Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235723 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2866 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Alexandru Vlaicu Membru

Data inscrierii: 08 Iun 2017 Mesaje: 24
Motto: - Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Iul 2018 22:58 Download mesaj |
Titlul subiectului: Achizitie accesorii |
|
|
|
Salutare, tuturor!
Apelez, din nou, la experienta voastra si va rog sa ma ajutati cu sfaturi/opinii referitoare la achizitionarea unor accesorii.
Telescop - Mak 127/1500 GoTo
Oculare detinute - 25mm si 9mm Plossl
Mi-as dori un ocular mai bun decat cel 9mm, ma gandeam la un 8mm. In mare parte o sa fie folosit pentru planete/luna/duble.
Un alt ocular de care simt ca am nevoie este un 32mm sau poate putin mai mic pentru DSO, cu un FOV cat se poate de mare. Stiu ca Mak-ul nu are ca punct forte FOV mare, dar ma gandesc ca un ocular m-ar ajuta ceva mai mult.
Am nevoie si de un filtru lunar, mi-e destul de greu sa fac observatii lunare din cauza luminozitatii acesteia.
Deoarece mare parte din observatii se fac din Bucuresti, as avea nevoie si de un filtru pentru lumina parazita.
Si in ultimul rand, am nevoie si un kitt sau sfaturi referitoare la cum si cu ce sa curat lentila Mak-ului, dar si ocularele din dotare.
Recunosc ca am facut ceva research inainte, dar forumul este destul de stufos si m-am pierdut prin alte discutii. Am cautat prin rubrica de Bazar, dar nu am gasit ceva de actualitate asa ca ma gandeam ca ar trebui fie "vanate", fie achizitionate noi.
Imi aloc ca si buget undeva la 1500 lei, stiu ca s-ar putea sa fie cam putin, dar as putea sa renunt (momentan) la ocularul de 8. Simt ca cel pt DSO mi-ar oferi imagini ce mi-ar hrani hobby-ul.
Va multumesc,
Alex |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9555
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 29 Iul 2018 23:10 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Despre alegerea ocularelor vei primi sugestii cu toptanul.
Eu ce iti sugerez este sa-ti tii manutele departe de lentile, curatarea lor incluzandu-se tot aici.
De cati ani ai telescopul de-ti sta gandul la curatarea meniscului ?
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Vlaicu Membru

|
Trimis: 29 Iul 2018 23:31 Download mesaj |
|
|
|
Buna seara,
Dl Pteancu, am telescopul de aprx 4-5 luni, dar nu am de gand sa demontez ceva optica a telescopului ci vreau sa stiu cum sa-l curat la exterior. Se pune destul de mult praf, peste tot. Suflatul prafului nu este cea mai buna varianta, ma gandesc ca ar sari ceva particule de saliva si mai rau as face. Ma gandeam fie la varianta de aer comprimat, fie la o pompita ce sa sufle praful. Dupa ce dau praful la o parte ar trebui sa curat cu o solutie si o carpa cu microfibra?
Am gasit kitt-uri, dar nu vreau sa fac ceva gresit si sa regret mai tarziu.
Incerc pe cat se poate de mult sa nu ating cu mana lentilele, dar se mai pune grasime de la gene, se mai aseaza praf.
Stiu ca sunt intrebari cat se poate de banale pentru cei cu experienta, dar in putinul timp liber incerc sa acumulez cat mai multe informatii in asa fel incat sa ma bucur cat mai mult de telescopul meu.
Cer senin,
Alex |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11362
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Vlaicu Membru

|
Trimis: 30 Iul 2018 00:03 Download mesaj |
|
|
|
Salut, Valy!
Nu, nu ma deranjeza momentan, dar daca se tot aduna acolo, in mod cert va incepe sa ma deranjeze. Ma gandeam ca mai bine ar fi fost sa previn. Deci un suflat de praf cu pompita sau aer comprimat ar trebui sa fie suficient pentru moment.
Multumesc pentru link, observ ca sunt cam aceleasi lucruri cu cele pe care le gasisem si eu pe un alt site. Diferentele sunt doar de producator din ce inteleg.
Promit sa nu zgarii nimic )
Cer senin,
Alex |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 30 Iul 2018 00:06 Download mesaj |
|
|
|
De unde aer comprimat? Vezi sa nu sablezi sticlele
Suflatul cu pompita sau cu gura nu prea are efect. |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Vlaicu Membru

|
Trimis: 30 Iul 2018 00:19 Download mesaj |
|
|
|
Se pare ca am luat cea mai buna decizie sa scriu aici )
In consecinta, fara curatat menisc pana cand nu incepe sa ma deranjeze. Pana atunci mai am timp sa invat.
Cat despre curatarea ocularelor, lenspenul nu ar trebui sa faca rau atata timp cat ma asigur ca nu masez niste praf pe acolo, asa-i?
Multumesc,
Alex |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6907
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Iul 2018 07:55 Download mesaj |
|
|
|
Nu se sterge de praf cu vreo carpa sau lenspen, ci se spala. Apa demineralizata sau distilata, si sapun lichid de vase. Poti sa desfaci linistit blocul lentilei din fata, ca nu se intampla nimic rau daca esti atent. Am facut-o de mai multe ori. Pentru curatari usoare, daca ai pus vreun deget pe lentila, folosesti solutie speciala, Baader, si microfibra.
Pentru camp larg, cumperi o iesire de 2'', si inlocuiesti cu ea iesirea de ocular actuala. Apoi o prisma tot pe 2'', si asa vei putea utiliza oculare de 30mm cu camp de 70 grade. Un plossl de 30 si peste, nu iti ofera mare lucru, pentru ca au camp propriu mic. Si facand un calcul, focala inmultit cu campul, vei vedea ca asa stau lucrurile. Spun asta pentru ca eu am utilizat ocular de 30mm cu 70 grade. Am incercat si cu un 30 cu 80 grade, dar aparea limitarea campului. Nu am avut in acea perioada un ocular de 35mm sau mai mare cu 70 grade, sa vad cum merge. Dar am avut plossl si de 42, si au mers la retur imediat. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3140
|
Trimis: 30 Iul 2018 09:22 Download mesaj |
|
|
|
Eu, doar pentru suprafetele optice din sticla (atentie nu si pentru oglinzi, ca la ele e o alta situatie si lucrurile sunt si mai sensibile) folosesc in urmatoarea ordine pompita de suflat, perie antistatica si lenspen. Le folosesc pt toate obiectivele mele foto de peste 10 ani de zile fara nici o problema pentru urme usoare. Dar trebuie sa capeti o anumita tehnica si cu atentie; Nu se apasa pe suprafata sticlei niciodata, ci doar cu rabdare si reveniri usoare. Lenspenul are un cap cu perisori foarte fini si moi care isi iau din capac grafit. Acest grafit este foarte bun la indepartarea grasimilor (de exemplu amprentele). Daca suprafata sticlei insa are murdarie invechita si cimentata atunci eu curat lentila cu solutie de curatat lentile, sau apa distilata. (Apropo, atunci cand aburesti lentila, condensul acela este chiar apa distilata. Eu recunosc ca mai fac asa uneori, dar cu mare grija la aburire si pe proprie raspundere.)
Prevenirea insa e mama sanatatii! Pentru protectie am filtre UV pe toate obiectivele foto; Eu suplimentar pe toate obiectivele mele tot timpul, chiar si cand le depozitez in geanta, am parasolarele puse. Astfel sunt mai bine protejate de praf si lovituri. Si mi-am facut un obicei in a sufla cu pompita pe obiective chiar si cand nu se vede praf. Cand e vorba de telescope deschise, cum sunt newtonienele, capacul este un accesoriu foarte important pe care trebuie sa nu uit sa-l pui pe tub. Iar cand telescopul sta in casa trebuie sa fie la orizontala pe montura tocmai ca praful sa nu se depuna pe oglinda principala. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 30 Iul 2018 11:48 Download mesaj |
|
|
|
Prevenirea este cea mai sanatoasa asa cum subliniaza toata lumea.
Foloseste fara jena pungi , capisoane de dus , elastice ca sa inchizi cat mai ermetic ambele capete ale tubului optic.
Praful care nu se depune nici nu trebuie curatat.
Succes , Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5203
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 30 Iul 2018 17:34 Download mesaj |
|
|
|
Eu am observat ca folosirea capacelor originale este mult mai practica. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5203
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 30 Iul 2018 23:03 Download mesaj |
|
|
|
M-am uitat chiar si acum, cu foarte mare atentie, si n-au niciun joc dupa ani buni de folosire, chiar intra un pic fortat.
Dar aveti dreptate ! |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 31 Iul 2018 00:23 Download mesaj |
|
|
|
Chill...Praful n-a omorat pe nimeni, si ce nu te omoara te intareste..  |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Vlaicu Membru

|
Trimis: 31 Iul 2018 10:16 Download mesaj |
|
|
|
Salutare,
Multumesc tuturor pentru timpul acordat. Am sa fiu foarte atent cu praful, foarte atent cu ocularele si tot ce insemana optica pt ca inteleg ca nu e tocmai bine sa-l curat constant ci doar atunci cand am cu adevarat nevoie.
In ceea ce priveste partea cu ocularele, am gasit un Vixen LVW de 8mm la un coleg de-al nostru de pe forum si am sa-l cumpar. Ocular de 32 sau Wide FOV inteleg ca nu ma avantajeaza prea tare la Mak asa ca o sa vanez un Newtonian, probabil 203/1200 de bazar, la un pret decent si asa rezolv problema si cu DSO. Ma gandeam sa-l las la bunici, sub cer senin, iar Mak-ul sa-l tin in continuare la mine, in Bucuresti, fiind mai usor deplasabil.
A mai ramas de rezolvat partea cu filtrele pt ca nicicum nu ma pot uita la Luna, simt ca-mi arde ochiul. Imi puteti recomanda un filtru decent la un pret decent?
Va multumesc,
Alexandru |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|