| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Apr 2010 14:09 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Imaginea este generata de lentila L1 in f' nu de diametrul conului.
_________________ CER SENIN ! |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7217
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Apr 2010 16:31 Download mesaj |
|
|
|
S-a discutat un pic mai sus despre diametrul barelului. Eu cred ca la nivelul de precizie cerut de un coronograf, e mai indicat sa nu se faca prinderea ocularelor printr-un barel clasic, ci prin infiletarea ocularelor, folosindu-se filetul pentru filtre pe care il au toate ocularele
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 22 Apr 2010 20:39 Download mesaj |
|
|
|
O prima asamblare (in graba sa vedem cam cum arata).
Nu m-am hotarat daca forma finala va fi chiar asa. O sa prezint si piesele desfacute.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
196.19 kb |
| Vizualizat: |
de 7590 ori |

|
|
207.96 kb |
de 7590 ori |

|
|
209.74 kb |
de 7590 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 22 Apr 2010 22:41 Download mesaj |
|
|
|
Cer un sfat. Daca folosesc un filtru H-alpha de 7 nm este bine sa ii pun in fata (spre obiectivul lunetei) un filtru ND3-4 pentru CCD ? Specific ca observatiile doresc sa le fac doar cu camera (nu vizual).
Multumesc anticipat.
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Apr 2010 03:08 Download mesaj |
|
|
|
Iata ce am inteles eu din descrierea unui astfel de instrument, facuta in franceza, limba pe care o cunosc mai putin - m-am ajutat de dictionar. Daca gresesc in cele de mai jos, ii rog pe cei mai avizati sa ma corecteze, iar pe ceilalti sa ma scuze.
Teoretic, un coronograf trebuie sa elimine toata lumina generate de discul solar (fotosfera), si sa lase sa treaca doar cea provenita de la protuberante. In cazul unei eclipse reale, lumina discului nu mai ajunge in atmosfera pentru a genera difuzie, si atat protuberantele, cat si intreaga coroana solara se pot vedea distinct. In cazul unui coronograf, difuzia in atmosfera a luminii data de disc este atat de puternica incat face inobservabile protuberantele si coroana, chiar daca discul este obturat de conul coronografului. Si de aceea se ataseaza acest filtru H-alpha, pentru a scoate in relief protuberantele, el actionand ca un filtru contra poluarii luminoase. Asa ca filtrul ND3 nu e necesar.
Dar cel mai bine faceti incercari.
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6234
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Apr 2010 08:03 Download mesaj |
|
|
|
Dan, explicatia lui Dragos este corecta.
Daca discul solar este obturat in totalitate de conul pus in focarul lunetei, gradul de intunecare/vignetare a cerului se regleaza din marimea diafragmei, nu este nevoie de alt filtru ND pentru ca acesta iti va taia din informatia utila pe care tu incerci sa o separi cu H alpha.
spor!
|
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 23 Apr 2010 10:25 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult. Filtrul ND il consideram necesar pentru protectia camerei pana in momentul cand realizez eclipsa. Va trebui sa gasesc o metoda cat mai exacta de a regla aparatul pe directia Soarelui dupa care sa las lumina sa intre in aparat Eventual un filtru Baader in fata obiectivului cu un sistem de a-l indeparta fara a induce vibratii in momentul realizarii eclipsei in coronograf.
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 23 Apr 2010 13:40 Download mesaj |
|
|
|
Avand in vedere necesitatea reglajului cat mai fin am construit un focuser special. Am ajustat si am combinat armatura unui obiectiv vechi de aparat foto cu un focuser pe 0,965" de la o luneta chinezeasca. Conform calculelor imaginea finala ar trebui sa se formeze cam la 126 mm de L2. Am mai taiat din focuser sa ma incadrez. Am posibilitatea unui reglaj grosier A si unul fin B. Mai amane sa fac adaptorul pentru camera.
|
57.69 kb |
de 7487 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 23 Apr 2010 21:47 Download mesaj |
|
|
|
Ar mai fi de incercat montarea filtrului ND intre focuser si coronograf, pe o parte a unui disc obturator, montat excentric, astfel ca la rotatie sa nu produca vibratii. Un astfel de disc ar putea avea trei zone. Una pentru trecerea libera a razelor , una cu filtrul ND, si a treia, alba cu o gradatie pe partea pe care vine lumina din coronograf, pentru o aliniere foarte exacta pe soare.
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 23 Apr 2010 22:41 Download mesaj |
|
|
|
M-am jucat un pic cu optica coronografului. Am remarcat ca reglajul "in axa" a elementelor optice permite ceva abateri. In fond eclipsa produsa de instrument nu este musai sa fie in centrul imaginii. Poate fi mai la dreapta sau mai la stanga. Toata treaba este sa ai in f"" imaginea obiectivului. Este importanta si alegerea diafragmei. Mai mica ca imaginea obiectivului produsa pe diafragma D dar nu mai mica decat imaginea virtuala a bazei conului (ca sa se vada coroana solara).
Vestea proasta este ca va rebui sa refac conurile. Pe refractor scrie (conform foto) focala F=910 mm. In specificatiile tehnice spune F=900 mm. Ei bine eu m-am luat dupa ce scrie pe refractor. N-a fost sa fie Asta e. Mai fac un set. Daca cineva doreste sa faca un coronograf si are obiectivul cu focala de 910 mm (reali nu scris pe eticheta) am disponibil un set de 5 conuri cu filet M3. setul costa ... 0 Lei + transport. Mai fac zilele urmatoare niste teste si va tin la curent. Oferta va fi valabila dupa ce fac testele !
Apropo' Am inteles idea cu discul obturator excentric. Nu ma prind ce face zona alba cu gradatii
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 23 Apr 2010 23:16 Download mesaj |
|
|
|
Are cineva de vanzare adaptor pentru ocular de 2". Ma intereseaza pentru coronograf. Sistemul meu de pridere a opticii l-am ales pe standardul de 2".
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 24 Apr 2010 00:13 Download mesaj |
|
|
|
Pe zona alba, atunci cand ea e interpusa in drumul razelor iesite din coronograf, se proiecteaza o imagine - defocalizata - a coroanei solare. In urma testelor se poate stabilii cand este coronograful perfect orientat pe soare, doar privind pozitia si forma acestei proiectii. Si de aceea e bine sa fie o gradatie in cruce pe aceasta zona alba. E o idee care mi-a venit acum. Nu e testata, dar cred ca merge.
Si mi-am amintit ca exista niste cautatoare solare pe acelasi principiu. Doar ca acolo discul gradat e negru, deoarece intensitatea luminoasa e mult mai mare - soarele bate direct printr-o gaura.
Adaptor de la 2'' la cat?
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 24 Apr 2010 00:30 Download mesaj |
|
|
|
Inca ceva. Din ce vad, zona de obstructie e deschisa. Cred ca e bine ca in jurul conurilor sa fie totusi un cilindru care sa impiedice razele reflectate de con sa intre in ochii cuiva, chiar daca ele sunt dispersate.
|
| Sus |
|
 |
RobertG Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009 Mesaje: 769
|
Trimis: 24 Apr 2010 12:55 Download mesaj |
|
|
|
D-l. Dan Vasiliu vad ca faceti progrese mari, super! Abia astept rezultate. La mine inca e in faza de proiect, jumatate din coronograf e proiectat, dar m-am oprit caci caut o lentila L2 cu focala mai lunga, minim 55mm, cea care o am disponibila acum are doar 27mm. Spor la treaba in continuare!
P.S.
Chiar ma intrebam daca focala telescopului meu e aceeasi ca cea de inscrisa pe eticheta. Va trebui sa o masor si eu cat mai exact. Bine ca nu am dat inca conurile in lucru caci deja aveam schita facuta.
|
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
|
| Sus |
|