| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241951 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2937 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Claudiu Rotariu |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Marius Laza Membru

Data inscrierii: 07 Dec 2008 Mesaje: 79
|
Trimis: 25 Mar 2011 22:25 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Mercur |
|
|
|
Dupa ce a inceput inserarea, am privit prin binoclu (Yucon 10x50) spre vest, incercind sa observ planeta Mercur, aflata in urma cu doua zile, la elongatie estica. Cu usurinta am identificat o “stea stralucitoare” ce parea un posibil candidat. Am revenit dupa citeva minute si am incercat sa observ alte stele in zona. Deasupra “stelei candidat” am identificat mai multe stele din constelatia Berbecului, in total noua stele. Dupa care, am verificat si in Stelarium. Nu incapea nici o indoiala, era planeta Mercur. Avind o culoare galbuie, era ceva mai stralucitoare decit alfa din Berbec, desi se afla mai aproape de orizontul vestic, scaldat inca in crepusculul de seara. Am reusit sa o observ si cu ochiul liber.
Pentru mine, observarea planetei mercur este o premiera, fiind dealtfel singura planeta pe care nu am vazut-o pina astazi.
Sper ca zilele ce urmeaza sa pot iesi la observatii pe dealul din apropiere si sa o pot privi si prin telescop, pentru a vedea discul planetei si forma de secera pe care aceasta o are in aceasta perioada. _________________ Marius. |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10152
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 27 Mar 2011 00:06 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Marius
felicitari pentru observatie si iti urez succes si la observarea telescopica.Dupa mine,sa transporti instrumentul tau mai mic,cel de 15cm va fi suficient,pentru cel de 30cm nu cred ca vor fi suficient de bune conditiile-asta-i doar o parere.Discul si faza se vad deja foarte bine in telescopul meu de 12.5cm.
Sa ne tii la curent,observarea lui Mercur este rar raportata.
Pentru curiozitatea mea,cand socotesti planetele tii cont de rezolutia IAU referitoare la Pluton sau nu?
Mie Neptun imi lipseste,l-am prins toamna trecuta numai in binoclu apoi a inceput vremea rea,nu am mai apucat sa-l observ si in telescop ,asa ca nu l-am trecut pe raboj.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Marius Laza Membru

Data inscrierii: 07 Dec 2008 Mesaje: 79
|
Trimis: 28 Mar 2011 20:30 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Mircea,
Marti si miercuri se anunta vreme senina prin Apuseni si sper sa pot iesi la observatii ca sa il vad pe Mercur prin telescop, desi pe zi ce trece va fi tot mai dificil de vazut.
Cind am afirmat despre Mercur ca este “singura planeta pe care nu am vazut-o pina astazi.”, nu am socotit-o si pe Pluto. Pe de o parte, pentru ca nu este accesibila vizual in instrumentele obisnuite ale amatorilor iar pe de alta parte tinind cont si de rezolutia IAU, in care Pluto este clasificata ca planeta pitica, rezolutie cu care, in parte, sunt de acord. _________________ Marius. |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1239
|
Trimis: 18 Iun 2012 22:45 Download mesaj |
|
|
|
| Dupa o panda seculara care a durat aproape cinci seri, am reusit prima data pe anul asta sa-l vad in sfarsit pe Mercur pe la 21.45. Intai cu binoclul 15X40, pe urma cu acromatul de 80mm. O sa fac si o tentativa de foto, cu toate ca e jos si fuge repede la culcare. Atentie ca pe 21 e si Luna in zona, lucru care il face mai usor de gasit. Nasol ca elongatia maxima s-a suprapus cu solstitiul, pana se face suficient de intuneric, e deja destul de jos. Nu se compara cu 2009, atunci l-am vazut cel mai bine. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|