Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Sorin Sfartz Membru
Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 407
|
Trimis: 24 Iul 2010 23:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Multumesc Neox.
Am sa incerc si cu "W". Smoala nu cred ca e tare - am facut testul cu unghia . Si in perioada asta e destul de cald.
|
|
Sus |
|
|
Stanescu Octavian Moderator
Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3599
|
Trimis: 25 Iul 2010 10:09 Download mesaj |
|
|
|
Trebuie sa sti exact ce defectiune ai ridicatura centrala sau gaura .
Incearca si un ronchi se vede mai clar situatia.
daca centrul sculei de smoala nu atinge sticla ai sigur ridicatura in centru.
Daca patratele au un aspect gri uniform atunci au lucrat fiind in contact perfect cu sticla pe toata suprafata. zonele ce nu ating sticla sunt mai negre.
incearca sa privesti pe uscat luciul patratelor sub un anumit unghi razant daca au luciu uniform e bine .
incearca 2 ore cu miscari scurte . 2 degete sa iese fata spate /stanga dreapta.
E utila si o apasare sau greutate de 5k poti pune pe scula sau pe oglinda daca o pui deasupra.
sa nu lucrezi cu oxidul de ceriu pana se face maron . improspatat cand simti ca e un pic cafeniu.
|
|
Sus |
|
|
Sorin Sfartz Membru
|
Trimis: 25 Iul 2010 13:44 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult de sfaturi.
Patratele de smoala sunt gri uniform. In mijloc exista unul parca putin mai negrisor, insa am si spalat ultima oara matrita si am curatat-o cu o periuta. Poate atunci s-a mai inchis la culoare.
Eu m-am gandit totusi ca zona centrala si cea intermediara sunt adancituri, deoarece au raze de curbura mai mari. Adica ca in sectiunea exagerata ce am atasat-o. Oare am gandit bine? Pentru Ronchi trebuie sa fac mai intai o retea.
Cu oxidul de ceriu fac astfel: pun pe oglinda cateva picaturi mai mari de suspensie si le intind cu degetul pe toata suprafata; apoi polisez pana simt ca nu mai merge continuu, adica vreo 10 min. Mai stropesc un pic oglinda sau matrita si astfel mai merge polisarea inca vreo 10 min. Mai ales daca oglinda e deasupra oxidul cade intre patratele si dupa 15-20 min pun din nou oxid de ceriu. Cam la fiecare ora de polisare adaug de vreo 3 ori oxid si acesta ramane alb. E drept ca am consumat cam mult pana acum.
"incearca 2 ore cu miscari scurte . 2 degete sa iese fata spate /stanga dreapta. "
Adica miscari W cu amplitudine de cca 2 degete?
"E utila si o apasare sau greutate de 5k poti pune pe scula sau pe oglinda daca o pui deasupra".
Sa polisez cu greutatea pe scula sau oglinda?
Multumesc inca odata.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
41.3 kb |
Vizualizat: |
de 13442 ori |
|
|
|
Sus |
|
|
|
Trimis: 25 Iul 2010 14:07 Download mesaj |
|
|
|
Dupa cum ai desenat centru are raza mai lunga ca marginea ce inseamna movila, deal in centru adica trebuie actionat in centru pentru a aduce la aceiasi curbura cu partea marginala .
E bine sa lucrezi cu oglinda deasupra . Greutatea sau apasarea mareste viteza de dizolvare a sticlei.
e o defectiune usoara fata de groapa in centru.
Movila centrala se poate rezolva si cu un alt polisor mic cu care se va actiona in centru .
|
|
Sus |
|
|
Sorin Sfartz Membru
|
Trimis: 29 Iul 2010 08:22 Download mesaj |
|
|
|
Am facut o retea ronchi si am testat-o. Desi nu e foarte buna (m-am uitat cu un microscop si liniile nu sunt perfecte au neregularitati) totusi cred ca am identificat ca am de fapt 5 zone diferite pe oglinda: in mijloc e o movila pe o alta movila, apoi e un inel mai adancit, si marginea e si ea ridicata.
N-am avut vreme sa ma apuc de polisat, insa m-am gandit sa fac o presare la cald. Totul a fost ok, insa la curatarea matritei s-a spart un patratel de smoala. Am pus o poza. Oare pot sa folosesc matrita asa sau trebuie sa fac alta?
|
66.93 kb |
de 13361 ori |
|
|
|
Sus |
|
|
|
Trimis: 29 Iul 2010 09:45 Download mesaj |
|
|
|
Poti lucra linistit cu coltul lipsa . daca s-a spart acum pe caldura asta inseamna ca ai compozitia foarte tare si casanta ,ma gandesc ca ai fiert mult smoala . e bine sa fie mai moale fiind si mai usor de presat .
La ronchi intra focal (centru de curbura) paranteza () inseamna groapa iar
)( este deal.
|
|
Sus |
|
|
neox Membru
Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 29 Iul 2010 11:15 Download mesaj |
|
|
|
De ce sunt patratele asa neregulate?
Daca smoala e tare, ma mir sa se fi deformat chiar asa de la lucru
In plus stratul de smoala in sine pare cam subtire, iar marginea ar trebui nivelata la cutit, la 45de grade (cam cum nivelezi muchia la oglinda sa nu se ciobeasca)
http://stellafane.org/tm/atm/polish/lap-stuff.html
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
|
|
Trimis: 29 Iul 2010 11:59 Download mesaj |
|
|
|
Daca e suptire smoala nu conteaza , probabil ca a lipit patratele fabricate .
daca nu adera perfect pe toata suprafata e bai , daca aspectul e neregulat deranjeaza doar la privire . important e ca factorul de umplere sa fie identic atat in centru cat si spre margine . sa nu fie patrat cu centru pe centru si nici intersectie de canale pe centru.
eu torn smoala pe matrita preincalzita degresata apoi unsa cu smoala urmeaza presare in apa fierbinte apoi tai canalele profil V cu cutter.
|
|
Sus |
|
|
Sorin Sfartz Membru
|
Trimis: 29 Iul 2010 14:57 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc pentru sfaturi.
Smoala nu e foarte tare. Incercam sa ajustez canalele cu un cuter si din cand in cand curatam matrita cu apa. Cred ca nu am fost atent si apa era cam rece, ceea ce a facut smoala casanta.
"La ronchi intra focal (centru de curbura) paranteza () inseamna groapa iar )( este deal." : asa am facut. Nu e foarte clar deoarece suprafata are neregularitati si liniile nu sunt nete. Am "plimbat" o linie de-a lungul intregii oglinzi si am urmarit cum se deformeaza (ea si liniile invecinate). Am facut si niste poze, dar nu sunt foarte limpezi. Nu am banc optic asa ca stau intins pe podea in tot felul de pozitii...
Intr-adevar am facut intai niste patratele de smoala si apoi le-am lipit pe o matrita de ipsos. Matrita din sticla cu care am lucrat la slefuire are o portiune lipsa - e sparta asa ca nu am folosit-o.
Neox: La inceput matrita nu arata chiar atat de rau. Insa dupa 2 presari la cald patratelele prefabricate s-au cam unit si dupa incercarile de decupare a canalelor, marginile patratelor au ajuns cam zdrentuite. Si s-au subtiat si patratele. Am facut un sanfren astfel ca matrita a fost mai mica decat oglinda tot timpul, dar dupa ultima presare si ciobire inca nu l-am ajustat (sanfrenul).
Cand am facut matrita nu prea aveam experienta cu smoala. Pe unde am citit am vazut ca la metoda cu turnarea de smoala era nevoie de o bara cu nu stiu ce profil, pentru taiat canalele si cum nu aveam asa ceva, am facut niste patratele, ca in cartea lui texereau si le-am lipit cu o lumanare.
Oricum contactul e bun distributia e relativ uniforma si patratul "central" e "descentrat".
"eu torn smoala pe matrita preincalzita degresata apoi unsa cu smoala urmeaza presare in apa fierbinte apoi tai canalele profil V cu cutter.":
-Cutterul trebuie sa fie fierbinte? Nu raman denivelari - ridicaturi pe marginile patratelor?
-Metoda asta ar merge si pe un disc din ipsos?
Am sa ma apuc de lucru peste vreo 2 zile cand ma intorc acasa. Sunt foarte nerabdator sa vad cum o sa se modifice suprafata cu noua "tactica" de lucru
Inca odata va multumesc.
|
|
Sus |
|
|
|
Trimis: 29 Iul 2010 16:17 Download mesaj |
|
|
|
Cutter-ul nu trebuie sa fie fierbinte , matrita cu smoala sa fie scoasa din apa calda , unsa cu sampon apoi taiate canalele in V ramanand niste viermi de smoala . dupa taiere se face iar presare la cald ramanand sa se raceasca natural apa din vas.
Mie imi este frica de ghips sau ciment folosit ca suport, daca farame sau pulbere fina ajunge pe sticla sau se inglobeaza in smoala nu stiu cum suporta suprafata sticlei .
E foarte neplacut dupa zile de polisare cand sticla luceste frumos sa apara zgarieturi..
|
|
Sus |
|
|
Sorin Sfartz Membru
|
Trimis: 12 Oct 2010 00:08 Download mesaj |
|
|
|
Am (din nou) nevoie de ajutor.
Dupa mai multe incercari (unele cu rezultate de-a dreptul grotesti) am fabricat un polisor nou, care desi arata mai bine ca primul, tot nu facea contact in zona centrala. Au fost necesare 3 presari la cald si neplacutele ajustari ale canalelor, dar acum polisorul face contact bun. Cum a durat destul de mult toata povestea asta, intre timp am facut un polisor mic de 6 cm cu care am eliminat repede dealul central, lasand insa zone inelare neregulate la periferie.
Am lucrat apoi cu polisorul mare incercand sa uniformizez suprafata, dar sticla aia pare sa aiba o vointa a ei proprie... Nu am reusit sa obtin ceva macar aprox. sferic asa ca de pe la a 14-a ora am decis sa merg direct spre parabola. Am facut reprize mai scurte si diferite miscari de parabolizare.
Acum oglinda are 16 ore de polisare si am ajuns la un oarecare aspect de parabola. Am pus niste poze. La inceput faceam tot soiul de socoteli, dar am sfarsit prin a folosi programul "Figure XP".
Problema e ca dupa ultima repriza am obtinut cu programul "Figure XP" si un ecran Couder niste valori neverosimile (am pus o poza - lambda/13 si strehl-98%). La masuratoarea anterioara eroarea fr.de unda parea ok - lambda/1,3. Am facut deci niste masuratori in care am cautat niste pozitii extreme de null, unde aproape treceam in zona extra focala respectiv intra focala, pt a avea o oarece certitudine si cu noile date a rezultat o parabola mai realista - zic eu - desi inca prea buna (ultima poza).
Oare pot avea incredere in datele astea? Mai sunt niste neregularitati la periferie care ar trebui nivelate, dar nu prea stiu cum sa lucrez in continuare. Eu ma gandisem la niste miscari de parabolizare care sa reduca marginile, daca ultima poza o fi reala.
|
58.58 kb |
de 12839 ori |
|
|
42.82 kb |
de 12839 ori |
|
|
44.42 kb |
de 12839 ori |
|
|
45.78 kb |
de 12839 ori |
|
|
41.29 kb |
de 12838 ori |
|
|
41.48 kb |
de 12838 ori |
|
|
41.59 kb |
de 12838 ori |
|
|
44.73 kb |
de 12838 ori |
|
|
41.26 kb |
de 12838 ori |
|
|
55.52 kb |
de 12838 ori |
|
|
|
Sus |
|
|
|
Trimis: 12 Oct 2010 10:38 Download mesaj |
|
|
|
felicitari pentru progresele facute daca ai folosi mai multe ferestre de masura ai vedea ca la margine sunt probleme ai un inel . nu e usor de scos si sa pastrezi si parabola corecta.
incerca cu matrita ( diametru egal cu oglinda) deasupra miscari scurte si usor descentrate + centrate daca contactul e bun dupa 1-2 ore aduci spre sfera si fara inel la margine .
|
|
Sus |
|
|
Sorin Sfartz Membru
|
|
Sus |
|
|
neox Membru
Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 28 Oct 2010 18:18 Download mesaj |
|
|
|
Condoleante
Imi pare rau sa aud asta Stiu foarte bine cat de frustrant e.
Asta e...sti tu cum e cu cele trei ceasuri rele....sper ca nu tragi linie cu oglinzile
Pui punct si virgula si treci la proiectul urmator...dupa ce trec furiile
Am si eu cosmaruri dn cand in cand pe tema asta....cateodata cand ma simt distrat mai bine las sticla acolo pe masa unde e si revin alta data.
Teribila treaba gravitatia asta
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
|
catalin dumitru Membru
Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2880
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 28 Oct 2010 20:24 Download mesaj |
|
|
|
Mii de draci . Macar daca-i lipeai o banda de spuma autocolanta pe circumferinta. Sau niste inele de guma din alea care protejeaza magnetii la unele difuzoare. Poate ar mai fi avut o sansa in lupta cu pardoseala.
|
|
Sus |
|
|
|