Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
SP-v3_0_slit.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 242992
Numar de utilizatori inregistrati: 2838
Cel mai nou utilizator inregistrat: Sihimu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1789 la data de Joi Aug 27, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

CORONOGRAF

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dan Vasiliu
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009

Motto: SI SEDES NON IS

MesajTrimis: 22 Apr 2010 14:09 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Imaginea este generata de lentila L1 in f' nu de diametrul conului.
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 22 Apr 2010 16:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

S-a discutat un pic mai sus despre diametrul barelului. Eu cred ca la nivelul de precizie cerut de un coronograf, e mai indicat sa nu se faca prinderea ocularelor printr-un barel clasic, ci prin infiletarea ocularelor, folosindu-se filetul pentru filtre pe care il au toate ocularele
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Apr 2010 20:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

O prima asamblare (in graba sa vedem cam cum arata).
Nu m-am hotarat daca forma finala va fi chiar asa. O sa prezint si piesele desfacute.

IMG_6524.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  196.19 kb
 Vizualizat:  de 7590 ori

IMG_6524.jpg

IMG_6525.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  207.96 kb

IMG_6525.jpg

IMG_6526.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  209.74 kb

IMG_6526.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Apr 2010 22:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cer un sfat. Daca folosesc un filtru H-alpha de 7 nm este bine sa ii pun in fata (spre obiectivul lunetei) un filtru ND3-4 pentru CCD ? Specific ca observatiile doresc sa le fac doar cu camera (nu vizual).

Multumesc anticipat.

Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 23 Apr 2010 03:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iata ce am inteles eu din descrierea unui astfel de instrument, facuta in franceza, limba pe care o cunosc mai putin - m-am ajutat de dictionar. Daca gresesc in cele de mai jos, ii rog pe cei mai avizati sa ma corecteze, iar pe ceilalti sa ma scuze.

Teoretic, un coronograf trebuie sa elimine toata lumina generate de discul solar (fotosfera), si sa lase sa treaca doar cea provenita de la protuberante. In cazul unei eclipse reale, lumina discului nu mai ajunge in atmosfera pentru a genera difuzie, si atat protuberantele, cat si intreaga coroana solara se pot vedea distinct. In cazul unui coronograf, difuzia in atmosfera a luminii data de disc este atat de puternica incat face inobservabile protuberantele si coroana, chiar daca discul este obturat de conul coronografului. Si de aceea se ataseaza acest filtru H-alpha, pentru a scoate in relief protuberantele, el actionand ca un filtru contra poluarii luminoase. Asa ca filtrul ND3 nu e necesar.
Dar cel mai bine faceti incercari.

Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 23 Apr 2010 08:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dan, explicatia lui Dragos este corecta.
Daca discul solar este obturat in totalitate de conul pus in focarul lunetei, gradul de intunecare/vignetare a cerului se regleaza din marimea diafragmei, nu este nevoie de alt filtru ND pentru ca acesta iti va taia din informatia utila pe care tu incerci sa o separi cu H alpha.
spor!
Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Apr 2010 10:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc mult. Filtrul ND il consideram necesar pentru protectia camerei pana in momentul cand realizez eclipsa. Va trebui sa gasesc o metoda cat mai exacta de a regla aparatul pe directia Soarelui dupa care sa las lumina sa intre in aparat Rolling Eyes Eventual un filtru Baader in fata obiectivului cu un sistem de a-l indeparta fara a induce vibratii in momentul realizarii eclipsei in coronograf.
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Apr 2010 13:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Avand in vedere necesitatea reglajului cat mai fin am construit un focuser special. Am ajustat si am combinat armatura unui obiectiv vechi de aparat foto cu un focuser pe 0,965" de la o luneta chinezeasca. Conform calculelor imaginea finala ar trebui sa se formeze cam la 126 mm de L2. Am mai taiat din focuser sa ma incadrez. Am posibilitatea unui reglaj grosier A si unul fin B. Mai amane sa fac adaptorul pentru camera.

focuser.jpg
 Descriere:
Focuser coronograf
 Marime fisier:  57.69 kb
 Vizualizat:  de 7487 ori

focuser.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Apr 2010 21:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ar mai fi de incercat montarea filtrului ND intre focuser si coronograf, pe o parte a unui disc obturator, montat excentric, astfel ca la rotatie sa nu produca vibratii. Un astfel de disc ar putea avea trei zone. Una pentru trecerea libera a razelor , una cu filtrul ND, si a treia, alba cu o gradatie pe partea pe care vine lumina din coronograf, pentru o aliniere foarte exacta pe soare.
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Apr 2010 22:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-am jucat un pic cu optica coronografului. Am remarcat ca reglajul "in axa" a elementelor optice permite ceva abateri. In fond eclipsa produsa de instrument nu este musai sa fie in centrul imaginii. Poate fi mai la dreapta sau mai la stanga. Toata treaba este sa ai in f"" imaginea obiectivului. Este importanta si alegerea diafragmei. Mai mica ca imaginea obiectivului produsa pe diafragma D dar nu mai mica decat imaginea virtuala a bazei conului (ca sa se vada coroana solara).

Vestea proasta este ca va rebui sa refac conurile. Pe refractor scrie (conform foto) focala F=910 mm. In specificatiile tehnice spune F=900 mm. Ei bine eu m-am luat dupa ce scrie pe refractor. N-a fost sa fie Crying or Very sad Asta e. Mai fac un set. Daca cineva doreste sa faca un coronograf si are obiectivul cu focala de 910 mm (reali nu scris pe eticheta) am disponibil un set de 5 conuri cu filet M3. Wink setul costa ... 0 Lei + transport. Mai fac zilele urmatoare niste teste si va tin la curent. Oferta va fi valabila dupa ce fac testele !

Apropo' Am inteles idea cu discul obturator excentric. Nu ma prind ce face zona alba cu gradatii Rolling Eyes

Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Apr 2010 23:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Are cineva de vanzare adaptor pentru ocular de 2". Ma intereseaza pentru coronograf. Sistemul meu de pridere a opticii l-am ales pe standardul de 2".
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Apr 2010 00:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pe zona alba, atunci cand ea e interpusa in drumul razelor iesite din coronograf, se proiecteaza o imagine - defocalizata - a coroanei solare. In urma testelor se poate stabilii cand este coronograful perfect orientat pe soare, doar privind pozitia si forma acestei proiectii. Si de aceea e bine sa fie o gradatie in cruce pe aceasta zona alba. E o idee care mi-a venit acum. Nu e testata, dar cred ca merge.

Si mi-am amintit ca exista niste cautatoare solare pe acelasi principiu. Doar ca acolo discul gradat e negru, deoarece intensitatea luminoasa e mult mai mare - soarele bate direct printr-o gaura.

Adaptor de la 2'' la cat?

Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Apr 2010 00:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inca ceva. Din ce vad, zona de obstructie e deschisa. Cred ca e bine ca in jurul conurilor sa fie totusi un cilindru care sa impiedice razele reflectate de con sa intre in ochii cuiva, chiar daca ele sunt dispersate.
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009

MesajTrimis: 24 Apr 2010 12:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

D-l. Dan Vasiliu vad ca faceti progrese mari, super! Abia astept rezultate. La mine inca e in faza de proiect, jumatate din coronograf e proiectat, dar m-am oprit caci caut o lentila L2 cu focala mai lunga, minim 55mm, cea care o am disponibila acum are doar 27mm. Spor la treaba in continuare!

P.S.
Chiar ma intrebam daca focala telescopului meu e aceeasi ca cea de inscrisa pe eticheta. Va trebui sa o masor si eu cat mai exact. Bine ca nu am dat inca conurile in lucru caci deja aveam schita facuta.
Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Apr 2010 21:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

1. Da intr-adevar exista zone neacoperite. Asta doar in faza de teste. In final tot sitemul optic va fi acoperit.
2. Am inteles treaba cu zona alba. Voi folosi totusi un cautator pentru soare. Am deja doua bucati. Este adevarat ca in varianta cu zona alba centrarea pe subiect - Soare - este exacta pe cand cautatorul se poate misca putin si nu mai da rezultatul corect. Poate dupa ce termin de pus cat de cat in functiune instrumentul sa-i mai fac adaptari ulterioare.
3. Cel mai bine la un instrument optic este sa te iei dupa masuratori sau dupa specificatiile tehnice (daca ai incredere in chinez Laughing ).
4 Adaptorul de 2" la care ma refeream este ca cel din poza atasata.

s8313_10adapter2in_200x200.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  5.71 kb
 Vizualizat:  de 7321 ori

s8313_10adapter2in_200x200.jpg

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact