| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241838 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2935 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Ovx |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 19 Noi 2009 14:11 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Nu vad ce ar putea impiedica pe cineva sa faca o platforma ecuatoriala oricat de perfecta. Daca un sector poate sa tina 30 minute mie mi se pare arhisuficient pentru aparatele digitale moderne. Si in mod sigur se poate face si guiding si PEC.
|
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 19 Noi 2009 15:06 Download mesaj |
|
|
|
Daca vorbim de platforme ecuatoriale si astrofotografie cu timp lung de expunere, mie, pentru inceput, principala problema mi se pare ca este cea a alinierii polare precise.
Nu vad cum se poate face acest lucru la o platforma eq.
Fara rezolvarea acestei probleme nici nu are rost sa mai discutam despre rotatia campului (care apare, de ex., si in cazul in care montura nu e pusa bine in pol si sunt necesare corectii inclusiv pe axa de declinatie, nu doar pe ascensia dreapta).
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
florin_astro Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006 Mesaje: 261
|
Trimis: 19 Noi 2009 16:49 Download mesaj |
|
|
|
Salutare
Intervin si eu un pic pe discutia asta cu precizarea ca platforma pe care am construit-o permite astrofotografie de "lunga durata", pana in 5-10 minute doar la focala scurta (eu am incercat la focala de 420mm) sau cu teleobiective. Din cauza ca la momentul respectiv nu am avut acces la anumite scule, am realizat platforma cu mici defecte si din aceasta cauza sunt necesare unele corectii in timpul expunerii. Corectiile se pot aplica deocamdata manual prin intermediul unui circuit care permite incetinirea sau accelerarea motoraselor care comanda platforma. Insa platforma dupa care m-am inspirat, cea prezentata si de Teo, permite autoghidajul pe ambele axe si marturie stau pozele realizate cu aceasta: http://www.equatorialplatforms.com/image.of.month.shtml . Vizual insa lucrurile stau mai bine, si va pot spune ca e o placere sa privesti la grosisment mare fara sa trebuiasca sa misti de telescop. Ca un bonus, miscarea naturala sus-jos, stanga-dreapta, caractertistica Dobsoanelor ramane valabila in cazul utilizarii unei platforme ecuatoriale. Dezavantajul major este timpul relativ scurt de urmarire a miscarii diurne (maxim 90 de minute), dupa care platforma trebuie readusa la pozitia de start, iar obiectul observat/fotografiat trebuie readus in camp. Mai greu este in cazul fotografiei, mai ales daca se fotografiaza un obiect slab ca stralucire (se pierde foarte mult timp pana se regaseste/centreaza obiectul in camp). Rotirea campului intervine doar dupa resetarea platformei, dar aceasta poate fi corectata cu ajutorul softurilor, iar aici IRIS se descurca de minune. Pentru astrogotografie serioasa, cu instrumente nu foarte mari, este mai indicata folosirea monturilor ecuatoriale. Pentru vizual insa, apertura nu poate fi inlocuita cu nimic. Daca nu esti foarte pretentios, astrofotografia de camp larg, sau la focala mica (cu platforma ecuatoriala) poate sa iti ofere multe suprize placute, asa cum am constatat si eu. Atasez ca dovada, o imagine realizata vara trecuta cu un Canon 30D si un teleobiectiv Tamron la focala de 180mm la roiul deschis M45, obtinuta prin ghidare manuala cu platforma ecuatoriala. Imaginea este rezultatul spuprapunerii a 14 cadre de 3 minute, deci in total 42 de minute cu ajutorul softului IRIS.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
289.75 kb |
| Vizualizat: |
de 6488 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 19 Noi 2009 16:53 Download mesaj |
|
|
|
Ca sa lungim un pic off-topicul: cum ai scapat de aberatia cromatica (ma gandesc ca obiectiul de 180 mm n-o fi vreun apo) ?
A iesit excelent imaginea.
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
florin_astro Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006 Mesaje: 261
|
Trimis: 19 Noi 2009 17:22 Download mesaj |
|
|
|
| Cu ajutorul Photosop'ului, mai precis Noel Carboni tools - Reduce small blue/violet halos.
|
|
| Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 19 Noi 2009 17:26 Download mesaj |
|
|
|
| Laurentiu a scris: | Ca sa lungim un pic off-topicul: cum ai scapat de aberatia cromatica (ma gandesc ca obiectiul de 180 mm n-o fi vreun apo) ?
|
Omul a zis : "Canon 30D si un teleobiectiv Tamron la focala de 180mm" adica ceva de genul: http://www.tamron.com/lenses/prod/75300mm.asp ...
|
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 19 Noi 2009 17:52 Download mesaj |
|
|
|
Tamron face o multime de obiective, ca si Sigma, Canon, Nikon... unele mai bune, altele mai proaste (fac fotografie de vreo 6 ani asa ca stiu si eu cate ceva dar tot e mai bine sa imi zica omul dacat sa presupun, nu ? ).
|
| Sus |
|
 |
FlorinbB Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2009 Mesaje: 86
Motto: "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein Localitate: Tg-Jiu
|
Trimis: 19 Noi 2009 19:16 Download mesaj |
|
|
|
Si ca sa revenim la topic...
http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-...4cf65e5581
Astea sunt cele 4 variante intre care oscilez momentan.
Primele trei sunt cu o apretura de 200. Cateva intrebari referitor la diferentele dintre astea 3.
1. Ce presupune diferenta intre primul si al doilea? (in cazul celui de-al doilea mai e adaugat termenul "Pyrex" - ce presupune asta?)
2.Varianta a treia de 200 (cea din seria BlackDiamond) are sistemul asta FlexiTube care presupune ca tubul se poate "plia" si, ma gandesc, astfel e mai usor de transportat. Corect? Are ceva dezavantaje genul asta de tub? Adica ma refer la faptul ca tubul extins e intrerupt avand doar barele alea (nu e un tub inchis). Prezinta asta dezavantaje pentru observatii? am mai vazut poze cu dobson-uri cu acelasi tip constructiv si erau invelite cu o panza neagra in zona aia in care tubul era intrerupt... Poate sa capteze ceva lumina din lateral? Nu stiu... probabil ca spun tampenii dar inainte sa scot niste bani seriosi din buzunar pe vremurile astea as vrea sa stiu cat mai bine pe ce-i dau...
A patra varianta e dobsonul de 254... Diferenta de apertura isi regaseste o echivalenta si in diferenta de bani? Adica e semnificativa diferenta de calitate a observatiilor intre un 200 si un 254?
Si o ultima intrebare: Sky-Watcher-urile nu sunt produse prin China, nu? M-am uitat si la niste GSO-uri, dar am inteles ca de multe ori calitatea opticii lasa de dorit... se foloseste termenul asta care in ultima vreme a capatat o conotatie foarte negativa: "chinezarii"
Multumesc pentru rabdare!
_________________ "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 19 Noi 2009 19:44 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Diferenta intre 200 si 250 e considerabila. |
|
|
|
Diferenta intre 200 si 250 e considerabila. Nu conteaza ca sunt chinezesti. Aproape tot ce se gaseste pe piata din Romania, este chinezesc, si asta nu numai in materie de telescoape. Conteaza calitatea. Pyrex, este un gen de sticla din care sunt alcatuite unele oglinzi de telescop. Varianta cu schelet de teava si husa, te ajuta pentru ca sunt mult mai usoare si se pot demonta pentru transport. Atata timp cat invelesti scheletul metalic cu o panza neagra, fiind si noapta afara, va functiona la fel de bine ca si cu un tub clasic.
Eu as merge pe varianta de 250mm (capteaza mult mai multa lumina, si asta dorim in astronomie, cel putin in domeniul vizibil ). Nu se compara cu cea de 200. Cel de 250 mm capteaza cu pana la 50 % mai multa lumina decat cel de 200 mm. Asta depinde insa si de calitatea aluminiului depus pe oglinda, de puritatea lui. Tu faci insa cum crezi.
Ca exemplu, mergi aici : http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB10%20PYREX
In ceea ce priveste stilca PYREX, mergi aici : http://en.wikipedia.org/wiki/Pyrex
AI GRIJA, ORICE TELESCOP AI SA ALEGI PANA LA FINAL, DACA RAPORTUL F/D este 6 sau mai mic de 6 , ca oglinda sa fie PARABOLICA si nu SFERICA ! SI in asta poate consta diferenta de pret !
Numai bine !
|
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 19 Noi 2009 22:18 Download mesaj |
|
|
|
Atat Sky-Watcher cat si GSO (Guang Sheng Optics) sunt firme chinezesti. Dar asta nu inseamna ca fac lucruri neaparat de proasta calitate. Ba chiar am citit destule review-uri cu aprecieri pozitive la adresa unor instrumente facute de ei. Pe de alta parte, iti garantez ca preturile sunt cu cateva ordine de marime mai mici decat cele facute de companii europene sau americane.
O varianta pe care eu ti-o recomand este aceea a unui telescop construit cu optica "made in Romania" de o calitate care rivalizeaza cu cea facuta de opticieni cu nume "grele". Vorbesc aici, desigur, de optica fabricata de dl. Octavian Stanescu, la Timisoara.
|
| Sus |
|
 |
FlorinbB Membru

Motto: "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein Localitate: Tg-Jiu
|
Trimis: 21 Noi 2009 22:18 Download mesaj |
|
|
|
La telescop m-am hotarat. V-as mai ruga daca puteti sa-mi recomandati si un binoclu cat de cat bun pentru observatii astro... ceva care sa se incadreze undepa pe la 300-400 lei.
Multumesc!
_________________ "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein
|
| Sus |
|
 |
FlorinbB Membru

|
Trimis: 26 Noi 2009 21:12 Download mesaj |
|
|
|
Are cineva asa ceva?
http://astromagazin.ro/catalog/inteliscope...4cf65e5581
Poate cineva sa faca o evaluare pentru Orion?
Multumesc!
|
| Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7201
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Noi 2009 04:24 Download mesaj |
|
|
|
Florin, acel telescop de la Orion este practic un dobson normal, care are pe ambele axe niste senzori si un computer care iti spune la ce te uiti. Atat. Evident, dupa o aliniere prealabila. In rest, telescopul il misti tot cu mana, ca nu are motoare, comenzi si altele, ca un dobson cu autotrack, cum sunt cele de la Skywatcher.
Firma Orion USA, (e bine de precizat, deoarece mai exista si Orion Optics din UK) este de cativa ani in proprietatea firmei Synta, adica SkyWatcher. Unii spun ca produsele Orion USA sunt mai bune decat cele SkyWatcher, dar de obicei acestia sunt distribuitori ai Orion. Personal nu stiu daca sunt sau nu mai bune, dar avand in vedere ca pe majoritatea articolelor similare de la cele doua firme, si preturile (in occident) sunt cam aceleasi, cred ca nu e mare diferenta. Ce se poate observa, e ca unele produse apar doar sub marca Orion, cum e in acest caz, altele doar sub marca SkyWatcher, altele sub amandoua, dar cu alta vopsea.
Mai departe, poti sa faci tu o comparatie de preturi, si sa vezi daca merita sa dai atat pe un dobson de 200mm.
In ce priveste binoclul, eu am vazut recent un 7x50, care, testat de mine pe timp de zi mi-a parut a fi foarte bun. O sa incerc sa iau legatura cu cineva care si-a cumparat asa ceva, sa aflu si parerea dupa test pe stele. Eu am cumparat fratele ceva mai puternic al acestui binoclu, de 10x50 si sunt foarte multumit. Asta in schimb are camp ceva mai larg. Cred ca cel mai larg de la categoria de 50mm.
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=WS7x50LT
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

|
Trimis: 27 Noi 2009 12:45 Download mesaj |
|
|
|
Orion Optics is a telescope manufacturer in Crewe, England in the United Kingdom.
Orion Telescopes & Binoculars is an American-based retailer of telescopes and other equipment for astronomy that also sells some equipment for other areas of interest, such as birdwatching. Since January, 2005, it has been owned by Imaginova, the U.S. conglomorate founded in 1999 by CNN business anchor Lou Dobbs.
Sky-Watcher is a manufacturer of telescopes, spotting scopes, binoculars, mounts, and accessories. It is owned by Pacific Telescope Corporation (importer of Synta in China).
Celestron is a company that manufactures and imports telescopes, binoculars, spotting scopes, microscopes, and accessories for their products. The company had been U.S. owned until April 2005 when it was acquired by SW Technology Corporation, a Delaware company and affiliate of Synta Technology Corporation in China.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|