| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239607 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9948
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 14 Feb 2011 16:16 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Salutare tuturor
foarte rar intervin in discutiile de la aceasta categorie.Cu subiectul telescoapelor de firma sunt ''foarte paralel''.Ce spun este doar opinia mea de ''simplu cetatean'' al acestui forum:D .
Intai urari de bun venit pe forum lui Valy X.Chiar daca in viitor RASC iti va fi mai la indemana,sa nu ne uiti,acest forum romanesc este foarte bun.Chiar daca uneori te alegi cu pielea tabacita (uneori o si meritam),te si ajuta mult cand ai nevoie de informatii si sfaturi.
La subiect :pentru planete si stele duble si alte observatii de finete nimic nu intrece o luneta de focal lung si apertura medie (15-20 cm) sau un reflector Cassegrain mare cu obstructie mica si amplificare mare sau foarte mare.
Pentru Deep-Sky sunt greu de intrecut lunetele scurte si apertura cat mai mare,care sunt mult mai bine corectate extra-axial decat a doua optiune,un reflector mare si scurt dar cu accesorii gen corector de coma si oculare foarte evoluate si scumpe.
Iar pentru cei cu probleme de portabilitate exista telescoapele catadioptrice.Pentru ei au fost create,raspund cel mai bine acestei nevoi.De aceea sunt cele mai cumparate telescoape,nu pentru ca sunt cele mai bune telescoape dintre toate ci cele mai bune pentru ''navetisti''.
Se poate incerca sa faci observatii de toate felurile cu orice telescop si chiar si merita sa o facem,este interesant si instructiv,si distractiv daca stai bine cu nervii.
Acromatele dublet tip clasic dar scurte ,mai ales pe montura ecuatoriala ,cumparate ca instrument de baza,sunt una din cele mai proaste solutii posibile, sunt ''moartea pasiunii''.
Asa ca daca as avea probleme de portabilitate as proceda astfel:as cumpara un Maksutov Cassegrain de 127mm sau un Schmidt-Cassegrain de 150mm pe o montura azimutala colapsabila cat mai robusta.La care as asocia o luneta de 80-90mm F/5 pe care as folosi-o alternativ pe aceeasi montura.
Iar daca as fi castigat deja la Loto,as cumpara un apocromat adevarat de 100mm F/10 ,sa zicem un Showa,dar tot pe o montura azimutala solida.Si unul din binoclurile Swarovski sau Zeiss recomandate de Tranan.Si neaparat un Telementor!
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 14 Feb 2011 18:40 Download mesaj |
|
|
|
Aveti dreptate domnule Mircea, dar Mak-urile de apertura decenta ( 6 inch ) sunt scumpe. De aceea, o solutie mai ieftina pentru portabilitate, consider ca ar ramane un Newton cu oglinda parabolica de 150 mm, f/d = 5, montat pe o montura azimutala si un trepied usor si cat mai mult colapsabil.
Cel putin la asta ma gandesc pentru viitor sa achizitionez pentru lucrul in portabil. Sper sa nu gresesc... |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 15 Feb 2011 01:10 Download mesaj |
|
|
|
Salut Teo
tot ca opinie,nu gresesti,pe ''60mmtelescopeclub'' am un coleg ,Larry care este foarte incantat de telescopul sau de 6inch F/5.
Trebuie sa caut linkul de la situl sau ,foarte interesant si el.
Dar planetele si dublele si Luna le observa si el ...printr-o luneta Carton de 60x1000mm.
Cateva lunete cu obiective Carton vor fi construite si la noi,anul acesta.
Optic lentilele Carton se apropie binisor ca performanta de Zeiss.In schimb o mecanica asa ca a lui Telementor,se cloneaza foarte greu.
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 16 Feb 2011 23:35 Download mesaj |
|
|
|
Uite aici linkul spre situl lui Larry.Cel mai mare telescop al sau este un newtonian planetar de 6 inch f/10,pe care se gandeste sa-l ''marite''.Mai are un alt newtonian de 6 inch f/5,un maksutov de 90mm,vreo doua lunete de 60mm si o luneta de 50mm F/15 Jaegers.
http://www.astronomyhints.com/refractor.html
Mie imi place si tabelasul sau.Si montura lui Larry parte grozava si simpla si ieftina.
Zilele astea zace din cauza problemelor de spate.Vine o varsta la care si un dobsonian de 6 inch F/10 poate fi mare.
|
| Sus |
|
 |
Vali X Membru

Data inscrierii: 11 Feb 2011 Mesaje: 9
Motto: Destiny comes to those who listen, and fate finds the rest! Localitate: Montreal
|
Trimis: 17 Feb 2011 03:21 Download mesaj |
|
|
|
...multumesc de urari; sigur nu am sa uit ! acum astronomia are alt sens, incercand sa traduc termeni in mintea mea cand pot sa am direct in limba mea!
"""""""Intai urari de bun venit pe forum lui Valy X.Chiar daca in viitor RASC iti va fi mai la indemana,sa nu ne uiti,acest forum romanesc este foarte bun.Chiar daca uneori te alegi cu pielea tabacita (uneori o si meritam),te si ajuta mult cand ai nevoie de informatii si sfaturi.""""" |
|
| Sus |
|
 |
eolloe Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2011 Mesaje: 226
Motto: Eu cand vreau sa fluier, fluier! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Feb 2011 13:50 Download mesaj |
|
|
|
Apropos de sfaturi de achizitie. A cumparat cineva de la Teleskop-express.de? Poate cei din Germania imi pot da un sfat.
Vreau sa iau urmatoarele pentru ca sunt mult mai ieftine decat la noi chiar si cu transport:
http://www.teleskop-express.de/shop/produc...-NEQ5.html la noi e 2300 de lei - la ei e 500 de euro cu transport inclus.
http://www.teleskop-express.de/shop/produc...erung.html la noi e 1600 de lei - la ei e 325 euro.
Singura care e cam la aceeasi bani si aici e luneta de aliniere polara. Valoarea fiind mult mai mica nu se simte diferenta. Dar in privinta celorlalte ajung la o diferenta de 100 de euro la un total de 825 euro. Ceea ce ma indeamna sa cred ca ar merita sa incerc pentru 12%, mai ales ca la preturile din Romania nu am adaugat si valoarea transportului. |
|
| Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2010 Mesaje: 476
Motto: Analfabetii au avantajul ca nu fac greseli de ortografie. Localitate: TG.JIU
|
Trimis: 20 Feb 2011 22:31 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Cumparare telescop |
|
|
|
Telescopul pe care vrei sa-l cumperi e la rubrica vanzari pe la 1700 lei! _________________ NDan
ED100 APO ,CG5-GT, binoclu Karl Zeiss Jena 10x50W Jenoptem |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 21 Feb 2011 00:39 Download mesaj |
|
|
|
| eolloe a scris: | Apropos de sfaturi de achizitie. A cumparat cineva de la Teleskop-express.de? Poate cei din Germania imi pot da un sfat.
|
Am cumparat si e ok.
In privinta sfaturilor, ai grija ca sunt/pot fi subiective.
Eu as cumpara de afara doar daca diferenta e substantiala sau nu gasesc aici. Cauta bine si la noi, eventual vorbeste cu ei poate fac reduceri. Vezi si rubrica vanzari.
Spor. |
|
| Sus |
|
 |
eolloe Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2011 Mesaje: 226
Motto: Eu cand vreau sa fluier, fluier! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 21 Feb 2011 10:18 Download mesaj |
|
|
|
@ZENDOW
Il stiu si deja m-am interesat de montura. Tubul l-as lua sh numai daca as putea sa ma uit macar la un stalp de iluminat public. In cazul asta Iasiul e prea departe pentru mine .
@VALI
Multumesc mult. Spera sa fie ok pentru ca Cristoph a fost destul de prompt cand l-am solicitat dar vroiam sa aflu pareri de la oameni care au verificat serviciile. Pentru mine diferenta de 120 de euro e destul de importanta. Pot sa iau un coma corrector de ea. Nu ma dau banii afara si oricum fac un efort. Cu cat raman in plus cu atat mai bine .
Stau cu ochii larg deschisi la rubrica de vanzari si astept. Poate, poate ... |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|