Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234617 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2847 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Andrei7766 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 25 Dec 2013 23:54 Download mesaj |
Titlul subiectului: Montura pipe Penelopa cu scoici de constructie proprie |
|
|
|
Am inceput cu un trepied de teodolit de la care am folosit doar picioarele si suruburile de articulare a lor la capul azimutal.
Montura propriu-zisa a fost realizata dintr-un Teu din fonta de 1.5 toli si niste bucati de teava din otel , asortate ca diametru si filet cu Teul,cumparate de la Romstal.
Restul componentelor din metal au fost executate de un mester.
Patina de fixare este lata de 70mm si lunga de 180mm.
Suruburile de fixare a scoicilor si adaptorului sunt M10 pas normal si sunt captive dar cu joc foarte mare de 2mm pe diametru in carcasele fixate de patine.Aceasta le da posibilitatea de autocentrare dupa piulitele T de M 10 din talpa scoicilor si din adaptorul in coada de randunica.
Adaptorul in coada de randunica este destinat numai telescopului TS de 100mm F/14.
Cel mai mare telescop pe care-l va purta aceasta montura va fi RFT Newton 125mm F/4.5 care-si asteapta randul sa intre la reconstructie in ''Da hauz o' pein''.
Scoicile din lemn sunt executate de subsemnatu' ca si intreg montajul,slefuitul,vopsitul si lacuirea.
M-am inspirat dupa o montura pipe construita de catre Doug Bailey de pe 60mmtelescopeclub.
D-na Carol ,tot din grupul respectiv,a executat o asemenea montura.
Ii multumesc lui Doug si lui Carol pentru inspiratie,surorii mele Maria Ana pentru ca mi-a facut cadou de ziua mea trepiedul de teodolit ,nepotului meu Gratian pentru ca a rascolit piata de vechituri din Oradea pana ce mi-a gasit trepiedul.
Si mai ales sotiei mele,pentru rabdarea de a suporta suieratul flexului si tiuitul masinii de gaurit in numeroasele mele montari,demontari si modificari ale componentelor unei constructii care parea ca nu se mai finalizeaza niciodata.
Intocmai ca si camasa lui Ulise tesuta de Penelopa.
De unde provine si numele monturii.
Mircea
Descriere: |
|
Marime fisier: |
40.05 kb |
Vizualizat: |
de 8320 ori |

|
|
795.79 kb |
de 8320 ori |

|
|
860.21 kb |
de 8320 ori |

|
|
925.79 kb |
de 8320 ori |

|
|
905.86 kb |
de 8320 ori |

|
|
883.71 kb |
de 8320 ori |

|
|
918.87 kb |
de 8320 ori |

|
|
928.09 kb |
de 8320 ori |

|
|
933.15 kb |
de 8320 ori |

|
|
921.84 kb |
de 8320 ori |

|
|
763.79 kb |
de 8320 ori |

|
|
947.89 kb |
de 8320 ori |

|
|
928.19 kb |
de 8320 ori |

|
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 26 Dec 2013 00:10 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
O groaza de munca ! Felicitari .
Merg si niste sticle cu vin prinse in asa ceva . Frapiera ALT-AZ .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 26 Dec 2013 00:51 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Catalin.
Am notat ideia !Zilele astea alcoholu' se poarta la hemoglobina.
Serios vorbind,vreau sa adaug monturii un mic suport pentru doua (sau patru?) oculare.
Am omis sa spun ca montura asigura o miscare foarte lina si foarte stabila.
Am slefuit filetele cu praf abraziv # 600 la care am adaugat o cantitate mica de ulei uzat (pe care-l folosesc la brunari),pana la formarea unei paste.
Cand am considerat ca din punct de vedere al rugozitatii structurii cristalografice a solutiei solide de Fe in carbon cub fete centrate (...mai pe romaneste spus,cand m-am plictisit sa frec fierataniile ),am spalat cu diluant piesele.Dupa cosmetizare,am uns filetele cu otara de vazelina.
Materialul din care am executat adaptorul in coada de randunica este textolit de 25mm.
Paianjenul de rigidizare permite extinderea picioarelor pana la lungimea initiala minus 30 mm.
In schimb teava centrala/axul vertical a adaugat 300mm la inaltimea trepiedului.
Cu picioarele in stare inchisa,pot sa privesc in ocularul Mak-ului sau in cel al RFT 60mm,doar aplecandu-ma putin.
Daca insa indepartez picioarele trepiedului,inaltimea ocularului coboara pana la nivelul la care este ochiul meu daca stau asezat pe un scaun.
In viata mea nu am avut inca o montura atat de buna.
Mircea
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 26 Dec 2013 14:09 Download mesaj |
|
|
|
Am observat in pozele dvs. niste piulite de inox cu capison si care par a fi M6 .
Din cate tin eu minte , au si saiba de plastic la capat . De unde le-ati procurat ? Nu am apucat sa dau pe la Dedeman sau Praktiker sa caut asa ceva .
Cat de curand tre' sa pun la punct o montura asemanatoare. Am cam tot ce-mi trebuie in afara de timp.
Montura cu suruburi e buna si foarte stabila dar accesul la diferite zone ale cerului e ceva mai greoi din cauza vitezei de elevatie scazute .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 26 Dec 2013 20:47 Download mesaj |
|
|
|
Catalin
Piulitele infundate sunt M8 si le-am cumparat de la o firma locala de organe de asamblare din Arad ,numita Sinterstop si care este foarte bine aprovizionata.
Si piulitele care fixeaza ochiul suruburilor cu ochi sunt tot M8.
Din pacate nici unele nu au saibe de nailon.
Fa-ti calculele ce fel si cate iti trebuie si iti trimit cu placere.
Zonele de contact dintre placile de baza ale scoicilor si patina metalica ,respectiv dintre tuburile metalice ale lunetelor si scoici le-am garnisit cu bucatele de stofa de calitate ''extrase'' dintr-un palton care nu i-a mai placut lui fie-mea mai mica.
Manerul capului azimutal a fost un maner de pila si pe care l-am gasit aruncat pe jos intr-un atelier abandonat.
Alte explicatii.
Am confectionat scoica mica pentru lunetele scurte.In prezent am doua , una de 60x310mm ,vizibila in poza si una de 45x300mm,cu obiectiv ex-militar,in curs de re-re-modificare.Aceeasi scoica sustine foarte bine lunetele ''de un picior''.
Scoica de 63mm este destinata lunetelor cu tub metalic avand exteriorul de acest diametru.Dupa cum se vede, intr-una din poze, luneta de 60x700mm.Am doua asemenea tuburi,al treilea isi asteapta randul in ''Da hauz o' pein''.
Scoica de 75mm este destinata lunetelor cu obiectiv Carton 60x1000mm si lunetei RFT 60x800mm cu ocular Erfle Zeiss-Busch pe standard 2''.
Pentru prima exista obiectivul,tubul inox si portocularul.
Pentru a doua exista doar obiectivul,tubul PVC si ocularul.Tubul PVC l-am cumparat in dublu exemplar,deoarece il voi dubla,dupa metoda excelenta a lui zoth.
Daca nu plictisesc,voi reveni cu amanunte despre vivisectiile din ''Da hauz o' pein''.
Mircea
|
951.31 kb |
de 8210 ori |

|
|
907.9 kb |
de 8210 ori |

|
|
909.97 kb |
de 8210 ori |

|
|
905.95 kb |
de 8210 ori |

|
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

Data inscrierii: 24 Dec 2013 Mesaje: 430
|
Trimis: 26 Dec 2013 23:33 Download mesaj |
|
|
|
Va felicit pentru straduinta de care ati dat dovata la acest proiect cu adevarat impresionant pot sa spun ca ma lasat masca. Montura pipe a devenit un model de inspiratie penru amatorii care vor un telescop montat pe un trepied EQ simplu executat din piese recuperate.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9716
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Dec 2013 12:04 Download mesaj |
|
|
|
Felicitări, Mircea, pentru finalizarea lucrărilor. Cum am avut ocazia să le testez pot să spun că sunt foarte stabile și utilizarea monturii este confortabilă, merge ca unsă. Este de preferat unei AZ comerciale și chiar unei ecuatoriale subdimensionate. Trepiedul din lemn nu este atât de masiv și greu ca cel de teodolit clasic, așa că Mircea îl poate plimba prin grădină în căutarea unei zone de cer accesibile printre coroanele copacilor care asigură ecranarea unei bune părți din luminile orașului. Cer senin si sănătate maximă, ca să te poți bucura de ele!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 27 Dec 2013 17:05 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Erwin,multumesc Ovidiu,Doamne ajuta!
Va doresc tuturor Sarbatori Fericite in continuare si un An Nou superb,macar din punct de vedere ATM!
Penelopa a fost partial functionala din vara, dar fara scoici.Ca sa folosesc vreo luneta,trebuia sa o prind cu banda adeziva de patina metalica-de pilda.Chiar si asa,am petrecut niste ore extraordinar de placute si interesante cotrobaind prin Calea Lactee cu luneta RFT 60x310mm.
Din 15 Noiembrie,Penelopa este complet functionala.
Cele spuse de Erwin sunt foarte adevarate,sustinute de rezultate observationale.
In doar trei sesiuni de observatii,cand s-au intrunit toate conditiile,am observat si rezolvat in luneta de 60x700mm,montata pe Penelopa, 42 de stele duble din programul Astronomical League 100 Double Star List.Totalul a fost de 45 de stele deoarece trei stele au putut fi rezolvate doar in dobsonianul de 125mm F/7.
Mircea
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 31 Dec 2013 23:27 Download mesaj |
|
|
|
In ultimul week-end din 2013 am trecut binisor peste numarul de 50 de stele duble si multiple observate din AL 100 Double Star List.Deci am trecut de jumatatea listei!
Azi, pe inserate ,(dupa incheierea programului obligatoriu de spart alune pentru prajituri si de tinut ''contra'' la cratitele de creme-brulee) am pus punct nazbatiilor ATM din anul acesta.
Mai intai ,am desenat manual ,cu tus negru , emblema ''60mmtelescopeclub'' pe fata scoicii pentru tuburi de 63mm.Am incercat sa reprezint stelele de pe emblema prin cerculete lasate in culoarea lemnului lejer baituit .Dar tusul s-a intins si a inegrit si cerculetele respective.Asa ca am ''reprezentat'' stelele prin gauri date in lemn cu burghiu de 2mm.
Apoi am aplicat un strat de lac Kober incolor.Sper ca peste noapte sa nu se matuiasca din cauza frigului si a cetii.
Ultima fapta ATM a fost un mic set de diafragme de carton pentru luneta de 60mm F/5 .Aperturile sunt de 50mm ,40mm,30mm,20mm.
In acest fel modific ,pe langa apertura fizica,raportul focal de la 60mm F/5 la 50mm F/6 , la 40mm F/7.5 ,la 30mm F/10 si in final 20mm F/15.Din curiozitate!
Ar fi fost mult mai interesant sa ramana apertura constanta...
Aceste experimente cu diafragme sunt si o pregatire pentru viitor.Ca am auzit ca guvernul asta de doi bani va introduce de la anul taxa pe apertura...
Mircea
|
28.12 kb |
de 8085 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 04 Ian 2014 01:13 Download mesaj |
|
|
|
Si uite ca am avut noroc si lacul nu a devenit mat.
Astfel scoica mea pentru tuburi cu diametrul exterior de 63mm este ornamentata cu sigla grupului yahoo ''60mmtelescopeclub'' din care am onoarea de a face parte de cativa ani buni.
Diafragmele din carton,vizibile in una din poze, se potrivesc la luneta RFT 60X310mm,aseara am testat doua dintre ele,cea de 50mm si cea de 40mm.
Intre imaginea la apertura de 60mm si cea de 50mm nu se observa diferente notabile.
Imaginea prin apertura de 40mm este in schimb sensibil mai intunecata dar portiunea de camp vizual in care stelele devin punctiforme este mult mai extinsa si , in consecinta ,rezolutia aparenta a imaginii creste.
De exemplu,la 12x /ocular Plossl Sirius,Mintaka se vede ca dubla iar trei dintre stelele Theta 2 prezinta discurile de difractie intr-un mic si minunat obiect stelaro-triunghiular dreptunghic cu varful la ora 8 si celelate doua varfuri la orele 10 si 16.
Iar Beta Monocerotis se vedea ca o pipa curbata spre Est (la dreapta din cauza diagonalei) cu toate cele trei disculete stelare vizibile.
Mircea
|
895.36 kb |
de 8034 ori |

|
|
820.78 kb |
de 8034 ori |

|
|
973.38 kb |
de 8034 ori |

|
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 05 Ian 2014 00:10 Download mesaj |
|
|
|
Foarte interesanta treaba cu diafragmarea.
Credeti ca ar merge si la 100mm f/5,adica as putea sa obtin mariri mai mari decat permite standardul unui raport focal dificil?..
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 05 Ian 2014 15:48 Download mesaj |
|
|
|
Cu siguranta.
Confectionarea diafragmelor este atat de simpla ,nimeni nu pateste nimic ,telescopul ramane cum este.
Doar posesorul are de castigat,experimentele sunt oricum foarte interesante.
Mel Bartels zice sa nu ne...foim cu incremente mici sau luate la intamplare,cum am facut eu.
Respectand pasul de 1,4 recomandat de el, la luneta ta eu as face diafragme de 72mm ,de 51 mm si 36 mm.
As face pariu ca cea de 72mm iti va place cel mai mult.
Dintre diafragmele mele,doar cea de 40mm este apropiata de valoarea de 42mm (deci voi face una noua) iar cea de 30mm este chiar pe serie.
Daca faci asemenea experimente,sunt foarte curios la ce concluzii vei ajunge.
Mircea
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 06 Ian 2014 01:05 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc de raspuns,Mircea
Cum ar fi o diafragma de 78.Asta din cauza ca am vazut un 75/600 TAL,tot pe 2'
Daca as folosi un ocular de 9mm+ o lentila pe filetul lui as obtine oarecum o luneta echivalenta-78/630.Am incercat deja la apertura de 100 varianta cu lentila si la 70ori imaginea e f puternica ca intensitate,deci o apertura mai mica ar fi indicata
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 06 Ian 2014 18:06 Download mesaj |
|
|
|
Asta pentru o rezolutie mai buna a imaginii.
Dar pentru un camp bogat ,adica ''rich field'',grosismentele mici sunt cele mai potrivite.
Trebuie sa ne amintim ca aceasta se poate obtine doar pe telescoapele de focal scurt,unde chiar si ocularele clasice de focal mediu 25mm sau lung 32mm ,gen Plossl cu camp de 52 grade,obtin campuri irealizabile sau foarte greu realizabile cu telescoapele cu focal lung.
Chiar daca folosesc ocularele lui ''peste oceanic prajit'', cu campuri de 120 grade.
Asta este o capcana in care pica multi.Cumpara Ethos sau ES de 14mm de exemplu si-l folosesc pe C8 si obtin campuri reale de un grad ,un grad si jumatate.
De aceea si vedem asa de multe asemenea oculare de vanzare second-hand.
Fiecaruia ale lui,fiecare cu ale sale!
Luneta scurta RFT este cel mai grozav telescop de camp larg=mariri mici cu oculare cu focal relativ lung.
Doar prin acest instrument nu mai privesti Universul nici prin gaura cheii si nici prin microscop.
Mircea
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

|
Trimis: 06 Ian 2014 18:53 Download mesaj |
|
|
|
La cumpararea lunetei RFT era specificat ca maririle mici sunt potrivite.Intr-adevar cu un plossl de 32 se vede supeb
De ce or fi asa scumpe ethos-urile?..
si ce mi se pare comic e forma de..grenada.Mie mi-ar fi teama sa nu explodeze in timpul observatiei de atata camp exagerat
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|