Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Halo_lunar_1.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239607
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Achizitie...scop: Deep Sky si astrofotografie

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

Motto: Memento mori!

MesajTrimis: 09 Aug 2012 10:53 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Total offtopic, dar dialogul dintre ursamajor si sternchen mi-a adus aminte de bancul asta:

- Ce v-ar placea? ma intreaba barmanul.
- Ce mi-ar placea?... Pai, o casa mai mare, bani mai multi si o sotie mult mai frumoasa.
- Nu, zise barmanul calm, am vrut sa zic: "Ce doriti?"
- Imi doresc sa castig la loterie, sa moara soacra-mea si copilul meu sa se nasca sanatos.
- Ce sa fie??... zise barmanul incepand sa-si piarda rabdarea.
- Baiat sau fata... nu conteaza, ii spun.
- Domnule, (enervat de-a dreptul), m-ai inteles gresit, te-am intrebat doar: "Ce vrei sa bei??!"
- Aaa... ii zic, pai de ce nu spui asa?!... Ce ai?
La care barmanul: Absolut nimic! Sunt perfect sanatos!!!...
Sus
sternchen
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

MesajTrimis: 09 Aug 2012 11:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

multumim.. Laughing
deci e molipsitoare treaba?!
Sus
sternchen
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

MesajTrimis: 09 Aug 2012 11:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

ursamajor,nu am experienta ta si nu am de gand sa subestimez parerile tale
Merci de intelegere

Cer senin tuturor!
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 09 Aug 2012 11:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

La un newtonian, in linii generale, ai un pic de munca. Iata cateva probleme de care te poti lovi:

- backfocus insuficient la instrumentele concepute pentru vizual. Presupune fie schimbarea focuserului cu unul low-profile, fie scurtarea tubului si ridicarea oglinzii in tub
- secundara prea mica pentru iluminare buna pe tot campul unui senzor mediu (e.g. DSLR). In cel mai bun caz sunt un compromis foto-vizual (nici destul pentru foto, nici prea mare ca sa nu mareasca obstructia pentru vizual)
- la F/5 iti trebuie sigur corector de coma daca vrei sa folosesti toata imaginea, indiferent cat de putin pretentios esti
- calitatea focuserului lasa uneori de dorit cand atarni o greutate mare de el (camera)
- tubul, cel putin la skywatcher, e dintr-o tabla cam subtire si nu e suficient de rigid
- newton-ul e un instrument MARE. Momentele la care e supusa montura sunt si ele mari. Nasol daca bate vantul.
- luneta de ghidaj montata deasupra tubului mareste si mai mult momentele de mai sus
- necesita aclimatizare (la mine cu 200mm si ventilatoare, dureaza spre o ora)

Toate astea sunt fie rezolvabile cu ceva batai de cap si cheltuiala pe parcurs, fie cu o investitie initiala mai mare intr-un newton dedicat foto. Dupa aceea, e un instrument excelent si ramane o placere si pentru vizual.

Un APO sau semi-APO de apertura mai mica are in general nevoie doar de un corector de planeitate. Eu am un WO Megrez 90 si un 72 si sunt multumit de ele, poate cei cu ED-uri skywatcher sau similare pot detalia ce/daca au avut probleme cu ele la foto. Sper sa nu supar pe amatorii de refractoare micute, insa vizual parerea mea e ca nu sunt asa spectaculoase.

Astea fiind zise, eu am inceput foto cu Megrez-ul de 90 f/6.9. Cand am luat newton-ul de 200 f/5 am zis ca l-am apucat pe Dumnezeu de picior, obtineam rezultate mai repede/usor. Acum am revenit la luneta, pentru ca obtin rezultate bune mai usor. YMMV Smile

Urmatoarea achizitie la mine e un dobson pentru vizual. E aproape imposibil ca un singur instrument sa le faca pe toate.
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011

MesajTrimis: 09 Aug 2012 11:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Akenaton
Eu zic sa te documentezi SERIOS ce inseamna astrofotografie, si pe urma sa arunci piatra in lac, iar noi , nebunii sa sarim dupa ea.
Problema e ca noi nu ne putem da cu parerea pe banii tai... sau cel putin eu nu pot.
S-ar putea ca alegand ceva din ceea ce ti se recomanda sa nu ti satisfaca nevoile.
Eu zic sa hotarasti singur, iar eventualele neclaritati sa le lamuresti cu noi.

PS:Eu unul, de exemplu, am cel putin tot atatea argumente de ce sa mergi pe un refractor la astrofoto.

Spor in ceea ce vrei sa faci,
A.

PS2: N-ar strica sa te vezi cu un astrofotograf de prin bucuresti si sa vezi cate echipamente detine si ce inseamna sa pui ''hardughia'' la munca, ca singura nu face poze!

http://www.google.ro/imgres?q=astrophotogr...s:19,i:141
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 09 Aug 2012 11:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

@ursamajor, sternchen

Despre contrast:
http://www.telescope-optics.net/mtf.htm

Si efectele:
http://www.telescope-optics.net/general_ef...ations.htm
http://www.telescope-optics.net/obstruction.htm
http://www.telescope-optics.net/telescope_central_obstruction.htm
http://www.telescope-optics.net/spider.htm
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 09 Aug 2012 11:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2012

MesajTrimis: 09 Aug 2012 13:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mda...din cate stiu eu in tot acest mediu numit Internet daca se deschide un topic intr-un forum nu esti obligat sa raspunzi decat daca simti tu nevoia sa o faci. M-a intristat remarca domnului Savin referitor la piatra pe care as fi aruncat-o eu intr-un lac si toti "nebunii" ar fi sarit dupa ea. Tonul cu care mi se raspunde uneori in aceasta discutie mi se pare ca prezinta aceeasi aroganta ca cel pe care il intalnesc in forumurile noastre de IT. Din acest motiv nici nu prea mai particip la discutiile de pe acele forumuri. Prefer sa ma documentez singur din forumuri straine sau din carti sau tutoriale in momentul in care intalnesc o problema. Uneori ai impresia ca esti in mijlocul unor copii care se cearta pe o jucarie...Astronomia - dupa cum credeam eu - ca si arheologia , mineralogia sau paleontologia, etc etc sunt niste discipline care ar trebui sa se remarce prin nobletea si bunul simt al tuturor celora care o abordeaza. Se pare ca s-a transformat si aceasta in aceeasi "piata" in care toti isi arata muschii: "Cat de tare sunt eu!...Cat de grozav sunt eu!...tu nu stii nimic...esti un neavenit care esti aici sa ne deranjezi pe noi, ZEII"...cam asa se intampla pe forumurile IT dupa cum cred ca bine stiti.
In concluzie voi ramane la recomandarea lui Mihaly Csere si ii voi urma sfatul de a o lua step by step. Imi voi lua telescopul descris in deschiderea acestui topic. Daca stiam ca tot aici voi ajunge nu va mai deranjam.
Va multumesc foarte mult pentru tot ajutorul si scuzati-ma inca o data de deranj,

Dan

Ultima modificare efectuata de catre Akenaton la 09 Aug 2012 13:58, modificat de 1 data in total
Sus
ZENDOW
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2010

Motto: Analfabetii au avantajul ca nu fac greseli de ortografie.

MesajTrimis: 09 Aug 2012 13:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Akenaton, e bine sa nu iei in seama lucrurile care te deranjaza din aceste discutii.
Pe forum in general sunt discutii contradictorii, dar din care poti culege informatia de care ai nevoie!

Sa vezi discutiile cu iz politic sau religios!

Acest forum este cel mai bun din Romania in acest domeniu si nu merita sa te superi , n-ai avea decat de pierdut .

La intrebarea pusa de tine eu iti recomand pentru inceput sa cumperi de la second hand doar tubul + o montura mai serioasa si dupa un pic de practica vezi tu singur ce iti trebuie.

Cer senin!

Alexandru Savin
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Aug 2012 14:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca m-ai inteles gresit incerc sa mai explic inca o data metafora....

EU de exemplu vin pe forumul IT si va intreb despre codul masina, dar eu habar n-am de codul binar... faci legatura?

Pe de alta parte, n-am insinuat si nici nu mi am aratat muschii de care nu-i am.... daca intelegi altceva, cum ai facut-o mai sus, asta nu e treaba mea.
Daca ceri sfaturi nu inseamna neaparat ca le primesti ce cele pe care le vrei sa le auzi!

Spor,
A.
Sus
bavaria
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Sep 2010

MesajTrimis: 09 Aug 2012 15:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

citind tot topicul si cumva similar in situatia lui Akenaton, pot sa va zic ca e aiurea sa vad comentarii precum cele ale lui Alexandru Savin. imi place sa citesc forumul, vad multe situatii contradictorii, si precum cele din topicul asta, le poti considera constructive.
dar faza cu aruncatul pietrei e exagerata. adica sa nu cumva sa indraznim sa ne bagam (nu am echipament si nici experienta, deci sunt in novice) in seama cu vreo intrebare ca de ... nu ne pricepem.
forumul il consider in continuare plin de informatii pertinente.

Alexandru Savin
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Aug 2012 15:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Offf.... vad ca nu intelegeti ce am spus, nu stiam ca o metafora se poate intelege asa de greu Smile
OK, imi cer scuze si ma retrag din discutie!
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 09 Aug 2012 15:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Sep 2010

MesajTrimis: 09 Aug 2012 16:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

ursamajor, iti multumesc pentru ca ai explicat "poanta" pana la capat, pe de o parte este de inteles ca "vin multi nebuni pe aici", insa nu prea ai cum sa eviti lucrul asta. "metafora" ne-explicata e inteleasa doar dintr-un capat, destul de explicit formulata "arunci tu cu piatra si eu trebuie sa o scot", eu consider ca este destul de parsiva, adica "I am you father!". asa se vede din capatul asta.

oricum intentia mea nu este sa starnesc polemici si dicutii infinite, a fost un singur comentariu aiurea, dar restul postarilor le apreciez. m-am simtit obligat sa explic reactia lui Akenaton, pentru ca o impartasesc (inafara de suparatul si luat jucariile).
chiar apreciez ca aveti rabdare si de multe ori va repetati. asa e, cei noi trebui sa citeasca intai si apoi cu intrebarile. crede-ma eu tot citesc, am ajuns sa va cunosc doar din post-urile si reply-urile voastre.
eu chiar va multumesc pe aceasta cale, dar am ajuns sa fac asta, doar din cauza ca e un forum deschis. altfel ar fi fost o sectiune ascunsa unde doar "voi" ati comunica, eveuntual voi=minim 5 ani de exp cu telescoul in brate (se intelege exagerarea pentru a sublinia un punct de vedere, nu?)

keep up the good work!

ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

MesajTrimis: 09 Aug 2012 17:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact