Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
mercur_soare_20191111_144723_124.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236324
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Uranus vazut si fotografiat de incepatori.

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 21 Aug 2011 23:40 Download mesaj
Titlul subiectului: Uranus vazut si fotografiat de incepatori.
Raspunde cu citat (quote)

Seara buna.
Acum doua nopti am iesit cu luneta de 120 mm sa observ planeta Uranus.

Am gasit-o destul de greu avand magnitudinea peste 5 iar pe cerul din Bucuresti asta presupune ceva stradanie sa o gasesti.

Am observat-o mai intai la 100 X apoi la 166 X si in sfarsit la 250 X folosind ocularele de 10 mm, 6 mm si 4 mm.
Cu ocularul de 4 mm imaginea era foarte intunecoasa pentru a o putea surprinde pe aparatul foto, asa ca am recurs la ocularul Planetary de 6 mm focala si am tras cateva cadre prin proiectie extrafocala la ocular.

Iata ce a iesit. Aspectul este foarte difuz, si se aseamana cu o stea albastruie ce uneori batea in nuante de verde.
Ma asteptam totusi sa disting forma de disc planetar, dar nu pot fi sigur ca doar am intuit-o sau chiar am vazut-o in realitate.
Voi repeta experimentul cu instrumentul cel mare, de 305 mm cand voi putea , dar sunt sigur ca datorita turbulentelor si cerului din Bucuresti, rezultatul nu va fi deloc spectaculos.
Atasez cele doua poze facute prin luneta de 120 mm.
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 22 Aug 2011 01:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

... si o fotografie complementara: Oberon si Umbriel spre N, Titania dedesubt. Ariel e ascuns de stralucirea planetei si spike-urile de difractie (parca se ghiceste un pic). 1 aug 2011, 04:45 TLR, Newton 200/1000, 120s @iso1600.

LE: sunt curios daca se vad confortabil in 12", au mv ~14.

uranus.jpg
 Descriere:
Uranus cu Oberon, Umbriel si Titania
 Marime fisier:  30.27 kb
 Vizualizat:  de 15099 ori

uranus.jpg

Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 22 Aug 2011 08:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ai "prins" 3 sateliti de-ai lui Uranus si pui fotografia asta la AstroFoto - incepatori? Rolling Eyes
Sus
Lord_Paul
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Iul 2011

Motto: Cel mai bun mod de a-ti respecta cuvantul, e sa nu ti-l dai niciodata! Napoleon Bonaparte

MesajTrimis: 22 Aug 2011 10:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru captura, Matei! Parerea mea e ca e cea mai detaliata fotografie facuta lui Uranus de un amator, fara sa punem la socoteala expertii NASA, JPL si telescopul Hubble. Sa nu uitam, totusi, ca sunt vreo 3 miliarde de km pana acolo....banuiesc c-ai uitat s-o mentionezi si pe Miranda. Daca nu ma insel, e si ea prezenta. Cer negru!
Sus
cmatei
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Aug 2011 11:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

MariusP a scris:
Ai "prins" 3 sateliti de-ai lui Uranus si pui fotografia asta la AstroFoto - incepatori? Rolling Eyes

De ce nu ? Tehnic nu e o foto dificila. Mai complicat era de exemplu sa apara si Miranda, la ~10 arcsec de planeta si mv > 16.

Teo a vrut sa suprinda discul si culoarea planetei, eu am renuntat la ele in favoarea satelitilor. Abordarea mea e chiar mult mai facila, e "putin" mai greu sa scoti in evidenta un aspect non-stelar pentru planeta, cu 3-4" de arc la dispozitie.

Nu in ultimul rand, uita-te ce se petrece pe la avansati la fotografie planetara. Cu guguloaiele mele n-am ce sa caut pe-acolo muuult timp Smile
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 22 Aug 2011 11:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Io nu pot sa spun mai mult decat ca am fost foarte impresionat de fotografia ta, dar asteapta sa intre Laurentiu, moderatoru', sa o vada si apoi sa decida unde i-e locul... Twisted Evil
Sus
cecilozaur
Membru
Membru

Data inscrierii: 15 Iul 2011

MesajTrimis: 22 Aug 2011 12:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu pe post de incepator pot sa spun ca nu am reusit nici macar sa gasesc Uranus, dapai sa mai fac si poze. Ce e drept era si luna plina Rolling Eyes

Alex.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Aug 2011 14:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte reusita fotografia, Matei !

Asta imi da curaj sa mai incerc ceva observatii planetare pe cerul Bucurestiului.

Vad ca ai facut o expunere de 120 secunde. Eu nu am cum sa fac asta cu dobsonianul, dar poate voi incerca cu newtonianul de 150 mm montat pe EQ 5.

Intrebare : Vedeai satelitii si la ocular, cu ochiul ? Sau au aparut doar in foto ?

Inca odata felicitari !
Sus
cmatei
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Aug 2011 15:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo a scris:
Vad ca ai facut o expunere de 120 secunde. Eu nu am cum sa fac asta cu dobsonianul, dar poate voi incerca cu newtonianul de 150 mm montat pe EQ 5.

Cu Newton-ul pe eq5 ar trebui sa iasa in prime focus, poate chiar si cu luneta - eventual cu un barlow. Prin proiectie se lungeste prea mult timpul de expunere pentru eq5/eq6 neghidat.

Citat:
Intrebare : Vedeai satelitii si la ocular, cu ochiul ?

Nu, exact de-asta intrebam daca in 300mm se vad. E foarte adevarat ca am incercat dimineata cand cerul nu mai era de multisor negru, dar sunt oricum la limita pentru 200mm ai mei.

PS: nu fac observatii din Bucuresti. Sper sa nu descurajezi Smile
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Aug 2011 15:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru raspuns.

Am vazut la locatie " Bucuresti " si credeam ca ai facut expunerea de aici. Rolling Eyes

Cu Dobson-ul de 305 mm inca nu am iesit la Uranus. I-am facut o proba doar la Luna in seara cand l-am cumparat. Era turbulenta destul de mare si nu m-am incumetat sa ies mai tarziu la Jupiter si Uranus.

Sa vedem in noptile urmatoare cum o sa stam cu turbulenta pe aici.

De asemenea voi face si ceva incercari cu newtonianul de 150mm/750mm pe Eq5 sa vedem daca iese ceva.

P.S. Poate incerci ceva expuneri si la Marte. Daca ti-a iesit asa bine Uranus, e posibil ca si Marte sa iti iasa mult mai bine decat ce am obtinut eu noptile trecute la " Astrofoto- incepatori " : http://www.astronomy.ro/forum/files/marte_final_azi_233.jpg

Numai bine si cer senin !

Teo
Sus
emilf
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010

MesajTrimis: 03 Dec 2011 02:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

S-a cam pus praful peste acest topic, deci cu o incercare mai timida incerc sa readuc indepartata planeta pe monitoarele dvs.

uranus 2 dec 2011 21_28.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  19.1 kb
 Vizualizat:  de 14342 ori

uranus 2 dec 2011  21_28.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Dec 2011 02:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Chiar ca s-a pus praful...
Daca are diametrul unghiular asa mic e greu sa il fotografiem, dar sperante sunt.

La fel si pe topicul cu planeta Marte fotografiata de incepatori. As incerca eu cate ceva dar are doar 7 arcsecunde diametru ...deci nu pot scoate decat un guguloi mic rosiatic, asa ca asteptam colegi cu dotari tehnice mai performate pt. foto.

Felicitari ! Uranus a iesit frumusel. De fapt mai mult de atat e greu de prins.

Eu nici macar asa nu il vad prin luneta de 120/1000 mm.

Teo
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 03 Dec 2011 03:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

emilf a scris:
S-a cam pus praful peste acest topic, deci cu o incercare mai timida incerc sa readuc indepartata planeta pe monitoarele dvs.

Poate ne oferi si cateva detalii despre telescop, camera, timp de expunere etc.

Ca asa e frumos ! Smile

Sus
emilf
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010

MesajTrimis: 03 Dec 2011 10:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scuzele mele ! m-am grabit pentru ca am mult de prelucrat ce am tras la Luna si nici acum nu am terminat...
Am folosit Dobson 203mm flextube Go-To, barlow Ultima 2x, CCD NexImage (modata in RAW mode) si filtru UV-IR cut Baader.
Am tras un avi de 200 secunde cu 5fps (expunere si gain la maximul sliderelor de la Amcap), iar la stacarea in Regisrax 5.1 au ramas in cursa 250 de cadre utile din 1000, din care a rezultat imaginea postata.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 03 Dec 2011 23:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo
Observatia ta este interesanta,felicitari.
Te asigur ca Uranus trebuie sa se vada ca disc in luneta ta de 120mm cam ca si in poza lui emilf.Conditiile din timpul observatiei tale nu au fost bune .Eu asa l-am vazut cu newtonianul de 125mm F/7.Diametrul discului lui Uranus este cel putin dublu fata de cel al satelitilor lui Jupiter.Acestia sunt o etapa ''obligatorie'' de antrenament pentru iesirea spre exteriorul sistemului solar.

Felicitari lui emilf.
Extraordinara culoarea,eu asa mi-o amintesc ca in partea superioara a discului,un albastru-verde marin ''electric''.

Felicitari si lui cmatei pentru excelenta fotografie.

Mircea

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact