Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Pete_solare_01-04-2006_1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235811
Numar de utilizatori inregistrati: 2867
Cel mai nou utilizator inregistrat: raul
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

SW 70/500 plus oculare

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
crash25
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Aug 2012

MesajTrimis: 03 Iun 2015 23:56 Download mesaj
Titlul subiectului: SW 70/500 plus oculare
Raspunde cu citat (quote)

Buna seara. As dori sa achizitionez aceasta luneta ( http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-s...0-az2.html ), pentru observatii planetare si pentru terestru. Observ ca ocularul de 10mm mi-ar da o marire de 50x, insa as dori ceva mai mult fiindca nu stiu cat ma pot baza pe barlow, datorita calitatii ocularelor stock. Asadar, vreau marire mai multa fara a folosi barlow. Ce ocular recomandati sa achizitionez impreuna cu luneta, care sa si produca o imagine buna?
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 04 Iun 2015 11:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut !
Am exact aceeasi luneta si am utilizat-o de multe ori atat terestru cat si pentru observarea cerului nocturn. Eu am utilizat oculare Super Plossl si Planetary ( tot un fel de Plossl cu un mic barlow inclus) cu urmatoarele focale : 4 mm, 6 mm, 10 mm si 25 mm.
La planete am mers foarte bine pana la 84 X utilizand un ocular de 6 mm. La Luna merge si un ocular de 4 mm care iti permite sa maresti pana la 125 X. Merge fara probleme si la planete la 125 X insa mie mi-a placut cel mai mult la 84 X cu ocularul de 6 mm ( 83.3 X)
Parerea mea ar fi ca in prima faza sa iti iei un ocular din seria Planetary de la Sky-Watcher de 5-6 mm si sa faci observatii pe la 84-100 X la planete.
Terestru merge frumos la 50 X cu un ocular super Plossl de 10 mm si la 20 X cu un super Plossl de 25 mm.
Pentru crucea de pe Caraiman am utilizat si 84 X utilizand ocularul de 6 mm si se vedea frumos cand era luminata de soare si neacoperita de ceata sau nori.
O alta varianta pentru terestru ar fi sa iti iei un ocular cu zoom 8-24 mm si inca un ocular de 6 sau 4 mm pt planete.
Este o luneta cu optica buna si foarte portabila dar nu te astepta la mariri peste 100-125 X.
La nebuloase merge bine de la 20 X la 50 X.
O alta sugestie :
Toate ocularele astea costa mai mult decat luneta in sine.
Cu banii cheltuiti pe ea si pe aceste oculare iti poti lua din start un instrument mai mare si mai performant .
Este bine sa te gandesti intai daca doresti si daca iti permiti un telescop mai mare pentru ca e pacat sa dai din start o gramada de bani pe accesorii si telescopul sa fie slabut si micut.
Succes !
Sus
crash25
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Iun 2015 14:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc de raspuns.
Am mai luat in considerare si urmatoarele: http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-s...0-eq1.html
si: http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-s...0-az3.html

Luneta vad ca e aceeasi, cu aceleasi oculare ca si la cea de 500mm, doar ca astea maresc mai mult datorita lungimii tubului.

Pentru un incepator, care din cele 2 monturi ar fi mai potrivita?
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Iun 2015 16:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fara indoiala, ca luneta cu focala mai mare este mai buna.
Daca ar fi sa aleg, as alege pe cea cu focala 900 mm. Deci 70/900 mm.
Montura EQ1 "este o gluma" subreda si nu iti recomand asa ceva sub nicio forma.
AZ 3 este de ales din configuratiile pe care le-ai prezentat.
Concluzie : din ce ai prezentat acolo as alege luneta 70/900 mm cu o montura AZ3.
Nu da bani pe filtre lunare/solare..... ! Alege varianta mai ieftina fara filtre. Pe parcurs vei vedea ce accesorii ai nevoie.
Doar sa nu privesti la soare fara filtru ca iti pierzi vederea !

Succes !
Sus
crash25
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Iun 2015 19:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Normal ca nu ma uit la soare fara folie. Very Happy

Cu oglinda de 45 grade pot face observatii terestre? In afara faptului ca probabil intoarce imaginea pe plan orizontal, e folosibila la uitat in departare?
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Iun 2015 19:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da. Eu am utilizat lunetele numai cu aceasta "prisma" (oglinda zenitala).
Imaginea nu mai este rasturnata dar e "in oglinda" .
Oglinda diagonala (prisma zenitala) este chiar recomandata pentru o mai buna pozitie de vizionare, ca sa nu stai aplecat sub trepied sau sa trebuiasca sa inalti foarte mult montura ori luneta.
La observatii terestre, este de asemenea utila, deoarece imaginea nu mai apare rasturnata.
Sus
crash25
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Iun 2015 19:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bun, o sa postez ceva poze si pareri despre luneta cand o primesc, plasez acum comanda.
Raman dator cu o bere, Teo. Rolling Eyes
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 04 Iun 2015 21:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Succes si sa iti fie de folos !
Ramai "dator" nu cu o bere, ci cu niste rapoarte de observatii astro.
Sa ne spui si noua ce ai observat prin ea de-a lungul timpului . Smile
De regula rapoartele de observatie se scriu aici :
http://www.astronomy.ro/forum/Observatii-a...i-f38.html
Sus
crash25
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Iun 2015 15:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bineinteles, o sa postez cand o sa vad ceva. Poate ii fac un review din punctul de vedere al unui complet amator. Maine o primesc, asa ca o sa postez ceva poze. Smile
Sus
crash25
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Iun 2015 23:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am primit azi jucaria, cu ocular de 10mm, 25mm si un barlow 2x. De cel de 10 mm nu sunt multumit deloc, iar barlow produce imagini "fuzzy". Am observat ca-i cetoasa sticla lentilei din barlow, o sa incerc sa o curat cumva.
Pe timp de zi, ocularul de 10mm e dezastru total, lipsa completa de contrast si imagine neclara.

Acum, intrebarea mea este: daca as investi intr-un ocular mai scump, as putea scoate mai multe din luneta, sau e limitata de optica ei?
Ocularul de 25mm e super, luminos, clar, usor de focalizat.

Per ansamblu, e ok. Luneta cautatoare e inutila, o gluma proasta. Trepiedul e foarte stabil, la fel si reglajele. Nu vibreaza mai mult de 1 secunda dupa reglaj. In schimb, e uriasa jucaria. tubul e lung, trepiedul e corpolent.Smile

Daca as putea corecta cumva impotenta ocularului de 10mm, as fi fericit.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Iun 2015 23:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Lunetele SW 70/900 mm de regula sunt foarte reusite.
Nu am auzit pana acum la nimeni sa nimereasca una de proasta calitate si sunt sigur ca nu este nici cazul tau.
Ai putea sa fotografiezi ocularele de aproape din fata si din profil sa vedem ce scrie pe ele ?
De regula instrumentele SW vin cu oculare pe care scrie SUPER si sunt oculare Kellner sau asemanatoare.
Ocularele "SUPER", mai ales cel de 10 mm sunt OK. Am avut asa ceva si se vedea bine prin el. Cel de 25 mm avea ceva aberatii cromatice si era putin mai incetosat.
Sigur ca sunt de dorit oculare SUPER PLOSSL de care iti spusesem mai demult :
Super Plossl de 25mm, 10 mm, 6 mm. Cu setul asta ajungi pana la 150 X, si chiar nu mai ai nevoie de altele pentru aceasta luneta . Barlow-ul nu prea ai ce face cu el mai ales daca este de slaba calitate.
Cu un ocular PLOSSL ( Super-Plossl) de 10 mm ar trebui sa se vada cristal prin luneta ta la 90 X. La fel si cu cel de 25 mm ( la 36X) . Verifica daca este conectata oglinda diagonala si daca aceasta este curata.
Mai verifica terestru si apoi pe Luna, Saturn, Jupiter si Venus--- cu ocularul de 10 mm. Daca este un "Super" (Kellner) imaginea ar trebui sa fie bunicica si contrastul bun. La 90 X ar trebui sa vezi clar inelele lui Saturn, Jupiter cu doua benzi de nori cenusii pe suprafata si satelitii lui, faza planetei Venus si multe crartere pe Luna. Luna ar trebui sa se vada foarte clar la 90 X !
Prin aceasta luneta trebuie sa vezi imagini clare si sharp.
In caz contrar trebuie spus imediat magazinului de unde ai luat-o. Ceva nu e normal.
E posibil sa fie ocularul de 10 mm de proasta calitate insa mi-au trecut doua bucati prin mana si sunt bunicele ( le-as da nota 8 ). Acum depinde ce ocular ti-or fi dat. O fi vreo chestie cu lentile din plastic sau ceva foarte ieftin.
Oricum ocularele de stoc care vin cu instrumentele, de regula sunt slabe calitativ.
Asa ar trebui sa arate cel "Super" de 10 mm si de 25 mm cu care a venit luneta ta :
http://www.astronomy.ro/forum/files/02_367.jpg

Iar cele super Plossl sunt acestea :
http://www.skywatcher.ro/SK/SKSPlossl.htm

Daca nici cu un ocular Super Plossl de 10 mm nu vei obtine imagini clare atunci inseamna ca luneta are ceva defect si trebuie spus neaparat la magazin. Tind sa cred totusi ca ocularul este de slaba calitate.

Ultima modificare efectuata de catre Teo la 07 Iun 2015 00:21, modificat de 1 data in total
Sus
crash25
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iun 2015 00:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, sunt Super ocularele.

Am vazut bine Saturn cu inelele si Jupiter cu benzile noroase si satelitii cei mai mari.

Chiar acum incerc sa gasesc M4 din Scorpion, dar nu reusesc nicicum. Nici cu binoculul bresser 10x50, nici cu luneta cu ocularul de 25mm.

Oglinda e curata, la fel si ocularele.

Am atasat poze cu ocularele, cu mizeria de pe barlow si 3 poze facute prin luneta.

IMG_20150607_000549.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  632.52 kb
 Vizualizat:  de 5997 ori

IMG_20150607_000549.jpg

IMG_20150607_000752.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  1.04 MB
 Vizualizat:  de 5994 ori

IMG_20150607_000752.jpg

IMG_20150606_161150.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  428.64 kb

IMG_20150606_161150.jpg

IMG_20150606_161218.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  469.77 kb

IMG_20150606_161218.jpg

IMG_20150606_161302.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  368.27 kb

IMG_20150606_161302.jpg

Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iun 2015 00:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Perfect !

Atunci, ca prima achizitie ar fi un ocular Super Plossl de 10 mm.
Daca iti iei cu timpul un set complet de oculare Super Plossl de 10 mm, 25 mm si 6 mm va fi suficient pentru aceasta luneta.
Eu fac observatii cu acest fel de oculare de cativa ani buni si imi ofera imagini clare atat la planete cat si la Luna.

Incearca sa vezi si Luna caci rasare ceva mai tarziu azi. LA 90 X trebuie sa se vada foarte clar prin luneta 70/900, evident daca e senin si atmosfera e transparenta.

Observ in imaginea ta, turbulenta mare !
Observatiile nu se fac din casa pe geam. Aerul cald iese pe fereastra si imaginea are un aspect "fierbator". Trebuie sa scoti instrumentul afara.
In caz contrar, o diferenta de numai cateva grade va duce la turbulenta si "fierberea" imaginii in ocular.
Probabil de aceea ti s-a parut fuzzy.
De asemenea sa nu observi prin geam ( caci se vede in ceata) !
Daca nu poti scoate luneta afara vei avea turbulente mari. Aerul cald se ridica in fata ferestrei si iti va da acest efect fierbator. Din ceasta cauza nu vei putea mari decat la puteri mici.
Oricum te vei obisnui cu timpul si o sa vezi ce inseamna turbulenta si seeing.
Succes !

Ultima modificare efectuata de catre Teo la 07 Iun 2015 00:34, modificat de 1 data in total
Sus
crash25
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iun 2015 00:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uite si un video tras azi, dupa ce am montat-o:

https://www.youtube.com/watch?v=yUewZXaxE2o

Cu ochiul liber imaginea era mai spalacita. Dar la planete se vede bine, Saturn e o bijuterie. Chiar si cu barlow si ocularul de 10mm se vede acceptabil, desi e greu de focalizat. Smile

Astept si Luna, momentan cerul e perfect senin.
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iun 2015 00:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da. Este clara problema.
Sunt turbulente puternice cu aspect de fierbere, date de aerul cald care se ridica pe langa bloc.
Observatiile astronomice se fac doar afara sau pe un balcon bine aerisit desi, si acolo betonul blocului poate iradia caldura si apar aceste imagini care fierb.

Cu timpul ia-ti acele oculare mai bune si problema e rezolvata.
Pentru inceput fa cat mai multe observatii la Luna si planete cu ocularul de 10 mm si vei avea destule satisfactii, dar mergi undeva afara. Stiu ca e greu la bloc si ca vin tot felul de nepoftiti dar de pe fereastra din casa, este cam imposibil de obtinut imagini clare si fara aspect de fierbere la puteri mari ( ex. la planete).
Asteapta sa rasara Luna. Va fi o incantare ! Very Happy

Ultima modificare efectuata Teo la 07 Iun 2015 00:47, modificat de 3 ori in total
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact