales cu toate tehnicile de fotografie mai avansate ca niciodata, se pot face masuratori precise de pete sau alte detalii pe Jupiter de exemlu. La fel masuratori precise de astrometrie in general, comete, asteroizi, nu mai zic de stele variabile, stele duble, nove, supernove etc. Este de cercetat vorba aia cat in luna si stele Very Happy . Este o carte care o si recomand, in traducere aprox. "Proiecte avansate pt astronomul amator" - am pus-o la biblioteca online de la Astroclubul.ro. Sunt acolo cateva proiecte serioase dar care cer cunstinte multe si dedicatie.
Sa nu uitam ca nu chiar cu foarte mult timp in urma un telescop bun, un micrometru, si un aparat foto erau deja un lux si amatorii au adus o gramada de contributii. De ce sa nu fie la fel si acum, mai ales cand sunt uneori amatori care ar face invidios si un profesionist incercat, in materie de instrumente. Cred ca raportul dintre amator si profesionsit (cel care face stiinta si nu doar face poze cu Luna sa le puna pe perete Very Happy ) a ramas cam la fel, pt ca au evoluat in paralel. Asa ca parerea mea e DA, amatoul a avut si are multe de spus in domeniu, prin simplul fapr pt ca sunt foarte, foarte multe de studiat. Toti profesionistii la un loc, cu tot cu telescoapele de nu mai situ cati metri, si cu Hubble in frunte si tot nu e suficient.
Chestia cu banii e relativa. In cel mai rau caz si cel mai urat mod spus, faci stiinta dupa cum te tine buzunarul, depinde cat vrei sa investesti. Daca ai bani faci al doilea Palomar, nu te opreste nimeni. Revenind la telescopul de 200, conteaza in primul rand sa fie de cea mai buna calitate ( atentia la detalii e esentiala), o montura buna ( se poate face si in produtie proprie cu atentie, nu neaparat cu mofturi ca Goto, sa aiba o urmarire cat mai precisa in primul rand) un webcam pt fotografie planetara si esti gata "to do some science mate" Very Happy . Masuratorile practic se fac pe PC. Mai pui un pic si iti faci rost de o camera CCD decenta (nu e nevoie neaparat de SBIG de 7000 de euroi pt asta) si ai orizonturi noi. Exemplele sunt cu duimul. In concluzie vointa si dorinta de a duce mai departe pasiunea conteaza cel mai mult.

Cheers!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 30 Oct 2008 19:32 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Aleluia frate neox, bine ai zis!Prin anii '60 in S&T chiar asa isi faceau reclama firmele tari ale vremii,spunand ca se poate face cercetare stiintifica cu un telescop de 8 inch.Desi nu am facut niciodata cercetare stiintifica in Astronomie,cred ca domeniul stelelor variabile este in continuare fertil.Si as mai adauga pe lista si observatiile la meteori.Mircea
Sus
neox
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Iun 2008
Mesaje: 1553



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 30 Oct 2008 20:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Sa traiesti frate Mircea Laughing ! Si meteorii bineinteles. Numai sa enumeri si tot iti scapa cate ceva, dar sa te mai si apuci de treba serios..! Asteroizii ar mai fi un punct de interes la ora actuala. Culmea, detectarea si urmarirea de asteroizi vechi sau noi nu am auzit sa se faca cu telescoape de nus cati metri, ci destul de modeste ca apertura in lumea observatoarelor "suparate". Tehnicile ccd sunt insa foarte avansate.
Sus
neox
Membru
Membru


Data inscrierii: 17 Iun 2008
Mesaje: 1553



Localitate: Iasi

MesajTrimis: 06 Dec 2008 02:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Am gasit pe Youtube un filmulet frumos despre astronomul amator, telescoape, vorbeste si Jhon Dobson: http://www.youtube.com/watch?v=Q0l92tsUm_k&feature=related
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator


Data inscrierii: 12 Feb 2008
Mesaje: 8979

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

Localitate: Arad

MesajTrimis: 27 Iun 2009 15:39 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

In Noiembrie 2008, Caroline Moore, o tanara amatoare de astronomie in varsta de 14 ani din Warwick, New York,a descoperit supernova SN2008ha,surprinzator de palida ca stralucire,cam de 1000 de ori mai putin stralucitoare ca o nova tipica.Caroline era,in momentul descoperirii eleva in clasa a IX la liceul din Warwick Valey,ea este deci cel mai tanar descoperitor de nove si supernove din istorie.
Telescopul lui Caroline este un Newtonian de 10 toli,aflat in ''Deer Pond Observatory'',observatorul tatalui ei Robert Moore,co-presedinte al ''North-East Astro Imaging Conference''.Dar Caroline nu a descoperit supernova sa prin telescopul propriu ci pe ecranul PC-ului.Din Aprilie 2008 ,Caroline s-a alaturat unui grup international numit POSS ( Puckett Observatory Supernova Search ),grup dedicat cautarii supernovelor pe imaginile luate de patru telescoape robotizate.Dupa 7 luni,la 6 Noiembrie 2008,Caroline a gasit supernova SN2008ha ,de 18,8 mv, pe imaginea galaxiei UGC12862 din Pegas.Imediat telescoape gigant precum Magellan din Chile, MMT din Arizona, Gemini si Keck din Hawaii, si satelitul Swift al NASA au fost orientat spre obiectul care s-a dovedit a fi un tip particular intermediar de explozie stelara,un gen deosebit de ''supernova ratata''.
Caroline este membra al Rockland Astronomy Club, a fost aleasa drept ''Tanarul astronom iOptron'' al anului de catre compania iOptron;la inceputul lui August ,Caroline va prezenta povestea descoperirii la un star-party organizat pe port-avionul ''Intreprid'',veteran al WWII,acum ancorat pe fluviul Hudson in New-York ca parte a Muzeului Marii-Aerului si Spatiului;de asemenea Caroline a pozat pentru un poster de promovare a Astronomiei in randul tinerilor.
Dar Caroline,alaturi de invatatura,cantat si participarea la concursurile de ski ale echipei liceului,nu uita de marea ei pasiune Astronomia.Iata-o pe Caroline alaturi de telescopul sau.
Stire multumita revistei ''Astronomy''.
Mircea



caroline_moore2-750.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  125.49 kb
 Vizualizat:  de 4517 ori

caroline_moore2-750.jpg


Sus
horea_florin
Membru
Membru


Data inscrierii: 29 Iul 2008
Mesaje: 390



Localitate: oradea

MesajTrimis: 29 Iun 2009 21:47 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

cum se poate face stiinta asupra stelelor variabile?(formule ceva ...)
cum pot afla distanta unei stele la pamant?
Se poate face stiinta la stele variabile cu un telescop de 130 mm f5?
Se poate face stiinta nu pe calculator ci pe un caiet de matematica?(ma refer fara calculator ci doar calcul)
Se poate face stiinta fara o camera ccd ?(ma refer doar vizual)
Cum se poate face stiiinta la nebuloase? Rolling Eyes
Se poate afla ce suprafata ocupa o nebuloasa?Stima!
Sus
Forever_Man
Membru
Membru


Data inscrierii: 04 Iun 2005
Mesaje: 1924



Localitate: Europa, Călărasi

MesajTrimis: 30 Iun 2009 07:50 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

La stele variabile poti si cu ochiul liber, doar ca sunt cam putine. Pur si simplu le compari magnitudinea, cu a unor stele din jur, pe o perioada mai mare. Din ce citeam acum cateva zile pe astroclubul Bucuresti, e o asociatie AAVSO, unde trimiti rezultatele. Tot de acolo iei si harti cu stele variabile si cu stelele de comparat din vecinatate.
_________________
BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200
Sus
Cristian Monea
Membru
Membru


Data inscrierii: 31 Dec 2008
Mesaje: 544



Localitate: Pitești

MesajTrimis: 30 Iun 2009 19:25 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Citat:
cum se poate face stiinta asupra stelelor variabile?

Iti recomand sa citesti prezentarea aceasta http://observator.wikispaces.com/file/view...nomice.zip. A fost folosita in cadrul cursului de astronomie de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", Bucuresti.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Lunete/Telescoape

Download topic
Pagina 1 din 1
 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact