Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236064 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2870 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
flavius_tm Membru

Data inscrierii: 28 Ian 2014 Mesaje: 55
|
Trimis: 04 Aug 2014 18:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: Achizitionare binocu pentru observatii terestre si astro |
|
|
|
Salut,
As dori niste sfaturi pentru achizitionarea unui binoclu. As vrea sa fie ceva portabil, care sa nu fie prea obositor de tinut in mana atunci cand se fac observatii, sa aiba lentila frontala de macar 42 sau 50 mm si sa aiba un factor de marire de macar 10x, preferabil mai mult 12 sau 20x. De asemenea as prefera sa aiba o calitate buna a constructiei si a opticii, sa aiba capace si sa fie rezistent la apa.
Daca vine si cu husa cu atat mai bine.
Tin sa mentionez ca port ochelari. Se poate folosi binoclul si cu ochelarii jos, in sensul daca plaja de focalizare permite anularea dioptriei ochiului? Cel putin la telescop am vazut ca e posibil.
Eu in principal il voi folosi la observatii terestre si uneori astronomice (in oras, in principu doar Luna). Nu am nevoie de un binoclu dedicat pentru observatii astronomice pentru ca am deja un Dob de 8 inchi la ai mei la sat pe care il folosesc de cateva ori pe an pentru observatii astronomice mai detaliate.
Ca si buget, ar fi undeva pana in 400-500 de lei.
Am vazut ca exista un Nikon Aculon 10x50, ma gandesc ca are calitate mai buna, dar e ceva mai scump. La fel am vazut ca exista si cateva de la Celestrom UpClose G2 10x50 sau 20x50 sau alte marci gen Bresser, BTC etc? Voi ce mi-ati recomanda?
Multumesc anticipat!
_________________ Regards,
Flavius |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9753
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Aug 2014 20:59 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu recomand măriri mai mari de 10x decât dacă folosești un trepied. Un 10x50 este ideal. Urmărește și piața second hand, au fost la vânzare binocluri în stare foarte bună și de calitate, care costă dublu în magazin. Dacă folosești binoclul în natură e bine să iei unul cu corp cauciucat, etanșat și umplut cu argon sau azot, sunt mai scumpe astea. Fratele meu are un Pentax 8x40, este excelent. Chiar dacă pare mic e suficient de luminos și pentru astro, având optică de foarte bună calitate. Reglajul de focus și reglajul de dioptrii asigură folosirea lui fără ochelari, dacă nu cumva ai lentile speciale pentru astigmatism sau dioptrii multe. Unele binocluri au cupele reglabile și eye-relief destul de mare pentru a putea fi folosite și cu ochelari.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 05 Aug 2014 08:14 Download mesaj |
|
|
|
Ca veni vorba de bresser si btc,eu am 16*50,respectiv 20* 60.Primul merge terestru si astro cam in egala masura,al doilea e superior astronomic.
Nu folosesc trepied,ambele merg si la mana,in special 16*50.
Desigur un trepied ar fi ideal atat pt calitatea imaginilor,cat si pt confortul propriu..
|
|
Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 05 Aug 2014 13:29 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Mersi, atunci un 10x42, 10x50 sau 12x50 pare a fi cel mai potrivit.
Dintre urmatoarele optiuni voi ce mi-ati recomanda, ca si calitatea lentilei si build quality?
Flavius |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 05 Aug 2014 14:15 Download mesaj |
|
|
|
Nikon Aculon si Pentax XCF sunt de unica folosinta, nu pot fi colimate, mai mult plastic decat la un binoclu chinezesc ieftin bun. Yukon e foarte slab. Celestron UpClose - Albatros - Bytrek sunt cam acelasi lucru, difera doar numarul suprafetelor cu antireflex si mecanica care mie mi se pare ca are joc mult prea mare la focalizare la Bytrek si Albatros. Bresser si Omegon sunt relativ identice, dar asemanatoare cu Celestron Nature. In realitate iti sugerez sa alegi dintre ultimele 3: Bresser, Omegon si Celestron, calitatea e asemanatoare. Realitatea e ca la 4-500 lei binoclurile sunt destul de mediocre si diferentele de pret tin mai mult de adaosuri, asa ca nu poti gresi alegand cel mai ieftin in gama asta de pret.
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1566
|
Trimis: 05 Aug 2014 16:39 Download mesaj |
|
|
|
Iti propun , daca este posibil la tine in Timisoara sa mergi si sa testezi un "Binoclu Porro Seria LE 10x50 Wide Angle". Din punctul meu de vedere consider ca are o optica exceptionala cu singura mentiune ca exista totusi o reflexie circulara care poate deranja (dar acest lucru tu trebuie sa verifici, fiecare dintre noi avem hachitile noastre ). Testeaza totusi si fara ochelari, caci cel mai bine este sa poti compensa din reglaje si sa nu fii nevoit sa folosesti si ochelarii. Calitatea opticii in sine lentile, prisme este extrem de asemanatoare cu optica Zeiss a anilor 80 (lumina,claritate, definitie si chiar culoare). Au un eye relief foarte mare si respectiva reflexie circulara o poti elimina prin departarea usoara a ochilor de oculare (fara sa micsorezi campul vizual) dar revin la idee , pe mine ma enerveaza la culme ca o stiu ca ea exista acolo
Daca vrei Bresser , sa ai grija ca depunerile pe lentiule sa nu fie GREEN , ci mov sau albastre (vezi catalogul lor de pe bresser.de!) si modelul pe care il gasesti sa existe efectiv si in catalogul mentionat.
Din acesta cauza idealul este sa testezi in liniste cu ochii tai in magazin orice binoclu poti, e cel mai bine.
|
|
Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 05 Aug 2014 16:49 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Inteleg, dar spre deosebire de capitala care e un oras mult mai mare, in Timisoara nu prea sunt magazine astronomice dedicate cu showroom (cel putin nu stiu eu sa fie) care sa aiba o gama larga de binocluri.
Am comamdat Omegon Farsight 10x50, o sa vad cum este cand vine.
Flavius |
|
Sus |
|
 |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 533
|
Trimis: 06 Aug 2014 13:41 Download mesaj |
|
|
|
cred ca ai facut o alegere buna,omegon e o firma buna, cel putin eu am fost impresionat de omegonul 15x70 doar ca a fost decolimat cand l-am cumparat,imi place cum are cupele la ocular sa nu iti bata soarele in ochi , pentru terestru eu prefer 8x fiindca tremura mult mai putin si poti urmari tintele mult mai usor de exemplu la un miting aviatic, insa daca vrei sa vezi un m31 atunci cu 10x ai de castigat fiindca se vede mult mai bine,poate revii cu un review fiindca si pe mine ma intereseaza acest binoclu
|
|
Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 06 Aug 2014 14:46 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Mersi, maine ajunge, sunt curios si eu sa vad cum e, ca nu am mai avut binocluri pana acuma. Ma gandesc ca e mult mai ok sa poti sa vezi "stereo" cu ambii ochi decat cu unul singur cum se intampla la telescop sau luneta lui.
O sa revin cu un review, mai detaliat, mai spre sfarsitul lunii pentru ca nu il voi putea folosi pentru astro decat dupa 15 August.
Flavius |
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1566
|
Trimis: 07 Aug 2014 13:47 Download mesaj |
|
|
|
Da, si eu sunt curios si astept un review caci nu am folosit nicodata un Omegon. Sa fie intr-un ceas bun, si fi linistit ca in mod sigur vei fi multumit de viziunea binoculara.
|
|
Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 07 Aug 2014 14:55 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
A sosit azi, pare sa fie destul de solid si bine construit. Vine cu husa (geanta cu curea), are capace atat pentru lentilele din fata cat si pentru oculare. Are si curea de prindere a binoclului si un material textil pentru (presupun) curatarea lentilelor.
Calitatea imaginii pare sa fie foarte buna, nu mi se pare a fi asa de obositor de tinut in mana, are cam in jur de 1 kg.
O sa revin mai incolo cu niste poze si un review mai detaliat, mai ales dupa ce o sa il folosesc mai mult.
Flavius |
|
Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 08 Aug 2014 02:38 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Am atasat niste poze ale binoclului.
Am apucat sa ma uit la Luna in seara aceasta si in rest terestru la cladiri etc. Din pacate din oras de abia se vad cateva stele asa ca nu imi pot da seama cat de bun e din punct de vedere astronomic. Luna se vede foarte bine si clar, la fel si pentru terestru.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
261.53 kb |
Vizualizat: |
de 10271 ori |

|
|
192.78 kb |
de 10271 ori |

|
|
174.87 kb |
de 10271 ori |

|
|
150.48 kb |
de 10271 ori |

|
|
144.27 kb |
de 10271 ori |

|
|
237.89 kb |
de 10271 ori |

|
|
223.6 kb |
de 10271 ori |

|
Flavius |
|
Sus |
|
 |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 533
|
Trimis: 09 Aug 2014 20:19 Download mesaj |
|
|
|
configuratia 10x50 e foarte buna pentru astronomie, eu am folosit mult timp 10x40 care e mai putin luminos si chiar si acela e bun pe un cer senin, important e fie bine colimat chestie care o poti testa noaptea daca nu cumva vezi stelele in dublu, si optica sa fie bine construita altfel apare coma,cu cat stelele sunt mai punctiforme si nu au "mustata'' cu atat mai bine
|
|
Sus |
|
 |
flavius_tm Membru

|
Trimis: 18 Aug 2014 00:09 Download mesaj |
|
|
|
Am testat binoclul și pentru astro și am fost plăcut surprins de cât de bine se vede prin el. Am văzut fără probleme galaxia Andromeda, inclusiv parte din brațele spiralate, am văzut diverse clustere stelare și nebuloase de prin Perseus și Sagittarius. E foarte convenabil că e ultraportabil și nu mai trebuie să scot și să montez telescopul dacă vreau să văd ceva rapid.
L-am testat și terestru de pe vârful unui deal privind înspre localitate și se vedea foarte bine, imaginea era clară, detaliată, luminoasă, fără aberații optice sau cromatice vizibile.
Flavius |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|