| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
anoth3r Membru

Data inscrierii: 15 Dec 2012 Mesaje: 25
|
|
| Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 16 Dec 2012 17:32 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: Care credeti ca este cea mai buna varianta ? |
|
|
|
| anoth3r a scris: | | .. pt un incepator in a observa luna, jupiter si saturn pentru inceput |
luneta de 90/1000 e potrivita(nu doar pt inceput,ci si mai incolo la luna si planete).
N-as putea zice prea multe de Celestron 90/1000,doar ca-i mai scump ca Omegon 90/1000 cu vreo 100 euro(aproximativ).Asta am observat pe site-urile de specialitate din vest.
Nu vreau(iarasi) sa ma laud,dar 90/1000 Omegon e excelenta pt categoria ei la luna si planete.In limita de 1500 poti sa-ti iei si un zoom ocular +un barlow bun si vezi planete la marire de 220 fara probleme.Eventual un filtru planetar.
celestron 90/1000 nu stiu ce calitate are,daca ar fi mai bun ca omegonu'.
O alta varianta ar fi un newton de(la) 150mm. |
|
| Sus |
|
 |
anoth3r Membru

|
Trimis: 17 Dec 2012 01:37 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Sunt din mangalia dar momentan locuiesc in Coreea de sud.
Am cautat pe net si pt reflectorul de 150 trebuie sa contactez fabrica.... cel putin asa imi spune google translate iar dobsonul de 8 inch nu l-am gasit, dar am gasit in schimb acelasi model de 6 inch... parerea mea ca dob-ul de 6" e mai bun decat variantele prezentate de mine mai sus si cred ca o sa raman la varianta asta. Dar mai intai o sa incerc sa iau legatura cu vanzatorul pt cel de 150 pt ca acesta e mai mic si o sa imi fie mai usor la transport cand il voi aduce in tara. Am dreptate cu dob de 6 ?
multumesc pt replay-uri... |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 17 Dec 2012 02:06 Download mesaj |
|
|
|
Un telescop cu apertura de 150 mm inseamna 6 inch.
In principiu este un telescop foarte bun pentru observarea Lunii, planetelor si a multor obiecte deep-sky ( daca ai un cer negru acolo ).
Problema consta in faptul ca e un telescop greu. Montura Dobson este din lemn greu si nu prea vad cum il vei aduce in tara. Probabil costul transportului va fi foarte mare.
Pe de alta parte, daca ai alege un newtonian de 150/750 mm pe montura ecuatoriala, la fel, aceasta este destul de grea avand in vedere trepiedul, bratul si contragreutatile monturii.
Daca greutatea lui si costul transportului nu sunt o problema pentru tine, atunci poti opta fara grija pentru un telescop Newton de 150/750 mm sau cu focala chiar mai lunga, pe orice fel de montura.
Te-as sfatui insa, sa mergi pe firma Sky-Watcher daca este disponibila acolo, deoarece produc telescoape cu optica buna.
Daca vrei un telescop pe care sa il poti cara cu usurinta in bagaje, atunci ar fi de dorit un Maksutov-Cassegrain de 127 mm apertura ( aprox. 5 inch) .
Tu decizi pana la urma.
Succes !
Ultima modificare efectuata de catre Teo la 17 Dec 2012 02:14, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Dec 2012 02:11 Download mesaj |
|
|
|
Din ce stiu eu, exista niste limite de dimensiune pentru bagaje pe avion, si nu cred ca un dobson se poate incadra in ele. Cel mult daca iei unul ca asta, care e pliabil.
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKPDOB130
Asa ca intai intereseaza-te de dimensiunile maxime ale bagajului acceptat. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
anoth3r Membru

|
Trimis: 17 Dec 2012 17:04 Download mesaj |
|
|
|
Mda, mi-am dat socotelile peste cap ) ... Maksutov-Cassegrain l-am gasit pe acesta http://www.teko.co.kr/shop/goods/goods_vie...tegory=001
dar la un pret de 600 usd fara montura.. deci + vreo 200-250 usd probabil...aveti vreo alta recomandare pt Mak ? nu ma intereseaza functii goto sau motorizare .. cred ca pt inceput o sa fie mai interesant fara/mai ieftin ..in schimb m-am uitat si la heritage 130P care este la aproape acelasi pret ca in romanica... curios.. ..(m-am uitat pe youtube cam la ce vede lumea prin el, nu stiu daca e chiar ok cum am procedat, pt ca depinde de mai multi factori, dar nu prea ma impresionat).. ar mai fi si o a treia varianta .. sa astept pana ajung in tara prin martie - aprilie si sa imi iau de acasa un Mak.. dar asteptarea "ma omoara" .. Daca aveti sugestii pt un Mak va rag sa dati un replay...Credeti ca unul de 102 e ok, sau e prea mic ?
Aaaa.. si inca o intrebare de noob. Ce inseamna OTA ? |
|
| Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 428
|
Trimis: 17 Dec 2012 17:39 Download mesaj |
|
|
|
Optical Tube Assembly.
Inseamna doar tubul optic al instrumentului, fara nimic altceva.
| Citat: | | Asa ca intai intereseaza-te de dimensiunile maxime ale bagajului acceptat. |
Asta in primul rand.
In al 2-lea rand, de limitele de greutate ale bagajului pentru transportul pe avion, si cat te-ar costa sa achiti eventualele kg in plus la bagaj, datorate instrumentului si eventual monturii.
600 USD fara montura? N-ai facut nici o afacere - la noi gasesti Mak-ul de 127 la ~550$, iar in varianta cu montura EQ3-2 (o montura f.buna pentru el) - pe la maxim 700$. |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7060
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Dec 2012 18:05 Download mesaj |
|
|
|
Poate ca o solutie ar fi sa iei un mak de 127mm cu o montura azimutala, cum e asta
http://www.teko.co.kr/shop/goods/goods_vie...ory=001006
Dar tot trebuie sa te interesezi daca te lasa cu trepiedul ala in avion, ca e destul de lung. Si nici nu stiu cam care e pretul, ca google translate nu traduce si preturile. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
Trimis: 17 Dec 2012 18:48 Download mesaj |
|
|
|
Daca tot dispui de banii pentru apertura medie spre mare (200+), si nu te intereseaza nu stiu ce monturi, nu inteleg de ce te arunci la mak 127. Nu exista substituent in fata aperturii. Astfel un mak de 127 este inferior unui newton de 200.
Sfatul meu este sa mai astepti pana in Martie, cand vii in Romania. Stiu ca asteptarea este grea dar va compensa cu o alegere corecta.
Total diferit este cazul cand alegi o montura GoTo in detrimentul aperturii. Pierzi ceva dar castigi altceva. In cazul tau pierzi ceva dar nu castigi nimic. Paguboasa afacere. |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 17 Dec 2012 20:30 Download mesaj |
|
|
|
Skywatcher Maksutov Cassegrain - 127mm Aperture / 1500mm Focal Length - OTA
http://www.teleskop-express.de/shop/produc...scope.html
si cu montura:
http://www.teleskop-express.de/shop/produc...500mm.html
Daca iei montura separat iesi substantial mai scump.
Trepiedul il poti baga linistit in bagajul de cala.
Dimensiunile maxime la bagajul de cabina sunt 56 cm x 45 cm x 25 cm dar difera de la companie la companie si este bine sa te interesezi inainte. Si greutatea este limitata intre 5 si 12 kg. De obicei 7 kg. Nu poti merge cu mai mult indiferent cat ai vrea platesti, regulile sunt foarte stricte. Oricum, sa fii pregatit sa ti-l inspecteze si sa dai explicatii. Dar daca le arati, in timp util, ca tubul este gol pe dinauntru, se linistesc repede.
In nici un caz sa nu te gandesti sa pui tubul optic in bagajul de cala. |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 17 Dec 2012 23:53 Download mesaj |
|
|
|
daca te orientezi spre reflector(newton,SC ,etc) atunci apertura conteaza.lasa portabilitatea de-o parte-cu un telescop ce incape intr-un rucsac nu vei vedea pana-n china,sau Korea
Ia-ti cel mai mare telescop ce ti-l poti permite/transporta.daca nu,poate ar fi bine sa mai astepti pana te intorci in tara.cum ti s-a spus-rabdarea iti va fi rasplatita
Ai grija deci sa nu-l iei prea mic
Cer senin! |
|
| Sus |
|
 |
Khristiansen Membru

Data inscrierii: 14 Mar 2012 Mesaje: 79
|
Trimis: 18 Dec 2012 02:38 Download mesaj |
|
|
|
Si eu iti recomand cu caldura Mak-ul de 127mm. E micut, compact si usor de transportat. E putin peste bugetul dat de tine dar pentru observatii la Luna si planete e excelent.
Daca vrei si DSO atunci mai bine uita Mak-ul. Are un FOV prea mic.
Pentru DSO iti trebuie ceva cu focala mai scurta si FOV mai mare. Prin urmare un newtonian (reflector) sau un schmidt cassegrain (catadioptric) ar fi recomandabil.
In ceea ce priveste dimensiunile nu intotdeauna trebuie sa ne aruncam la cel mai mare. Un telescop mare e... mare. Greu de manuit, transportat... Si o sa te trezesti ca-l acopera praful intr-un colt de camera pentru ca e prea complicat sa-l scoti afara si prea mare sa-l folosesti in balcon.
:: |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 18 Dec 2012 03:45 Download mesaj |
|
|
|
Marea majoritate a DSO intra bine in campul vizual al Mak-ului.
Iar pentru DSO iti trebuie in primul si primul rand cer nepoluat.
Iar daca nu ai o cabana in varf de munte atunci iti trebuie portabilitate.
Iar DSO nu prea merge din balcon sau din spatele blocurilor. |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 18 Dec 2012 05:20 Download mesaj |
|
|
|
| Khristiansen a scris: | | Un telescop mare e... mare. Greu de manuit, transportat... |
asta e dezavantajul telescoapelor mari
am o curiozitate-ca veni vorba-un 127/1500 ar putea vedea in conditii potrivite la fel de bine DSO(sau mai bine ) ca un 130/900 de exemplu,sau altele de genu asta.Pt ca dincolo de FOV-uri si alte lucruri apertura e la fel.
Un telescop de 5 inch aduna (cel putin teoretic) ceva lumina ca sa poata vedea si DSO |
|
| Sus |
|
 |
|