Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zorba Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2009 Mesaje: 26
|
Trimis: 31 Mar 2009 21:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: Oculare ? |
|
|
|
Buna seara,
Am achizitionat de curand un telescop Dobson, ce a venit cu 2 oculare de 26mm si 10mm. In specificatiile producatorul/vanzatorului este scris ca aceste 2 oculare sunt Super Plossl, insa pe ele este inscriptionat doar Plossl.
Credeti ca este in regula sau este o mica scapare din partea vanzatorului ?
Va multumesc frumos ! |
|
Sus |
|
 |
zorba Membru

|
Trimis: 01 Apr 2009 14:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Se pare ca nimeni nu a mai cumparat in ultima perioada un Dobsonian sau macar oculare Super Plossl..... |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 01 Apr 2009 15:34 Download mesaj |
|
|
|
Probabil e o scapare a vanzatorului. De care plossl e vorba? Meade, GSO...? Orium despre Meade...din moment ce toate sunt cinezesti acum, ma indoiesc ca e mare diferenta intre Plossl si SupePlossl. Daca ar fi SP alea originale japoneze ar fi ceva. Am unul japonez de 26mm ( si mai astept sa-mi vina unul de 12,4mm) si e excelent, unul dintre cele mai bune, pacat ca nu mai exista in comertul curent. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5954
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Apr 2009 17:22 Download mesaj |
|
|
|
zorba, dupa parerea mea nu are rost sa-ti pui astfel de probleme.
De cele mai multe ori apelativul "super" pus inaintea lui Plossl este total gratuit iar de putine ori semnifica doar o mai atenta selectie a lentilelor si/sau antireflexului depus pe ele.
Din punct de vedere al schemei optice, designul "super Plossl" nu exista din simplul motiv ca nu s-a inventat inca
Daca vrei sa fim foarte exacti, nici ocularele actuale denumite Plossl nu respecta designul original patentat drept "ocular de microscop" ci este un derivat din acesta care foloseste doua dublete planconvexe cu spatiere foarte stransa si care sunt cunoscute drept "oculare simetrice".
In afara de ocularele Zeiss si Clave care au fost cele mai apropiate ca design de originalul Plossl si care la ora actuala nu se mai fabrica, nu mai exista altele mai apropiate ca schema optica.
Din designul Plossl mai exista inca doua derivate distincte; Plossl TeleVue a carui patent este detinut de Al Nagler si considerate la ora actuala ca cele mai reusite oculare Plossl existente pe piata care folosesc doua dublete concav-convexe si o clona mai putin reusita a acestora fabricata de Meade.
Tot ce am spus pana aici se refera la ocularele cu 4 elemente (lentile) organizate in doua grupe.
Ocularele japoneze denumite super Plossl care au 5 elemente organizate in 3 grupe nu sunt defapt oculare Plossl ci Erfle II iar denumirea a fost adoptata din ratiuni de propaganda comerciala, lucru total sau macar partial eronat in opinia mea. |
|
Sus |
|
 |
zorba Membru

|
Trimis: 01 Apr 2009 19:41 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc frumos tuturor pentru raspunsuri. Eram doar putin nelinistit ... acum lucrurile sunt clare.
Si pentru ca tot sunt in contextul ocularelor si sa nu mai deschid alt topic, as mai vrea sa pun inca o intrebare, dar mai intai iata configuratia ce o detin:
Telescop Dobson de 10"
Cele 2 oculare SP de 26mm si 10mm
Lentila Barlow 3X
Ce alte oculare mi-ati mai recomada sa achizitionez in viitor avand in vedere ca sunt pasionat atat de observatiile planetare cat si de deep-sky.
Va multumesc frumos ! |
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 01 Apr 2009 20:34 Download mesaj |
|
|
|
Un ocular de 8 mm ,6mm si 4mm ca sa fii cat de cat complet. |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 01 Apr 2009 21:39 Download mesaj |
|
|
|
De ce 8 daca are 10 ? Nu-i aduce niciun castig. De ce 4 daca isi ia 6 ? (sau invers). Cel mai bine, observa cat mai mult cu astea, ca ai ce observa, iar in timpul asta strangi bani si iti iei un ocular bun cu camp mare. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 01 Apr 2009 21:49 Download mesaj |
|
|
|
Decat sa-ti mai cumperi inca nu stiu cate oculare, mai bine mai ia-ti inca un Barlow 2x. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
zorba Membru

|
Trimis: 01 Apr 2009 22:54 Download mesaj |
|
|
|
Forever_Man imi poti, te rog, recomada un astfel de ocular bun si cu camp mare ?
Laurentiu - pare interesanta si aceasta idee cu inca un Barlow (desi mi se pare logica, sper ca nu are legatura cu 1 Aprilie - sunt incepator, asa ca nu-mi lua in seama paranteza, te rog) |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 02 Apr 2009 00:06 Download mesaj |
|
|
|
Nu are legatura cu 1 aprilie  _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
zorba Membru

|
Trimis: 02 Apr 2009 21:22 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc frumos !
Voi mai reveni in viitor cu intrebari pe tema asta. |
|
Sus |
|
 |
Lady Hawk Membru

Data inscrierii: 16 Noi 2009 Mesaje: 4
|
Trimis: 16 Noi 2009 22:48 Download mesaj |
|
|
|
daca tot se discuta despre oculare as avea si eu ceva curiozitati cu privire la alegearea ocularului in functie de observatiile pe care vreau sa le fac...asa ca astept ceva ajutor din partea voastra daca se poate:)
multumesc de pe acum (pentru rabdare ca probabil daca nu inteleg ceva am sa insist cu intrebarile:))) _________________ "I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 16 Noi 2009 23:36 Download mesaj |
|
|
|
Ia-ti ceva care sa iti dea 50-100x pt deepsky si 200-300x pentru planete. Cu cat mai bun, cu atat mai bine. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
horea_florin Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2008 Mesaje: 390
|
Trimis: 17 Noi 2009 00:55 Download mesaj |
|
|
|
eu mii-am cumparat acest ocular Magellan de 12 mm
http://telescop-expert.ro/index.php?page=s...;Itemid=26
pot sa spun ca ofera un camp mare ca si calitatie ....pot sa spun ca e mult mai bun ca si cele din dotarea telescopului Celestron de 130mm
Apropo...ce parere aveti despre aceste oculare?Stima! |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Noi 2009 01:06 Download mesaj |
|
|
|
Eu zic ca ... mai tarziu se poate achizitiona un ocular cu camp mare (70-80) de 8-10 mm. Satisfactia va fi mare. Oricum, pe forum sunt multe sfaturi si discutii despre oculare. Iti recomand sa le citesti si sa hotarasti functie de ce vrei sa observi.
Cer senin ! (este mai important decat orice ocular !) |
|
Sus |
|
 |
|