Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
hardstyle Membru

Data inscrierii: 11 Aug 2015 Mesaje: 252
Motto: The Bible tells us God created the Universe; Science tells us how He did it; And through my telescope I marvel at His handiwork Localitate: Siret,Suceava
|
Trimis: 27 Dec 2015 18:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: Firstscope pentru DSO |
|
|
|
Buna din nou!
Am avut mai multe in cap in ultima vreme insa m-am hotarat sa "fac pasul" si sa imi iau primul telescop. El va fi folosit in special pentru dso,mai ales galaxiile. Bugetul ar fi de MAXIM 850 de lei.
Asa ca am cateva variante(doua )
Un Heritage 130p nou sau am mai vazut ceva pe la anunturi un 1500/1200 pe eq3.
Adica f5 si f8.
Nu stiu mai nimic despre lumea asta a telescoapelor. O singura data am vazut unu pe la Metro acum cativa ani.
Deci care ar fi mai bun pentru dso ,in special galaxiile? Am inteles ca cele cu focala mai mica "fast scopes" sunt mai bune pentru aceasta,iar cele cu focala mai mare pentru planete (care m-ar tenta si el,mai ales Saturn "sunt capricorn" )
Am inteles ca apertura mai mare castiga...dar nu sunt sigur. Eu cel mai mult urasc colimarea. La reflectoare trebuie facuta periodic. nu am colimator nici nu cred ca voi avea dupa aceea deoarece raman fara bani
Astept sfaturile voastre. Poate intre timp mai apare ceva .
P.S: ma scuzati ca am deschis atatea topicuri ,dar eram foarte indecis. Acum raman la telescop 100%
P.S 2: stau la tara asa ca cerul nu cred ca ar fi o problema. mai exact stau pe strada asta. si daca ma duc cam la 200m in spatele casei se pare ca nu am LP deloc. _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan
Ultima modificare efectuata de catre hardstyle la 27 Dec 2015 18:56, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 27 Dec 2015 18:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Sfatul meu este sa procedezi ca mine dat fiind bugetul limitat. Așteaptă la SH un 150/1200 pe montura Dobson. Pentru galaxii multe Îți mai trebuie și cer supernegru. Felicitări pt decizie oricum!
EQ3 s ar putea sa nu tina bine 150/1200, iar un 150/750 va necesita o colimare mult mai precisa și oculare bune.
150/1200 pe montura dobson este ideal pt incepator. _________________ Binoclu:Pentax XCF 10x50
Telescop:Skywatcher 150/1200mm Dobson.
Oculare: Explore Scientific 24mm 68°, Televue Nagler 12mm type4, Vixen NPL 10mm plossl. |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

Motto: The Bible tells us God created the Universe; Science tells us how He did it; And through my telescope I marvel at His handiwork Localitate: Siret,Suceava
|
Trimis: 27 Dec 2015 19:01 Download mesaj |
|
|
|
Mersi Ovidiu. Nu prea am incredere in EQ,plus ca mi se pare ceva mai complicat ,ocupa mai mult spatiu(nu ca ar fi o problema) si dureaza mai mult pana il montez.
Deci tu l-ai gasit sh, nu? _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

|
Trimis: 01 Ian 2016 23:37 Download mesaj |
|
|
|
UPDATE: Am decis sa strang inca ceva bani si sa iau Dobul de 6" sau poate reusesc sa iau unul de 8" SH!
Mai nou,observatiile planetare devin un "target" principal _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9747
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Ian 2016 17:32 Download mesaj |
|
|
|
Foarte bună decizie. Până strângi banii necesari încearcă să ieși cu alți pasionați din Suceava la observații și să observi prin instrumentele lor. Știu că sunt vreo doi pe acolo. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 02 Ian 2016 19:33 Download mesaj |
|
|
|
O alegere foarte inteleapta.
Cer senin! _________________ Binoclu:Pentax XCF 10x50
Telescop:Skywatcher 150/1200mm Dobson.
Oculare: Explore Scientific 24mm 68°, Televue Nagler 12mm type4, Vixen NPL 10mm plossl. |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

|
Trimis: 15 Ian 2016 20:00 Download mesaj |
|
|
|
Revin: Pareri despre SW 150/1000? Nu se gasesc prea multe informatii despre el,pe site-ul lor nu se gaseste modelul acesta,in magazinele online nu se dau prea multe date tehnice. E parabolica oglinda? De ce aici zice ca raportul focal e de 8 cand printr-un calcul simplu e de 6.6?[/u] _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11367
|
Trimis: 15 Ian 2016 20:21 Download mesaj |
|
|
|
Acolo zice ca e parabolica. Raportul focal: 1000/150. |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

|
Trimis: 15 Ian 2016 20:35 Download mesaj |
|
|
|
Mda...nu am observat Mersi valy
Raportul focal e lungimea focala/diametru obiectiv deci 1000/150 nu e 8 _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5203
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

|
Trimis: 15 Ian 2016 23:14 Download mesaj |
|
|
|
Da,ar putea fi gresita,dar asa cum e gresit raportul focal,tot asa r putea fi gresita si informatia cum ca oglinda e parabolica _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
claudiu daniel Membru

Data inscrierii: 02 Oct 2014 Mesaje: 79
|
Trimis: 20 Ian 2016 19:20 Download mesaj |
|
|
|
Salutare . In semnatura vad ca detii un binoclu . Ai mai privit la numitele dso prin vreun telescop ?
Sfaturile vor fi in functie de fiecare in parte , unii vor zice mic si de calitate , unii mare si calitate medie. Eu unul am avut de ales cam la fel : de banii pe care i-am dat pe un telescop de-a gata ( din fabrica) putem sa-mi iau un equinox 66 mm ota (mic si bun) , sau sa iau optica separat si sa bibilesc eu restul + achizitii suplimentare (focuser , materiale ,etc), nu mai zic de timp , cred ca nu era gata nici acum , dar : aveam un telescop ,mai bun poate ,de cat am acum . Daca dadeam chix cu mecanica si constructia home made poate era mai prost decat ce am acum , desi aveam oglinzi "shtantza".
Oricum , am privit prin equinox 66 si nu am vazut ce am vazut prin 250 mm , cineva mi-a zis ca voi ramane socat de cum o sa vad luna prin 66mm de firma , nu a fost asa , vazusem asta prin capac cu gaura off axis de 90 mm la telescopul meu (newton 250 mm) , asa abrupt la raport f/d cum este el si made in china de felul lui . Unii la observatii vor fi atenti mai degraba la corectia pe margine , de la cat la % din camp apare coma , cat la % pierde ocularul prin transmisie , cat pierde obiectivul , cat pierde pentru ca nu are oglinzi lambda 10 si obstructie 30% in timp ce altii au lambda 10 la ambele oglinzi si naglere care sa le analizeze .Eu unul prefer sa fiu contemplativ ; fotonii care reusesc si trec de toate suprafetele optice , toate aberatiile , obstructiile ,defecte si etc a tot ce inseamna telescop...ii SIMT . Aici intervine acel ceva numit pasiune , adica sa ai impresia ca ai stat in frig jumate de ora cand de fapt au trecut doua sau trei ore .
Daca te regasesti in ultima fraza , si nu vrei si vizual si astrofoto "ca in poze" (adica dso , planetar cu imagini ca pe internet ) eu zic ca newton/dobson 150 mm este exact ce iti trebuie , dar NEAPARAT dupa ce vezi cu ochiul tau cam cum s-ar vedea prin telescop ce te intereseaza pe tine , asta e MUSAI , mai ales la cate poze vezi pe net cu toate M-urile , ngc-urile , planete si etc . Dupa cateva sesiuni poate o sa vrei mai mult de 150 mm sau poate o sa-ti treaca microbul
Nu te grabi , analizeaza cu ochiul tau propriu si personal .
Asta e parerea mea . _________________ cer senin sticla ! |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11367
|
Trimis: 20 Ian 2016 19:41 Download mesaj |
|
|
|
hardstyle a scris: | putea fi gresita si informatia cum ca oglinda e parabolica | Daca e f8 nu e asa de grav . |
|
Sus |
|
 |
aandrei Membru

Data inscrierii: 10 Ian 2013 Mesaje: 494
Motto: Inteligenta si viata sunt proprietati fundamentale ale materiei. Localitate: Constanta
|
|
Sus |
|
 |
claudiu daniel Membru

Data inscrierii: 02 Oct 2014 Mesaje: 79
|
Trimis: 28 Ian 2016 11:08 Download mesaj |
|
|
|
Deja intram pe taramul astrofoto , ceva diferit de vizual , bineintels , cu provocarile si satisfactiile de rigoare . Eu unul mai am pana la astrofoto , vizualul mie imi este mai accesibil , am avut de ales si am ales vizual _________________ cer senin sticla ! |
|
Sus |
|
 |
|