Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4581astksm.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241838
Numar de utilizatori inregistrati: 2935
Cel mai nou utilizator inregistrat: Ovx
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Achizitie telescop!

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 18 Noi 2009 16:43 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Platforma ecuatoriala a muresenilor este construita integral de ei, nu este cumparata.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 18 Noi 2009 16:48 Download mesaj
Titlul subiectului: Platforma ecuatoriala pentru DOBSON

Si pentru ca tot am deschis acest subiect cu PLATFORMELE ECUATORIALE, pentru DOBSON, va trimit un link de specialitate.
ASTEPT SI PARERILE CELOR CU EXPERIENTA DE PE SITE VIS A VIS DE ACESTE PLATFORME. SUNT BUNE DE CEVA ? Ma gandesc, ca daca ai sau iti construiesti mai ieftin un dobsonian mare, decat sa investesti in tot felul de monturi Go-to, ai putea rezolva problema cu asa ceva, care din cate inteleg, se pot cumpara. Eu vad in asta , o solutie eleganta de orologerie, pentru un telescop mare, pe montura Dobson.

Iata linkul : http://www.equatorialplatforms.com/
Sus
Gabriel Muranca
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009

MesajTrimis: 18 Noi 2009 17:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si tot la macarale si motostivuitoare ajungem ... Smile
Sus
FlorinbB
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2009

Motto: "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein

MesajTrimis: 18 Noi 2009 18:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

oarecum de acord cu "macarale si motostivuitoare"... EQ-urile sunt in mod cert mult mai elegante Smile Si mai comode !
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Noi 2009 18:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Eu inca astept o parere serioasa

Eu inca astept o parere serioasa. Cred ca toti ne-am dori un astfel de motostivuitor, macar ca telescop fix. Nu trebuie neaparat sa il cari in teren.
Pentru asta, exista versiuni mai mici, portabile.
Nu sunt un adept al monturii Dobson, eu avand una ecuatoriala, facuta din piese lucrate bine la strung, dar recunosc ca mi-ar placea sa am un dobsonian de vreo 10-12 inch montat pe o astfel de platforma.
Oricum, ideea era, ca daca as avea 800 de dolari, i-as investi intr-un dobsonian de 250-300 mm diametru al oglinzii principale fara motorase, ca sa castig mult la optica in acest buget ( si nu in ceva mai mic cu montura Go-to.)
Recunosc, pana sa imi spuna un prieten din Tg. Mures despre ce au realizat ei, nu stiam de existenta acestor platforme pt. Dobson, motorizate.
De cand am aflat despre ele, pur si simplu le consider niste minunatii. Vad in asta o idee geniala, pentru un telescop mare.
Repet, fiecare face ce doreste cu banii sai, care la noi in tara si nu numai, se castiga cu greu.
Succes !
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 18 Noi 2009 19:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cei care vor sa aiba un telescop cu apertura mare trebuie sa uite monturile ecuatoriale oricat de elegante si comode ar fi ele. Pentru a avea o montura ecuatoriala valida la un telescop de 250-300 mm ar trebui investiti mii (zeci de mii) de euro. Iar un telescop de 250-300 mm nu este unul mare.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Noi 2009 19:03 Download mesaj
Titlul subiectului: Sa nu uitam

Sa nu uitam , cat ar fi de elegante monturile ecuatoriale, sunt limitate.
Deja , la nivel de amator, cand ai un telescop cu diametrul de 30 cm la oglinda principala, montura ecuatoriala, cat ar fi ea de eleganta, devine o mare problema. Ganditi-va cat ar trebui sa fie de grea si ce stabil ar trebui sa fie trepiedul...... Si pana la urma, de ce sa nu recunoastem, cu totii ne dorim pe masura ce trece timpul o apertura mai mare. Altfel, domnul Stanescu Octavian si ceilalti oameni cu experienta nu si-ar fi construit oglinzi din ce in ce mai mari, iar telescoapele lumii nu ar fi ajuns la diametre cu mult peste 5 metri.
Parca imi e necaz cand vad pe net americanii care ies cu dobsoniene de 12-16 inch si fac observatii. Nu ar fi frumos sa avem si noi un asa instrument ? Eu zic ca nu sunt vise, totusi. Unii isi cumpara masini si alte luxuri. Noi macar putem strange bani pentru o pasiune frumoasa, poate chiar nobila. Cu atat mai mult, ii respect pe cei care reusesc sa isi fabrice acasa oglinzi cat mai mari in diametru, dar asta nu face obiectul acestui topic, ci s-ar potrivi mai bine la ATM.

Ultima modificare efectuata Teo la 18 Noi 2009 23:04, modificat de 3 ori in total
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Noi 2009 19:08 Download mesaj
Titlul subiectului: Chiar imi aduc aminte

Chiar imi aduc aminte ce spunea domnul Doru Dragan mai demult pe forum.
Citez " Grija foarte mare "tinereilor" Smile Prima "boala" a astronomilor amatori incepatori este marirea. Toti vor un instrument care sa mareasca foarte mult cu un barlow si oculare cat mai puternice. Dupa ce trece boala asta, incepe una care e de durata mai lunga. Apertura. O oglinda cat mai mare. Putini inteleg ca pe masura ce creste oglinda cresc si problemele de mecanica din jurul ei. "
Si are mare dreptate !
De aceea, eu consider ca singura solutie la o oglinda mare ar fi o montura Dobson.

Ultima modificare efectuata Teo la 18 Noi 2009 19:25, modificat de 2 ori in total
Sus
FlorinbB
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2009

Motto: "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein

MesajTrimis: 18 Noi 2009 19:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si eu sunt convins ca pentru o apertura mare si care sa nu coste astronomic (asta da alaturare de termeni) singura solutie e montura dobson. Astfel investitia se concentreaza pe optica si nu pe montura! Sunt hotarat pentru dobson... doar vroiam sa stiu cam ce ar presupune o motorizare ulterioara a acestei monturi. Dar cred ca toate la vremea lor!
Sa vad mai intai telescopul acasa, sa fac observatii cat mai multe pana invat bine cerul si apoi o sa fie vreme si pentru upgrade-uri!
Multumesc inca odata pentru sfaturi!

Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009

MesajTrimis: 18 Noi 2009 22:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Doru Dragan a scris:
Iar un telescop de 250-300 mm nu este unul mare.

Da' nici mic ... mai ales cand esti singur. Wink
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 18 Noi 2009 23:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai vezi, de aia de la o anumita varsta incolo se recomanda sa-ti gasesti jumatatea si sa te insori Smile Very Happy Laughing
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 19 Noi 2009 06:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Florin, nu e rau ca te-ai hotarat pentru o apertura mai mare.

Cat priveste motorizarea unui dobson, sunt doua solutii. Cea cu platforma ecuatoriala si cea cu motoare de tracking, de la firma StellarCat, sistem imitat partial si pe noile dobsonuri de la SkyWatcher

http://telescop-expert.ro/index.php?page=s...p;Itemid=1

Dar, dupa cum vezi, pretul e mult mai mare, si nu stiu, si nici nu cred ca exista posibilitatea achizitionarii ulterioare a sistemului de motoare.

In ceea ce priveste platforma ecuatoriala, nu stiu daca are posibilitatea unor corectii fine si continue, gen autoguiding, sau PEC. Eu unul nu am auzit de asa ceva. Iar timpul de tracking al ei este intre 35 si 90 minute, suficient pentru observatii, dar mai putin pentru astrofoto de timp lung. Oricum, pentru asa ceva, un dobson are nevoie de un field derotator.

Mai exista si posibilitatea sa iti construiesti o montura tip potcoava sau a uneia tip englez, care insa, sunt amandoua destul de mari.

Oricum, pana la astrofoto mai e ceva cale, asa ca pot sa-ti spun ca ar merita sa investesti intai intr-un dob de 250. E ceva castig fata de un 200. Numai sa te descurci cu dimensiunile si greutatile.

Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2006

MesajTrimis: 19 Noi 2009 08:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu platforma ecuatoriala nu poti face astrofotografie
cu timp lung de expunere,se poate face planete cu timp scurt
cu webcam de exemplu cu timpi de ordinul zecimi de secunda.
Pentru vizual ajunge 30-90min tracking.

Clear sky Hans
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 19 Noi 2009 09:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu o platforma buna poti sa faci si astrofoto deep-sky dar de durata scurta (pana in 5-10 min/expunere). Exista platforme care au telecomanda si care permit corectii in ambele axe.
Nu ai nevoie de field derotator fiindca se misca tot in coordonate ecuatoriale.
Numai bine
Sus
hans602
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2006

MesajTrimis: 19 Noi 2009 14:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Catalin 5-10min nu mai este timp scurt de expunere poate
ai vrut sa spui 5-10sec.Eu nu am vazut inca poze facute cu
platforma ecuatoriala cu timpi lung de expunere si mai
ales cu instrumente mai mari despre care se discuta.

Clear sky Hans
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Urmatoare

Download topic
Pagina 5 din 10

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact