Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234664 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2848 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: alex20 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Jabba the Hutt Membru

Data inscrierii: 22 Aug 2011 Mesaje: 145
Motto: Lex et ordo Localitate: Constanta
|
Trimis: 03 Feb 2012 18:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: Experiment oculare 10 mm si 20 mm |
|
|
|
Azi n-aveam ce face si far fac prea multe calcule inainte am apropiat cele doua oculare mai sus numite cu speranta de a obtine un sistem de lentile cu distanta focala diferita. Ce am obtinut a fost cu totul spectaculos. Cand am privit prin sistemul de lentile am vazut o imagine foarte clara, inversata si micsorata. M-am intrebat o clipa cum se explica...Raspunsul a fost socant. Ocularul de 10 mm juca rol de obiectiv, iar celalalt de ocular. Ocularul avand focala de 2x mai mare decat obiectivul, marirea a fost de 0.5x. Vazand aceasta, am incercat si invers, cu ocularul de 20 mm pe post de obieciv. Ma asteptam sa nu functioneze exact la fel dar a functionat, obtinand un grosisment de 2x! |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 03 Feb 2012 19:11 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Da. E foarte corect si normal ce ai obtinut.
E bine sa te joci uneori cu optica. In felul asta poti afla chestii interesante si utile.
Iti propun un alt joc :
Monteaza ocularul mai slab ( cu focala mai mare primul ) la focuserul telescopului apoi in spatele lui, adica spre ochi, pune ocularul mai puternic ( de ex. de 10 mm ) la o distanta de vreo 2-3 cm dupa care clarifici imaginea din focuser.
O sa vezi ce efect interesant obtii. Apoi cu cat maresti distanta dintre cele doua oculare o sa vezi in continuare ce obtii...evident trebuie sa refocusezi de fiecare data din focuser ca imaginea sa fie clara.
P.S : Ai grija ca intre cele doua oculare sa nu intre lumina. Eventual pune un tub din carton intre ele. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|