| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239621 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
alex.voicu Membru

Data inscrierii: 28 Mai 2012 Mesaje: 4
|
Trimis: 29 Mai 2012 00:05 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Dotare tehnica amator |
|
|
|
Salutare tuturor.
Am deschis acest topic in incercarea de a obtine informatii sau recomandari de la cei mai avizati decat mine, in ceea ce priveste dotarea tehnica a unui amator.
In acest scop supun atentiei voastre urmatoarea lista de echipamente:
Astromaster 130EQ-MD Celestron.........................................1110
Celestron NexImage 5 Solar System 5mp...............................470
Reducator de focala pentru NexImage....................................155
Barlow Omni 2X....................................................................120
Barlow fotovizual 2x..............................................................170
Ocular Zoom 8-24mm Celestron.............................................380
Inel T Nikon............................................................................60
Inel T Canon EF (EOS).............................................................60
Adaptor universal pentru fotografie digitala..............................250
Ocular Plossl Omni 40mm.......................................................165
Ocular Plossl Omni 32mm.......................................................165
Ocular Plossl Omni 25mm.......................................................180
Ocular Plossl Omni 15mm.......................................................120
Ocular Plossl Omni 12,5mm....................................................120
Ocular Plossl Omni 6mm.........................................................120
Ocular Plossl Omni 4mm.........................................................120
TOTAL:................................................................................3765
Am facut aceasta lista in limita unui buget (redus) de 4000 - 4500 lei. Preturile sunt in lei si includ TVA. NU am inclus inca un aparat foto DSLR - cel mai probabil voi achizitona unul pana la sfarsitul anului; un Canon, Fuji sau Nikon... nu m-am hotarat inca.
Echipamentele vor trebui sa serveasca pt urmatoarele tipuri de observatii:
- lunare
- planetare
- solare
- deep sky object
- fotografierii corpurilor observate
Daca aveti critici / propuneri / observatii... va rog sa nu ezitati in a le face.
Cu sincere multumiri si in speranta ca va ajuta si alti amatori. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Mai 2012 08:23 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine ai venit!
Aș mai tăia din accesorii și aș investi mai mult în telescop și montură. Unele nu îți sunt de folos cum ar fi adaptoarele T până nu ai o cameră DSLR sau mirrorless. Dar las astrofotografii să se pronunțe. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 29 Mai 2012 08:52 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
iuli72an Membru

Data inscrierii: 14 Apr 2012 Mesaje: 311
Motto: When anything else fails, HamRadio! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Mai 2012 08:57 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Vezi ca inelele T2-Nikon si T2-Canon le poti gasi la F64 cu 50 RON/buc.
Ocularele de 40mm si 32mm cred ca nu trebuie ambele. Ori unul ori altul, parerea mea sa ramai doar 32mm Super Plossl.
Adaptorul universal pentru fotografie digitala poate fi folosit pentru foto prin ocular?
Cer senin. _________________ Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.
Ultima modificare efectuata de catre iuli72an la 29 Mai 2012 09:04, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 29 Mai 2012 09:00 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
iuli72an Membru

|
Trimis: 29 Mai 2012 09:14 Download mesaj |
|
|
|
Alex adaptorul acela, foto afocal il mai casesti si la 186 RON pe http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=VX3919 _________________ Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 29 Mai 2012 09:28 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
iuli72an Membru

|
Trimis: 29 Mai 2012 09:50 Download mesaj |
|
|
|
Are dreptate "ursa". Mai bine il faci singur.
Depinde si daca te pricepi sa faci asa ceva. Eu cred ca daca nu poti estima corect cat strange acea piulita "fluture" sau daca nu ai un material de protectie la strangere (intre ocular si prindere), risti sa strici manta ocularului. Oricum faina schema. Timp si scule mai trebuie. _________________ Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.
Ultima modificare efectuata de catre iuli72an la 29 Mai 2012 15:13, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
alex.voicu Membru

|
Trimis: 29 Mai 2012 11:29 Download mesaj |
|
|
|
Salut tuturor.
In primul rand mii de multumiri pt ajutorul vostru. Si am sa incerc un dialog in ordine cronologica
@erwin
| Citat: |
Bine ai venit!
Aș mai tăia din accesorii și aș investi mai mult în telescop și montură. Unele nu îți sunt de folos cum ar fi adaptoarele T până nu ai o cameră DSLR sau mirrorless. Dar las astrofotografii să se pronunțe. |
Intr-adevar, aprofundand ceea ce am citit pana acum in topicul deschis de mine, ai mare dreptate. Cred ca am sa sparg achizitiile in etape. Iar partea cu astrofotografia, am s-o trec in ultima faza - cand sper sa am si oarece experienta.
@ursamajor
EQ2-ul ăla, da, nu e suficient pentru astrofoto. Poate doar la Lună, Soare și, cu indulgență, la planete.
Într-adevăr, trebuie montură bună, cu tracking, chiar ghidaj, pentru DSO. Ai un buget oarecum generos, poți cumpăra un HEQ5 și de restul lunetă/telescop și celelalte.
|
OK. O idee pertinenta, dar cum sunt mai "fraierici" am incercat sa parcurg raspunsurile date de tine si am selectat urmatoarele monturi sau un "kit":
Montura ecuatoriala HEQ5 Clasic.........................2929
Montura ecuatoriala HEQ5 SynTrek......................3563
Montura ecuatoriala EQ3 SynScan Sky-Watcher.....2691
Montura computerizata CG5-GT Celestron............3490
sau
Telescop reflector newtonian Advanced GOTO C6 N-GT Celestron......3890
Parerea ta este....
Ideea este de a putea controla montura pe ascensie si declinatie dintr-un laptop DELL Latitude 830 cu port serial, printr-un cablu serial RS-232.
@iuli72an
Vezi ca inelele T2-Nikon si T2-Canon le poti gasi la F64 cu 50 RON/buc.
Ocularele de 40mm si 32mm cred ca nu trebuie ambele. Ori unul ori altul, parerea mea sa ramai doar 32mm Super Plossl.
|
In etapa I renunt la astrofoto... oricum trebuie sa-mi antrenez ochiometrul prin observatii si abia dupa ce voi avea cateva luni de observatii, voi trece la etapa a IIa. Fondurile disponibilizate astfel le redirectez catre montura si instrumentul optic.
@ursamajor si iuli72an
Da, cred ca incerc sa-l fac singur. Pana la urma este si satisfactia dotarii prin mijloace proprii. Am parcurs rapid desenele (deh, sunt la job) si cred ca am niste idei. Dar asta mai spre seara. Oricum trebuie sa le aprofundez si sa le modelez in 3D si le voi posta. Copyright-ul ii apartine tot lui ursamajor
Si ca sa radem putin... Un prieten mi-a recomadat asta: Telescop refractor Powerseeker 70EQ Celestron 590lei. A ras de mine (la modul amical, desigur) si a spus ca ar fi potrivit pentru antrenament, ca nu e scump si ofera performante decente, inainte de a trece la instrumente "grele". Voi ce spuneti?
NB
Singurul lucru la care nu as dori sa renunt, chiar si in prima etapa, este camera CCD de 5megapixeli NexImage.
O zi buna va doresc. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 29 Mai 2012 12:00 Download mesaj |
|
|
|
| alex.voicu a scris: | | Singurul lucru la care nu as dori sa renunt, chiar si in prima etapa, este camera CCD de 5megapixeli NexImage. |
Dece? Ai vreun motiv sa nu renunti la ea?
Mai curand un dslr cu filmare (HD), live view, si ai si foto, si film, si dlsr, si esti pregatit si de DSO mai tarziu. Un canon 600D sau pe acolo se descurca binisor si costa cam 2-3x fata de neximage. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 29 Mai 2012 12:10 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere.
Ultima modificare efectuata de catre ursamajor la 29 Mai 2012 12:36, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 29 Mai 2012 12:27 Download mesaj |
|
|
|
| alex.voicu a scris: |
Montura ecuatoriala HEQ5 SynTrek......................3563
Parerea ta este....
Ideea este de a putea controla montura pe ascensie si declinatie dintr-un laptop DELL Latitude 830 cu port serial, printr-un cablu serial RS-232.
|
Nu e foarte clar ce inseamna in context, dar ca sa te incadrezi in suma de care dispui, montura asta e cam cea mai buna varianta: ar putea la o adica duce un newton de 150-200mm, o poti controla cu un computer via eq-mod (capeti si GoTo cu ocazia asta), si o sa mearga si mai incolo la astrofoto cat de cat.
Singurul lucru la care nu as dori sa renunt, chiar si in prima etapa, este camera CCD de 5megapixeli NexImage.
|
Poate te mai gandesti si la asta daca merita investitia, cel putin intr-o prima faza. Pixelii de 2.2 microni sunt buni poate la luna/planete, dar la orice altceva nu prea - calculeaza, pentru focalele instrumentelor care te tenteaza, cam ce sampling ai cu pixeli asa mici.
Daca vrei foto deep-sky, ordinea fireasca a prioritatilor e: montura, optica, restul. Daca nu, evident optica vine prima.
Altfel, telescopul ales de tine nu prea e potrivit pentru planete (focala scurta, ti-ar trebui un barlow 3-5x), nu ai ce sa faci cu reducator de focala la el dar ai avea in schimb ce sa faci cu un corector de coma. Asta doar din specificatii, fara sa stiu nimic concret despre acest instrument.
EDIT: ce vroiam sa spun, nu te grabi sa cumperi multe odata, ia-o incet, studiaza si determina-ti prioritatile intai. Altfel risti sa dai o gramada de bani pe chestii care de fapt nu-ti trebuie, sau nu sunt suficient de bune pentru ce vrei sa faci cu ele. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 29 Mai 2012 13:01 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
alex.voicu Membru

|
Trimis: 29 Mai 2012 21:18 Download mesaj |
|
|
|
@valy
Ai dreptate 100%... Voi redirecta suma in buget. Un DSLR este mult mai bun decat acea camera desi cred ca cere mult mai multa rabdare si practica in utilizare.
@ursamajor 13:10 si 14:01
Plecasem de la 130EQ. Insa dupa ce m-am mai documetat, am inteles urmatoarele:
- Indiferent ca montura este pt un telescop utilizat pt observatii planetare, DSO, Lunare, Solare, de variabile, etc… este cea mai importanta, pt ca ofera stabilitate si ghidare precisa prin componentele de gestionare a miscarii RA si DEC
- Pe montura se pot monta diferite instrumente optice – conditia fiind sa nu depasesti sarcina maxima specificata de producator.
- O montura buna poate fi utilizata mult timp, fara a face investitii deosebite
Ah… bugetul…. Dupa remuneratie, coane Fanica. Al meu este constituit din…. Suma anuala economisita din renuntarea la fumat. (1 pachet x 365 zile x 12 lei = 4380 lei) Deci… mi-ar place sa dispun de un buget imens …. 15000 lei. Uffff…. Vise taica.
Apropo 200/1000-le tau este Bresser, Orion, Meade, Seben???
Da, deocamdata renunt la foto… prea scump momentan si sar din buget. Mai bine asa cum am spus investesc intr-o montura foarte buna. Si cand mai capat experienta si gasesc si un DSLR bun – eventual chiar si sh – il iau. Dar, consider ca acum montura este prioritara.
Si cred ca iau si un Skywatcher, caci luna viitoare vine concediul si plec la munta, la peste 1600m. Si cum un telescop cu o asemenea montura este greu de bagat in portbagaj… luneta ramane o alternativa buna pt deplasare.
@cmatei
Cred ca pe aceea o si iau. Iar Mr. Green era o invitatie pt ursamajor sa pecizeze ce anume ar alege el dintre cele enumerate...
Si da, sunt interesat de o montura care sa aiba si GoTo… De fapt, cam ce anume ma intereseaza este posibilitatea de a o cupla la un laptop pe care sa ruleze un software din care sa poti selecta un obiect asupra caruia vrei sa faci observatii si prin interfata sa transmita coordonatele acelui obiect catre motorarele monturii, realizand astfel orientarea cat mai precisa. Banuiesc ca mi-ar trebui si un modul GPS care sa faca alinierea in meridian.
Asa cum am scris mai sus renunt la camera in favoarea unui DSLR… eventual numai body-ul lui, fara obiectiv. |
|
| Sus |
|
 |
iuli72an Membru

|
Trimis: 29 Mai 2012 21:32 Download mesaj |
|
|
|
Legat de buget asa am scris si eu acum ceva vreme...partea cu tigarile:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=8908&start=0
| iuli72an a scris: |
.....
Un simplu calcul si aflam cam cati bani as fi dati pe tigari in tot acest timp?
Eu fac un simplu calcul 10RON/zi*360zile/an=3600 RON/an. Eu fumam cam 10tigari/zi. Deci ajungeam cam la 1800 RON/an. Deci inmultit cu 7-8ani avem cam 12600 RON din care daca mai scadem concedii ajungem la o suma frumusica.
Asadar, m-am gadit acum vre-o 7-8 ani ca asa pot investi mai mult in mine. Iata ca merge....deci...sfatul meu: LASATI-VA DE FUMAT!
.... |
_________________ Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|