| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Jabba the Hutt Membru

Data inscrierii: 22 Aug 2011 Mesaje: 145
Motto: Lex et ordo Localitate: Constanta
|
Trimis: 16 Ian 2012 12:00 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| In general de unde procurati sticla pentru oglinzi de telescop? |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 16 Ian 2012 12:12 Download mesaj |
|
|
|
Hmm, se vad ceva detalii
Nu ai posibilitatea sa testezi si o camera dedicata eventual sus pe munte? Mai nasol e ca Jupiter se cam duce (dar urmeaza Saturn) si nici seeingul nu e perfect, dar se intrevede o jucarie interesanta.
Barele acelea de Al rezista la vant, la diverse grade de inclinare? Cum sta colimarea in timp (cu variatia temperaturii)?
Spor. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 16 Ian 2012 12:19 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3769
|
Trimis: 16 Ian 2012 12:28 Download mesaj |
|
|
|
Sticla ? hmm pentru amatorul roman obisnuit ramane doar Glassexpert , din sticla de25mm de la ei e facuta oglinda de la acest instrument.
borofloat 33 de la Schott 10-25mm nu mai este de calitate . vine cilindric adesea cu tot cu tensiuni .
probabil intentionat fac asta ca sa vanda noul sortiment supremax ce e mult mai scump.
cei pretentiosi pot procura quartz zerodur sital . http://optics.heraeus-quarzglas.com/en/home/Home.aspx
astia au pe stoc si blocuri de 2m diam
Colimarea sta perfect la orice inclinare aclimatizarea rapida .dupa 1h de la scoaterea afara din casa am facut primele avi. la vant slab nu e problema dar la vant moderat intermitent la focarul asta si normal oscileaza ceva cam cat diam lui Jupiter .
cu seeing e greu stiu toti ce fac planetar.
in toata perioada de vara toamna am prins de 2 ori seeing relativ bun ce s-a vazut in pozele ce am facut cu cass de 200mm |
|
| Sus |
|
 |
Jabba the Hutt Membru

Data inscrierii: 22 Aug 2011 Mesaje: 145
Motto: Lex et ordo Localitate: Constanta
|
Trimis: 16 Ian 2012 20:23 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc domnului Stanescu pentru raspuns.  |
|
| Sus |
|
 |
emilf Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010 Mesaje: 812
|
Trimis: 17 Ian 2012 14:24 Download mesaj |
|
|
|
Si pe mine ma incinta aceste poze reusite, de asemenea imi plac cocoloasele care insotesc GRS si care isi modifica mereu forma, ce mai, felicitari din nou!  _________________ The only thing necesary for the triumph of evil is for good men to do nothing. -Edmund Burke- |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3769
|
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 17 Ian 2012 15:33 Download mesaj |
|
|
|
| Stanescu Octavian a scris: | | si daca as avea si camera dedicata ar fi mult mai bine . |
De acord.
In concluzie, pe lista de cumparaturi ?  _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 17 Ian 2012 16:10 Download mesaj |
|
|
|
| Laurentiu a scris: | | Stanescu Octavian a scris: | | si daca as avea si camera dedicata ar fi mult mai bine . |
De acord.
In concluzie, pe lista de cumparaturi ?  |
Din pacate aceasta decizie nu este o optiune in fotografia planetara. Este foarte greu sa reusesti cu o camera foto avand o latura a pixelului sub 5um la o asemena focala. _________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 17 Ian 2012 16:18 Download mesaj |
|
|
|
De ce nu ?
Dcristi, de exemplu, parca foloseste o camera "dedicata" pe dob-ul de 30 cm, cu un Powemate 5x (=> focala 750 cm). _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 17 Ian 2012 16:37 Download mesaj |
|
|
|
CCD-urile astea mici de 640x480 au pixelul de ~5x5um si am vazut imagini superbe, inclusiv cea a lui Damian Peach care e la o focala de 10m parca dar cu un SC14.
Chiar sunt curios dece zici ca nu merge? |
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 17 Ian 2012 17:52 Download mesaj |
|
|
|
Probabil m-am exprimat ambiguu:
La focale lungi, mai ales in fotografia planetara, trebuie corelata focala cu latura pixelului.
Adica la focale lungi este impropriu sa folosesti senzori cu latura pixelului foarte mica (in general, majoritatea DSLR-urilor au senzori cu pixeli destul de mici), doar daca ajungi la rezolutii pe care seeingul le permite .... adica este vorba de transpunerea corecta a imaginii pe senzor (sampling, undersampling, oversampling)
http://www.astropix.com/wp/2011/03/01/sampling-and-pixel-size/
Concluzia este, ca din punct de vedere teoretic, nu orice telescop poate functiona in conditii optime cu orice camera - corelat cu conditiile locale. Poti face fotografii de inalta rezolutie cu un focar de 10 m si senzori de 4,4 um de undeva de la munte unde seeingul este sub 0,8 arcsec
Rezolutia ansamblului trebuie luata serios in calcul, mai ales la fotografia planetara, unde detaliile sunt decisive - toate acestea fiind coroborate cu seeingul local.
Exemplul Damien Peach este foarte bun pentru ca el obtine acele poze in conditii de seeing sub 1 arcsec. _________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 29 Ian 2012 23:00 Download mesaj |
|
|
|
| Vazand poza trussului si alte cateva stau si ma intreb dece oare se pune o structura separata pt. primara peste care vine trussul cu secundara. Doar ca sa ai o baza solida de prins de montura? Mi se pare o complicatie cam mare. |
|
| Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 30 Ian 2012 00:40 Download mesaj |
|
|
|
| Foarte pe scurt si mult simplificat,o structura serrurier,adica doua sectiuni truss,nu numai ca este foarte rigida ,dar pastreaza alinierea optica pentru ca sub incarcarile date de greutatile proprii ale oglinzilor, cele doua sectiuni se deformeaza si produc deplasari egale ale oglinzilor.Se intelege ca centrul de greutate al telescopului se afla in planul de imbinare a celor doua structuri truss. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9954
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Ian 2012 01:37 Download mesaj |
|
|
|
Cred că e o structură ideală pentru telescoapele mari, asigură un raport foarte bun rigiditate/greutate și implicit costuri mai mici pentru montură. Pentru un telescop portabil s-ar putea să fie un neajuns un truss pentru că oglinzile sunt mult mai expuse iar structura este supusă riscului unor lovituri și deformări laterale care duc la decolimare. Eu m-am gândit mai mult la acest aspect și am hotărât să iau un tub pentru că nu am nici un spațiu adecvat de depozitare și nici nu va sta mult într-un loc apoi costul și timpul de realizare...
Spor la construit! _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6, 72mm F/10
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
|