Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
nego_777 Membru

Data inscrierii: 18 Aug 2008 Mesaje: 20
|
Trimis: 20 Aug 2008 14:06 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ajutati-ma sa ma decid |
|
|
|
Salutare !
De mult timp ma tot gandesc sa-mi cumpar un telescop, forumul acesta m-a ajutat sa-mi fac si o idee despre acest instrument.
As dori sa-l folosesc mai ales pentru astrofotografie, din ce am citit am inteles ca este foarte importanta montura si dupa ce am analizat si posibilitatile financiare am decis ca nu pot merge mai mult de EQ5.
Ca si telescop mi-a captat atentia http://www.skywatcher.ro/SK/SK1201EQ5.htm dar nu sunt decis, am vazut si ceva Dobsoniene foarte luminoase (deci bune pentru astrofoto din punctul meu de vedere; f 5-6) dar vad ca nu prea le recomanda nimeni pentru ce-mi doresc eu, probabil din cauza monturii; newtonul 203 mm este de asemenea o sugestie dar EQ 5 e prea putin pentru el. Dar ajunge cu ce cred eu ca nu mai termin, in concluzie HELP.
Poate ma puteti ajuta sa aleg solutia cea mai optima pentru mine; ca si buget as merge pana la 2500 RON (700 EUR) doar kit de baza (fara automatizare, filtre, oculare, barlow, etc... astea, in timp). |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 20 Aug 2008 14:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut
cam problematic este alegerea instrumentelor fotografice, la budgetul dat. Nu ca este putin, treaba este, ca instrumentariu fotografic este foarte scump.
Ce ai putea combina ar fii un ED80 Skywatcher cu o montura HEQ5.
Aici ai destul potential al monturei unde este deja motorizata in ambele axe si instrumentul ED80 da posiblitate a lucra si vizual si fotografic.
Combinatia costa total cam 1000 Euro plus transportul in Ro cu 40 Euro.
Dar asta ar fii cel mai optimal inceput, unde si montura se poate dezvolta mai tarziu cu GOTO.
Altfel gandit, o EQ5 costa actual 275 Euro, un set de motoare costa 150 Euro. Asa este posibil a lucra cu ED80 fotografic, numai ca in viitor daca se cumpara alte telescoape, montura o sa fie cam prea slabuta.
Asa ca in combinatie
- EQ5
- Set motoare (ambele axe)
- ED80
iti corespunde in budget si poti lucra frumos cu primele experientii astrofotografice. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1207
|
Trimis: 20 Aug 2008 19:31 Download mesaj |
|
|
|
Cum stai cu observatiile vizuale. Ai intentia sa mai achizitionezi ulterior un telescop numai pentru vizual? Sau vrei un telescop numai pentru astrofoto? Te intreb pentru cei mai multi incep prin observatii vizuale si apoi numai astrofoto.
La bugetul tau ai putea merge pe solutia ED80+montura CG5 precum in varianta de la Celestron C80 ED R la 2450 RON, iar apoi sa automatizezi montura cu motoare sau mai bine cu un kit goto. Si luneta 1201EQ5 de la Sky-Watcher poate fi o solutie daca tratezi putin aberatia cromatica cu un filtru semiapo, iar raportul focal il poti micsora cu un reducator de focala. Sau, alta varianta, un telescop Schmidt-Cassegrain de 127mm sau 150mm la care ii poti pune un reducator de focala pentru a face raportul focal f/6.3, doar ca solutia aceasta e mai scumpa putin.
Detalii in linkurile din semnatura sau PM. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
nego_777 Membru

|
Trimis: 21 Aug 2008 10:08 Download mesaj |
|
|
|
Nu am folosit niciodata un astfel de instrument. In mod sigur voi incepe cu observatiile vizuale, dar as vrea ca telescopul sa nu ma "limiteze" doar la atat, scopul final fiind astrofotografa. In concluzie as vrea sa "impusc" doi iepuri.
Multumesc amandurora pentru sfaturi. Puteti sa-mi spuneti mai multe despre aberatiile cromatice sau sa-mi recomandati un material. |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 21 Aug 2008 12:57 Download mesaj |
|
|
|
nego_777 a scris: | Nu am folosit niciodata un astfel de instrument. In mod sigur voi incepe cu observatiile vizuale, dar as vrea ca telescopul sa nu ma "limiteze" doar la atat, scopul final fiind astrofotografa. In concluzie as vrea sa "impusc" doi iepuri.
Multumesc amandurora pentru sfaturi. Puteti sa-mi spuneti mai multe despre aberatiile cromatice sau sa-mi recomandati un material. |
Instrumentul ED80 primeste prin folosul multelor uzatori in special fotografic uitand spre pret/capabilitate, foarte bune note ca unul cel mai bun si ieftin instrument pe piata.
Aberatile cromatice sant la acest instrument evident de mici, sigur nu este un Apo, dar nici nu costa cat un Apo.
Aici niste link-uri unde poti vedea cateva poze astronomice, castigate cu un ED80
http://www.watchgear.de/Nebel/images/7M42_04-11-23.jpg
(Orion 80 ED APO-Refraktor (D=80mm, f=600mm)
Canon EOS 300D (800ASA) ohne Originalfilter
7x20s + 10x45s + 7x90s
Filter IDAS-LPS )
http://www.watchgear.de/Nebel/images/13NGC2244_07-02-15.jpg
(Orion 80ED mit William-Reducer 0,8x
Canon EOS 20D (800ASA) Canon-Filter entfernt
6x5min
Filter IDAS LPS P2)
http://www.watchgear.de/Galaxien/images/8Virgo_05-01-15.jpg
(Virgo Orion 80 ED APO-Refraktor (D=80mm, f=600mm)
Canon EOS 20D (1600ASA)
7x10min
IDAS-LPS)
Astea ca numai cateva exemple ce poate acest ED fotografic, ce nu inseamna, ca fiecare poate face aceste rezultate din inceput. Pe langa fotografirei obiecelor trebue prelucrare lor pusa in primul loc, a putea la sfarsit arata asemenea poze.
Tu nu esti primul care doreste a impusca 2 iepuri de o data Si si tie iti pot spune, ca pana acum inca nici un amator astronom nu a putut impusca acesti 2 iepuri pe o data, pentru ca iepurii tot mereu fug in directi diferite. Si asa este si cu telescoapele. Aici trebue sa faci sacrificii din un punct minus, la plus pentru punctul alalalt. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1774
|
Trimis: 21 Aug 2008 14:24 Download mesaj |
|
|
|
HoO_Germany a scris: | Instrumentul ED80 ......
Aberatile cromatice sant la acest instrument evident de mici, sigur nu este un Apo, dar nici nu costa cat un Apo. |
La care instrument faceti aceasta referire? Pentru ca la http://www.skywatcher.ro/SK/SKED80.htm scrie ca e apocromat. |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 21 Aug 2008 15:20 Download mesaj |
|
|
|
cristib a scris: | HoO_Germany a scris: | Instrumentul ED80 ......
Aberatile cromatice sant la acest instrument evident de mici, sigur nu este un Apo, dar nici nu costa cat un Apo. |
La care instrument faceti aceasta referire? Pentru ca la http://www.skywatcher.ro/SK/SKED80.htm scrie ca e apocromat. |
Eu vorbesc exact de acest instrument, care multi vanzatori scriu ca este un Apo, dar NU ESTE !!!
Acest instrument are un ED-objektiv, care desigur este mai curat conform aberatilor cromatice ca un Frauenhofer, dar la sfarsit inca nu este un Apo. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 21 Aug 2008 15:27 Download mesaj |
|
|
|
Ca sa nu ne invartim in jurul cozii: sustineti ca informatiile de pe site-urile de prezentare din Ro sunt false? Atunci dati dumneavoastra cateva exemple de apocromate adevarate. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11301
|
Trimis: 21 Aug 2008 15:48 Download mesaj |
|
|
|
cristib a scris: | Ca sa nu ne invartim in jurul cozii: sustineti ca informatiile de pe site-urile de prezentare din Ro sunt false? Atunci dati dumneavoastra cateva exemple de apocromate adevarate. |
Ca regula generala nu te poti increde in tot ce scrie lumea pe diverse site-uri. Pleaca de la premiza ca omul e supus greselii, deziformarii, necunoasterii, poate fi si reacredinta. In fond daca crezi tot ce vezi o faci pe banii tai pana la urma. |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 21 Aug 2008 16:50 Download mesaj |
|
|
|
cristib a scris: | Ca sa nu ne invartim in jurul cozii: sustineti ca informatiile de pe site-urile de prezentare din Ro sunt false? Atunci dati dumneavoastra cateva exemple de apocromate adevarate. |
Apo adevarate
- Zeiss (care nu mai se construesc)
- Takahashi
- Pentax
- Astrophysics
aici numai cateva exemple.
TMB nu dau, din cauza ca in ultimul timp aici si ei incearca cu obiective ED sa spune consumentului ca sant Apo. Au si ei cateva Apo adevarate, dar intre atat multe modele cat sant intre timp, eu nu mai stiu cu siguritate care sant adevarate sau care nu.
Numele TMB nu este protectat, asa ca fiecare care vrea, poate sa vanda un obiectiv sub numele TMB si nu se stie ce fel de geam a pus in el. _________________ CS Robert
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
nego_777 Membru

|
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 21 Aug 2008 19:51 Download mesaj |
|
|
|
M-ar interesa si pe mine un raspuns la intrebarea ta. |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1207
|
Trimis: 21 Aug 2008 20:33 Download mesaj |
|
|
|
Singura diferenta intre cele doua este tubul si focalizatorul. Obiectivul este acelasi in ambele, cu aceleasi specificatii facut la Synta. Tubul la C80 este mai subtire, dimensionat normal pentru dimensiunea obiectivului (tubul la ED80 Sky-Watcher e mai mare decat e necesar), iar finisajele sunt mai bune. Focalizatorul la C80 este cu cremaliera, insa e un design specific doar acestui refractor, printre cele mai bune focalizatoare cu cremaliera. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 21 Aug 2008 23:19 Download mesaj |
|
|
|
Pe site-ul Celestron nu am mai vazut modelele C80 ED si C100 ED. Dar pe alte site-uri parerile despre aceste instrumente sunt favorabile! Dilema mea ar fi urmatoarea: daca au un produs bun, de ce il scot din productie!? |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 22 Aug 2008 07:15 Download mesaj |
|
|
|
Pentru ca nu renteaza din punct de vedere economic. Pentru ca productia lui e mai scumpa decat pretul care poate fi cerut. De exemplu  |
|
Sus |
|
 |
|