Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
cristian_wwjd@yahoo.com Membru

Data inscrierii: 25 Oct 2009 Mesaje: 2
|
Trimis: 25 Oct 2009 15:47 Download mesaj |
Titlul subiectului: "Clasic" si "Retro-Clasic" |
|
|
|
Salutare!!!
Bobocel pe forum
Intentionez sa imi cumpar un telescop Dobson 203mm dar nu stiu diferenta intre "Clasic" si "Retro-Clasic"...am observat bineinteles diferenta la bani dar in calitate?
Pyrex stiu k e mai bun si am inteles ca nu se dilata si etc etc dar nu prea mi-l premit asa k ma gandesc intre calsic si retro-clasic dar nu stiu diferenta intre ele...
Ultima modificare efectuata de catre cristian_wwjd@yahoo.com la 25 Oct 2009 20:48, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

Data inscrierii: 24 Aug 2009 Mesaje: 292
Motto: Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost. (Nicolae Iorga) Localitate: Petrila
|
Trimis: 25 Oct 2009 16:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Bun venit pe forum!!!
pyrex are proprietatea de a se adapta mai repede mediului inconjurator, indiferent de diferentele de temperatura. |
|
Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008 Mesaje: 544
|
Trimis: 25 Oct 2009 16:47 Download mesaj |
|
|
|
Din cate am citit in ofertele de pe internet, telescopul Dobson 203mm Clasic are distanta focala de 1200 mm, pe cand cel Retro Clasic, o are de 1000 mm. De aici si diferenta de pret. Cel cu focala mai scurta iti permite campuri vizuale mai largi. |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Oct 2009 18:47 Download mesaj |
|
|
|
Nu observ care e diferenta, daca exista.
Alt sfat: schimba-ti nickul ca sa nu contina adresa de email. Vei primi foarte mult spam .... _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 25 Oct 2009 19:21 Download mesaj |
|
|
|
M.Gabriel a scris: | Bun venit pe forum!!!
pyrex are proprietatea de a se adapta mai repede mediului inconjurator, indiferent de diferentele de temperatura. |
Pyrex = borosilicate glass
Dar Pyrex NU "se adapteaza mai repede mediului inconjurator" ci se deformeaza mai putin la o anumita diferenta de temperatura (si NU "indiferent de diferentele de temperatura").
Dupa restabilirea echilibrului termic intre exteriorul si interiorul sticlei, optic vorbind, nu mai exista diferente decat la oglinzile foarte mari si la temperaturi extreme.
In orice caz, Pyrex nu inseamna o calitate mai buna a opticii iar la socuri puternice, Pyrex are tendinta de a se sparge in bucati mari, in loc de o simpla ciobire ca la sticla normala. |
|
Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

|
Trimis: 25 Oct 2009 20:03 Download mesaj |
|
|
|
S-a mai discutat aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2363
Parerea mea personala: "Pyrex" la reflector chinezesc de 8" este doar marketing ce vrea sa sugereze o calitate optica mai buna dar care, in realitate, nu spune nimic despre optica. Deci nu merita o mare diferenta de pret.
Interesanta ar fi o comparatie practica, si nu doar teoretica, intre instrumente similare ... |
|
Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

Data inscrierii: 24 Aug 2009 Mesaje: 292
Motto: Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost. (Nicolae Iorga) Localitate: Petrila
|
Trimis: 25 Oct 2009 21:04 Download mesaj |
|
|
|
aha greseala mea atunci, stiam eu ca pyrex are ceva legatura cu diferentele de temperaturi... dar nu eram sigur. ms oricum:P
Cer senin. Gabriel |
|
Sus |
|
 |
cristian_wwjd@yahoo.com Membru

Data inscrierii: 25 Oct 2009 Mesaje: 2
|
Trimis: 26 Oct 2009 02:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: "Clasic" sau "Retro-Clasic" ? |
|
|
|
Cristian Monea a scris: | Din cate am citit in ofertele de pe internet, telescopul Dobson 203mm Clasic are distanta focala de 1200 mm, pe cand cel Retro Clasic, o are de 1000 mm. De aici si diferenta de pret. Cel cu focala mai scurta iti permite campuri vizuale mai largi. |
Merita 270 lei o diferenta de 200mm la lungimea focala?
Eu as vrea sa vad cat mai mare si detaliat dar nu stiu k si asa telescopul cu 1000mm este "stoc epuizat pe o perioada nedeterminata" iar eu planuiesc sa-mi cumpar in 2-3 luni.
http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8clasic.htm
http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8retro.htm |
|
Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 426
|
Trimis: 26 Oct 2009 13:19 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Merita 270 lei o diferenta de 200mm la lungimea focala?
Eu as vrea sa vad cat mai mare si detaliat dar nu stiu k si asa telescopul cu 1000mm este "stoc epuizat pe o perioada nedeterminata" iar eu planuiesc sa-mi cumpar in 2-3 luni. |
"stoc epuizat pe o perioada nedeterminata" mai mult ca sigur ca inseamna inchiderea productiei pt. modelul respectiv.
Pe site-ul SW nu mai apare 203 f/5 in lista de produse.
Pe de alta parte parabolizarea unei oglinzi f/6 e mai facila decat a uneia f/5.
Cu cat raportul focala/diametru este mai mic, cu atat parabolizarea este mai dificila si mai costisitoare. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Oct 2009 17:42 Download mesaj |
|
|
|
Stoc epuizat pe o perioada nedeterminata nu inseamna scos din productie. Ci pur si simplu nu se stie, de obicei, cand va veni urmatorul transport din extremul orient.
Si nici lipsa unui produs de pe site-ul SkyWatcher.com nu este relevanta. Din pacate, se pare ca e o regula la firmele din Asia sa nu isi tina in regula site-urile. Astfel, nu veti gasi acolo un produs care se vinde in America de aproape un an.
http://www.astronomics.com/main/product.as...t_id/SW8SC
Iar mak-urile Black Diamond de 150mm si 180mm, au aparut in magazine din Anglia si Austria cu jumatate de an inainte de aparitia lor pe site-ul SkyWatcher. _________________ Dragos N
Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 26 Oct 2009 17:51, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Oct 2009 17:50 Download mesaj |
|
|
|
Mai trebuie tinut cont de caracterul sezonier al vanzarilor de instrumente astronomice.
De obicei, se vinde mai mult primavara si vara, si din aceasta cauza spre toamna stocurile de la fabricanti scad sau chiar dispar, si, pentru ca fabrica are un anume ritm de productie, reinprospatarea acestor stocuri cere ceva timp, care nu poate fi evaluat cu mare precizie, cel putin pentru un consumator mic, cum e Romania, care nu e sus pe lista de prioritati a fabricantului. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 27 Oct 2009 12:32 Download mesaj |
|
|
|
Modelul Retro-Clasic nu se mai produce de mai mult de 1 an si nu cred ca va mai fi produs vreodata. A fost scos de pe situl actual de cateva luni. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

|
Trimis: 27 Oct 2009 15:09 Download mesaj |
|
|
|
Cristian Monea a scris: | Din cate am citit in ofertele de pe internet, telescopul Dobson 203mm Clasic are distanta focala de 1200 mm, pe cand cel Retro Clasic, o are de 1000 mm. De aici si diferenta de pret. |
Aceasta este o afirmatie cam hazardata.
Lungimea focala este o caracteristica si NU o calitate optica !
Iar pretul nu se calculeaza dupa lungimea focala !
Se calculeaza dupa resursele consumate in procesele de productie, distributie si vanzare, si dupa piata.
Mai aproape de adevar ar fi ca diferenta de pret se coreleaza cu faptul ca materialul oglinzii este Pyrex (mai mult comercial decat practic) si eventual cu un tub metalic mai lung datorita diferentei de lungime focala (mai mult fier sau aluminiu). Pe de alta parte, optica cu lungime focala mai scurta este mai costisitoare si este mai putin toleranta la defecte optice. |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 27 Oct 2009 17:15 Download mesaj |
|
|
|
Pai in ultima propozitie rastorni tot ce-ai zis mai-nainte Si de data asta ai dreptate Lungimea focala este una din caracteristicile unei oglinzi de telescop, caracteristica care influenteaza pretul Din motivul pe care tu singur l-ai spus: "optica cu lungime focala mai scurta este mai costisitoare si este mai putin toleranta la defecte optice". Pretul instrumentelor optice nu e dat de lungimea tubului sau cantitatea de material care intra ci de precizia prelucrarilor optice si dificultatea de a le obtine. |
|
Sus |
|
 |
|