Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

Data inscrierii: 13 Noi 2006 Mesaje: 1159
Motto: File not found. Nobody leaves the room! Localitate: Romania
|
Trimis: 24 Aug 2007 15:31 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu e o surpriză descoperirea unui astfel de "gol" așa cum nu e inexplicabil hexagonul de pe Saturn.
Pe mine mă surprinde doar încăpățânarea cu care acești specialiști neglijează consecvent astfel de observații. Ele arată că dinamica neliniară și geometria fractală trebuie luate în serios și totuși, iată, diverși indivizi se arată "surprinși". Singura chestie este că observațiile arată din ce în ce mai clar că modelele cosmologice standard au lipsuri serioase.
Ce spune respectivul acolo_ citez_ ""What we've found is not normal, based on either observational studies or on computer simulations of the large-scale evolution of the universe," said Williams, also of the University of Minnesota." M-apucă râsul albastru, zău așa. Ce tupeu îți trebuie să afirmi că Natura nu e normală pentru că nu se potrivește cu câtimea observată până acum și că - mai rău - nu se potrivește cu ecuațiile și simulările tale !!!!
În "structura la scală mare" am arătat că invarianța la scală e o caracteristică intrinsecă a distribuției galaxiilor, adică distribuția galaxiilor e fractală. Afirmația asta înseamnă implicit că există goluri la toate scalele de analiză și că Universul nu poate fi caracterizat de omogenitate decât prin mediere.
Chiar astăzi am să trimit adminului o lucrare pe tema asta. Publicată sub titlul "Hierarchical Cantor set in the Large Scale Structure with Torus Geometry" în Chaos, Solitons and Fractals (cred că am trecut-o pe blog), lucrarea arată clar ideile de mai sus.
Astfel de lucruri trec însă pe sub nasul ăstora care se grăbesc să facă declarații de presă, trec neglijate pentru că ar însemna să schimbe teoriile pe care ei le-au îmbrățișat o viață. Se prefigurează schimbările astea. Iată, un motiv pentru conferința aceea (o spune și Huan He de altfel, în Letter from Chairman, http://www.2007isnd.com/LetterfromChairman.html ) și iată de ce e necesar să fim și noi acolo.
Am trăncănit destul. E frustrant însă să vezi cât de "surprinși" sunt indivizii ăștia și o mai și afirmă, cu nonșalanță, cu inocență, deși realizează poate că în loc de "surpriză" ar trebui să citim "voită ignoranță".
_________________ הבה נגילה |
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

|
Trimis: 25 Aug 2007 12:36 Download mesaj |
|
|
|
Haide să fac un pic de istorie a golurilor, ca să justific oarecum reactia nițel exagerată:
Un astfel de „gol” (void) reprezintă o regiune „golită” de galaxii, înconjurată de „pereți” , regiuni în care densitatea galaxiilor e mai mare.
Dimensiunea unui astfel de gol se apreciază prin diametrul/raza sferei maxime care poate fi înscrisă în gol.
Golurile au făcut surprize începând cu primul descoperit, de către Kirshner (poate l-ați văzut pe Discovery), în 1980-1981. E vorba de „marele gol din Bootes”, o regiune aproximativ sferică ea însăși, lipsită de galaxii, cu diametrul de aprox. 80 Mpc, asta înseamnă vre-o 250 milioane ani-lumină. Lumea s-a crucit și atunci, mai-mai să spună ca Iona: așa ceva nu există.
S-a obișnuit (lumea) cu ideea existenței golurilor în momentul în care a fost publicată o serie de articole de către un colectiv de la Smithsonian (John Huchra, Valerie de Lapparent, Margaret Geller) legate de catalogarea unui număr de aprox. 22.000 de galaxii (CfA redshift Survey) din care s-a văzut clar că golurile sunt ceva obișnuit în distribuția galaxiilor. Asta pe la începutul-mijlocul anilor ’90, taman bine când începeau să mă intereseze pe mine.
Între timp lucraseră și rușii, șeful lor era Zeldovich, cu un estonian, Einasto, și au arătat că structura distribuției galaxiilor arată ca o spumă de bere, cu „pereți” de galaxii care înconjoară „goluri” mai mult sau mai puțin sferice.
SDSS și 2dFGRS, cataloage de galaxii cuprinzând – cel de-al doilea vre-o 230.000 iar ultimul deja peste un milion de galaxii, au permis statistici ale golurilor, statistici care arată o scădere exponențială a numărului de goluri cu raza (graficul de mai jos).
Astăzi, sunt comune golurile de zeci de megaparseci, Einasto susține că Universul are o structură celulară cu goluri de 200 Mpc (deci aprox. 750.000 ani-lumină).
Cam așa, despre goluri.
Cum spuneam mai sus, băieții veseli sunt gata să accepte acum existența lor, cu condiția să nu se întreacă măsura (pentru ca modelul cosmologic standard să rămână în picioare). Bine-bine, fie și cu spumă, dar nu prea multă că se dărâmă modelul.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
70.87 kb |
Vizualizat: |
de 14229 ori |

|
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

|
Trimis: 25 Aug 2007 13:33 Download mesaj |
|
|
|
Încă un lucru, scurt de tot.
Există două teorii care caută să modeleze formarea/existența golurilor:
- golurile s-au format odată cu formarea clusterilor, adică au rămas în urma unui proces de condensare a materiei (spunea cineva aici, asemenea brânzirii laptelui prea târziu pus la fiert). Ar fi ok dacă nu s-ar încăpățâna oamenii să facă legătura cu CMBR, legătură care nu iese.
- golurile s-au format în urma unirii golurilor mai mici. Nimeni nu s-a obosit să calculeze cât timp e necesar pentru asta. Vitezele peculiare ale galaxiilor sunt foarte mici comparativ cu dimensiunile clusterilor și golurilor, mie personal nu mi se pare o teorie ok.
Și o observație: caracterul de structură formată prin proces neliniar e atât de pronunțat la distribuția galaxiilor încât -deși clusterizarea gravitațională e un proces neliniar- teoriile clasice singure nu sunt suficiente. E necesară dinamica neliniară.
|
Sus |
|
 |
IACOB DUMITRU Membru

Data inscrierii: 30 Ian 2006 Mesaje: 2889
Motto: unii imbatranesc frumos, altii imbatranesc degeaba
|
Trimis: 25 Aug 2007 19:37 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Și o observație: caracterul de structură formată prin proces neliniar e atât de pronunțat la distribuția galaxiilor încât -deși clusterizarea gravitațională e un proces neliniar- teoriile clasice singure nu sunt suficiente. E necesară dinamica neliniară |
În cazul acesta :
și
Citat: | dinamica neliniară |
Pot fi considerate pleonasme?
Cum ar putea fi remarcate reperele naturale în absența golurilor de demarcație, în absența stărilor de relativă izolare și implicit în absența diversității?
P.S. Eu cred că specialiștii (despre care aminteați) s-au înpotmolit în meandrele iraționalului.
|
|
Sus |
|
 |
lucia lucia Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2006 Mesaje: 1096
|
Trimis: 25 Aug 2007 20:37 Download mesaj |
|
|
|
Iar eu cred, desi sunt 100 % convinsa ca ma insel, ca aici e vorba de gaura de la covrig... pardon, de la Tor.
sorry, nu puteam scapa ocazia
PS. oare "a scapa ocazia" nu e un pleonasm ?
Daca nu e scapata, atunci se cheama sansa. Daca e scapata, atunci inseamna ca a fost candva ne-scapata adica a fost candva o sansa. Fiind scapata a pierdut calitatea de sansa si a devenit ocazie.
_________________ vor veni straini aici, mult dupa ce ne vom stinge si se vor intreba:
CINE AM FOST? |
|
Sus |
|
 |
IACOB DUMITRU Membru

|
Trimis: 26 Aug 2007 07:55 Download mesaj |
|
|
|
Domnișoara Lunia, m-ași fi mirat dacă, din întâmplare, ați fi scăpat această oportunitate (chiar dacă, din punct de vedere teoretic, această inedită posibilitate are o șansa semnificativă de realizare).
Dumneavoastră ce șanse aveți de a vă întâlni cu un proces perfect liniar?
|
|
Sus |
|
 |
IACOB DUMITRU Membru

|
Trimis: 26 Aug 2007 08:28 Download mesaj |
|
|
|
Vă rog să îmi scuzați greșeala comisă la editarea numelui dumneavoastră (a fost doar o întâmplare, nu a existat nici o rea intenție în acest sens,).
Cu această ocazie, am să reformulez întrebarea:
ESTE PROCESUL PERFECT LINIAR O POSIBILITATE?
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 27 Aug 2007 10:18 Download mesaj |
|
|
|
Raspuns: DA. Justificare: lui Dumnezeu nu-i este nimic imposibil
Domnule Iacob, incetati sa mai subliniati niste teme asupra carora am cazut de acord de mult cu totii. Devine obositor si penibil de plictisitor. Dupa cum ati putut lesne sa observati, dl RaduM stie ceva fizica. Nu e un scolar care trebuie sa tot fie tras de maneca. E Profesor.
|
|
Sus |
|
 |
Ella_Kosta Membru

Data inscrierii: 27 Iul 2006 Mesaje: 149
Motto: Am fost odata parte dintr-o stea Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Aug 2007 11:58 Download mesaj |
|
|
|
am revenit dupa cateva luni pe aici si vad ca tot de mistouri va tineti...
_________________ IMPOTRIVA PROSTIEI... ZEII INSISI LUPTA IN ZADAR! |
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 27 Aug 2007 12:40 Download mesaj |
|
|
|
Ella_Kosta a scris: | am revenit dupa cateva luni pe aici si vad ca tot de mistouri va tineti...  |
Reteta succesului este un pic de stiinta inpanata cu foarte mult misto
Asa cum bine constata motto-ul tau :IMPOTRIVA PROSTIEI... ZEII INSISI LUPTA IN ZADAR!
Noi insa ne mai straduim
|
|
Sus |
|
 |
Ella_Kosta Membru

Data inscrierii: 27 Iul 2006 Mesaje: 149
Motto: Am fost odata parte dintr-o stea Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Aug 2007 13:47 Download mesaj |
|
|
|
As prefera mai multa stiinta si misto doar cat sa o condimenteze...
Pt mult misto am alte siteuri si forumuri...
_________________ IMPOTRIVA PROSTIEI... ZEII INSISI LUPTA IN ZADAR! |
|
Sus |
|
 |
raduM Membru

|
Trimis: 27 Aug 2007 14:32 Download mesaj |
|
|
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 27 Aug 2007 14:34 Download mesaj |
|
|
|
N-are tata ca ti-ar da Imi pare rau dar atat pot eu cel putin. Daca altii ar da pe delaturi cu stiinta, eu as sta si as asculta atent (sau poate m-as muta pe un alt site mai vesel ). Dar atunci cand mi se pare ca se bat campii am impresia ca e de datoria mea sa-i mai trag de maneca pe preopinenti. Si fac chestia asta fara incrancenare ca doar discutiile de pe forum sunt pentru relaxare. Numai Abel are impresia ca aici se decide viitorul Pamantului, Sistemului Solar, Galaxiei noastre si pana la urma al Universului.
Pe de alta parte forumul asta a inceput ca un forum de astronomie, extensia la astrofizica si cosmologie s-a facut natural dar dupa aia a aparut o extensie la fizica in general care e cam trasa de par. Mai ales ca unii "fiziceni" umbla pe la fundamentele cele mai de jos ale fizicii incercand s-o imburde. Se neaga mecanica clasica (precesia) se neaga natura ondulatorie a luminii, se neaga existenta gaurilor negre etc. Pentru ca nu-mi sta in fire sa plang de orice, rad
|
|
Sus |
|
 |
|