Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m42-color2-ps.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235407
Numar de utilizatori inregistrati: 2860
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astro_Simplet
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Astronomie versus Astrologie

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Science Fiction

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 30 Oct 2008 22:00 Download mesaj
Titlul subiectului: Astronomie versus Astrologie
Raspunde cu citat (quote)

Pentru colegii de forum,intrati oarecum in hibernare ,am o intrebare: este un pacat capital daca cineva ne confunda cu astrologii ?....Ati terminat cu fluieraturile?....Mai astept....Deci:Tycho Brahe,Kepler au fost si astrologi iar Camille Flammarion s-a ocupat cu teozofia,cu spiritismul.Cand ii citam ca oameni de stiinta de fapt luam doar ce ne convine,ei au fost mai mult de atat.
Nu este cazul meu,intreb si eu,facand pe ''avocatul diavolului'':daca cineva va declara ca este interesat si de Astronomie si ,vai, si de Astrologie, va fi exclus de pe forum?
Nu ca mi-e dor sa citesc pe forum tampeniile alea de horoscoape dar peste doua luni va fi Craciun si in clipa asta ma simt invadat de un spirit de toleranta.
Acuma intreb serios:ce loc ocupa,cum este privita Astronomia in ''New Age''?As prefera raspunsuri documentate,nu opinii strict personale,desi nici acelea nu sunt de lepadat.
Edgar Cayce a spus ca fiecare dintre noi a trecut ,sau va trece,prin salasurile planetare;ca steaua Arcturus este centrul acestei parti a Universului;ca influentele astrologice exista fara a fi determinante.Asadar daca el a avut dreptate in alte mii de privinte,poate ca are dreptate si in aceasta privinta.Si atunci?
Mircea,fost acum cateva mii de ani Pershiamon, preot al lui Horus, in templul Horoz-ezd impreuna cu sotia Risha,prima preoteasa,stapana sacrificiilor (fragmente din viziuni spontane pe care le-am avut la doua zile dupa ce am petrecut o ora in compania unui clarvazator.Am vazut templul,intrarea principala,am stiut numele locului unde sa afla acel templu,am stiut numele neamului din care am facut parte si numele neamului din care a provenit Risha,pe care de altfel am reintalnit-o acum ,in aceasta viata.Multe amanunte ,atunci,in miezul noptii ,cand am avut viziunile,foarte vii,nu le-am notat si care apoi,in stare de veghe s-au sters in cea mai mare parte.A ramas doar sentimentul puternic al unei autenticitati pe care nu mai poate nimeni sa mi-l stearga din suflet).Sau sa presupunem ca vorbim doar despre un scenariu de peplum.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 31 Oct 2008 12:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

- Au influenta astrele asupra noastra, a oamenilor de pe acest Pamant?
- Au! In special unul care este cel mai aproape de noi? Smile
- Are influenta Luna asupra noastra?
- Eu cred ca daca misca marile e imposibil sa nu ne influenteze si pe noi care suntem compusi din vreo 70% apa Very Happy
- A fost astrologia precursoarea astronomiei?
- E clar!
- Sunt valabile toate teoriile astrologice?
- Nu
(Si eu am reintalnit pe cineva in aceasta viata. Cunosc sentimentul Smile Are baza hormonale Laughing care hormoni ... or fi si ei influentati de ceva Rolling Eyes )
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 03 Noi 2008 18:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

E primul meu mesaj pe acest forum. Postez aici pentru ca am intalnit deseori oameni care confundau astronomii cu astrologii. Exista si un site dedicat referatelor(cica), care are referate din multe domenii: biologie, matematica si... astrologie.... interesant e ca acolo lumea a pus referate din domeniul astronomic. Uite asa tampesc ei generatii intregi de elevi.

Citat:
Pentru colegii de forum,intrati oarecum in hibernare ,am o intrebare: este un pacat capital daca cineva ne confunda cu astrologii ?

Nu stiu daca e "pacat capital" pentru ca nu stiu ce inseamna asta. Cool Insa este o greseala destul de frecventa, din pacate, care reflecta niste lipsuri in cultura generala a persoanei in cauza.
Citat:

Deci:Tycho Brahe,Kepler au fost si astrologi iar Camille Flammarion s-a ocupat cu teozofia,cu spiritismul.Cand ii citam ca oameni de stiinta de fapt luam doar ce ne convine,ei au fost mai mult de atat.

Cred ca de fapt citam nu doar omul de stiinta, ci teoria lui stiintifica. Daca, de exemplu, un mare om de stiinta face afirmatii sau este interesat de lucruri care sunt in afara ariei sale de cercetare, asta nu inseamna ca afirmatiile respective sunt si adevarate. Importante sunt descoperirile lui in domeniul stiintei, unde tot ce spui trebuie demonstrat.
Citat:

Nu este cazul meu,intreb si eu,facand pe ''avocatul diavolului'':daca cineva va declara ca este interesat si de Astronomie si ,vai, si de Astrologie, va fi exclus de pe forum?

Cred ca astazi cele doua domenii se exclud reciproc.

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 06 Noi 2008 21:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Blakut,
1)''Nu stiu daca e "pacat capital" pentru ca nu stiu ce inseamna asta''
Nu stiu, sa te laud sau sa te cainez pentru asta.Nu-ti fa griji,vei afla.

2)''un mare om de stiinta face afirmatii sau este interesat de lucruri care sunt in afara ariei sale de cercetare''

Exact asta spuneam,luam ce ne place.Vad ca te simti responsabil cu stabilirea ''ariei de cercetare'' a lui Tycho sau Kepler.Se poate,dar nu prin metodele ''stiintifice''.

3)''Importante sunt descoperirile lui in domeniul stiintei, unde tot ce spui trebuie demonstrat''

Flammarion nu a facut nici o descoperire in domeniul stiintei,desi este important.A ramas in istoria stiintei pentru cartea ''Pluralite des mondes abite'' dar vorbind asa de sigur de adevarul demonstratiilor,cunosti tu vreo demonstratie ,vreo dovada, ca exista viata extratetrestra?Daca nu,de ce aceasta lucrare a lui Flamm este acceptata iar cele de spiritism nu?

Multumesc pentru raspunsuri.Dar intrebarea mea era : ''Care este locul Astronomiei in New Age?".Intrebarea s-a nascut din constatarea ca Astronomia studiaza Universul fara spirit ,aici folosesc cuvantul ''spirit'' in sensul sau larg.Ori, cel putin pe a treia planeta a unei stele din clasa spectrala G din bratul Sagitarius a Galaxiei ,spiritul este prezent.

Pentru raspunsuri intransigente scriam direct Inchizitiei,Ku Klux Klanului sau invocam spiritul malefic al lui Ana Pauker.Pershiamon
Sus
Blakut
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Noi 2008 00:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cod:
cunosti tu vreo demonstratie ,vreo dovada, ca exista viata extratetrestra?

De aia eu nu sustin ca ei exista. Doar ca teoretic, s-ar putea. In ce sens e acceptata lucrarea lui? Literar se poate accepta orice.

Citat:
Dar intrebarea mea era : ''Care este locul Astronomiei in New Age?".Intrebarea s-a nascut din constatarea ca Astronomia studiaza Universul fara spirit ,aici folosesc cuvantul ''spirit'' in sensul sau larg.Ori, cel putin pe a treia planeta a unei stele din clasa spectrala G din bratul Sagitarius a Galaxiei ,spiritul este prezent.

Pai nici unul. Astronomia nu are nici un rol in New Age. Iar ca astronomia studiaza Universul fara spirit, nu vad care e problema? Nu este scopul astronomiei sa studieze sufletul. Astronomia e o stiinta iar sufletul nu este o ipoteza necesara in acest caz. Iar faptul ca "spiritul" este prezent sau nu pe planeta noastra este un lucru discutabil, pentru unii chiar indoielnic.
In nici un caz insa nu tine de domeniul astronomiei.

Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 07 Noi 2008 11:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

In opinia mea astrologia nu este nimic mai mult decat precursoarea astronomiei ca stiinta.

Vremea astrologiei a apus odata cu nasterea lui Copernic.

Chiar daca stiinta nu poate sa raspunda (inca) la toate intrebarile care-i sunt puse, acest lucru nu inseamna ca asa-zisele "alternative" non-stiintifice sunt detinatoarele vreunui adevar... "alternativ".

Stiinta descopera si demonstreaza adevarul. Pseudo-stiinta nu. De ce ? Raspunsul este: metoda (sau, de fapt, lipsa ei). Pseudo-stiinta afirma "adevaruri" fara sa le poata demonstra in vreun fel existenta.

Stiinta lumineaza oamenii. Pseudo-stiinta ii tine in intuneric, uneori intentionat (de ex. pentru ca oamenii neinformati sunt mai usor de condus).

Sunt sigur ca ati mai vazut acest gen de argumentatie.

Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 07 Noi 2008 11:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
Ori, cel putin pe a treia planeta a unei stele din clasa spectrala G din bratul Sagitarius a Galaxiei ,spiritul este prezent.
Fara legatura cu subiectul, parca era bratul Orion, daca-i vorba de Terra... Wink
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Noi 2008 17:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

(Si eu stiam ca bratul in care se afla sistemul solar e numit Orion)
Spiritul? Ce este spiritul? Este o "emanatie" a unor ganganii care au ajuns sa infesteze si sa paraziteze a treia planeta a sistemului Sol. Ganganii lipsite de smerenie (modestie) care au ajuns sa se creada buricul Pamantului sau centrul Universului.
Un mare om de stiinta poate fi interesat de "lucruri care sunt in afara ariei sale de cercetare" (de cele mai multe ori insa nu prea are timp pentru ca daca e un "mare om de stiinta" atunci aria sa ii cam ocupa tot timpul). Un mare om de stiinta insa se fereste sa faca afirmatii "in afara ariei sale de cercetare" daca are bun simt Smile Tu Mircea vorbesti despre spiritele universale din timpul Renasterii, timpurile acelea insa au apus de mult. La ora actuala conteaza foarte mult sa faci exact ceea ce te pricepi.
New age? Ar trebui mai intai sa definim conceptul Confused
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 07 Noi 2008 22:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

O fi Orion,multumesc MariusP pentru indreptare.

Doru a scris: ''Este o "emanatie" a unor ganganii care au ajuns sa infesteze si sa paraziteze a treia planeta a sistemului Sol. Ganganii lipsite de smerenie (modestie) care au ajuns sa se creada buricul Pamantului sau centrul Universului.''

Iar Laurentiu a scris: ''Stiinta lumineaza oamenii. Pseudo-stiinta ii tine in intuneric''

Sunteti nehotarati domnilor.Pentru ca va plac demonstratiile iata una foarte simpla si directa,foarte stiintifica.
Cum au ajuns ganganiile sa infesteze si sa paraziteze Pamantul?Va spun eu:cu ajutorul stiintei care lumineaza oamenii!!!Si atunci ,cum devine lumina intuneric?

Pentru Blakut:cartea lui Flammarion este citata in orice sinteza de exobiologie,nu este o lucrare literara.
Poti te rog sa-mi indici cum ai ajuns la concluzia,foarte categorica,cum ca Astronomia nu are nici un rol in New Age?Asta ceream,niste surse,informatii,nu numai opinii.
Cat despre rolul Astronomiei ai dreptate doar ca ,scuza-ma ca iti atrag atentia, dar pentru a dezbate asta ai gresit sectiunea,aici esti la ''Science-Fiction'' deci cu sau fara voia Dvs. am sa zburd oleaca,asa mai pe langa categorisirile scortoase si din care mi s-au servit destule la sedintele de materialism-dialectic si ateism stiintific UTC-ist.

Sa inteleg din intrebarea lui Doru ca nu stim ce este New Age ?Mircea
Sus
Blakut
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Noi 2008 00:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:

Sunteti nehotarati domnilor.Pentru ca va plac demonstratiile iata una foarte simpla si directa,foarte stiintifica.
Cum au ajuns ganganiile sa infesteze si sa paraziteze Pamantul?Va spun eu:cu ajutorul stiintei care lumineaza oamenii!!!Si atunci ,cum devine lumina intuneric?

O demonstratie? Pai vad doar o intrebare. Unde e demonstraita?

Citat:
cartea lui Flammarion este citata in orice sinteza de exobiologie,nu este o lucrare literara.

Este citata pentru ca este rezultatul unui studiu stiintific?
Citat:

Poti te rog sa-mi indici cum ai ajuns la concluzia,foarte categorica,cum ca Astronomia nu are nici un rol in New Age?

Ok, hai sa o luam altfel. Ce intelegi prin New Age?

Wikipedia:
New Age (New Age Movement and New Age Spirituality) is a decentralized western social and spiritual movement that seeks Universal Truth and the attainment of the highest individual human potential. It combines aspects of spirituality, cosmology, esotericism, complementary and alternative medicine, various religious practices, humanism, collectivism, nature, and environmentalism. It is characterized by an eclectic and individual approach to spirituality with a general rejection of mainstream dogma and religion. The term New Age refers to the coming Astrological Age of Aquarius.

Mie intotdeauna mi s-a parut o miscare religioasa. In concluzie... nu vad unde ar incapea astronomia, ca stiinta, in toata asta.
Citat:

aici esti la ''Science-Fiction'' deci cu sau fara voia Dvs.

Exact, iar Lord of the Rings este fantasy...la fel ca si magia New Age. Sciencefiction nu e fantasy. Oricum, intrebarea era despre astronomie, o chestie cat se poate de reala.

Citat:
Dvs. am sa zburd oleaca,asa mai pe langa categorisirile scortoase si
din care mi s-au servit destule la sedintele de materialism-dialectic si ateism stiintific UTC-ist.

Hai sa nu facem pe victimele ca sa scapam de necesitatea argumentarii. Vad ca asta e a doua aluzie, prima era cu Ana Pauker. Ce se intampla, nu putme combate argumentele decat invocand astfel de lucruri?

Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Noi 2008 09:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca o sa citesti cu atentie conceptele pe care se bazeaza astrologia practicata de astrologii contemporani, o sa vezi ca se precizeaza ca astrologia nu are nimic de-a face cu astronomia in sensul ca "astrele" astrologice nu astre reale astronomice, "cerul" astrologic nu e cerul astronomic. Kepler a fost intr-adevar preocupat de astrologie dar insuccesele obtinute pe aceasta cale l-au condus spre legile care-i poarta numele.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 09 Noi 2008 00:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Demostratia,repetata,asa ca sa priceapa si oamenii de stiinta:
S-a afirmat:
astronomie=stiinta =lumina=cultura.
astrologie=pseudo-stiinta=intuneric=spirit=lucru indoielnic=lipsuri cultura generala.

Afirmatii din postarile de pana acum.
Dar concluzia ,unanim acceptata ,nimeni nu a combatut-o, este ''omul=ganganie care infesteaza si paraziteaza a treia planeta a lui Sol''.Cum a ajuns omul in aceasta pozitie?Cu ajutorul indiscutabil al stiintei,al culturii,al luminii si al Astronomiei in particular.Ce este greu de inteles aici ?Daca omul patruns de stiinta,de cultura,omul iluminatul infesteaza,paraziteaza,este o ganganie lipsita de smerenie, inseamna ca stiinta nu este lumina,stiinta nu este cultura.Rezulta logic tocmai din afirmatiile citate ca:Stiinta este indoielnica,generatoare de intuneric.

Alt citat: ''New Age .... cosmology,.... '' si ''nu vad unde ar incapea astronomia, ca stiinta, in toata asta''.No comment!Mircea
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 09 Noi 2008 10:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Astrologia a fost ce a fost in trecut, in prezent este doar o afacere ce traieste pe seama prostimii plictisite de cotidian.
Starea covarsitor majoritara a materiei in univers este fara viata, (bacterii, plante, carne.)
Viata este o anomalie de foarte scurta durata si lipsita de importanta pentru univers atat in spatiu cat si in timp.
Atomii sa zicem sau materia a ajuns sa se vada sa simta ca exista, ce bucurie pe noi ce miracol, dar nimeni nu sta dupa noi sa astepte : un vulcan ne acopera de lava rapid , un cutremur ne inghite cu tot cu cladiri,alta vietuitoare ne mananca ,sau ne calca cu masina.
Si.. ce? numarul de atomi din univers e acelasi , nu s-a pierdut nimic.
Va dati seama pe scala timpului de eruptia tehnicii din ultimi 200 ani si explozia violenta in care ne aflam de 50 de ani, si totul doar ca sugem multa multa energie din fosilele trecutului. si ce vrem ? sa sugem si mai mult chiar si stele cu totul si sa umplem universul de creiere bucuroase. ce bine totusi ca asta e doar un cosmar ce-l traieste universul dar se trezeste linistit curat....
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Noi 2008 21:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Afirmatia ca omul este "o ganganie care infesteaza si paraziteaza a treia planeta a lui Sol" am facut-o eu si in mod evident era o hiperbola (figura de stil care se utilizeaza destul de des in pamflete Smile). Faptul ca nu a fost combatuta nu inseamna ca toata lumea a fost de acord ci doar ca poate unii au fost prea socati Shocked sa raspunda. Prin hiperbola pe care am folosit-o am incercat sa aduc (in mod brutal Very Happy) cu picioarele pe pamant pe cei care cred ca "stiinta invinge". Eu am ceva cunostinte de stiinta, cultura, lumina si Astronomie (in particular) fapt care nu ma impiedica sa fiu mai smerit Rolling Eyes Ceea ce inseamna ca lipsa de smerenie este o trasatura de caracter si nu are nimic de-a face cu cata stiinta ai in cap. Unii pot sa aiba bani cacalau si sa continue sa fie modesti. Altii pot sa aiba stiinta si sa fie constienti ca nu sunt decat niste "ganganii". Da, banii sau stiinta pot sa duca la lipsa de modestie dar nu neaparat. Wink
Sus
Blakut
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Noi 2008 00:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
S-a afirmat:
astronomie=stiinta =lumina=cultura.
astrologie=pseudo-stiinta=intuneric=spirit=lucru indoielnic=lipsuri cultura generala.

Mai degraba astronomie !=astrologie.

Citat:

Alt citat: ''New Age .... cosmology,.... '' si ''nu vad unde ar incapea astronomia, ca stiinta, in toata asta''.No comment!Mircea

Fiecare chestie isi are locul ei in lume, chiar daca nemeritat, poate, iar astronomia nu isi are locul in gradina New Age-ului.

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Science Fiction Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact