Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Q2_Lovejoy1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236856
Numar de utilizatori inregistrati: 2886
Cel mai nou utilizator inregistrat: Petrisor Ovidiu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Observatii Deep Sky.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
KosmynC64
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2008

MesajTrimis: 16 Aug 2009 11:36 Download mesaj
Titlul subiectului: Observatii Deep Sky.
Raspunde cu citat (quote)

Salut tuturor.
In seara de 15.08.2009 dupa ora de 23:00:00 pana la 00:15:00 am stat si am "vanat" obiecte Deep Sky. Am inceput incet cu M31, apoi am indreptat spre M51. M51 nu se destingea foarte clar dar se vedea o nebulozitate dubla. Apoi am indreptat spre M11, l-am studiat pana nu am mai putut sa il observ: a intrat dupa acoperisul casei. Am indreptat telescopul spre Cassiopea unde am observat M52, M103, NGC457, NGC 7789 si cele doua care se vedeau cu ochiul liber NGC884 si NGC869. Am invatat fiecare pozitie a fiecarui obiect.
Dupa ce am "epuizat" obiectele propuse sa le vad in Cassiopea, am indreptat spre Ursa Major unde am observat steaua dubla (Mizar din cate spune programul), apoi am luat in vizor pe M51, s-a vazut mai clar (a trecut ceva timp de la prima observatie). Dupa care am inceput sa caut M101. L-am gasit dar mi-a fost greu sa cred ca telescopul chiar este indreptat sper el. S-a vazut ca o nebulozitate foarte slab luminata de forma circulara. Ca sa vad daca aveam chiar M101 in imagine, am miscat din telescop si m-am uitat daca obiectul gasit se misca si el, asa a fost.

Vreau sa spun ca am avut conditii foarte bune de observatii si am folosit un Refractor Acromat Celestron Astromaster 90/1000 AZ pe care chiar il recomand atat pentru DeepSky cat si pentru observatii planetare.
In timp ce ma uitam la Mizar, unchiul meu mi-a facut niste poze una dintre ele o atasez pe cea in care se vede bine Celestronul.

Ultima modificare efectuata de catre KosmynC64 la 16 Aug 2009 22:56, modificat de 1 data in total
Sus
Cristi M.
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2007

MesajTrimis: 16 Aug 2009 20:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Te-a orbit unchiul cu bliț-ul... Smile
Felicitari pentru observatiile facute. E mai dificil de observat printr-un refractor 90/1000 DSO. Incearca si cu un binoclu aceleasi obiecte.
Cu un binoclu 15x70 am fost mult mai multumit de imagini la obiecte Messier comaparativ cu un refractor 80/900.
Sus
KosmynC64
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Aug 2009 20:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut din nou.
Multumesc pentru sfat. Da, asa este, cand privesti cu un binoclu iti folosesti ambii ochi si vezi mult mai luminos. Presupun ca obiectele pe care le-am observat le pot gasi, cu exceptia galaxiilor cu magnitudine prea mare.
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 16 Aug 2009 23:39 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Observatii Deep Sky.

KosmynC64 a scris:
... cele doua care se vedeau cu ochiul liber NGC884 si NGC869.
Ai avut intra-adevar un cer bun daca le-ai vazut cu ochiul liber. Pe un asa cer poti vedea mai multe obiecte nebuloase (galaxii, nebuloase planetare etc.) decat iti inchipui cu un binoclu 15x70 si chiar cu luneta ta. Ai fi reusit sigur sa vezi si M57 - Inelul - nebuloasa planetara din Lyra.

Dupa ce vezi intr-o anumita zona obiectele mai stralucitoare, incearca si altele mai putin stralucitoare. E posibil sa ai surpriza sa distingi tinte pe care nu te astepti sa le vezi din prima...

Spor la observatii si profita cat mai mult de cerul senin!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 16 Aug 2009 23:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru observatii si pentru experienta si trairile de neinlocuit pe care ti le aduc.
Singurul sfat pe care pot sa ti-l dau este acela de a nu te lasa inselat de acel mit care spune ca obiectele DeepSky se vad mai bine intr-un instrument scurt.Totul este doar o chestiune de grosisment si ocular.
Succes pe mai departe in numeroasele observatii/obiecte care te asteapta.
Si daca tot ai o poza,nu ai vrea sa o expui la ''Lunete si telescoape'',topicul ''Ce instrumente ...''.Mircea
Sus
KosmynC64
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Aug 2009 12:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aseara am continuat vanatoarea de deepsky. Am inceput la ora 10:30 si m-am uitat la Jupiter iar dupa nu mult timp am inceput sa caut obiecte deepsky. Nu sunt sigur ca o sa scriu toate obiectele care le-am vazut deoarece am vazut multe si nu am notat ce am vazut si ce nu. Ar trebui si sfatuiesc pe toata lumea sa isi noteze undeva ce a vazut si la ce ora a vazut. Pe langa obiectele care le-am vazut data trecuta am mai observat:
-M15, M2, nu au fost prea greu de gasit fiind foarte luminoase;
-M27, mi-a luat mai mult sa il gasesc doarece nu recunosteam constelatiile (noroc ca stiu unde ii Sagitus);
-M27 ii prima mea nebuloasa observata, s-a distins forma nebuloasei;
-M16 si M17, primul vazut a fost M16, am vazut multe stele dispuse in forma de S si am crezut ca am dat un cluster probabil M23 (M23 pe care nu l-am vazut) apoi am cautat M17 si l-am gasit, se vedea ca o galaxie din care a fost taiata o bucata. Am observat ca daca duci o linie imaginara in S-ul din M16 in asa fel sa fie un $, linia indica aproximativ pe unde se afla M17;
-M25 nu a fost putin mai greu de gasit deoarece am privit printre crengile unui copac;
-M22 mi-a dat mai multe probleme de cap deoarece nu aveam niciun reper dupa care sa ma iau;
-M8, prima oara am crezut ca ii M28 dar era prea ciudat pentru un cluster: in stanga stele iar in dreapta nebulozitate;
-M28 l-am gasit dupa ce incercam sa gasesc un reper intre M22 si M8 (care il credeam a fi M28), cand am vazut clusterul mi-am dat seama ca mai inainte am vazut M8 si atunci forma ciudata a lui M8 avea explicatie;
-M33, inainte de el m-am uitat la M31 apoi am cautat M33, l-am gasit la un moment dat dar se vedea destul de greu, era o stea in stanga sa, M33 s-a vazut asa cum l-am vazut si pe M101;
-M34, l-am gasit destul de usor deoarece am avut repere;
-M56, a trebuit sa astept ceva timp pana am putut sa indrept luneta asa aproape de zenit dar l-am gasit in cele din urma;
-M57, l-am gasit foarte usor dar ma asteptam sa se vada mai mare, oricum s-a vazut clar ca in centru ii o diferenta de luminozitate, asta m-a bucurat;
-M81 si M82 m-au surprins cu magnitudinea lor mica, m-am asteptat sa fie foarte slab luminate;
-M13 a fost putin mai greu de gasit deoarece nu recunosteam constelatiile;
-M92 a fost ultimul obiect care l-am vazut azinoapte si l-am gasit destul de usor.

Observatiile le-am terminat la 00:30 din cauza ca s-a racorit brusc.
Intrumentul pe care l-am folosit ii tot Celestron Astromaster 90. Probabil luni o sa caut aceleasi obiecte cu un reflector de 10".

PS: Nu m-am asteptat sa vad atatea obiecte, cred ca nu le-am listat pe toate.
Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008

MesajTrimis: 23 Aug 2009 12:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari si tine-o tot asa! Vad ca te antrenezi pentru maratonul Messier Razz.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 23 Aug 2009 13:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Opinia ta referitoare la notarea observatiilor este foarte corecta.Eu tin jurnale de observatii,folosesc registre din acelea mari,groase, in care notez data,ora,locul,instrumentele,accesoriile,conditiile de astroclimat,si descrierea observatiilor propriu-zise in text si cu schite,cine a mai participat si orice alte date si intamplari petrecute in timpul acestora.Asta este de fapt tot ce ramane mai pretios din activitatea noastra.Uneori recitesc observatii de acum 10 sau 15 sau 20 de ani si regasesc amintiri si intamplari uitate.De pilda cand am vazut un avion cu reactie traversand discul selenar,sau cand umbra darei de condens a unui alt avion a fost proiectata de lumina Lunii pe o patura foarte subtire de nori aflati mult mai aproape de pamant,sau cand agitatia atmosferica a fost atat de puternica incat am vazut in ocular,printr-un efect psihedelic,in acelasi moment patru-cinci discuri ale lui Venus etc,etc.
Fara sa mai vorbesc de acele observatii la care au participat acei prieteni care nu mai sunt de mult in aceasta lume.Mircea
Sus
KosmynC64
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Aug 2009 19:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Catre dxdx347 multumesc de urare, nu ma las batut pana nu vad tot ce este vizibil in zona mea. Cat despre maratonul Messier, probabil nu voi putea participa decat daca as avea instrumentul meu. Ca si anul trecut folosesc intrumentele unchiului meu, normal ca si-a procurat un instrument mai bun in decurs de un an.
Catre Dl Pteancu in primul rand imi pare rau de pierderea colegilor sau prietenilor ce au fost impruna cu dvs. in acea perioada. Lumea se inoieste dar noi tot imbatranim. Da aveti mare dreptate, este bine sa notezi fiecare detaliu pe care il vezi. De exemplu, in timp observam M8 chiar prin centrul imaginii, a intrat un avion si am vazut doua luminii. Bun in momentul in care avionul a aparut nu am stiut ca este chiar un avion si am sarit de pe scaunul pe care stateam si am strigat "OAA!!!" foarte tare. M-am bucurat si eu ca vad un OZN, imi doresc foarte mult sa vad asa ceva.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact