Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Marte_29_12_2009.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236097
Numar de utilizatori inregistrati: 2870
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Setup astrofoto - sfat incepatori

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 23 Dec 2009 23:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

calea lactee la 5km de centrul clujului, iso800, 91 secunde, prelucrare psp.
si in acelasi loc, poza facuta de un prieten calea lactee cu un 450D la iso1600, 30sec.

pentru astrofotografia de camp larg sa nu uitati sa amintiti de barn-door-uri Smile
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 24 Dec 2009 12:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Catalin Paduraru: Tipul/numele instrumentelor nu conteaza, ideea este ca orice instrument aflat aproape de pretul dat de mine este unul acceptabil pentru asa ceva.

Eu as dori totusi sa stiu ce instrument ar fi bun ca si luneta de ghidaj. Sau ma rog niste cerinte minime pentru un astfel de instrument. Si as fi recunoscator si pentru un exemplu concret de luneta de ghidaj.

Alte neclaritati pe care le am sunt legate de camera de ghidaj.
Se poate folosi un webcam pentru asa ceva? (parca am citit pe undeva ca este posibil). In caz afirmativ, cum poate un webcam sa trimita semnale de ghidaj (de corectie) la o montura?
Am descoperit ca sora mea folosea o SPC900 si pana la urma am reusit sa o primesc. Smile
Am citit pe undeva ca se poate modifica pentru expuneri prelungite. Poate fi folosita insa si pentru ghidaj? Are nevoie de modificari in acest sens?
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 24 Dec 2009 13:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru ghidaj este exact aceeasi problema ca si pentru foto. Ideea este ca atunci cand faci ghidaj iti trebuie un timp de expunere cat mai scurt ca sa nu ii dai voi monturii sa ghideze gresit. Pentru a obtine un timp cat mai scurt ai nevoie de un instrument cu un F/D cat mai mic.
Din punctul meu de vedere ai nevoie de un instrument cu focala cat mai mare/lunga si care sa aibe un F/D cat mai mic. Un instrument bun pentru ghidaj este: http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-...4cf65e5581 (doar tubul optic).
Pot sa iti zic ca un F/10 este destul de beznos.

Referitor ca camera web. Da se poate folosi ca si camera de ghidaj dar ai nevoie de un calculator care sa aibe mufa paralel. Fiindca camera web modificata pe langa mufa USB o sa mai aibe o mufa paralel care o sa intre in calculator. Daca ai un calculator care sa aibe asa ceva atunci poti sa folosesti si o camera web.
Uite aici cum sa iti modifici SPC 9000: http://www.home.zonnet.nl/m.m.j.meijer/D_I_Y/spc900nc.htm
Iar pe langa asta iti mai trebuie o montura care sa aibe port ST4, prin care sa primeasca comenzile de la camera web (de fapt de la calculator).
Numai bine!
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Dec 2009 13:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc. Dar totusi luneta aceea 102/500 costa binisor peste 50 de euro. De fapt ajunge chiar la costul lunetei pentru fotografie (cca 300 euro).

Eu am deja o luneta ED80 si ma gandeam sa o folosesc pe ea pentru foto. Are un raport focal 7,5.
Am scotocit si calculatorul meu pe toate cele 6 fete posibile Smile , dar nu am gasit nimic care sa semene macar cu un port paralel. Adaptoarele de genul asta nu sunt bune?
http://www.digitalworld.ro/prod_Adaptor-US...imprimanta

In fine mie mi-ar prinde bine daca ai putea sa detaliezi setup-ul tau pentru foto (daca e posibil).

Inca odata multumesc.
Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009

Motto: SI SEDES NON IS

MesajTrimis: 24 Dec 2009 14:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scuze pentru intrebare. Eu am observat ca acel cablu dedicat pentru legatura cu calculatorul RS 232 foloseste portul serial si nu paralel. Este o greseala sau este bun si portul paralel la ceva?
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Dec 2009 15:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

La ce cablu va referiti? Desigur ca este si portul paralel bun la ceva. E portul traditional pentru imprimante. Smile

Catalin se referea la camera web modificata care poate controla montura printr-un port paralel. In link-ul dat, se zice:
"The LX signal that arrives at pin 6 of the 4066 is controlled via the parallel port by software like K3CCDTools."
Apoi programele gen K3CCDTools controleaza montura prin portul ST4 al monturii. Am inteles bine oare?

Intrebarea mea era daca un adaptor paralel-USB poate fi folosit. Adica programele astea K3C... "vad" semnalul trimis de camera prin adaptorul cu pricina?
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Dec 2009 22:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

so999: eu doar ti-am dat un exemplu de luneta buna pentru ghidaj. Eu momentan folosesc o luneta de 70mm F/10 impreuna cu un reductor de focala ~0.5X care mi-o aduce la un 350-400mm ~F/5.
Luneta ta este buna pentru astrofoto (si eu am una la fel) dar ca sa o faci ideala iti mai trebuie si un corector de camp ca sa nu ai stelele alungite pe margine.
Din cate stiu/auzit nu sunt bune adaptoarele alea. Nu le-am testat. Iti trebuie mufa directa din PC.
In mod normal este asa: camera web/CCD detecteaza ca s-a miscat steaua, trimite un semnal la calculator (program) iar programul trimite comenzile la montura din portul paralel in portul ST4.
Zi-mi exact ce vrei sa stii din setup-ul meu foto fiindca este mult de scris si poate nu te intereseaza tot.

Dan: portul paralel se foloseste destul de mult in astronomie fiindca prin el poti sa iti conectezi diverse camere/dispozitive utile. Un exemplu este o camera web, un relay box cu ajutorul careia poti sa iti controlezi montura daca nu are port ST4, etc.
Ce zici tu este altceva, nu este ce vroiam sa zic eu. Sunt doua chestii total diferite.
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Dec 2009 13:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Catalin.

Doream in principiu sa stiu caracteristicile lunetelor (de ghidaj si pentru foto), deoarece am deja o luneta si ma intrebam ce anume as putea folosi pentru ghidaj. Acum as investi cca 100 euro intr-o astfel de luneta sau as mai astepta ceva timp si as cumpara un instrument mai bun pentru foto (si sa folosesc ED80 pentru ghidaj) - trebuie sa ma decid. Insa nu aveam nici o idee despre ce trebuie sa caut. De aceea am intrebat despre setup-ul tau - pentru a ma inspira.

Apoi desigur ca sunt interesat si ce fel de camera de ghidaj este folosita si cum functioneaza concret setup-ul. Despre aparatele foto am mai citit si am gasit deja un Canon 450D SH f ieftin, dar practic nou (cand l-am luat avea vreo 50 cadre).

In fine corectorul de camp este ceea ce am gasit eu ca fiind "corector de planeitate"? Am gasit unele care sunt in acelasi timp si corectoarede planeitate si reducatoare de distanta focala. Sunt ok?

Astept si descrierea celorlalte metode de fotografiere.
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Dec 2009 13:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai dupa cum am spus fac poze cu un 80ED + corector de camp/reducator de focala cu diverse aparate foto (DSLR si camere CCD). Pentru ghidaj am o luneta de 70mm F/10 + un reductor de focala + o camera QHY5. In afara de asta mai este montura si laptop-ul folosit. Legatura intre ele este destul de simpla:
- partea foto separata (luneta + corector + aparat foto)
- partea de ghidaj separata (luneta + reductor + camera ghidaj (conectata la laptop) -> port montura ST4)

Pentru foto este ok 80ED doar daca il folosesti cu un corector de camp. Al meu este si reductor de focala 0.8X in acelasi timp, astfel aduc luneta la un F/6. Nu conteaza foarte mult ca modifica si focala, cel mai important este cat de bine corecteaza campul. Cred ca i se mai spune si corector de planeitate.

Nu cred ca se merita sa pui 80ED-ul la ghidaj, este destul de scump pentru asta. Dar daca ai bani nu mai conteaza.

450D este OK pentru stele.

Numai bine!
Sus
Ionut Itu
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Ian 2010

MesajTrimis: 30 Ian 2010 17:48 Download mesaj
Titlul subiectului: saluit

daca am citit bine eu cred ca si dSLR-urile Nikon sunt bune pentru astrofoto. Sunt inca la inceput si asta e una din pozele pe care le-am facut.

Cer senin

milkyway.jpg
 Descriere:
Expunerea a fost de 30 de sec
 Marime fisier:  800.83 kb
 Vizualizat:  de 5923 ori

milkyway.jpg

Newton 150X1200, Nikon D60, Nikkor 18X55, Tamron 70X300, Nikkor 200
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Ian 2010 18:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut, nu te supara pe mine dar vorbim de adevarata astrofoto nu de incercari.
Numai bine!
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 30 Ian 2010 21:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Maan, mie nu imi iese calea lactee nici cand se vede cu ochiul liber. Daca dau expunere 30 s la iso maxim, ma astept sa se vada calea lactee in fotografie daca si eu o vad pe cer cu ochiul liber.

Cu toate astea d80-ul meu nu o inregistreaza. La expuneri de o ora, se face mov in partea de sus imaginea Sad

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
Ionut Itu
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Ian 2010

MesajTrimis: 30 Ian 2010 22:32 Download mesaj
Titlul subiectului: okay

nu am de ce sa ma supar dupa cum am spus sunt la inceput, legat de poza a fost doar o incercare.

Newton 150X1200, Nikon D60, Nikkor 18X55, Tamron 70X300, Nikkor 200
Sus
amiGo
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2009

MesajTrimis: 11 Feb 2010 17:55 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: saluit

Ionut Itu a scris:
daca am citit bine eu cred ca si dSLR-urile Nikon sunt bune pentru astrofoto. Sunt inca la inceput si asta e una din pozele pe care le-am facut.

Cer senin

Mie unul imi place fotografia ta pt inceput! Mult noroc in continuare! Sper sa mai auzim de la tine! Cer senin

Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2009

Motto: cer senin

MesajTrimis: 13 Feb 2010 17:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

salut.foarte buna ideea ta initiala Catalin.am citit partea 1 despre metode astrofoto .e ok. astept partea 2.cu bine rugy.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact