Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m38eklein_195.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234676
Numar de utilizatori inregistrati: 2850
Cel mai nou utilizator inregistrat: kometa
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Daca ar fi sa alegeti 2 oculare care ar fi?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
red giant
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007

MesajTrimis: 26 Iun 2010 13:03 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pentru instrumentele tale aș începe cu un Nagler de 31mm. Altfel discuți având un punct de plecare solid. Smile
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 27 Iun 2010 00:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din nefericire nu vad cu un ochi deci binocularele se exclud. Din fericire cu celalalt (inca) vad bine.

Red giant, interesanta si ideea cu naglerul de 31.

Am si eu un hyperion de 17 dar inca nu i-am scos lentila din interior, am sa incerc de curiozitate.

O alta fantezie: cum e sa vezi luna fullscreen la 100' (adica cu un ocular calculat astfel incat luna sa umple intreg campul vizual aparent de 100') Question
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 27 Iun 2010 10:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu văd Luna "full screen" prin ocularul Hyperion de 8mm prin refractorul 80/900. E puțin dificil pe montura alt-azimutală că trebuie să faci corecțiile destul de des, dar senzația e grozavă! Smile Mai am Hyperionul de 24 care îl folosesc cu succes la DSO. Cel de 5mm nu prea merge, depășesc capabilitatea obiectivului de a reda detalii mai fine. Am și cele 2 inele adaptoare pe care le-am încercat la planete dar câmpul se îngustează semnificativ și luminozitatea scade mult folosindu-le. Cred că pentru fiecare instrument există o astfel de pereche ideală de oculare, unul cu focală scurtă optimizat pentru rezoluția maximă și unul cu focală lungă și câmp larg pentru DSO și câmpuri stelare. Dacă ai mai multe instrumente îți trebuie un set mai larg de oculare potrivite.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 27 Iun 2010 10:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
O alta fantezie: cum e sa vezi luna fullscreen la 100' (adica cu un ocular calculat astfel incat luna sa umple intreg campul vizual aparent de 100') Question

Prin Ethos-ul de 13mm (iar pentru fullscreen si cu un barlow) nu e deloc confortabil. Luna fiind luminoasa, iti inchide pupila ochiului si apar problemele cu black out-uri. Inainte de Ethos priveam foarte bine printr-un UWA goldline de 15mm de la Skywatcher. Acum o privesc prin 2 astfel de oculare.

Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 27 Iun 2010 18:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin a scris:
''Cred că pentru fiecare instrument există o astfel de pereche ideală de oculare, unul cu focală scurtă optimizat pentru rezoluția maximă și unul cu focală lungă și câmp larg pentru DSO și câmpuri stelare. Dacă ai mai multe instrumente îți trebuie un set mai larg de oculare potrivite.''

Interesante remarcile,cu voia lui Erwin am sa ''aberez'' putin pe marginea lor.
Exista un domeniu pe care anglofilii il numesc ''sweet spot''.In acest domeniu, instrumentul ofera imaginea cea mai frumoasa,unde telescopul se comporta cel mai bine.Pentru un telescop cu optica de calitate aflam focalul ocularului care ne va duce la acea marire, optima tehnologic,inmultind cu doi numarul care reprezinta valoarea F/D a telescopului in cauza.De pilda,la telescopul meu de 16cm care avea un F/D de 9.2, ocularul optim ar fi unul cu focal de 18mm.Am aflat despre aceasta teorie abia in aceasta iarna dar empiric am observat inca acum 20 de ani ca, ''nu stiu cum'' si ''nu stiu de ce'', nici-o imagine a acelui telescop nu se compara cu cea vazuta printr-un ocular de 20mm si care asigura o marire de 73x.Facand calculele pentru mai multe telescoape,vedem ca ''ocularul dulce'' al unui telescop este cel care asigura un grosisment egal cu raza obiectivului in milimetrii,deci grosismentul rezolvant.

Cat despre diversitatea setului de oculare,aici probleme poate sa aiba doar amatorul care are o colectie eclectica de telescoape.Cel care este colectionar fanatic al unui tip de telescop,avand cam acelasi F/D, acela va obtine cu aceleasi oculare,toate tipurile de grosismente necesare:echipupilar,rezolvant sau ''dulce'',maxim.Un asemenea caz,pe care-l cunosc, este cel al unui amator care are multe refractoare de F/D de F/12-F/15.Sau altii,multi,care prefera si cumpara doar telescoape Schmidt-Cassegrain:toate avand F/D de F/10, acelasi set de oculare va fi functional pe toate.
Daca insa amatorul are si telescoape RFT de F/4 si lunete de F/15 si Dall-Kircham de F/25,acela are probleme cu diversitatea ocularlor ca tip constructiv,focal si camp vizual.Si calitate,si pret,si....
Mircea

Sus
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 28 Iun 2010 08:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am folosit C8-ul cu Ethos-ul de 10mm (203X, ~0,5°) la observatii lunare si nu am observat fenomenele descrise de Forever_Man. Ocularele wide folosite impreuna cu barlow "normal" (2 elemente) creeaza probleme. Din cauza asta s-a gandit si Unchiu' Al la Powermate.

Despre ocularul cel mai potrivit e o discutie destul de lunga in Telescope Optics de Rutten si van Venrooij. Ziceau si ei de povestea cu grosismentul egal cu apertura in mm.
Cred totusi ca un rol important il are si atmosfera. Uneori nu pot sa ajung la 200X cu C8-ul oricat de bine racit si colimat ar fi, lucru care nu se intampla la aperturi mai mici (4-5") indiferent de vreme. Sigur, cei rautaciosi or sa spuna ca e din cauza ca C8-ul meu e varza Laughing . N-o fi vreun Astrophysics sau Takahashi, dar cred ca am nimerit unu' dintr-alea bune Cool .
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 28 Iun 2010 10:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

mak, te completez cu o comparatie vizuala: http://www.telescope-optics.net/images/aturb.PNG
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 28 Iun 2010 22:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acel ''sweet spot'' nu l-am descoperit eu,doar am pomenit de el,dar se cam potriveste cu experienta mea.
mak
SCT-urile au depasit faza problemelor de calitate.Dar turbulenta atmosferica este o ''problema fara hotare'' desi exista nuante.Nu vreau sa starnesc discutii nationaliste dar la noi in Arad nu are rost sa urmaresti prognozele meteo de la Bucuresti,nu prea se potrivesc.In schimb cele de la Budapesta se potrivesc de obicei ca o manusa.Prin asta vreau sa spun ca din pdvd meteorologic Aradul pare sa faca parte din sistemul Europei Centrale.Ei bine,astronomii Europei Centrale au stabilit de cativa zeci de ani ca astroclimatul regiunii permite exploatarea aproape de limita teoretica a aperturilor de pana la 125mm;rareori intr-un an sunt conditii care permit unui telescop de 200mm ''sa se desfasoare''.Telescoapele de 300mm sau mai mari,pot ajunge la limita lor doar aleator.

nobody
comparatia data de tine,foarte sugestiva,ma face sa inteleg mai bine de ce vad tot timpul imagini perfecte ,prin afurisitele lor de lunete Tasco,Selsi,Unitron,Towa sau Telemator, colegii din grupul ''60mm'' Very Happy .
Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact