Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 15 Dec 2008 11:10 Download mesaj |
Titlul subiectului: Pentru doritorii de telescoape mamut |
|
|
|
Topicul asta (la Achizitii) il deschid ca o deviatie a altuia ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=30551#30551 ) de la Optica.
Varianta sistemului Newton cu montura Dobson, a venit tocmai din febra aperturii, imbunatatirea portabilitatii, si a posibilitatii reducerii costului total, deci un acces mai "usor" spre un instrument cu asemenea dimensiuni.
Pentru cei care pot (isi permit) sa adopte cele mai bune solutii (design optic, mecanic, inclusiv montura ecuatoriala), la gabaritele astea, le sugerez sa adauge pe lista costurilor un observator astronomic ( telescopul nu mai poate fi tras pe rotite, ori carat pe scari).
Intre variantele comerciale Newton pe Dobson, exista cel putin doua (in zona 635/711mm diametru), carora nu li se mai gaseste "nod in papura" (sau poate f. greu).
Un 25" f/4, la 15500 USD:
http://www.obsessiontelescopes.com/telescopes/25/index.html
Sau un 28" f/4.1, la 18000 USD:
http://www.webstertelescopes.com/28_inch_f41_telescope.htm
Comparind ex. 2 (711mm diam.) cu varianta (mai mult ca sigur constructiv aceeasi) de 1m diametru, costurile suplimentare nu se mai justifica
Mamutul de 1 m colecteaza o cantitate de lumina aproape dubla fata de .711-le, dar costa de aproape 4 ori mai mult, aducind cu sine amplificarea dificultatilor la observatii / manevrabilitate.
Ultima modificare efectuata Tavi F. la 15 Dec 2008 18:30, modificat de 3 ori in total |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 15 Dec 2008 12:33 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Preturile instrumentelor astronomice nu cresc liniar cu dimensiunile. Exista justificari reale pentru asta. |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 15 Dec 2008 12:44 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Preturile instrumentelor astronomice nu cresc liniar cu dimensiunile. Exista justificari reale pentru asta. |
Stiu ca exista, dar aici ma pun in postura utilizatorului, pe care il intereseaza in primul rind cantitatea de lumina adunata. (ar fi o variatie liniara cu suprafata)
Mai avem puterea de separare, care variaza in fct. de diametrul oglinzii obiectiv, dar turbulenta atmosferica joaca un rol tot mai important la marirea diametrului fasciculului colectat. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 15 Dec 2008 13:55 Download mesaj |
|
|
|
Niciodata nu am recomandat nimanui (nici pe acest forum nici in alte ocazii) un telescop cu oglinda mai mare de 30 cm. Decat daca il vrea foarte tare si stie exact ce face De la o anumita dimensiune in sus trebuie neaparat sa te gandesti la un punct fix de observatie (observator cu pilon). |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 15 Dec 2008 14:15 Download mesaj |
|
|
|
Am uitat ceva.
Un salt al diametrului de la 70 la 100cm, nu-l vad a fi o evolutie prea mare, in schimb trecerea directa la 300cm ar aduce un cistig simtitor la magnitudinea stelara, 18.9 (D=300cm) fata de 15.7 (pt D=70cm), chiar si cu explozia pretului. (un rationament ipotetic)
Exemplul comparativ al magnitudinii aparente cistigate, poate fi facut la o scara mai mica, luind telescoape de 7, 10, resp. 30cm.
Asa ca o parere personala, varianta Dobson a monturii azimutale nu-mi place deloc (ca design, indiferent de cit de buna este executia). Am mai zis-o, o vad ca pe o improvizatie cu caracter permanent, la care nu o sa apelez niciodata pt. instrumentele mele. |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Dec 2008 00:57 Download mesaj |
|
|
|
Propun sa ne infiintam o societate de astronomie care sa aibe ca singur scop obtinerea unei donatii din partea vesticilor a unui telescop de 1m.  _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 16 Dec 2008 01:08 Download mesaj |
|
|
|
Tare! Precis ne da cate unul la fiecare. De prin 90 si ceva inainte de eclipsa se chinuia Institutul de astronomie, ei ca si profesionisti, sa obtina fonduri pt un telescop mai de Doamne ajuta, mai mare de 500 mm si au ramas balta si precis o mana de visatori cu ochii pe cer ca noi or sa puna mana pe un monstru de 1m.  _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

|
Trimis: 16 Dec 2008 01:48 Download mesaj |
|
|
|
Ce sa zic. Daca ceri fonduri pentru telescop, atunci da, e problem. Daca ceri direct telescopul... cine stie?
La mine la munca e un aparat care are in componenta doua oglinzi cu diametrul de 1 m si cu distanta focala de 8 m. Peste ani si ani totul o sa fie in paragina si aparatul respectiv dus la fiare vechi. Cineva trebuie sa puna mana pe oglinzile alea, ca nu stiu cati si-ar da seama cat valoreaza si ce s-ar putea face cu ele. _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 16 Dec 2008 02:21 Download mesaj |
|
|
|
WoW!!Da ce aparat e ?! _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 16 Dec 2008 08:55 Download mesaj |
|
|
|
Mai eu acuma observ... Ce Tic-Tac radioactiv ai tu acolo Pai cu doua oglinzi de un metru si focar de 8 se poate face un binoclu ... foarte tare  |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 16 Dec 2008 12:17 Download mesaj |
|
|
|
Off topic
Mai in gluma sau in serios cu cererea de fonduri pt. instrumente, ar trebui sa vedem ce avem deja (chiar si mult mai mici de 1m) de pe vremea lu' "ceasca".
Prin '97 am fost la planetariul / observatorul din Baia Mare, aveau o luneta ~100mm (s-ar putea chiar doua) si un telescop ~200mm (cass. sau catadioptric) de cea mai buna calitate, Zeiss, care stateau frumos in cutiile lor pe niste dulapuri. As fi vrut sa observ ceva prin ele, dar nu s-a putut, doar solicitari din partea unor grupuri erau posibile a fi luate in seama.
Dupa citiva ani am aflat ca in cladirea observatorului (sub cupola) se amenajasera birouri , asta chiar mi s-a parut INADMISIBIL. |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 16 Dec 2008 15:25 Download mesaj |
|
|
|
Tavi F. a scris: | Dupa citiva ani am aflat ca in cladirea observatorului (sub cupola) se amenajasera birouri , asta chiar mi s-a parut INADMISIBIL. |
Observatorul e tot in acelasi loc cu planetariul ? Pentru ca am fost si eu in 2006, iar cand am intrat in cladire, m-am intrebat daca am nimerit bine. Insa intr-o camera vecina cu birourile era totusi planetariul, si chiar am asistat la o prezentare. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 16 Dec 2008 16:08 Download mesaj |
|
|
|
Ce sa ne mai miram. Cum cultura in Romania e la pamant ca si alte chestii care nu umplu stomacu' si buzunaru' n-as fi surprins sa aud ca arunca respectivele instrumente ca ocupa spatiu degeaba. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 16 Dec 2008 20:10 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Observatorul e tot in acelasi loc cu planetariul ? |
Observatorul e la stinga (cum intri din strada), fiind conectat de cladirea principala printr-un coridor.
De ce sa fi instalat Cassegrainul sub cupola?! Spatiul respectiv o fi inchiriat, iese mai profitabil, gindire pragmatica!
La evenimente mai speciale scot luneta afara, cum a fost eclipsa partiala de asta-vara:
http://planetariubm.wordpress.com/2008/08/...baia-mare/
Ultima modificare efectuata de catre Tavi F. la 16 Dec 2008 23:08, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

|
Trimis: 16 Dec 2008 21:57 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Mai eu acuma observ... Ce Tic-Tac radioactiv ai tu acolo Smile Pai cu doua oglinzi de un metru si focar de 8 se poate face un binoclu ... foarte tare |
Asa se tinea sursa de radiatie din laboratorul de fizica, inauntrul clopotului de plumb.
Problema cu cele doua oglinzi este ca sunt sferice. Sunt folosite la un aparat care ajuta la vizualizarea diferitelor zone de densitate a aerului intr-o suflerie. Nu stiu exact cum functioneaza, stiu doar ca ele colimeaza un fascicol luminos care trece prin zona unde se efectueaza experienta. Cu inca niste prisme se obtine intr-un obiectiv imaginea aerului la diferite densitati/presiuni curgand peste o aripa, fuselaj de avion etc. _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
|
Sus |
|
 |
|