| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241424 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2932 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
pacostiro Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2011 Mesaje: 64
|
Trimis: 22 Feb 2011 00:43 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Unde gasim arcuri pentru reglajul oglinzilor |
|
|
|
Salut!
O intrebare pentru constructorii de telescoape: unde gasim arcuri de compresie pentru reglajul oglinzilor? Par a fi componente banale comparate cu restul telescopului, dar eu nu stiu unde sa mai caut.
Si daca tot am pus intrebarea, imi poate recomanda cineva niste parametrii pentru arcuri? (lungime, grosime, constanta de elasticitate)
Toate cele bune!!!
|
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 22 Feb 2011 01:15 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Un loc care imi vine in minte ar fi la dezmembrarile de masini. Tin minte cate arcuri gaseam pe la Dacia lui taica-meu de cate ori mai repara cate ceva.
Daca vrei arcuri noi noute si vrei sa cumperi pe cale oficiala (desi te costa mai mult decat face) prin strainatate sunt sigur furnizori, nu stiu pe la noi...
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
bogdan69 Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2008 Mesaje: 177
|
Trimis: 22 Feb 2011 10:33 Download mesaj |
|
|
|
| Pot eu sa fac rost de arcuri.Destul de multe. Am la servici niste fusere de imprimanta Lexmark care asteapta sa ajunga la gunoi, dar vreau intai sa scot arcurile din ele. Cred ca sunt cateva zeci. Da-mi un PM
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Feb 2011 10:43 Download mesaj |
|
|
|
Echipamentele de gen copiatoare, imprimante, multifuncționale au multe arcuri de diferite forme și mărimi.
Bogdan, nu ai cumva și tuburi de dural de la unitățile de imagine de diametru mare (>50mm) de la copiatoare vechi?
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
cluci Membru

Data inscrierii: 14 Oct 2005 Mesaje: 301
|
Trimis: 22 Feb 2011 10:53 Download mesaj |
|
|
|
Intr-adevar f greu de gasit pe la noi arcuri mici pt oglinzi. Eu am cautat prin 2005-2006 (construiam un dobson atunci) de mi-au sarit ochii si nu am gasit.
O solutie alternativa si care functioneaza destul de bine e folosirea unor bucse de cauciuc. De asemenea o solutie si mai ingenioasa sunt mingile acelea de cauciuc pentru copii. Se taie in doua si se face o graura prin care trece surubul si se plaseaza in locul unde s-ar pune arcurile. Eu am testat si au functionat f bine (la un dobson de 150mm).. Poate putin mai tari decat arcurile dar altfel f bune.
Se poate vedea aici o poza in care se vede un barilet folosind astfel de mingi : http://s73.photobucket.com/albums/i214/clu...MG0443.jpg
La dobsonul de 250 insa am folosit niste bucse de cauciuc (folosite pe la auto) pt ca mingile mi se pareau prea mici pt ditamai oglinda.
Aici o poza cu buscele de care zic: http://s73.photobucket.com/albums/i214/clu...hoto26.jpg
Iar aici se pot vedea bucsele montate pe barilet:
http://s73.photobucket.com/albums/i214/clu...hoto12.jpg
_________________ https://www.researchgate.net/profile/Lucian-Curelaru
https://www.minorplanetcenter.net/db_search/show_object?utf8=%E2%9C%93&object_id=574300
http://www.euronear.org/ |
|
| Sus |
|
 |
alderamin59 Membru

Data inscrierii: 26 Noi 2009 Mesaje: 332
Motto: Totul este creat de Creator. Localitate: SW
|
Trimis: 22 Feb 2011 11:01 Download mesaj |
|
|
|
bogdan69
Ceea ce vrea Erwin, vreau și eu !
alderamin59
|
|
| Sus |
|
 |
MikeC Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2010 Mesaje: 262
|
Trimis: 22 Feb 2011 12:45 Download mesaj |
|
|
|
@pacostiro: ca tot esti din Bucuresti incearca la targul de la piata obor, cel de la intersectia cu sos. Colentina. Poti gasi acolo resorturi pentru foarfecele de vie, usor flexibile ceea ce iti poate oferi un reglaj fin al colimarii... Daca nu gasesti de vie sigur au baietii acolo ceva care ar putea sa te ajute.
Eu asta am folosit si inca folosesc la telescopul meu si nu se decolimeaza rau decat daca este zdruncinat mai puternic telescopul.
Am incercat mai demult la un 114mm cu bile de cauciuc si in timp s-au intarit (mai ales daca e cauciucu prost) si s-au rupt in bucati...
_________________ Cer senin si negru tuci!
http://astromike.astroclubul.org/
Equipment: Vixen 60mm f/15 refractor, Astrotrac TT320X-AG |
|
| Sus |
|
 |
bogdan69 Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2008 Mesaje: 177
|
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 22 Feb 2011 15:43 Download mesaj |
|
|
|
Am incercat si eu varianta cu distantiere din cauciuc (mai precis niste radiere ). A fost foarte ok, pot spune ca pastra colimarea mai bine decat arcurile pe care le am acum. Dar a trebuit sa renunt la vechiul sistem pentru ca, in timp, cauciucul s-a faramitat. De arcuri am facut rost foarte greu, nu se gasesc de cumparat.
Arcurile acelea din poza par foarte ok.
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10110
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 22 Feb 2011 22:29 Download mesaj |
|
|
|
Cele mai bune arcuri sunt cele de care nu ai nevoie.
Desi uneori Gary Seronik are pareri sau abordari care nu-mi sunt pe plac,are din celelalte-care imi plac-cu ghiotura.
Iata aici un barillet fara arcuri care mie imi place intr-o asemenea masura incat vreau sa-l incerc la urmatorul meu newtonian.
''A Simple Double-Plate Mirror Cell for Your Reflector'' de Gary Seronik:
http://www.garyseronik.com/?q=node/24
Inafara de varianta de mai sus,exista barilletul push-pull,tot fara arcuri.Pe mini-newtonianul meu de 72x810mm folosesc cu succes asa ceva de vreo 15 ani si ma doare-n basca de elementele elastice care oricum isi pierd calitatile in timp.Telescopul de fabrica ''Optus'' de 76x700mm,tot din ''gradinita mea de telescoape'', are si el barillet push-pull la care i-am facut de curand cu ajutorul lui Erwin niste suruburi noi gen ''Bob knob''.De ce?Vorba reclamei :''Pentru ca merita''!
Iar arcurile moi,slabe iti atenteaza la sanatatea ''cutiutei superioare'' la grosismente de 200-300x.
Acestea sunt doar niste pareri,cel mai bine este sa folosim ce avem la indemana sau ce este accesibil.
Cugetare mea filozofica de Marti:Mai bine sa construim un telescop cu mici probleme, pe care le putem elimina in timp, decat sa alergam inutil dupa himera telescopului perfect construit cu materiale eterne.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 22 Feb 2011 23:29 Download mesaj |
|
|
|
Chiar foarte interesanta ideea lui Gary .
Singurul aspect de avut grija ar fi ca trebuie mentinute permanent suruburile "sub tensiune" adica sa nu fie slabita vreo piulita prea tare altfel oglinda cu tot cu suport risca sa sara de pe piulita infundata.
Un rafinament ar fi folosirea in loc de piulita infundata un surub cu cap sferic (bila), ceva asemanator cu planetaa la masina, daca ati prins idea
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 22 Feb 2011 23:46 Download mesaj |
|
|
|
Interesant, Mircea! Schema propusă poate fi simplificată mai mult! În loc de piuliță de reazem centrală cu cap sferic se poate pune un șurub cu cap înecat care trece prin placa suport a oglinzii, iar cele 3 șuruburi de colimare pot fi puse să o împingă, schema forțelor fiind exact inversă. În acest fel se rezolvă elegand problema pusă de neox. Șuruburile de colimare pot primi câte o contrapiuliță cu ajutorul cărora se fixează în poziție. Am un astfel de suport la o oglindă diagonală de la un copiator, momentan e la realuminizat, când o recuperez o pozez și vă arăt principiul care mi se pare extrem de ușor de realizat și sigur în funcționare. Atât că nu merge și la cassegrain-uri!
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10110
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 23 Feb 2011 01:13 Download mesaj |
|
|
|
La Cassegrain ,mare atentie la mecanica,acolo trebuie solutii si ''munca de chinez batran '' (sa fie clar,eu tin cu tabara lui Jumong!),dar si tu si neox excelati la asta.
La Cassegrain nu se potriveste barilletul traditional ''balanganitor'',acolo trebuie musai un sistem de prindere gen push-pull.Daca nu,o sa alergi prin tot cartierul cu ocularul in mana sa prinzi imaginea
Barilletul cu surub central,despre care vorbeste Erwin, a fost mult popularizat si folosit in Ungaria,in epoca Kulin.Oglinda mea de 125mm F/7 de la Dobsonian sta intr-un asemenea barillet.Numai ca acolo am totusi arc,pe surubul cu cap inecat ,intre placa de baza si piulita ,arc ce asigura contactul dintre placa suport a oglinzii si cele trei suruburi de reglaj.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 23 Feb 2011 01:42 Download mesaj |
|
|
|
În acest caz arcul stă în spatele plăcii de bază, nu? Poți pune atunci un arc oricât de mare și de tare vrei.
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7179
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Feb 2011 02:29 Download mesaj |
|
|
|
In aviatie este o vorba. Daca avionul arata bine, o sa zboare bine. La telescoape nu stiu daca se potriveste.
Schema asta a lui Seronik nu stiu cat de buna e, (sau mai bine zis cred ca nu e buna), si e cam tarziu in noapte sa ma apuc acum sa o analizez, Dar stiu ca un barilet e facut sa permita oglinzii sa se dilate, fara a fi afectata de partile care o tin in loc, si de dilatarea diferita a acestora. Ca asa putem sa o punem pe folie de plastic cu bule de aer, din aia pentru ambalaje, si gata.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|