Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
25508370872_6cd2e85c55_k.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235856
Numar de utilizatori inregistrati: 2868
Cel mai nou utilizator inregistrat: Leopold
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

cazut din aer

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
mihail iulian
Membru
Membru

Data inscrierii: 12 Ian 2009

Motto: Ave Caesar ! morituri te salutam !

MesajTrimis: 14 Ian 2009 13:23 Download mesaj
Titlul subiectului: cazut din aer
Raspunde cu citat (quote)

Buna ziua,
M-am ales cu o terasa maricica,orientata spre sud,la aproximativ 10 km de oras,nefiid obturata de nimic.Deci,trebuie "mobilata"cu un telescop.Gind vechi neonorat pina-n prezent.
Dind cautare pe Google,v-am descoperit.Deocamdata ,datorita voua,am inteles ca nu-i deloc simplu si atunci,m-am apucat de citit TOT ce este aici.Nu am telescop,daca vreau,cel mult un ziar facut sul,dar sint dispus sa aloc pt. aceasta vreo 300-400 eu.
Mai trebuie sa citesc aici,mai trebuie sa decantez informatiile,apoi vin cu intrebarile.Nici o grija !
Va multumesc pt. tot ce-am gasit aici.Este mai mult decit necesar.
Sinteti fantastici!
Va rog sa primiti,toti,asigurarea respectului si a celor mai distinse sentimente ce vi le pastrez.
Al dvs,
cordial,

Mihail
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 14 Ian 2009 13:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bun venit si cer senin.
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Ian 2009 13:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

multumesc Dragos,dar urarea ta ramine,deocamdata,un deziderat frumos.La mine ,la tzara,cerul este acoperit de Stratus,de unde putem trage concluzia c-a "intrat"un front cald.Front care o sa tina citeva zile datorita benzii de intindere caracteristice.
Wink
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 14 Ian 2009 20:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bun venit. Dotarea ta cu terasa orientata spre sud la 10 km de oras e ceea ce multi dintre noi si-ar dori Smile Daca mai adaugi la asta si un instrument serios ... esti pe drumul cel bun Very Happy
Sus
mihail iulian
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Ian 2009 11:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Draga Doru,
Multumesc frumos pt. incurajare.Povestea este ceva mai complicata.Am incercat sa invat cam tot ce este scris aici.Mai mult,am observat ca dvs.interveniti mult si consistent.Trebuie sa marturisesc ca-n orizontul meu de asteptare contez mult pe sfaturile dvs.
Asadar nu ma grabesc cu acizitia,am luat in serios obsrervatia dvs,facuta,undeva ,pe aici,si voi cumpara un reflector.Ma gindesc la "ceva"cu oglinda de 150,poate un SKY-WATCHER,poate un CELESTRON,sau un Dobson.
Ma deranjeaza citeva chestii:ba ca se vede imaginea cu fundu-n sus,ba ca nu se vede tot,ba ca-i greu de ales,neexistind alegere perfecta.
Intrebare:n-ar fi mai bine sa-mi cumpar o naveta ??? Ceva la mina a dou a,sau chinezeasca.Poate am noroc cu recesiunea si-mi gasesc una la oferta.
Iar acum o intrebare serioasa:DOBSON-ul nu are trepied,pe ce "sta" ?
In orice caz,nu voi cumpara nimic,pina nu ma consiliez foarte serios cu dvs.si cu cei de aici.Incerc pe cit posibil sa nu fac prostii.
Daca doriti sa-mi sugerati un "utilaj"anume...sint deschis din toata inima.
Hev a nais dei !
Rolling Eyes
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 15 Ian 2009 12:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

mihail iulian a scris:

Intrebare:n-ar fi mai bine sa-mi cumpar o naveta ??? Ceva la mina a dou a,sau chinezeasca.Poate am noroc cu recesiunea si-mi gasesc una la oferta.

Vezi numai ca in vremuri de recesiune, de obicei, pe langa scaderea preturilor, mai scad si veniturile (uneori pana la zero).

Crying or Very sad

Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 15 Ian 2009 19:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Skywatcher si Celestron sunt firme. Dobson e un tip de montura. Montura Dobson intr-adevar nu are trepied Smile Tubul telescopului sta intr-un fel de cutie Very Happy cam asa:
http://www.astroshop.ro/Dobson_Skywatcher-...rd134.html
http://telescop-expert.ro/components/com_v...f90a35.jpg
http://www.shopmania.ro/magazin~online-ins...44131.html
http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-...-p-66.html
Sus
mihail iulian
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Ian 2009 19:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Buna seara,
Va multumesc pt mesaj,dar..totusi Dobson-ul pe ce se "pune" ???
E clar acum,nu are trepied,m-am uitat si la tot ce mi-ati indicat.
Cit despre cele doua marci,voi preciza miine la ce ma gindesc.
Rolling Eyes
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 15 Ian 2009 20:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

mihail iulian a scris:
totusi Dobson-ul pe ce se "pune" ???

Pe pamant. Very Happy

mihail iulian
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Ian 2009 11:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Forever_Man & co,

...eu am intrebat serios,deoarece am vazut ca Dobson-ul se "termina"cu chestia aia ca un disc.Montura.
Bun,probabil ca se aseaza(acum e bine ?) pe un suport.pe altceva.
Aici as fi vrut sa stiu despre ce este vorba,dar daca nu pot gasi raspunsul la intrebare...asta e!Poate nu o sa ma sinucid,.
Oricum,ma gindeam la un reflector cu trepied,singura indoiala pe care o aveam era aceea ca pe forum am gasit pe unii membri care se plingeau de fragilitatea acestuia.Asta o data,apoi am observat ca Dobson-ul este recomandat incepatorilor.
Chiar daca voi fi un incepator,sper sa reusesc sa evoluez si sa emigrez spre o categorie superioara.
De aceea ma gindesc la un "utilaj" stationar care sa fie,ceva mai mult, undeva pe la mijloc si care sa aiba posibilitatea de afi accesorizat,cit de cit,in timp.Pt. inceput ma gindeam la un buget de 300-400 eu.
Crying or Very sad
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 16 Ian 2009 11:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cam asa sta un Dobson.

Pare ciudat pana cand realizezi ca de fapt 80% din masa telescopului e concentrata inspre capatul de jos, unde e oglinda, care e grea, si unde stau si niste contragreutati daca nu esti sigur. Restul tubului e usor si gol. Bine, in capat mai are o mica oglinda si ocular+focuser, dar alea nu au mai mult de un kil impreuna.

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
mihail iulian
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Ian 2009 12:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Blakut & co,
...multumesc pt imagine,stiam cum arata,dar eram intrigat de faptul ca DeBeul nu este prevazut cu trepied.Buuun,trebuie sa inteleg ca il "asezi"unde poti:pe jos,pe o balustrada lata,pe capota masinii ?
De ce este indicat pt incepatori ? datorita pretului mai mic ?
Eu ma gindesc sa-mi cumpar unul din urmatoarele:
- Sky-Watcher 15012 PEO3-2 sau 15075PEQ3-2
- Astromaster 130EQ sau
CEN 150/750 sau CEN150 ADM,
Inca nu am luat o decizie,voi astepta sa primesc toate comentariile voastre,precum si alte propuneri.Imi doresc neaparat o "jucarie " noua.Sint constient ca bugetul trebuie sa fie,un pic,elastic.
Alte intrebari:
1. Stiti cind/daca apar in 09 modelel noi ?
2. Este mai bine sa comand produsul in Germania de pe site-urile recomandate de voi ?Cit costa aprox. transportul avind in vedere ca ele cintaresc ambalate in jur de 30 kg.
3.este adevarat ca la CEN 150/750 si CEN 150 imaginea nu este rasturnata.Daca da ,inseamna ca este diminuata "receptia" calitativ ?
4. (bonus) avind in vedere ca virgula culoarul de zbor se "petrece"uneori ,fix,peste casa mea,pot vedea cu telescopul stewardessele din aeroplan ?
Astept cu mare interes raspunsurile voastre,fapt pt. care va multumesc !
Shocked
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 16 Ian 2009 12:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
De ce este indicat pt incepatori ? datorita pretului mai mic ?

Mie personal nu imi placea ideea de Dobson. Bine, eu ca incepator am avut la dispozitie o luneta performanta, asa ca ma obisnuisem deja cu monturi ecuatoriale. Ideea e ca e usor de folosit si are parti putine in constructie. Il iei cu tine, il pui pe jos si te uiti prin el. E intuitiva folosirea lui si poti sa vezi chestii frumoase prin el.

Dezavantajul este ca e doar pentru privit. Are montura azimutala, adica nu poti sa urmaresti cu el obiecte pe cer. Neavand motor, montura ecuatoriala, trepied este mai ieftin. Greutatea in plus pe care o poate avea pentru ca nu are montura si trepied se duce in oglinda, care poate fi mai mare. Astfel, un telescop dobson e mai ieftin decat unul pe ecuatoriala la aceeasi dimensiune a oglinzii. Cum in general incepatorii nu se ocupa de fotografie, e perfect pentru ei: ieftin si bun de vazut chestii.

Citat:
este adevarat ca la CEN 150/750 si CEN 150 imaginea nu este rasturnata.Daca da ,inseamna ca este diminuata "receptia" calitativ ?

Din ce stiu eu este irelevanta pozitia imaginii.

Citat:
(bonus) avind in vedere ca virgula culoarul de zbor se "petrece"uneori ,fix,peste casa mea,pot vedea cu telescopul stewardessele din aeroplan ?

Mi-a fost greu sa urmaresc avioane sau sateliti cu telescopul pentru ca se misca repede si daca le pierzi din camp, mai greu le gasesti din nou. Se poate insa. Mai interesant mi se pare sa te uiti la statia spatiala:

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
mihail iulian
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Ian 2009 12:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

multumesc pt. raspuns. Wink

Nu vreau Dobsonul fie si pt. ca nu pare elegant,nu are suplete...nu-mi place cum "arata".Scuze !
Chestia aia am vazut-o si eu cu ochiul liber dupa ce-am gasit citeva indicatii in Catzavencu.
In alta ordine de idei,nu-mi scot telescopul la plimbare,vreau ceva care la care sa se mai poata adaoga cite ceva,sa nu fie neaparat pt. grupa prescolari.
Astept, in continuuare, "provincia" !
Shocked
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 16 Ian 2009 13:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vei vedea mai multe printr-un dobson decat printr-un telescop pe montura ecuatoriala, deoarece la acelasi pret, dobsonul are oglinda mai mare.
Poti sa adaugi la ambele tipuri de telescoape. Daca dai de exemplu 1000 de lei pe telescop, pe tot felul de accesorii poti sa cheltui si 10.000 de lei pe urma. Daca iti iei pe montura ecuatoriala si vrei sa faci poze foarte bune, numai aparatul de fotografiat va costa o gramada.
De ce e dobsonul pentru incepatori ? Pentru ca daca stii ca un obiect e de exemplu, sus, vei indrepta telescopul in sus. La cel ecuatorial il indrepti pe o diagonala, si pe urma pe cealalta diagonala, ceea ce mi se pare cam incomod. Cel ecuatorial ar fi bun la urmarirea planetelor la puteri mari, cum ar fi peste 300-400x. (eu cu dobosnul ma descurc foarte bine la 240x).

Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact