Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
hardstyle Membru

Data inscrierii: 11 Aug 2015 Mesaje: 252
Motto: The Bible tells us God created the Universe; Science tells us how He did it; And through my telescope I marvel at His handiwork Localitate: Siret,Suceava
|
Trimis: 10 Mar 2016 17:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: Sfat/Indrumare Plane spotting |
|
|
|
Salut!
Mai nou acest hobby,plane spotting,ma cuprins rau de tot si vreau sa aduc un upgrade de la binoclul meu 10x50. Se vad frumos ,dar nu foarte multe detalii sau chiar deloc comparativ cu cele care zboara la "zenitul"meu la care se pot observa cateva culori,daca sunt,motoarele si un alb divin
Ma gandeam la un spotting scope cu zoom ,dar nu stiu ce grosiment ar fi ideal pentru aceasta activitate.
Si de xemplu am vazut lunete de genu care au diam de 60mm si zoom max 60x deci pupila de iesire 1 mm,nu? Ce pot vedea printr-o gaurica de 1 mm....
Apoi m-am gandit sa caut unete terestre cu oculare ce se pot schimba. Bugetul ar fi in jur de 250 lei ,mic, dar caut ceva la mana a 2a
Toate acestea daca un viitor reflector de 130 nu e mai bun. Ma cam incomodeaza ideea de observatii terestre si plane spotting cu imagine inversata + ca e pe montura dobson...
Va las pe voi acum sa va dati cu parerea  _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11362
|
Trimis: 10 Mar 2016 19:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Pe mie nu ma deranjeaza cu newton, dar unii pot fi pretentiosi.
Vezi si un mak/sc mic, e usor si portabil. Sau o luneta la care pui 1-2 oculare in functie de magnificatia dorita. Problema e ca iti trebuie ceva de care sa sustii luneta, o montura astro poate nu e cea mai buna solutie, o poti agata de un par mai inalt.
Daca nu vrei portabilitate poti merge pe un dobson, poti manevra comod cand e la zenit. |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

Motto: The Bible tells us God created the Universe; Science tells us how He did it; And through my telescope I marvel at His handiwork Localitate: Siret,Suceava
|
Trimis: 10 Mar 2016 20:09 Download mesaj |
|
|
|
Da,cu dobson la zenit nu ar fi probleme,dar terestru? nu stiu "cel mai inalt" punt din apropiere si nici nu imi convine sa car si o masuta dupa mine _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

|
Trimis: 10 Mar 2016 20:21 Download mesaj |
|
|
|
Pana acum am gasit urmatoarele:
1.telestar 60(meade) pe az
2.bresser F900/d60 care pare sa fie eq pe trepied de lemn
3. Celestron travel scope 70 pe trepied foto
Cel din urma pare a fi destul pentru necesitatile mele,dar mai astept si alte opinii. _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 10 Mar 2016 21:11 Download mesaj |
|
|
|
Ref. la 3, pare un acromat f/5, nu as fi prea convins ca e cea mai buna optiune. Nu ai deloc trepied? Daca ai poti lua doar un OTA, ceva gen 60-70mm diametru, focala mai lunga, spre 1000mm.
E buna o montura AZ, dar si una EQ poate fi transformata in AZ daca o poti inclina la 0-90'. |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

|
Trimis: 10 Mar 2016 21:20 Download mesaj |
|
|
|
Trepied nu am _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
hadres Membru

Data inscrierii: 08 Noi 2008 Mesaje: 69
|
Trimis: 10 Mar 2016 22:42 Download mesaj |
|
|
|
Un C70 Mini Mak Celestron nu ar merge? Am vazut recent si la rubrica Bazar la un pret decent. _________________ Ezekiel 25:17 ... |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

|
Trimis: 10 Mar 2016 22:59 Download mesaj |
|
|
|
Ba da ,dar depasste destul de mult limita MAXIMa a bugetului pe care nu sunt 100% sigur ca il aloc pt asa ceva _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
hadres Membru

Data inscrierii: 08 Noi 2008 Mesaje: 69
|
Trimis: 10 Mar 2016 23:05 Download mesaj |
|
|
|
Am inteles. Eu am luat din alta parte cu 350 intr-o stare foarte buna. Aici am vazut cu 380.
Mai sunt niste lunete cu zoom care se vand la Lidl. Merita testat si asa ceva. Au un pret mai micut. _________________ Ezekiel 25:17 ... |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 11 Mar 2016 09:35 Download mesaj |
|
|
|
Problema pe care o vad la bugetul respectiv e ca vrei si montura/trepied, probabil o sa fie ceva mic si subtire, instabil sau foarte fragil. Fiind vorba de stramtorare bugetara as zice sa iti iei de banii respectivi doar o luneta cu 1-2 oculare, cred ca gasesti ceva decent iar pt. trepied iti faci o montura AZ, nu e foarte complicat si din cateva tevi si bete cred ca iesi ieftin si bun, iar daca ai locatie fixa e mai simplu ca legi luneta de un par deasupra capului si gata. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9560
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 11 Mar 2016 12:42 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca n-o sa fie suparare daca fac o mica clarificare,s-ar putea sa citeasca acest topic si incepatori si nu trebuie sa ramana cu o idee gresita.
La montura azimutala ,observatiile cele mai dificile sunt cele de la zenit ,exact invers decat cum s-a spus mai sus.
Fie ca-i vorba de o montura azimutala pe trepied ,fie ca este vorba de montura Dobson , observatiile in imediata apropiere a zenitului sunt foarte dificile.
Nu observatiile in sine, din punct de vedere optic acolo ar fi cele mai bune conditii.
Dar in apropierea zenitului ,monturile azimutale devin aproape incontrolabile.
De aceea amatorii de limba engleza numesc zona drept ''zenithal hole'' si nu folosesc aceasta expresie la modul admirativ.
Cu cat e mai mare grosismentul cu atat e mai rea situatia.
Si daca ai reusit sa prinzi in campul vizual obiectul cautat (cautare insotita de obicei cu pomenirea intregului panteon
stramosesc ),cand acesta iti iese din camp din cauza miscarii diune iar tu incerci sa-l urmaresti ...ia-l de unde nu-i !
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 11 Mar 2016 12:52 Download mesaj |
|
|
|
Esti sigur ca la dobson e nasol la zenit? Nu am utilizat dar imi imaginez ca e ok.
Un astfel de AZ http://skywatcher.ro/Cel/powerseeker60.htm de ex e putin descentrat cu punctul de prindere, daca apropii putin picioarele cred ca nu iti loveste jos in momentul cand tubul e vertical. Eventual iti poti face o extensie sa fie si mai descentrat, se gasesc solutii.
Am pozat avioane cu luneta si trepied foto (AZ), mai atinge cateodata tubul de picioare, depinde cum il misti dar nu a fost greu sa urmaresc avionul, chiar daca aveam focala lunga, ex. 1500mm, iar daca se mai bloca pur si simplu inclinam trepiedul si depaseam momentul. In plus nu toate avioanele trec pe la zenit. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9560
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 11 Mar 2016 13:19 Download mesaj |
|
|
|
valy
De acord cu tine.
Cand folosesc Penelopa , montura ''pipe '' pe trepied si am probleme in imediata apropiere a zenitului,asa procedez si eu cum ai spus ,inclin unul din picioare pentru ca axa sa nu fie la verticala,sa obtin ''spatiu de manevra''.
La montura Dobson insa nu se poate aplica metoda.
Ai putea pune un adaos ca sa inclini baza dobului dar se rastoarna... cu viteza acceleratului... in directiile laterale planului in care ai pus adaosul .
Cum insa te indepartezi de zenit , monturile azimutale isi redobandesc calitatile.
De fapt si la montura ecuatoriala exista o problema similara ,cand se observa obiecte din imediata vecinatate a polului ceresc.
Deci trebuie sa acceptam aceste lucruri ...''aste e''... e bine insa sa stim de ele.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 11 Mar 2016 13:26 Download mesaj |
|
|
|
Acum sincer la avioane cel mai des rezem luneta de pervaz, e mai simplu
Deci dpmdv nici nu as mai lua montura/trepied, decat unul ieftin si instabil mai bine sprijin de ce gasesc. |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

|
Trimis: 11 Mar 2016 19:59 Download mesaj |
|
|
|
Pe mine ma interesa sa stiu ce grosiment ar fi bun. Pentru cele aproape de zenit? Dar pentru cele mai indepartate? Campul vizual poate acoperi tot ce e "sus sus"? _________________ Bresser Hunter 10x50
150/750 DOB Virtuoso
Seestar S50
Canon M100 kit lens
2 ochi Mama Natura
____________ Stefan |
|
Sus |
|
 |
|