Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
moon+registax21.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 232107
Numar de utilizatori inregistrati: 2916
Cel mai nou utilizator inregistrat: Mara.s
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

oglinda telescop

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 36, 37, 38, 39  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Sorin Sfartz
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 24 Iul 2010 23:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Multumesc Neox.

Am sa incerc si cu "W". Smoala nu cred ca e tare - am facut testul cu unghia Very Happy . Si in perioada asta e destul de cald.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 25 Iul 2010 10:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Trebuie sa sti exact ce defectiune ai ridicatura centrala sau gaura .
Incearca si un ronchi se vede mai clar situatia.
daca centrul sculei de smoala nu atinge sticla ai sigur ridicatura in centru.
Daca patratele au un aspect gri uniform atunci au lucrat fiind in contact perfect cu sticla pe toata suprafata. zonele ce nu ating sticla sunt mai negre.
incearca sa privesti pe uscat luciul patratelor sub un anumit unghi razant daca au luciu uniform e bine .
incearca 2 ore cu miscari scurte . 2 degete sa iese fata spate /stanga dreapta.
E utila si o apasare sau greutate de 5k poti pune pe scula sau pe oglinda daca o pui deasupra.
sa nu lucrezi cu oxidul de ceriu pana se face maron . improspatat cand simti ca e un pic cafeniu.
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Iul 2010 13:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc mult de sfaturi.
Patratele de smoala sunt gri uniform. In mijloc exista unul parca putin mai negrisor, insa am si spalat ultima oara matrita si am curatat-o cu o periuta. Poate atunci s-a mai inchis la culoare.
Eu m-am gandit totusi ca zona centrala si cea intermediara sunt adancituri, deoarece au raze de curbura mai mari. Adica ca in sectiunea exagerata ce am atasat-o. Oare am gandit bine? Pentru Ronchi trebuie sa fac mai intai o retea.

Cu oxidul de ceriu fac astfel: pun pe oglinda cateva picaturi mai mari de suspensie si le intind cu degetul pe toata suprafata; apoi polisez pana simt ca nu mai merge continuu, adica vreo 10 min. Mai stropesc un pic oglinda sau matrita si astfel mai merge polisarea inca vreo 10 min. Mai ales daca oglinda e deasupra oxidul cade intre patratele si dupa 15-20 min pun din nou oxid de ceriu. Cam la fiecare ora de polisare adaug de vreo 3 ori oxid si acesta ramane alb. E drept ca am consumat cam mult pana acum.

"incearca 2 ore cu miscari scurte . 2 degete sa iese fata spate /stanga dreapta. "
Adica miscari W cu amplitudine de cca 2 degete?

"E utila si o apasare sau greutate de 5k poti pune pe scula sau pe oglinda daca o pui deasupra".
Sa polisez cu greutatea pe scula sau oglinda?

Multumesc inca odata.

sectiune.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  41.3 kb
 Vizualizat:  de 13442 ori

sectiune.jpg

Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 25 Iul 2010 14:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dupa cum ai desenat centru are raza mai lunga ca marginea ce inseamna movila, deal in centru adica trebuie actionat in centru pentru a aduce la aceiasi curbura cu partea marginala .
E bine sa lucrezi cu oglinda deasupra . Greutatea sau apasarea mareste viteza de dizolvare a sticlei.
e o defectiune usoara fata de groapa in centru.
Movila centrala se poate rezolva si cu un alt polisor mic cu care se va actiona in centru .
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Iul 2010 08:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am facut o retea ronchi si am testat-o. Desi nu e foarte buna (m-am uitat cu un microscop si liniile nu sunt perfecte au neregularitati) totusi cred ca am identificat ca am de fapt 5 zone diferite pe oglinda: in mijloc e o movila pe o alta movila, apoi e un inel mai adancit, si marginea e si ea ridicata.

N-am avut vreme sa ma apuc de polisat, insa m-am gandit sa fac o presare la cald. Totul a fost ok, insa la curatarea matritei s-a spart un patratel de smoala. Am pus o poza. Oare pot sa folosesc matrita asa sau trebuie sa fac alta?

SMOALA.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  66.93 kb
 Vizualizat:  de 13361 ori

SMOALA.jpg

Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Iul 2010 09:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Poti lucra linistit cu coltul lipsa . daca s-a spart acum pe caldura asta inseamna ca ai compozitia foarte tare si casanta ,ma gandesc ca ai fiert mult smoala . e bine sa fie mai moale fiind si mai usor de presat .
La ronchi intra focal (centru de curbura) paranteza () inseamna groapa iar
)( este deal.
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 29 Iul 2010 11:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

De ce sunt patratele asa neregulate?
Daca smoala e tare, ma mir sa se fi deformat chiar asa de la lucru Confused
In plus stratul de smoala in sine pare cam subtire, iar marginea ar trebui nivelata la cutit, la 45de grade (cam cum nivelezi muchia la oglinda sa nu se ciobeasca)

http://stellafane.org/tm/atm/polish/lap-stuff.html

www.cloudynights.com
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Iul 2010 11:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca e suptire smoala nu conteaza , probabil ca a lipit patratele fabricate .
daca nu adera perfect pe toata suprafata e bai , daca aspectul e neregulat deranjeaza doar la privire . important e ca factorul de umplere sa fie identic atat in centru cat si spre margine . sa nu fie patrat cu centru pe centru si nici intersectie de canale pe centru.
eu torn smoala pe matrita preincalzita degresata apoi unsa cu smoala urmeaza presare in apa fierbinte apoi tai canalele profil V cu cutter.
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Iul 2010 14:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc pentru sfaturi.

Smoala nu e foarte tare. Incercam sa ajustez canalele cu un cuter si din cand in cand curatam matrita cu apa. Cred ca nu am fost atent si apa era cam rece, ceea ce a facut smoala casanta.

"La ronchi intra focal (centru de curbura) paranteza () inseamna groapa iar )( este deal." : asa am facut. Nu e foarte clar deoarece suprafata are neregularitati si liniile nu sunt nete. Am "plimbat" o linie de-a lungul intregii oglinzi si am urmarit cum se deformeaza (ea si liniile invecinate). Am facut si niste poze, dar nu sunt foarte limpezi. Nu am banc optic asa ca stau intins pe podea in tot felul de pozitii...

Intr-adevar am facut intai niste patratele de smoala si apoi le-am lipit pe o matrita de ipsos. Matrita din sticla cu care am lucrat la slefuire are o portiune lipsa - e sparta asa ca nu am folosit-o.

Neox: La inceput matrita nu arata chiar atat de rau. Insa dupa 2 presari la cald patratelele prefabricate s-au cam unit si dupa incercarile de decupare a canalelor, marginile patratelor au ajuns cam zdrentuite. Si s-au subtiat si patratele. Am facut un sanfren astfel ca matrita a fost mai mica decat oglinda tot timpul, dar dupa ultima presare si ciobire inca nu l-am ajustat (sanfrenul).

Cand am facut matrita nu prea aveam experienta cu smoala. Pe unde am citit am vazut ca la metoda cu turnarea de smoala era nevoie de o bara cu nu stiu ce profil, pentru taiat canalele si cum nu aveam asa ceva, am facut niste patratele, ca in cartea lui texereau si le-am lipit cu o lumanare.
Oricum contactul e bun distributia e relativ uniforma si patratul "central" e "descentrat".

"eu torn smoala pe matrita preincalzita degresata apoi unsa cu smoala urmeaza presare in apa fierbinte apoi tai canalele profil V cu cutter.":
-Cutterul trebuie sa fie fierbinte? Nu raman denivelari - ridicaturi pe marginile patratelor?
-Metoda asta ar merge si pe un disc din ipsos?

Am sa ma apuc de lucru peste vreo 2 zile cand ma intorc acasa. Sunt foarte nerabdator sa vad cum o sa se modifice suprafata cu noua "tactica" de lucru Very Happy

Inca odata va multumesc.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 29 Iul 2010 16:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cutter-ul nu trebuie sa fie fierbinte , matrita cu smoala sa fie scoasa din apa calda , unsa cu sampon apoi taiate canalele in V ramanand niste viermi de smoala . dupa taiere se face iar presare la cald ramanand sa se raceasca natural apa din vas.
Mie imi este frica de ghips sau ciment folosit ca suport, daca farame sau pulbere fina ajunge pe sticla sau se inglobeaza in smoala nu stiu cum suporta suprafata sticlei .
E foarte neplacut dupa zile de polisare cand sticla luceste frumos sa apara zgarieturi..
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 12 Oct 2010 00:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am (din nou) nevoie de ajutor.
Dupa mai multe incercari (unele cu rezultate de-a dreptul grotesti) am fabricat un polisor nou, care desi arata mai bine ca primul, tot nu facea contact in zona centrala. Au fost necesare 3 presari la cald si neplacutele ajustari ale canalelor, dar acum polisorul face contact bun. Cum a durat destul de mult toata povestea asta, intre timp am facut un polisor mic de 6 cm cu care am eliminat repede dealul central, lasand insa zone inelare neregulate la periferie.
Am lucrat apoi cu polisorul mare incercand sa uniformizez suprafata, dar sticla aia pare sa aiba o vointa a ei proprie... Nu am reusit sa obtin ceva macar aprox. sferic asa ca de pe la a 14-a ora am decis sa merg direct spre parabola. Am facut reprize mai scurte si diferite miscari de parabolizare.
Acum oglinda are 16 ore de polisare si am ajuns la un oarecare aspect de parabola. Am pus niste poze. La inceput faceam tot soiul de socoteli, dar am sfarsit prin a folosi programul "Figure XP".
Problema e ca dupa ultima repriza am obtinut cu programul "Figure XP" si un ecran Couder niste valori neverosimile (am pus o poza - lambda/13 si strehl-98%). La masuratoarea anterioara eroarea fr.de unda parea ok - lambda/1,3. Am facut deci niste masuratori in care am cautat niste pozitii extreme de null, unde aproape treceam in zona extra focala respectiv intra focala, pt a avea o oarece certitudine si cu noile date a rezultat o parabola mai realista - zic eu - desi inca prea buna (ultima poza).
Oare pot avea incredere in datele astea? Mai sunt niste neregularitati la periferie care ar trebui nivelate, dar nu prea stiu cum sa lucrez in continuare. Eu ma gandisem la niste miscari de parabolizare care sa reduca marginile, daca ultima poza o fi reala.

0910 B_Surface.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  58.58 kb
 Vizualizat:  de 12839 ori

0910 B_Surface.gif

99.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  42.82 kb

99.JPG

8.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  44.42 kb

8.JPG

7.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  45.78 kb

7.JPG

6.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  41.29 kb
 Vizualizat:  de 12838 ori

6.JPG

5.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  41.48 kb

5.JPG

4.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  41.59 kb

4.JPG

3.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  44.73 kb

3.JPG

2.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  41.26 kb

2.JPG

0910 B_Surface.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  55.52 kb

0910 B_Surface.gif

Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 12 Oct 2010 10:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

felicitari pentru progresele facute Smile daca ai folosi mai multe ferestre de masura ai vedea ca la margine sunt probleme ai un inel . nu e usor de scos si sa pastrezi si parabola corecta.
incerca cu matrita ( diametru egal cu oglinda) deasupra miscari scurte si usor descentrate + centrate daca contactul e bun dupa 1-2 ore aduci spre sfera si fara inel la margine .
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Oct 2010 17:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Groaznic ghinion! Crying or Very sad

Desi avizat de experientele altora si chiar si de cea proprie - cu matrita, am crezut ca mie nu mi se poate petrece asa ceva.
In timpul unei presari mi-a zburat din maini oglinda si s-a facut tandari.

Cel mai rau imi pare pt ca eram pe drumul cel bun cu ea. La vreo 22 de ore de polisare, oglinda arata ca mai jos. Poate ca in 15-20 min de polisare MOT ajungeam la o suprafata sferica buna.

Am pus si o poza cu cioburile, poate altii o sa fie mai precauti si n-o sa lucreze pe gresie.

Oare nu se poate lipi? Laughing Sad Sad Sad :

bucati.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  54.14 kb
 Vizualizat:  de 12661 ori

bucati.jpg

19 OCT 2010 - 22 ORE 15_Surface.gif
 Descriere:
 Marime fisier:  58.33 kb
 Vizualizat:  de 12661 ori

19 OCT 2010 - 22 ORE 15_Surface.gif

Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 28 Oct 2010 18:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Condoleante Confused
Imi pare rau sa aud asta Sad Stiu foarte bine cat de frustrant e.

Asta e...sti tu cum e cu cele trei ceasuri rele....sper ca nu tragi linie cu oglinzile Wink
Pui punct si virgula si treci la proiectul urmator...dupa ce trec furiile Very Happy

Am si eu cosmaruri dn cand in cand pe tema asta....cateodata cand ma simt distrat mai bine las sticla acolo pe masa unde e si revin alta data.

Teribila treaba gravitatia asta Laughing

www.cloudynights.com
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 28 Oct 2010 20:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mii de draci Mad . Macar daca-i lipeai o banda de spuma autocolanta pe circumferinta. Sau niste inele de guma din alea care protejeaza magnetii la unele difuzoare. Poate ar mai fi avut o sansa in lupta cu pardoseala.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 36, 37, 38, 39  Urmatoare

Download topic
Pagina 37 din 39

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact