| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239537 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mihai Cocos Membru

Data inscrierii: 20 Noi 2009 Mesaje: 10
Motto: Perseverenta e mama invataturii Localitate: Suceava
|
Trimis: 20 Noi 2009 10:26 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Achizitie telescop .. licitatie de pareri pe un buget :) |
|
|
|
Buna ziua,
Ma aflu pe acest forum in calitate de incepator in ale astronomiei. Tin sa mentionez de la inceput, ca nu am facut nici un fel de observatii pana in acest moment. De ce sunt aici ? caut o metoda de relaxare dupa o zi de munca si sunt foarte convins ca observarea corpurilor ceresti este o metoda foarte eficienta.
Doresc sa achizitionez un telescop care sa-mi sadisfaca curiozitatea, dar tot odata printr-o investitie ulteriora sa pot face si fotografii cu el. Mi-am propus ca aceasta investitie sa o fac in doi pasi. In prima faza asi dori sa achizitionez telescopul si cu toate accesoriile necesare pentru observatie. De asemenea asi dori ca telescopul sa aiba un sistem go to ( care cred ca e recomandat incepatorilor ca mine).Bugetul de care dispun pentru aceasta achizitie este este de 4200 de ron.
Apelez la cei mai experimentati sa ma sfatuiasca si sa-si sustina parerile pentru a putea lua cea mai buna decizie pentru mine.
Tin sa mentionez ca locuiesc la casa la periferia orasului si sunt intr-o zona fara bruiaj luminos , iar amplasarea telescopului pot sa o fac intr-un balcon acoperi, unul descoperit, sau chiar intr-o camera unde am ferestre de mansarda cu o vizibilitate buna asupra cerului.
Va multumes si astept parerile voastre!! |
|
| Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 428
|
Trimis: 20 Noi 2009 11:12 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Probabil ca asa ceva ti s-ar potrivi.
Aditional ai si un kit GOTO, daca tii neaparat, si cu ambele combinate te incadrezi in bugetul tau.
Sau o alternativa.
Mai exista si alte posibilitati, nu te agata doar de ce ti-am aratat.
IMO GOTO e util pt. un instrument atunci cand ai de-a face cu public si timpul acordat unei pozitionari e de preferat sa fie cat mai mic.
Altfel eu zic ca e un impediment pentru a invata bolta cereasca, constelatiile si orientarea pe cer. Fara GOTO, mai de voie sau de nevoie trebuie sa le inveti, si asta e primul pas pentru un astronom amator  |
|
| Sus |
|
 |
Mihai Cocos Membru

|
Trimis: 20 Noi 2009 11:27 Download mesaj |
|
|
|
| mircear a scris: | Probabil ca asa ceva ti s-ar potrivi.
Aditional ai si un kit GOTO, daca tii neaparat, si cu ambele combinate te incadrezi in bugetul tau.
Sau o alternativa.
Mai exista si alte posibilitati, nu te agata doar de ce ti-am aratat.
IMO GOTO e util pt. un instrument atunci cand ai de-a face cu public si timpul acordat unei pozitionari e de preferat sa fie cat mai mic.
Altfel eu zic ca e un impediment pentru a invata bolta cereasca, constelatiile si orientarea pe cer. Fara GOTO, mai de voie sau de nevoie trebuie sa le inveti, si asta e primul pas pentru un astronom amator  |
Crezi ca ar fi mai bine ca investitia sa mearga spre un tlescop mai bun si sa renut la sistemul Goto ce ar fi compensat de anumite cunostinte pe care sa le acumulez in timp ? |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 20 Noi 2009 11:48 Download mesaj |
|
|
|
Poti invata cerul si daca ai GOTO. E suficient sa nu folosesti aceasta facilitate si sa orientezi telescopul manual
Pe de alta parte, un sistem GOTO iti permite sa scurtezi foarte mult timpul alocat pregatirilor pentru observatii si, astfel, sa aloci mai mult observatiilor propriu-zise.
Prin urmare nu cred ca vei gresi cu nimic daca iti cumperi un telescop dotat cu aceasta "ghidusie".
Indiferent ce vei alege, sfatul meu e sa te orientezi spre instrumentul cu cel mai mare diametru posibil care se incadreaza in bugetul tau (un diametru mai mare iti va permite sa observi obiecte mai slab luminoase si, in acelasi timp, cu mai multe detalii decat unul de diametru mic). Eu zic sa nu te zgarcesti si daca pentru cateva sute de euro in plus poti lua, de ex. un telescop de 20-25 cm diametru in loc de unul de 10-15 cm la 1000 de euro, mai pune si banii astia. Nu vei regreta.
Daca pe viitor vrei sa faci si fotografie astronomica printr-un telescop de 20-25-30 cm trebuie sa pregatesti mult mai multi bani (vorbim deja de sume de peste 3000 de euro) in special pentru achizitionarea unei monturi solide, capabila sa duca un astfel de instrument cu precizia necesara astrofotografiei. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
Mihai Cocos Membru

|
Trimis: 20 Noi 2009 12:05 Download mesaj |
|
|
|
Credeti ca asi proceda bine daca m-asi orienta catre un :Telescop Newton SkyWatcher 250/1200 HEQ5
Cat de usor ar fi pentru mine sa incep sa fac primele observatii astfel incat ca pot studia mai departe fiind motivat de primele observatii.
Nu vreau sa achizitionez un telescop cu care sa nu pot face nimic ca incepator sau sa ma demoralizeze de la inceput.
Ar fi un telescop bun pentru o investitie viitore ca sa obtin fotografii de calitate ? se poate abapta la fotografiere sau nu conteaza ce model aleg...pe viitore la toate pot sa adaptez un sistem pentru fotografiere ? |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 20 Noi 2009 12:34 Download mesaj |
|
|
|
250 mm pe Heq5 nu se preteaza la astrofotografie.
La 200-250 mm este necesar minimum un EQ6 desi 250 mm as zice ca e deja cam la limita superioara pentru astrofotografie pe montura asta. Dar am vazut fotografii bune facute cu un set-up de genul acesta, cu autoghidaj si tot tacamul.
Edit:
atentie, telescoapele obisnuite nu sunt optimizate pentru astrofotografie. Daca asta este ceea ce vreti in principal (dar fiind incepator eu zic sa nu va aruncati asa devreme la astrofoto) atunci cautati un telescop Newtonian comercializat sub numele de "astrograf" sau un Schmidt-Newton ori un Schmidt-Cassegrain la care sa mai adaugati un reductor de focala.
Lucrurile sunt relativ complicate cand vorbim de fotografia astronomica si preturile, cum veti vedea, tind sa creasac exponential. _________________ Laurentiu
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein)
Ultima modificare efectuata de catre Laurentiu la 20 Noi 2009 12:38, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 428
|
Trimis: 20 Noi 2009 12:38 Download mesaj |
|
|
|
Cata vreme ai un buget limitat iar un kit GOTO ajunge sa reprezinte 1/3 din el, e cam mult totusi.
Diferenta as baga-o partial in 2-3 oculare bune si intr-un kit de motorizare simpla. |
|
| Sus |
|
 |
Mihai Cocos Membru

|
Trimis: 20 Noi 2009 12:44 Download mesaj |
|
|
|
Pentru a lamuri lucrurile vreau sa precizez ca bugetul meu nu este fix. Vreau sa ma ghidez dupa acesta suma. Nu e o problema daca voi cheltui cu 1000 de ron mai mult.
Ideea de baza e ca daca asi fi plecat de la suma de 5000 de ron tot timpul voi gasi ceva mai bun si mai fiabil care sa coste 5500 de ron si asa mai departe pana o sa ajung sa-mi iau un telescopt de 50 000 de euro
Sper ca intelegeti care e ideea de baza.
ASI DORI SA AUD MAI MULTE PARERI CU RECOMANDARI CONCRETE SI EXEMPLE CLARE DE TELESCOAPE SI MONTURI
Va multumesc ( si pentru parerile oneste de pana acum ) |
|
| Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 20 Noi 2009 12:56 Download mesaj |
|
|
|
| Mihai Cocos a scris: | | Nu vreau sa achizitionez un telescop cu care sa nu pot face nimic ca incepator sau sa ma demoralizeze de la inceput. |
Daca ai o anumita atractie catre cer, ca sa nu zic pasiune, nimic nu te va demoraliza. Chiar cautarea manuala, cu cat e mai lunga si obiectul mai dificil de gasit, cu atat e mai frumos, avand ocazia sa treci prin multe sisteme stelare, diverse grupari de stele, etc.
Eu la banii aceia mi-as lua un dobson de 300mm, dar daca vrei doar sa le observi, atunci un goto e foarte bun, mai ales la planete la mariri mari, cand nu trebuie sa reorientezi telescopul odata la cateva secunde. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 20 Noi 2009 13:10 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Salut ! |
|
|
|
Salut ! Daca tot spui ca dispui de un buget de 4200 Ron, eu iti recomand acest dobsonian de 12 inch (30 cm ), cu care vei fi pe deplin satisfacut in ceea ce priveste observatiile.
Nu ma refer strict la acest produs, care oricum nu se mai afla pe stocul magazinului, dar ti-l recomand ca idee, poate il gasesti in alta parte.
Iata linkul : http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB12FLEX |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
|
| Sus |
|
 |
Mihai Cocos Membru

|
Trimis: 20 Noi 2009 13:41 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru recomandari......din ce am observat la cele cu Tub Dobsonian cred ca ar fi o problema pentru mine.
Sunt un tip destul de inalt 1,90m si am ceva probleme cu spatele, adica nu pot sa stau intr-o pozitie aplecata mai ales in picioare pentru mai mult de cateva secunde. Nu cred ca ar fi o problema daca mi-asi face un scaun la inaltimea telescopului , dar nu stiu cat de usor ar mai fi sa-l orientaz din acea pozitie. Va rog sa luati si in consideratie aceasta problema pentru ca e destul de grava pentru mine. |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 20 Noi 2009 13:49 Download mesaj |
|
|
|
Celestron C8 N-GT - 3899 ron, goto inclus, 20cm diametrul. Mai iti trebuie 2-3 oculare suplimentare, un corector de coma pentru astrofoto mai mult, ceva adaptoare, 1-2 filtre, un sistem de autoghidaj si ajungi pe la 6-7000 RON cu totul. Iti mai trebuie camera ccd/dslr si laptopul.
Sau, mai mic un C6 S-GT, doar 15 cm diametrul. Sau C8S-GT, 20 cm diametrul, dar mai scump. La ambele iti mai trebuie un reducator de focala pentru foto.
Newton de 250mm pe HEQ5 e instabil, iar foto iese din discutie. Pe EQ6 e mai bine, insa pentru astrofoto e la limita stabilitatii, datorita tubului lung al telescopului.
Cu un Dobson nu poti face fotografie, decat cel mult la Luna si planete. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 20 Noi 2009 13:53 Download mesaj |
|
|
|
Toata lumea recomanda instrumente peste instrumente, din punctul lor de vedere, si luand in calcul doar bugetul (sau nici macar).
Eu recomand, inainte de toate, un pic de lectura. Ca omul sa-si formeze o idee mai clara despre ce se poate si ce nu. Si el sa decida ce instrument(e) i se potriveste(c) mai bine. Si eventual sa ne rezumam la a preciza cat este de potrivit un instrument ales pentru un anumit scop. Mai ales in ideea ca nu exista instrument universal. Ci fiecare este optimizat, mai mult sau mai putin, pentru un anumit tip de observatie.
Revin: http://www.skywatcher.ro/educatie.htm
Astrofoto: http://www.skywatcher.ro/Educatie/Intrebari/astrofotografie.htm
Tin sa precizez ca nu fac o promovare comerciala. Este doar un site in care mi s-a parut ca informatiile sunt prezentate intr-o forma coerenta si echilibrata. Iar partea comerciala are un minim de decenta in sesnul ca nu vinde orice doar ca sa vanda. Daca stiti ceva mai bun, aratati ! Pina acum n-am vazut nici o incercare.
O alta precizare, o montura GoTo, la acest buget, ajunge si la 70% din pretul total al sistemului !
La problema cu spatele, cred ca se potriveste mai bine un trepied solid. Acesta se poate regla in inaltime. Chiar unii mai mici de statura se plang ca-i prea inalt.
Asteptam intrebari ...  |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 20 Noi 2009 13:57 Download mesaj |
|
|
|
| Gabriel Muranca a scris: | Toata lumea recomanda instrumente peste instrumente, din punctul lor de vedere, si luand in calcul doar bugetul (sau nici macar).
|
Asta a cerut omul. _________________ Laurentiu
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|