Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
DeltaPavonis Membru

Data inscrierii: 06 Iun 2008 Mesaje: 17
|
Trimis: 15 Feb 2009 23:27 Download mesaj |
Titlul subiectului: ajutor achizitie telescop |
|
|
|
Buna ziua si bine v-am regasit.
Prin primavara 2008 mi-am cumparat un binoclu Celestron SkyWatcher 15x70 + trepied, episod pe care l-am dezbatut la vremea respectiva.
Planuiesc ca prin toamna anului curent 2009 sa trec la pasul urmator - achizitionarea unui telescop bun.
Urmaresc discutiile de pe acest forum, precum si informatiile de pe diverse site-uri, dar inca nu ma simt complet edificat, de aceea astept sfaturi de la voi. Cam ce instrument ar fi potrivit?
Mentionez ca sunt interesat in special de deep-sky si de sistemul solar.
Bugetul ar fi de 4500 de lei (suntem 3 persoane care punem bani). Evident, poate fi si mai ieftin, eu am mentionat doar suma maxima pe care o putem aloca fara probleme.
Multumesc si astept comentarii. |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4233
|
|
Sus |
|
 |
DeltaPavonis Membru

|
Trimis: 15 Feb 2009 23:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: precizari |
|
|
|
MariusP:
Nu ma atrage astrofotografia chiar deloc.
Referitor la accesorii - sa fie oarecum incluse in suma mentionata. Ca idee 400-500 ron in plus nu mai conteaza, daca e ceva ce chiar merita.
Multumesc pentru linkuri - le urmaream deja. De fapt de la Horatius mi-am luat binoclul.
Suntem incepatori (inca n-am epuizat observatiile cu binoclul), dar pana la momentul achizitionarii telescopului s-ar putea sa fim mult mai experimentati. Pentru incepatori, s-ar putea ca suma mentionata sa fie mult prea mare, de aceea zic ca nu dorim cu orice pret cheltuirea intregului fond, dar o putem face daca merita.
Mai trebe adaugat ca observatiile le vom face mai mult din oras, de pe acoperisul unui bloc micut, deoarece nu avem posibilitatea de a ne deplasa prea des in afara orasului, si oricum ar fi incomod cu asa un instrument (cred). |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4233
|
Trimis: 16 Feb 2009 00:55 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Imi place cum puneti problema din punct de vedere financiar
Insa, la observatii de pe bloc veti avea limitari din cauza mediului, mai ales vara, cand caldura degajata de acoperis va "fierbe" aerul din jur. Dar daca alt loc de observatie n-aveti, asta e.
Pana acum e bine c-ai mai restrans din optiuni...
Cred ca s-ar putea filtra si mai mult variantele daca ai mai specifica cate ceva:
- ce dimensiuni si cam cate kg credeti ca nu vi s-ar parea "incomod"?
- preferati sa cautati voi tintele sau v-ar surâde ajutorul unui "GoTo"?
- aveti vreo "afinitate" deosebita spre un tip anume de instrument: reflector Newton, refractor, catadioptric?
Sper ca nu-s plictisitor, dar cred ca-s utile intrebarile si mai ales raspunsurile la ele...  |
|
Sus |
|
 |
DeltaPavonis Membru

|
Trimis: 16 Feb 2009 12:46 Download mesaj |
|
|
|
Nu esti plictisitor, orice informatie de la alti membri ma ajuta, de fapt de-aia am postat pe forum.
Legat de locul de observare, imi dau seama ca nu este ales foarte bine. Daca sunt multumit de el, probabil voi alege sa ies cu telescopul in afara. Vorba aia, daca imi iau un telescop mai ieftin, poate raman bani sa imi iau si o casa la tara .
Legat ce celelalte intrebari:
1.Nu stiu cate kg mi s-ar parea incomod. Daca nu il manevrez zilnic, probabil n-ar fi o problema oricate kg ar avea.
2.In momentul de fata, cu siguranta mi-ar surade un GoTo, deoarece nu pot zice ca sunt expert in orientarea pe cer. Cu binoclul ma descurc bine, dar cu telescopul n-am incercat. Oricum, am de gand sa invat cerul cat mai bine, astfel incat sa ma pot orienta si fara GoTo. Mi se pare mai profesionist fara GOTO. As fi mai mandru de mine, dar nu m-ar deranja daca l-as avea in dotare, pt inceput.
3.Deoarece nu am mai manevrat telescoape, nu-mi dau seama de avantaje/dezavantaje pt diferitele tipuri de telescoape, decat din ce citesc pe forumuri si site-uri. Vreau sa ma duc la Obs. astronomic din Cluj, poate dupa cateva vizite acolo, voi fi mai in masura sa raspund la intrebarea asta. |
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 16 Feb 2009 12:51 Download mesaj |
|
|
|
Citat: |
Legat de locul de observare, imi dau seama ca nu este ales foarte bine. Daca sunt multumit de el, probabil voi alege sa ies cu telescopul in afara. Vorba aia, daca imi iau un telescop mai ieftin, poate raman bani sa imi iau si o casa la tara |
E pacat sa dai bani pe un telescop bun, daca il vei folosi dintr-un loc prost (adica din oras).
Trei elemente sunt foarte importante la un telescop:
-Tubul si tot ce tine de el
-Montura si tot ce tine de ea
-Locul de unde faci observatiile.
Dupa cum vezi am ignorat indemanarea observaorului. Toate cele trei criterii sunt in functie de ce vei face cu telescopul, dar trebuie sa tii seama de fiecare. _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
DeltaPavonis Membru

|
Trimis: 16 Feb 2009 23:56 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru precizari.
Daca asa stau lucrurile, va trebui sa iesim in afara orasului.
Stiam ca asa e, doar ca avem posibilitatea de a observa de pe acoperisul unui bloc de 3 etaje, proprietate personala. Ar fi fost prea fain sa fie perfect.
Oricum, la idee de a lua un telescop nu renunt, chiar ma ambitionez mai tare. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9729
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Feb 2009 00:42 Download mesaj |
|
|
|
Poți folosi acoperișul, de câte ori e cer bun și... se ia curentul în oraș. Asta adică prea rar ca să prinzi destule nopți de observații optime pentru oricare instrument sau obiect. Și bineînțeles, la evenimente, veți dori să aveți un cer bun, așa că deplasările din când în când se impun. Mereu trebuie făcut un compromis între dorințe/posibilități. Fiecare însă își găsește calea sa. |
|
Sus |
|
 |
DeltaPavonis Membru

|
Trimis: 18 Feb 2009 02:35 Download mesaj |
|
|
|
M-ati lamurit! Voi iesi in afara orasului.
Cam ce echipament mi-ati recomanda? |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
|
Sus |
|
 |
DeltaPavonis Membru

|
|
Sus |
|
 |
maria negru Membru

Data inscrierii: 09 Mar 2009 Mesaje: 1
Motto: frumusetea sta in ochii privitorului Localitate: bucuresti
|
Trimis: 09 Mar 2009 14:12 Download mesaj |
Titlul subiectului: sa-l iau, sa nu...to be or not to be.. |
|
|
|
sunt doar un om care va citeste, si care a vazut intr-o librarie de vanzare un telescop (ceva "525x.. "- cu sigla "nat.geografic") si parca l-as cumpara, dar nu ma pricep deloc...oare se vede luna prin el mai bine decat cu ochiul liber? (teoria spune ca da) cine-mi poate povesti ceva despre asta? e un subiect care ma chinuie de o saptamana, va rog, bagati-ma in seama..pls. multumesc, maria |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 09 Mar 2009 16:53 Download mesaj |
|
|
|
Ca un principiu general nu prea e recomandat sa cumperi telescop din librarie De acolo cumpara doar carti. Un telescop bun nu se caracterizeaza prin faptul ca se vede Luna mai bine prin el decat cu ochiul liber Parca ziceai ca ai un binoclu. Deja prin binoclu se vede Luna mai bine decat cu ochiul liber Daca vrei sa-ti iei un telescop viziteaza magazinele online care au link pe forum aici. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9525
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 09 Mar 2009 18:56 Download mesaj |
|
|
|
@DeltaPavonis
Deci referitor si la linkul de mai jos ,ai ales sa fii Carl.Ma indoiesc de faptul ca ai tras lozul castigator.Esti pe o pista gresita.
http://www.astronomy.com/asy/default.aspx?c=a&id=4735
@blakut a spus:
''E pacat sa dai bani pe un telescop bun, daca il vei folosi dintr-un loc prost (adica din oras).''
Mircea dezvolta ideia si obtine:
''E o virtute sa dai bani pe un telescop prost,daca il vei folosi dintr-un loc bun (adica nu din oras).''
Si apoi zice:
''Hm,nu stiu care din cele doua concluzii este mai aberanta''.Mircea |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 09 Mar 2009 21:10 Download mesaj |
|
|
|
Mircea draga, cred ca ai totusi o mica problema atunci cand recomanzi observatii din oras cu instrumente mici  |
|
Sus |
|
 |
|