Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234566 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2845 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1606
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 22 Ian 2025 13:01 Download mesaj |
Titlul subiectului: Observator - Dragsina Timis |
|
|
|
Nu stiu daca chiar aici e locul acestui topic, sau la DIY...dar...here we go:
Dupa ani si ani de visat frumos, am ajuns la momentul cand am pus piciorul in prag la nevasta si am zis ca trebuie sa-mi construiesc si eu ceva pentru sufletul meu Conditia pusa de sotie a fost "trebuie sa arate frumos in gradina"....ok, n-o sa fie ieftin, dar asta inseamna ca nici nu o sa ma traga de urechi daca imi iau "avioane", o sa am scuza ca am luat lucruri de calitate sa arate frumos
Motivul ascuns era ca totusi as fi vrut si eu sa folosesc montura aia eq8 achizitionata acu multi ani, si cum sunt "lenes" nu prea aveam chef s-o tot montez/demontez, asa ca observatorul/pilon e urmatorul pas evident.
O sa fie mai multe post-ari in continuare, cu poze multe , ca mie imi plac pozele, si explicatii in descrierea pozelor.
Descriere: |
Am inceput cu scurmatul pamantului...mecanizat ca altfel era munca de ocnas (10august2024) |
|
Marime fisier: |
244.13 kb |
Vizualizat: |
de 2791 ori |

|
Lopata si roaba au fost de baza. |
|
243.32 kb |
de 2791 ori |

|
Asa arata vreo 30 roabe de 100L |
|
250.8 kb |
de 2791 ori |

|
Seara am facut un fel de "first light" De fapt am cautat pozitia ideala ptr pilon. Am la strada 2 becuri care lumineaza aiurea, si am cautat pozitia unde sa fiu in conul de umbra facut de case |
|
218.69 kb |
de 2791 ori |

|
Zilele urmatoare m-am jucat cu piese de la casuta de gradina, un butoi (C14) si ceva lada (viitorul mobilier) sa simulez pozitii/dimensiuni si sa pun tarusi ptr cofrag si pilon. |
|
242.03 kb |
de 2791 ori |

|
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Ultima modificare efectuata StarChild la 22 Ian 2025 18:13, modificat de 4 ori in total |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 22 Ian 2025 13:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
dupa ce am intarusat am inceput urmatoarea etapa de ocnas, saparea gropii ptr pilon, adus pilonul (multumesc @kepler - Andrei), adus niste discuri de frana de camion ptr a face talp la pilon...sapat, cofrat, turnat beton (impreuna cu un vecin).
|
253.89 kb |
de 2786 ori |

|
Groapa aproximativ 80x80x90cm |
|
260.35 kb |
de 2786 ori |

|
Pilonul si discuri de frana |
|
239.41 kb |
de 2786 ori |

|
220cm lungime pilon, 28cm diametru, 5mm perete, otel. Discul de frana are vreo 45-50cm diametru si vreo 50kg... fier... Discul de frana a fost sudat de teava. |
|
232.53 kb |
de 2786 ori |

|
Pilonul pus in groapa peste ceva resturi de sticla (ma incurcau prin curte, nu au un rol anume) |
|
255.76 kb |
de 2786 ori |

|
Adus 1mc de nisip si pietris...si 2 blocuri de ciment (treapta la intrare). Remorca are 750kg masa autorizata, incarcatura depasea lejer 1.2T.... m-a cam injurat si ambreiajul masinii si cauciucurile remorcii....dar am izbandit |
|
199.87 kb |
de 2786 ori |

|
Cofrat, turnat. In groapa am bagat si niste fir beton, deasupra e ceva plasa de buzau de 4mm (2 straturi) |
|
211.49 kb |
de 2786 ori |

|
Asteptam sa se uste (29sept2024) Pilonul e plin cu ciment inca vreo 60cm deasupra nivelului placii. |
|
252.76 kb |
de 2786 ori |

|
Ultima modificare efectuata StarChild la 22 Ian 2025 18:16, modificat de 3 ori in total |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 22 Ian 2025 13:23 Download mesaj |
|
|
|
am inceput etapa urmatoare, sa cofrez si sa torn placa ptr observatorul propriu zis.
Nu am mentionat anterior, dar ptr casuta am folosit un kit casuta de gradina, Keter Artisan 9x7 Casuta am luat-o de pe emag la un Black Friday cu vreo 2 sau 3 ani in urma. Chiar a fost un pret FOARTE bun (vreo 4600ron parca) fata de ce preturi sunt acum ptr "scula" asta (8000+)
La casuta aia, am adaugat o structura din stalpi wpc de 9x9x200cm ptr a sustine sinele pe care culiseaza acoperisul.
In pozele puteti vedea niste benzi negru in partea de sus a peretilor, acolo sunt niste lamele din WPC prin care am trecut cu suruburile de fixare a peretilor pana in grinzile din interior. Lamele alea au rol de "saiba" ptr capul surubului.
Cofraj, 3.5x2.5m dimensiuni. In mijloc am facut o separatie din polistiren ca placa noua sa nu atinca cimentul de la pilon, deci acum am 5cm spatiu liber intre cele 2 elemente de ciment. Ptr a economisi jiste nisip si ciment am bagat niste stalpi vechi de |
|
250.47 kb |
de 2774 ori |

|
2 straturi de plasa de buzau de 4mm si aici... ciment... |
|
253.91 kb |
de 2774 ori |

|
Dupa decofrare (4noiembrie2024) |
|
224.46 kb |
de 2774 ori |

|
Am pus carton bituminat ca sa rup capilaritatea |
|
216.21 kb |
de 2774 ori |

|
Am pus placi de 5cm XPS (polistiren extrudat) ptr a amortiza vibratii ulterioare de la pasi precum si "ca sa nu ma traga frigul la picioare". Un alt motiv ptr XPS a fost si fiindca trebuia sa ma inalt putin cu podeaua, a ramas prea mult din pil |
|
207.36 kb |
de 2774 ori |

|
Pus podeaua casutei si prinderile metalice ptr stalpi |
|
230.71 kb |
de 2774 ori |

|
Montat provizoriu stalpii |
|
256.5 kb |
de 2774 ori |

|
Inceput sa montat casuta, impreuna cu niste prieteni |
|
191.34 kb |
de 2774 ori |

|
|
119.89 kb |
de 2774 ori |

|
Detaliu imbinare stalpi. Cum ziceam mai devreme stalpii au 2m lungime, eu aveam nevoie de 6m asa ca i-am imbinat cu teava de orel de 40x40mm (1.5m lungime). Ptr fixare au folosit suruburi autofiletante prin stalpul wpc pana in teava metalica |
|
179.39 kb |
de 2774 ori |

|
|
180.07 kb |
de 2774 ori |

|
Montaj acoperis. Acoperisul (structura) trebuia in mod normal montat direct pe peretii casutei. Eu am montat acoperisul in afara casutei, si in spatiul/canalul unde intrau peretii am facut un cadru din profil de 20x60mm otel imbinat cu coltare si suruburi |
|
267.35 kb |
de 2774 ori |

|
|
247.71 kb |
de 2774 ori |

|
Detaliu cu cadrul metalic de la acoperis |
|
144.8 kb |
de 2774 ori |

|
|
255.27 kb |
de 2774 ori |

|
Cu ajutorul lui fiica-mea am suit acoperisul sus pe grinzi. Fizica clasa a7a, capitolul parghii, si am ridicat 90-100kg la 2m inaltime |
|
194.2 kb |
de 2774 ori |

|
Acoperisul sus (6ianuarie2025) |
|
164.37 kb |
de 2774 ori |

|
|
177.88 kb |
de 2774 ori |

|
L-am legat temporar cu niste chingi |
|
197.81 kb |
de 2774 ori |

|
Am uitat sa pun poze cu paharul ptr stalpii verticali. 20cm diametru 99cm adancime in pamant, inca 12cm deasupra dar cu diametru de 31.2cm (cofrag a fost o bucata de teava de canalizare) |
|
219.47 kb |
de 2749 ori |

|
|
234.09 kb |
de 2749 ori |

|
dimensiuni casuta de gradina. |
|
113.01 kb |
de 2684 ori |

|
Ultima modificare efectuata StarChild la 22 Ian 2025 18:26, modificat de 6 ori in total |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 22 Ian 2025 13:48 Download mesaj |
|
|
|
urmatorul pas a fost sa montez sinele (profil V) si rolele, sunt de fapt pentru poarta de gard, teoretic tin 200kg una, am 4 bucati....mult supradimensionat, dar erau cele mai mici (parca 80mm diametru rola).
Oricum pe viitor voi mai pune inca 2 role, nu din motiv de greutate, dar ca sa fie sprijinit acoperisul si la mijloc, acum cele 4 role sunt in colturi si banui ca la mijloc de poate lasa putin daca am greutate mare pe acoperis (zapada?).
Pe cantul superior al peretilor, fiindca e deschis (nu am montat acoperisul direct pe peretii exterior) asta inseamna ca umezeala/ploaie/zapada poate intra in interiorul peretilor in timp distrugandu-i (inghet/dezghet). Ca sa evit asta, am aplicat pe cant o banda adeziva de aluminiu si peste ea am venit cu un profil U de aluminiu de 25x25mm (interiorul U-ului are 21mm) care l-am presat/batut cu ciocan de cauciuc peste cantul peretilor. In felul asta am sigilat pe lateral lambriurile.
Dupa sine/role am lucrat putin si la pilon, decupat un sertar ptr "diverse" (aproximativ 150x250mm deschidere), facut placile ptr montura, facut o tava ptr oculare rotativa....
Placile si tava de oculare sunt din niste placi de aluminiu de 25mm grosime , rebuturi de la atelier de la o matrita de injectie, sunt pe acolo si gauri care erau date deja, nu le-am proiectat eu , dar decat sa se macine/retopeasca mai bine le reutilizez eu asa .
|
165.46 kb |
de 2766 ori |

|
Profil V pentru poarta. Sunt cate 2 sine de 3m lungime, total 6m |
|
134.33 kb |
de 2766 ori |

|
Sertar pilon si placi. Reglajul orizontalitatii va fi facut cu 3 suruburi M20x100, saibe si piulitele aferente, intre cele 2 placi |
|
161.81 kb |
de 2766 ori |

|
|
148.64 kb |
de 2766 ori |

|
Tava oculare (aici sunt suruburi M14 montate, dar intre timp am schimbat la M20). |
|
139.29 kb |
de 2766 ori |

|
Cutia ptr miniPC. Are pereti dubli care ii voi umple cu spuma sau polistiren ptr izolatie termica. 250x330x130mm dimensiuni, IP65 (poti s-o speli si cu furtunul, nu intra praf) |
|
164.8 kb |
de 2766 ori |

|
|
143.31 kb |
de 2766 ori |

|
Ultima modificare efectuata StarChild la 22 Ian 2025 18:30, modificat de 7 ori in total |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 22 Ian 2025 13:52 Download mesaj |
|
|
|
momentan asta e stadiul la care sunt.
Un link Youtube unde se vede cum se misca acoperisul si se mai vad niste detalii interioare (rolele)
Mai niste detalii constructive:
- peretii laterali ai casutei sunt din "lambriu" de plastic dublu (perete dublu). La fel si acoperisul. Se pot zugravi cu lavabila/decorativa daca e nevoie.
- peretii laterali i-am fixat de structura wpc cu suruburi autoforante cu guler (cap lat ca o saiba) de 6x90mm, casuta e acum solida , nu misca absolut nimic, s-au legat stalpii si peretii unii de altii ...e "monolit"
- stalpii au fost prinsi de beton prin niste elemente metalice de fixare ("talpa") dar intre beton si metal am pus carton bituminat. Am folosit suruburi pentru beton de 10mm diametru.
- fata de pozele de mai sus, mai sunt montate si contravantuiri.
- la casuta Keter, in afara de 2 profile verticale de langa usi si care se prelungeau pana la acoperis care au trebuit taiate, si in afara de 2 decupari pe unde sa treaca grinzile orizontale spre exterior, in rest nu au fost nevoie de decupari/modificari majore. Practic 99.9% din piesele casutei le-am folosit asa cum au venit.
- la acoperis, profilul 20x40 (nu 20x60mm cum am scris gresit mai sus) intra perfect in canalul in care trebuiau sa intre peretii laterali, si ramane loc pentru aplicarea coltarelor (prinse tot cu suruburi autoforante 6.3x25mm) .
- intre partea mobila si peretii fixi am un spatiu de aprox 2cm. Urmeaza sa fac niste "sorturi" de cauciuc si tabla pe laterale, si mai trebuie sa fac un jgheab pentru scurgerea apei.
- ca sa pastrez designul "industrial/minimalist" voi folosi un profil U de aluminiu, de 5x5cm probabil fixat sub marginea acoperisului...da stiu, e scump...dar va fi fain
- se vede in una din poze, cand am pus polistirenul sub podea, am inglobat o teava de apa de 50mm diametru pe unde sa duc cabluri la pilon. Acum ca ma gandesc mai bine, poate nu strica sa fi pus 2 tevi de alea...dar na....
- peste podeaua casutei, va mai veni in final o "pardoseala" din dale de cauciuc de 3cm grosime. probabil in dalele astea voi mai ingloba daca va fi necesar cabluri aditionale.
Urmeaza:
- amenajarea peisagistica, adica pus folie de buruieni, pietris spart, separator de gazon (bordura de plastic) intre pietris si iarba din gradina). Asta probabil voi face weekendul asta ca am materialele cumparate/pregatite.
- vopsit pilonul, tot weekendul asta, daca se confirma prognoza meteor de 13-14grd, daca nu, candva in zilele urmatoare
- fixat definitiv placile pe pilon (dupa vopsire).
- de montat ceva opritoare ptr capat de cursa la acoperis, si construit un sistem de ancorare/fixare cand e inchis. Am niste idei in cap dar sa vad daca gasesc materialele necesare.
apoi aduc montura si o sui pe pilon.
- am in lucru o bara ptr 2 telescoape, sper sa o primesc saptamana viitoare.
- de montat camera allskye (ASI385, dom acrilic, soft AllSkEye). Camera/domul/cutia/softul le am, trebuie doar facut montajul in cutie si conectat.
- cand ma va lasa vremea incep sa sap si sa intind cablul electric din casa pana la observator (cablu 3x2.5mmp ) si de asemenea cablu LAN Cat6e . Materialele exista, mai astept sa-mi vina cheful de sapat
- urmeaza si motorizarea acoperisului, multumesc @erwin ptr motor. Inca nu am un design in cap cum voi implementa motorizarea, dar nu ma grabesc cu asta, acoperisul se misca impecabil de usor si cu mana asa ca nu e o tragedie.
- apoi incepe distractia cu instalatia interioara, tablou de sigurante, prize, sa fixez cutia ptr miniPC pe pilon sau pe peretele casutei undeva, inca studiez care sa fie pozitia finala.
- niste benzi LED inauntru si afara (sa fie frumos ), montat 1-2 camere de supraveghere
- de facut un spalier pe fata sudica unde sa pun niste plante de mini kiwi si niste jardiniere cu flori de jur imprejur
- in spatiul de sub grinzile orizontale vor mai fi puse 2 casute de astea mai mici (de alea ptr 3 tomberoane de gunoi) care va fi spatiu de depozitare ptr scule de gradina si loc ptr hidrofor si "distribuitor" furtune irigatie, am uitat sa mentionez ca intre timp am facut si un foraj de apa langa...irelevant ptr astronomie.
si bineinteles...first light candva in urmatoarele 2 luni...sper
Ca scule astro, momentan voi folosi luneta 150F5 (in special ptr soare cu prisma Hershel, dar si pe post de cautator, luneta ghidaj), si probabil Celestron C14 a lui @kereses (Multumesc ) asta pana isi face si el pilonul/observatorul lui, sau pana imi cumpar eu un C14....care va surveni prima. Cam atat
Va continua...saptamanile urmatoare
Ultima modificare efectuata StarChild la 22 Ian 2025 18:37, modificat de 4 ori in total |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9715
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Ian 2025 14:50 Download mesaj |
|
|
|
Felicitări! Amu tre' să schimbi numele, din Star Child în Star Man!
Spor la finalizare, dar nu-ți face probleme, iarna abia a început, am auzit că a nins pe la voi.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 22 Ian 2025 15:05 Download mesaj |
|
|
|
Marfă !! Spor la lucru în continuare .( să nu uiți pisica înăuntru )
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 22 Ian 2025 15:28 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | Felicitări! Amu tre' să schimbi numele, din Star Child în Star Man!
Spor la finalizare, dar nu-ți face probleme, iarna abia a început, am auzit că a nins pe la voi.  |
Multumesc! ninsoare e mult spus... cel putin pe aci prin TM si imprejurimi, a fost mai mult "ceva" care a facut noroi pe jos si acu toate masinile sunt varza... in rest nu o pot numi ninsoare...dar de 8 zile e innorat.... ma simt ca "pa Anglea"
StarMan e "patentat" de Musk cand a trimis Tesla in spatiu (parca la zborul de test ptr Falcon Heavy)...si oricum, ma simt inca suficient de copil , inca va ramane Star Child
catalin dumitru a scris: | Marfă !! Spor la lucru în continuare .( să nu uiți pisica înăuntru ) |
nu imi fac griji ca moare asfixiata , banui ca stii bancul cu testul de etanseitate la Olcit....
Ultima modificare efectuata StarChild la 22 Ian 2025 15:33, modificat de 2 ori in total |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 22 Ian 2025 15:40 Download mesaj |
|
|
|
StarChild a scris: | catalin dumitru a scris: | Marfă !! Spor la lucru în continuare .( să nu uiți pisica înăuntru ) |
nu imi fac griji ca nu moare asfixiata , banui ca stii bancul cu testul de etanseitate la Olcit.... |
Nu de supraviețuire e vorba . Oleacă de offtopic : Acum câteva zile am readus la viață adaptorul de 7,7 A al unei dihanii de laptop HP . Au plecat vecinii dimineața la lucru și au uitat pisica în casă . Săraca de ea a făcut pipi exact pe încărcătorul care stătea de obicei pe gresie . La întoarcere , când omul a băgat ștecherul in priză , a explodat intrarea in adaptor și au sărit siguranțele . Pișatul de mâță conduce al naibii de bine .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 22 Ian 2025 16:27 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pentru realizare - esti harnica si pentru ''picioru-n prag''- esti curajos !
Foarte buna ideea sa o implici pe fiica ta, poate prinde drag de Astronomie si va continua ce ai inceput tu.
Da' pui la inaugurare, asa, de un mic chef astronomic ?
Spor maxim la finalizare, Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 22 Ian 2025 17:00 Download mesaj |
|
|
|
@Mircea: multumesc de urari! pai tre sa facem un workshop impreuna, am vb si cu Armand despre asta anu trecut cand ne-am intalnit. Hai ca facem o miscare
Am pus mai jos si 3 poze din CAD ca sa se inteleaga ce vreau sa fac de fapt.
aici se vede ce vine pus sub grinzile orizontale. |
|
31.5 kb |
de 2667 ori |

|
pilonul si tava de oculare care o poti roti in jurul pilonului |
|
118.61 kb |
de 2667 ori |

|
vedere de sus, cat spatiu e in jurul pilon&montura&C14 |
|
22.23 kb |
de 2667 ori |

|
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!! |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 28 Ian 2025 18:01 Download mesaj |
|
|
|
asteptam sa suim montura si telescopul, apoi...first light
montura probabil maine, si rapid un C8 de proba.
IN weekend daca "se aliniaza planetele" aduc C14-le.
tras curent (nu e tabloul final, dar...am curent in locatie)... tras router de net... pus un raft unde sa tin bulendre pe moment....
mai am de pus pe jos niste dale de cauciuc...dar alea la salar ca acuma "n-am timp"
Inspectorul inspecteaza mobila |
|
205.12 kb |
de 2177 ori |

|
Motorul de la Erwin. Multumesc! |
|
255.63 kb |
de 2177 ori |

|
"Instalatia" electrica (-: |
|
230.86 kb |
de 2177 ori |

|
|
219.63 kb |
de 2177 ori |

|
|
270.85 kb |
de 2177 ori |

|
Gata 😀 lipseste doar montura si ota ptr un first light .... si un cer senin evident.... aseara a fost... |
|
278.22 kb |
de 2177 ori |

|
Ultima modificare efectuata de catre StarChild la 28 Ian 2025 18:06, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11271
|
Trimis: 28 Ian 2025 18:05 Download mesaj |
|
|
|
StarChild a scris: | .. daca "se aliniaza planetele" .. | Pai planetele sunt aliniate, pe tine te asteptau. Hai sus cu C14-le!!!
Spor.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 29 Ian 2025 00:12 Download mesaj |
|
|
|
Mai omule, las-o mai incet ca dai exemplu negativ societatii noastre !
Ce s-ar intampla daca cei care fac autostrazi si poduri etc ar lucra asa vijelios ca tine !?
Dar mie imi plac exemple ca acesta. Asa ca spor la lucru, esti foarte tare !
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|