Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon_registax21.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235482
Numar de utilizatori inregistrati: 2860
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astro_Simplet
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Achizitie telescop .. licitatie de pareri pe un buget :)

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 21 Noi 2009 22:38 Download mesaj
Titlul subiectului: Zoth, cred ca am fost foarte clar
Raspunde cu citat (quote)

Zoth, cred ca am fost foarte clar in ceea ce am exprimat acolo. Daca va face placere sa scoateti anumite fraze din context si sa le rastalmaciti fara vreun rost , pentru a le pierde sensul ,asta nu mai e teaba mea.
Se vede foarte clar, ca ma refer la micile refractoare, accesibile astronomului amator care nu se vor compara niciodata cu marile oglinzi accesibile aceluiasi astronom amator ( ma refer la buget ).
Faptul ca niciodata un refractor nu va capta atata lumina cat o oglinda mare, este foarte bine stiut deoarece constructiv, nu se poate ajunge la niste lentile de dimensiunile marilor oglinzi ale observatoarelor internationale. Sigur, ca teoretic, se poate, dar nu si in practica. Lasand acest aspect la o parte, m-am referit strict la ceea ce poate achizitiona un amator si nu la marile refractoare ale lumii.
Nu stiu ce nu e clar in asta, cand stim cu totii foarte bine aceste lucruri.
Oricum, am scris in acel mesaj, ca nu doresc sa fac din asta o polemica si este doar o parere personala, orientativa.
Fiecare isi achizitioneaza ce doreste si va face asta in functie de bugetul pe care il detine.
Si ca sa exemplific in imagini, niciodata nu se va compara un refractor fie el si apocromat de dimensiuni accesibile noua ( de genul 100-120 mm) cu un telescop in toata regula ca acesta de mai jos, pentru care se pot strange bani sau de ce nu, chiar construi si pot fi accesibile si astronomilor amatori.
In ceea ce priveste oglinda de apertura mare si calitate superioara, ma refer la o oglinda de minim 10 inch iar calitatea superioara se refera la prelucrare (lambda/8 sau peste ) , aluminiu de puritate mare depus pe suprafata sa. Nu ati vazut pana acum oglinzi cu o apertura bunicica dar de o slaba calitate a executiei ?
Ce este atat de greu de priceput ?
In ceea ce priveste utilizarea de instrumente astronomice, am si eu o experienta de peste 13 ani, dar nu ezit sa invat sau sa recunosc cand fac o greseala.
Nu vad de ce aceste afirmatii ca " BAT CAMPII " cand este foarte clar ce am spus acolo.
Eu nu v-as fi scris o astfel de replica, chiar daca ar fi fost asa.
Oricum, cine a inteles ce am spus acolo, este foarte bine, cine nu, nu mai conteaza. Pe acest forum, suntem liberi sa ne dam cu parerea mai ales atunci cand consideram ca este corect ceea ce spunem.
Si sa va mai spun ceva, de cate ori imi exprim o parere in legatura cu ceva, o fac in cunostinta de cauza. Daca nu as sti, atunci as intreba.
Eu nu scriu mesaje de dragul de a ma baga in seama sau de a acumula stelute la profil. Pentru mine aceste stelute sunt egale cu zero.
Ma intereseza pe acest forum sa discut cu oamenii cu experienta ce au aceeasi pasiune ca si mine si sa invat de la cei cu mai multa experienta decat am eu, iar din ceea ce am invatat eu, sa transmit si celorlalti care sunt la inceput.
Nu imi place cand se incepe cu ironii sau cu exprimari pana la urma jenante, care sincer cred ca nu v-ar face cinste !
Numai bine !
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 21 Noi 2009 23:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

zoth a scris:
Problema era alta, nu este corect sa compari instrumente din clase diferite dupa pret, este o mare amagire.

Nu sunt din clase diferite, sunt din aceeasi clasa, aceea a imaginii observate.

Gabriel Muranca
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009

MesajTrimis: 21 Noi 2009 23:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Teo: Raspuns tipic romanesc. Off-topic, cu un caracter puternic subiectiv si personal. Si fara nici o valoare stiintifica. Ori poza o fi dovada stiintifica despre calitatile optice ale unui reflector ?

Oare de ce sa mai produc refractoare ? Doar pentru unii cu mofturi ?
Asta m-am intrebat eu mai demult. Am studiat un pic si mi-am dat seama ca n-are nici o legatura cu mofturile.

Si ca-n orice domeniu, nu exista intrument specializat in orice, sau perfect. Fiecare are avantaje si dezavantaje. Fiecare e mai potrivit pentru un scop si mai putin potrivit pentru alt scop. Totul depinde de ce vrei sa obtii cu el.

Este o mare greseala sa le compari doar dupa anumite criterii si sa le cataloghezi ca ala-i bun si ala-i rau, asa in general. Daca un lucru e bun pentru tine personal, nu inseamna ca e bun si pentru altcineva. In special daca are alte asteptari si alte scopuri.

Acum, ia sa vedem, este cineva competent sa raspunda la intrebarea mea, on-topic, despre binocluri ? Sau veti continua sa raspundeti, off-topic, la intrebari ca nu s-au pus ?
Sus
FlorinbB
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2009

Motto: "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein

MesajTrimis: 22 Noi 2009 00:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sunteti cu totii off-topic!
Omul a cerut o parere pe un buget dat. Dati-va parerea fara sa va legati de parerile altora.
Sunt convins ca omul are suficienta minte sa judece si singur si sa aleaga pe baza tuturor parerilor voastre!

Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 22 Noi 2009 00:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

1. Omul zicea ca ar face observatii din mansarda sau balcon. Chestia asta nu e ok deloc, mansarda sau balconul nu sunt locuri din care sa faci observatii.
2. GOTO niciodata nu l-am vazut sa mearga cum trebuie din prima. Nu am vazut sistem GOTO caresa mearga impecabil. Asa ca daca nu stii cerul, te alegi cu o hardughie scumpa care nu face mai nimic si nu ai ce sa-i faci ca sa mearga...
3. Nu cheltui bani multi daca esti incepator. Daca chiar e primul instrument pe care vei pune mana, e posibil sa te saturi peste 1 an, 6 luni... si atunci investitia se pierde. Incepi cu un dobson mai mic, si vezi de acolo ce iese...Poti incerca si cu o luneta de 80-150mm.

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
Gabriel Muranca
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Noi 2009 00:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Next !
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 22 Noi 2009 00:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sistemele goto cu traditie merg impecabil, fara greseli si corect din prima, daca instalezi si initializezi montura corect. Daca pana acum nu ai vazut sa mearga impecabil, atunci acele persoane care manevrau montura respectiva nu stiau sa o utilizeze. Sau montura era defecta.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Gabriel Muranca
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Noi 2009 00:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Horatius ... poti sa ne spui ceva despre binoclurile din seria Skymaster de la Celestron ? Ori macar daca modelele ce se trag din Ultima DX isi merita pretul de 3 ori mai mare ...
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 22 Noi 2009 01:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Gabriel, intrebarea ta despre binoclu este off-topic. Poti sa o pui si pe aceasta sectie, dar intr-un topic nou, sau pe sectia specializata in binocluri.

Multumesc anticipat pentru intelegere.

Cat priveste comparatia intre diverse instrumente, evident ca e cam greu de facut la modul absolut. Exista insa un parametru care este probabil cel mai folosit in astronomia de amatori, si anume raportul pret/performanta.

Asa ca, daca nu vrem sa spargem vreo banca, sa ne pierdem casa sau/si nevasta (cei care o mai au Laughing), alegerea este clara.

Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 22 Noi 2009 02:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mihai, o sa incep recomandarea mea cu cateva consideratii care sper sa nu te descurajeze.

Internetul e plin de fotografii frumoase ale obiectelor de cer profund - deepsky - dar niciodata nu vei vedea acele obiecte ca in fotografii, chiar daca vei aloca de 10 ori mai multi bani. Vei vedea multe stele in culori, cateva obiecte deepsky colorate mai palid sau mai putin, si vei vedea imagini care iti vor starnii admiratia, la Luna, Jupiter si Saturn. Eventual, si la Marte. Insa doar imaginile Lunii la putere de marire mare, te vor tine ocupat o gramada de timp. Chiar ani de zile, daca vrei sa o vezi bine bine.

Poluarea, sau bruiajul luminos, cum spui tu, nu se opreste la marginea oraselor, ci se raspandeste pe zeci de kilometri distanta. Evident, este o dferenta intre Suceava si Bucuresti, asa cum pot sa iti spun ca este o diferenta si intre Ploiesti si Bucuresti, din fericire pentru mine. Dar bruiajul exista, si nu poti compara un cer de pe camp, la zeci de km de un oras mare, sau de pe munte, cu cel de la marginea unui oras, fie el ceva mai mic, cum e Suceava.

Problemele cu spatele. Aici, indiferent de tipul de telescop, ele apar mai mult sau mai putin, iar singura, dar din fericire eficienta rezolvare, este un scaun cu inaltime variabila. In USA se gasesc de vanzare, probabil si in Europa la magazinele mai mari, la noi insa nu tin minte sa fi vazut. In schimb, exista posibilitatea de a-ti confectiona un astfel de scaun, singur sau cu ajutorul unui tamplar.

Sunt din pacate fortat sa fragmentez acest raspuns deoarece fac niste chestii care necesita restart pe computer, dar am sa revin cu o schema de scaun si cu restul recomandarilor.

Ultima modificare efectuata dragos.n la 22 Noi 2009 06:02, modificat de 2 ori in total
Sus
Gabriel Muranca
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Noi 2009 02:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mesaj sters datorita exprimarilor lipsite de respect la adresa celorlalti participanti la discutie.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Noi 2009 02:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Revin cu o completare la mesajul anterior.

Chiar si un dobson poate fi facut sa fie abordabil observatiilor relativ comode. Poti pune un dob de 250mm sau 300mm pe o masuta solida, si atunci vei vedea obiectele aflate aproape de orizont fara sa te apleci. Reversul este ca va trebui sa te urci pe o scara, ca sa vezi obiecte la zenit. Dar nu e chiar asa de greu, ci poate fi chiar avantajos, fata de alte alternative. Eu unul am facut observatii de pe scara (e adevarat ca avea doar trei trepte) cu un Newton de 200mm cu GoTo, pentru ca nu voiam sa ii schimb pozitia de prindere in montura, sa nu ii refac alinierea pe trei stele. Nu e asa complicat, dar imi era mie lene. Cu scara era mai usor. Am promis un material despre un scaun cu inaltime reglabila, special pentru observatii.

http://www.scopemaking.net/chair/observingchair.htm

Iar trebuie sa intrerup. Revin mai tarziu.

Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 22 Noi 2009 03:52, modificat de 1 data in total
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Noi 2009 03:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

O alta problema care a fost semnalata de altii, este cea a observatiilor din balcon sau de la o mansarda. Exista doua solutii. Fie ai grija sa tii deschis, si bine aerisit acel balcon, sau mansarda, pentru ca temperatura podelei si a peretilor sa fie cat mai apropiata de cea externa, fie confectionezi un tub cu care prelungesti tubul telescopului, astfel ca el sa iasa in afara cladirii, si sa nu fie afectati de curentii de aer cald generati de zidurile casei. Dar aceasta a doua solutie poate fi un pic cam greu de pus in aplicare in cazul unei mansarde, iar prima s-ar putea sa fie insuficienta. Exista si solutia izolarii termice a peretilor pe interiorul unei mansarde, astfel ca in timpul in care se face aclimatizarea telescopului, sa ajunga si ei la temperatura exterioara

GoTo. Pentru cine vrea doar sa se bucure de privelistea cerului, o montura cu GoTo, poate insemna scurtarea timpului de cautare a unui obiect de la cateva minute sau zeci de minute, la cateva secunde. Cine vrea sa invete cerul pe de rost, nu are nevoie de asa ceva. Ce s-a spus mai devreme, ca nu sunt precise aceste sisteme nu poate fi confirmat de mine. Eu am monturi cu GoTo din cele mai ieftine posibil, dar si-au facut treaba bine, in parametrii dati de fabricant, adica foarte bine utilizabili.

Iar trebuie sa intrerup.

Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Noi 2009 05:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un proverb spune cam asa:

'' Nu ai femeia pe care o iubesti, ci iubesti femeia pe care o ai''

Un alt zicatoare spune ca:

''Nu exista femei urate, ci doar prea putina bautura''

Cam la fel stau lucrurile si in cazul unui telescop. Nu exista telescop ideal, in schimb, intotdeauna sunt prea putini bani. Si nimeni nu poate face o alegere in locul tau. Noi putem doar sa facem recomandari, mai mult sau mai putin inspirate, pe baza experientei, si a preferintelor fiecaruia. De aceea iti recomand, mai inainte de orice, un pic de rabdare.

Sa luam niste cazuri extreme care au starnit discutii aprinse mai devreme.

Un dobson,, un newton pe montura GoTo, si un refractor apocromat pe montura ecuatoriala fara motoare, toate in aceeasi suma de 4000-6000 lei.

Ce gasim la magazinele din Romania? Ma limitez la ele pentru ca pretul transportului din alta tara poate deregla rau balanta comparatiei.

Incep cu cel mai mare refractor apocromat care se incadreaza in in buget , (pretul poate fi diferit de la magazin la magazin)

http://www.skywatcher.ro/SK/SKED100.htm

La pretul tubului, de 2900 lei, se adauga pretul unei monturi capabila sa il tina

http://www.skywatcher.ro/SK/HEQ5.htm

si se obtine un total de minim 5500 lei. Performante?

- Putere de marire maxima de circa 200-250x sau un pic peste, in functie de norocul pe care il ai.

- Luminozitate de 277x fata de ochiul uman. Adica aduna de 277 de ori mai multa lumina.

- Contrast, cel mai bun. Bate orice reflector la acelasi diametru, sau chiar la diametre cu pana la 30-40% mai mari. Deci bate un dobson sau newton de 130mm fara discutie.

Newton.

http://telescop-expert.ro/index.php?page=s...;Itemid=43

La pretul de 4100 se mai adauga cam 1700 lei pentru un kit GoTo. Dar daca vrei sa iei totul odata, pretul pentru newton si montura cu GoTo inclus e mai mic.

Sau acelasi telescop pe o montura mai solida, foarte utila pentru astrofoto, motorizata, dar fara GoTo.

http://www.skywatcher.ro/SK/SK25012PEQ6.htm

Performante:

- Putere de marire maxima 500x.

- Luminozitate 1736x.

- Probleme: Mare si greu. Daca cerul de acasa nu te mai multumeste, vei face haltere la transport. Daca il tii fix, trebuie colimat din cand in cand, poate la o luna - doua, in functie si de schimbarile de temperatura. Daca il transporti, trebuie colimat la fiecare transport.

Iar trebuie sa intrerup. Sorry.

Ultima modificare efectuata dragos.n la 22 Noi 2009 05:59, modificat de 2 ori in total
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Noi 2009 05:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Revin cu recomandarile, partea despre dobson. Chiar daca nu te atrage, din motive obiective, totusi usurinta in exploatare, si raportul pret/diametru, cel mai bun din ce exista ma fac sa iti prezint si doua astfel de instrumente.

Primul are un sistem Autotrack, cu care poti sa navigezi spre obiectele pe care vrei sa le observi, la fel ca la o montura GoTo. Insa, din ce stiu, nu poti sa il folosesti pentru fotografii de lunga durata, asa cum e cazul unei ecuatoriale cu GoTo.

http://telescop-expert.ro/index.php?page=s...p;Itemid=1

Performantele optice la primul sunt identice cu cele ale newton-urilor prezentate anterior.

Al doilea, mai mare

http://telescop-expert.ro/index.php?page=s...p;Itemid=1

Performante:

- Putere de marire 600x

- Luminozitate 2500x. Deci de aproape zece ori mai multa lumina aduna acest monstru, in raport cu refractorul apocromat prezentat la inceput. Diferenta de luminozitate se simte si de la 250mm la 300mm diametru, cu atat mai mult de la 100mm.

Mai exista insa un clenci, ca sa zic asa. Pentru planete, este foarte importanta calitatea suprafetelor optice. Cu cat e mai buna, cu atat e mai bine. Asta este a doua cauza pentru care refractoarele apocromate sunt mai bune decat reflectoarele de dimensiuni un pic mai mari. Cealalta este lipsa oricarei obstructii centrale.

Mai am o completare de facut.

Pentru observatii, este intotdeauna bun un binoclu de calitate, asa cum a recomandat si Gabriel Murunca.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact