| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5331
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
| Sus |
|
 |
virusrusesc Membru

Data inscrierii: 05 Feb 2008 Mesaje: 21
Motto: fii tu, lasa-i pe altii sa te imite Localitate: romania
|
Trimis: 23 Feb 2012 07:38 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Sunt inginer de sunet. La matematica am ramas corijent in clasa a 11-a, asta spune tot despre cata matematica stiu.In legatura cu filtrele si observatiile soarelui, am citit tot materialul din link-ul pe care mi l-ai dat.Prin aceeasi metoda am cautat soarele, iar cautatoarea mea este cu punct rosu deci nu a fost nevoie sa o demontez. Filtrul(format dupa cum am mai spus, din mai multe filtre) l-am montat inainte de ocular, astfel incat lumina trecea de obiectiv, prin filtru, apoi ajungea la ocular si la ochi.Sunt suficient de precaut chiar daca nu cunosc notiuni, logica imi dicteaza mult.
Off: am cateva lentile, unele convexe, altele concave.Toate sunt tratate, zic eu, pentru ca reflecta lumina oglindita in ele, in diverse culori.Atasez poze cu ele.As dori sa stiu daca pot obtine un obiectiv de luneta din ele(combinate sau nu).Si as dori sa aflu de la cineva care stie, despre dubletele acromate, la ce mod se pot abtine si care este efectul combinarii unei lentile divergente cu una convergenta in functie de distanta dintre ele.Daca am o lentila planconvexa cu focala scurta(200mm sa zicem) si pun dupa ea, la o distanta oarecare, o lentila concava, acest dublet va avea focala mai lunga ? Multumesc.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
562.66 kb |
| Vizualizat: |
de 6298 ori |

|
|
511.91 kb |
de 6298 ori |

|
|
573.19 kb |
de 6298 ori |

|
|
514.91 kb |
de 6298 ori |

|
|
580.85 kb |
de 6298 ori |

|
|
546.9 kb |
de 6298 ori |

|
|
535.9 kb |
de 6298 ori |

|
|
511.89 kb |
de 6298 ori |

|
_________________ nu sunt hacker sau alte bazaconii de felul ăsta |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 23 Feb 2012 10:04 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
Trimis: 23 Feb 2012 19:51 Download mesaj |
|
|
|
Salutare!
Daca pui una ''concava'' dupa cea plan convexa ar trebui sa ti creasca focala rezultanta.
''concava''= convex-concava sau menisc divergent , nu stiu ce aveti dumneavoastra.
Meniscul divergent este ca lentila de ochelari pe o fata ''tine apa'' pe cealalta ''nu tine apa''
Dar , din cate stiu eu, dubletul acromat nu are o lentila plan convexa ci una biconvexa urmata de cea convex-concava.
O seara buna,
Alex.
|
|
| Sus |
|
 |
virusrusesc Membru

|
Trimis: 23 Feb 2012 20:05 Download mesaj |
|
|
|
deasupra fiecarei foto scrie ce lentila este.Nu am inteles ce ati spus dumneavoastra in legatura cu lentila a doua din dubletul acromat, cea convex-concava, cum adica convex-concava ?
In legatura cu aceste lentile pe care le am, as vrea sa stiu daca exista vreo combinatie in care le-as putea aseza ca sa obtin un obiectiv.As vrea sa aflu detalii legate de constructia unui dublet acromat.Si as mai vrea sa stiu ce rol poate avea o lentila divergenta in componenta unui obiectiv de luneta.
|
| Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
|
| Sus |
|
 |
virusrusesc Membru

|
Trimis: 23 Feb 2012 22:09 Download mesaj |
|
|
|
multumesc pentru link, foarte util.In legatura cu biblioateca, multe dintre linkuri nu-mi merg(marea majoritate).Despre dubletele acromate spatiate cu aer imi poti da un link, sau o informatie ceva ?
|
| Sus |
|
 |
virusrusesc Membru

|
Trimis: 23 Feb 2012 22:12 Download mesaj |
|
|
|
si ceva formule de calcul m-ar interesa daca stie cineva.
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6234
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Feb 2012 23:14 Download mesaj |
|
|
|
| virusrusesc a scris: | Despre dubletele acromate spatiate cu aer imi poti da un link, sau o informatie ceva ?
si ceva formule de calcul m-ar interesa daca stie cineva. |
Esti sigur ca vrei asta?
Exista si pe forumul nostru un topic dedicat acestui subiect, inclusiv cu formule:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0
Topicul a capatat atata notorietate pe forum incat nimeni nu stie sa te indrume spre el ...
Daca ai rabdare si esti intradevar interesat de subiect, citeste-l dar nu-l virusa!
Spor!
_________________ Nikon 10x35 EC; Fujinon 10x50 FMTR
TS PhotoLine 102SD; SW Startravel 150 |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9954
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Feb 2012 00:01 Download mesaj |
|
|
|
Pe scurt despre obiective refractoarelor:
- lentilele singulare sunt ca niște prisme și fac lumina să se despartă în culorile componente așa că ea trebuie recompusă înapoi spre a nu strica imaginea obiectului;
- se folosesc două (sau mai multe) lentile din sticle diferite (ca indice de refracție) calculate astfel încât aberațiile cromatice ale sistemului rezultant să fie minime;
- forma lentilelor are influență nu numai asupra focalei rezultante ci și asupra corecțiilor celorlalte tipuri de aberații;
- niciun obiectiv nu este perfect, există niște limite teoretice și practice de realizare a lor;
- cu cat un obiectiv este mai bine corectat cu atat este mai scump (necesită sticle speciale și precizie mare de prelucrare);
- din lentile recuperate este foarte greu să faci un obiectiv acromat bun, doar dacă nu cumva din întâmplare ai unele care au fost odată pereche și le regăsești.
Spor la studiat!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6, 72mm F/10
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
virusrusesc Membru

|
Trimis: 24 Feb 2012 00:01 Download mesaj |
|
|
|
Am sa-l citesc cu interes, mai ales ca tocmai am terminat de citit topicul creeat de tine despre Doamna Black superb instrument ai facut, iar felicitarile mele ar trece practic neobservate pe langa felicitarile "greilor"de pe aici.Dai foarte multe detalii acolo, care momentan ma depasesc, dar cu siguranta ca in viitor il voi relua si il voi citi altfel avand cunostinta despre toate acele notiuni.
Sunt interesat, iar scanteia acestui interes a aparut ciudat, cand m-am ales cu un ditamai binoclu in loc de un laptop comandat de dincolo.In fine, ulterior imi tot atrageau atentia instrumentele astronomice ca pana la final sa-mi cumpar o luneta iar acum vreau sa fac una cu mana mea .
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 2239
|
|
| Sus |
|
 |
tamasflex Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006 Mesaje: 289
|
Trimis: 26 Mar 2012 08:59 Download mesaj |
|
|
|
| virusrusesc a scris: | woooow, complicat calcul multumesc pentru rabdare si lamurire. |
Mai simplu:
Senzor 1/4"care are o diagonala de 4 mm. Pe monitor imaginea este de 640x480 pixel ceea ce inseamna 169 x 127 mm.
Calculind diagonala imagini pe monitor gasim 211.66 mm.
Calculam grosismentul video : G VID. = Diagonala imagine / Diagonala senzor = 211.66 / 4 = 53 x
Transformind grosismentul in f = f = 250/ 53 = 4.7 mm
Este parca ai folosi un ocular de 4.7 mm in locul camerei.
|
|
| Sus |
|
 |
|