| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Tim3a Membru

Data inscrierii: 30 Dec 2012 Mesaje: 13
|
Trimis: 31 Dec 2012 13:27 Download mesaj |
| Titlul subiectului: achizitionare telescop sau luneta |
|
|
|
Buna!
Sunt incepatoare in telescoape/lunete. La inceputul lui decembrie am vazut o emisiune la tv cu telescoape si m-a fascinat atunci m-am gandit sa-mi cumpar un telescop sau luneta.
La inceput am vrut luneta ca e mai usor de utilizat, montat, dar la bugetul meu de 800-900 ron am gasit lunete de diametrul 90mm. Si fiind incepatoare am 'fixul' ca diametrul sa fie cat mai mare
Asa ca dupa alte cautari si documentari am gasit telescopul de mai jos. Se incadreaza in buget, are diametrul suficient (?) de mare pentru un incepator.
magazin.telescop-expert.ro/telescop-skywatcher-114900-eq1.html
Totusi m-ar ajuta foarte mult daca mi-ati da niste pareri despre acest telescop.
Si intrebare finala: merita sa cumpar acest telescop sau mai bine sa-mi caut o luneta?
Multumesc anticipat pentru ajutor! |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 31 Dec 2012 13:42 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Bine ai venit, Timeea! Sfatul meu este să studiezi mai întâi mai multe despre telescoape și să încerci să participi la un star-party în zona ta pentru a vedea practic ce și cum. Există la voi în Cluj magazin specializat, poți primi și de acolo multe informații utile. Există pe forum multe topicuri similare cu multe informații mai mult sau mai puțin generale. Spor la studiat și cer senin! _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Tim3a Membru

|
Trimis: 31 Dec 2012 13:51 Download mesaj |
|
|
|
| Multumesc Erwin pentru raspunsul prompt! Evident ca voi continua sa ma documentez despre telescoape. Deocamdata ma intereseaza daca telescopul pare ok in ceea ce priveste pretul si performanta. |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4326
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 31 Dec 2012 14:10 Download mesaj |
|
|
|
Bine-ai venit!
Am avut un telescop din-ala Newton 114/900 mm pe montura EQ1. Partea optica este mai mult decat acceptabila, adica tubul optic cu oglinzile. Ocularele merg si ele binisor cu telescopul asta, pentru inceput. Insa, montura il dezavantajeaza enorm. EQ1 este cea mai slaba montura ecuatoriala de la Sky-Watcher si permite stabilitate la observatii vizuale doar cu tuburi de maxim 2 kg cu toate accesoriile (din experienta mea, chiar daca statisticile spun ca permite maxim 3 kg, atat cat are si telescopul de mai sus).
Eu nu te sfatuiesc sa cumperi acest telescop. Daca nu te deranjeaza lucrurile la mana a doua, gasesti telescoape mult mai performante in suma disponibila. Ti-as recomanda un telescop Newton 150/1200 mm pe montura Dobson de care gasesti la rubrica Bazar. _________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; SVBony ED80; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30 |
|
| Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 31 Dec 2012 14:21 Download mesaj |
|
|
|
Cum zicea și Erwin, înainte de a da banii ar fi bine să discuți și să vezi unele instrumente la treabă. Fiind din Cluj și existând un club și un magazin de specialitate aici, ar fi util să ne contactezi (PM) și te vei putea lămuri asupra problemelor la care nu ai răspuns.
Un cer senin tuturor! _________________ mihai |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 31 Dec 2012 14:34 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit pe forum Tim3a !
Eu unul as inclina puternic spre o luneta Sky-Watcher de 90/900 mm decat spre un telescop reflector de 114 mm.
Tu insa faci cum crezi ca e mai bine.
Vezi pana la urma sa nu ajungi sa iti iei doar un binoclu, cum deseori se intampla pe aici, mai ales la rubrica incepatorilor.
Sigur ca si un binoclu este bun (sau foarte bun) si isi are rolul lui in observatiile astronomice, dar el este doar un instrument complementar .
Iti doresc mult succes si sa te prinda cat mai mult aceasta pasiune de a observa cerul nocturn prin telescop.
Un an nou, plin de realizari iti doresc .
Teo |
|
| Sus |
|
 |
Tim3a Membru

|
Trimis: 31 Dec 2012 15:22 Download mesaj |
|
|
|
multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Daca ma aveti pareri, sfaturi le citesc si le iau in consideratie!
An nou fericit va doresc! |
|
| Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
Trimis: 31 Dec 2012 15:50 Download mesaj |
|
|
|
Servus Tim3a si bine ai venit printre noi.
Observ ca ai primit deja informatii extrem de pretioase. Cam ai tot ce iti trebuie pentru a te decide. Subscriu si eu la ce s-a spus mai sus. In acei bani, 900lei, cea mai buna achizitie este un dobson 150/1200 urmata de o luneta 90/900. Dobsonul este superior lunetei din doua motive: montura mult mai stabila si diametrul aperturii mai mare. Nici nu o sa-ti vina sa crezi ce o sa-ti arate dobsonul respectiv, in special la planete si luna. Iar aceasta varianta intruneste si "fixul" tau referitor la un diametru cat mai mare. Nu ai alte variante care sa te multumeasca in acei bani dar este foarte bine pentru inceput. Just do it! |
|
| Sus |
|
 |
mircear Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005 Mesaje: 428
|
Trimis: 31 Dec 2012 16:09 Download mesaj |
|
|
|
| Der Pirate a scris: | | In acei bani, 900lei, cea mai buna achizitie este un dobson 150/1200 urmata de o luneta 90/900. Dobsonul este superior lunetei din doua motive: montura mult mai stabila si diametrul aperturii mai mare.Just do it! |
Subscriu.
Din punct de vedere al luminozitatii, un dobson ca cel mentionat mai sus este de aproape ~2,5 ori mai luminos decat luneta de 90. Din punct de vedere al rezolutiei, i.e. al detaliilor pe care ti le poate arata, cu ~50% mai bun.
Dupa un binoclu, un dobsonian de 150, daca un 200 e prea mult, e instrumentul ideal pentru un incepator entuziast. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 31 Dec 2012 16:29 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

|
Trimis: 31 Dec 2012 17:19 Download mesaj |
|
|
|
| ursamajor a scris: | | Ca să aleagă în cunoștință de cauză, să specificăm că un newtonian trebuie foarte bine aclimatizat și colimat, altfel aparenta superioritate a aperturii se poate transforma în dezavantaj, fiindcă rezultatele vor fi submediocre. Cum nerăbdarea și nepriceperea începătorului tinde să nu dea importanță acelor detalii-cheie, experiența poate fi frustrantă. |
Cati dintre noi am avut la inceput problemele astea? Mai toti!
Si cati dintre noi mai au problemele astea? Mai niciunul!
Invatam din mers, la urma urmei nu e chiar filozofie sa aclimatizezi sau sa colimezi un newton. Chiar daca sunt lucruri suplimentare care trebuiesc facute, satisfactiile ulterioare nu intarzie sa apara. Iar un newton 150/1200 este o bijuterie de telescop mai ales datorita distantei focale dar si datorita aperturii.
Repet, este net superior oricarei lunete in acei bani. |
|
| Sus |
|
 |
Tim3a Membru

|
Trimis: 31 Dec 2012 18:07 Download mesaj |
|
|
|
m-am uitat pe 2 site-uri la dobson, dar din pacate depaseste 1000 ron. Intr-adevar pare simplu de asamblat fata de telescop Second-hand nu prea as cumpara...
In schimb am vazut lunete:
skywatcher.ro/SK/SK909EQ2.htm |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 31 Dec 2012 18:15 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere.
Ultima modificare efectuata ursamajor la 31 Dec 2012 18:23, modificat de 4 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4326
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 31 Dec 2012 18:19 Download mesaj |
|
|
|
| Intr-adevar, ca instrument nou pana-n 900 lei, luneta asta e cam cea mai potrivita si sta destul de bine pe montura EQ2. |
|
| Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

|
Trimis: 31 Dec 2012 18:29 Download mesaj |
|
|
|
| ursamajor a scris: | | Trebuie luați toți factorii în calcul, dar înainte de toate, ceea ce dorește candidatul de la un instrument și ce tip de observații va efectua. De la asta trebuia plecat, fiindcă domnișoara n-a specificat ce tip de astronomie va dori să facă: planete, DSO etc. etc. Vechea poveste. Bugetul e abia mai apoi important. |
Chiar daca nu a specificat ce tip de observatii va efectua, orice incepator isi doreste sa vada cu propriul telescop cat mai multe. De la luna, planete la DSO. Nu cred ca este cineva care vrea doar planete sau doar DSO.
Mai devreme sau mai tarziu va vrea mai mult. Imi sustin parerea si nu inteleg ce vrei sa spui cu primul quote. Hai sa lasam totusi la latitudinea moderatorilor astfel de remarci.
Ultima modificare efectuata Adrian Sirean la 01 Ian 2013 02:12, modificat de 5 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
|