Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Swen Membru

Data inscrierii: 16 Apr 2007 Mesaje: 13
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2286
|
Trimis: 13 Mai 2009 13:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut, nu poti sa faci poze cu timpi de expunere mai mari de 1-2 min fiindca o sa apara efectul de rotire a campului. Si in niciun caz nu poti sa le stacuiesti fiindca apare acelasi efect.
Numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11300
|
Trimis: 13 Mai 2009 13:21 Download mesaj |
|
|
|
Daca inclini tubul la 45' nu se obtine montura EQ? Sa inteleg ca trackingul e doar pe o axa?
|
|
Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Mai 2009 13:29 Download mesaj |
|
|
|
La 799 de lire cred ca intoarce si ocularul dupa camp cumva...nu?
_________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 13 Mai 2009 13:30 Download mesaj |
|
|
|
Nu se obtine nicio EQ indiferent de pozitia tubului. Si montura asta este motorizata in ambele axe. Iar in functie de inclinatia tubului si latitudinea locului de observatii calculeaza singur viteza motoarelor.
Si eu am motorizat cateva dobsonuri doar ca eu trebuia sa bag manual viteza la fiecare motor iar acum se face automat.
Numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Mai 2009 13:40 Download mesaj |
|
|
|
Exista sisteme separate, numite field-derotator, care rotesc camera foto odata cu rotirea campului, dar sunt destul de scumpe, iar fabricanti de asa ceva foarte putini. Eu imi amintesc acum de unul, Van Slyke Instruments www.observatory.org/
Stiu ca mai exista un alt fabricant dar nu imi aduc aminte care e.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Swen Membru

Data inscrierii: 16 Apr 2007 Mesaje: 13
|
Trimis: 13 Mai 2009 14:18 Download mesaj |
|
|
|
Blakut a scris: | La 799 de lire cred ca intoarce si ocularul dupa camp cumva...nu? |
Nu cred sa aibe asa ceva.... oricum este un pas inainte...
_________________ Swen |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Mai 2009 14:31 Download mesaj |
|
|
|
In mod cert nu are un field derotator pe el, si nici nu e mai capabil de astrofoto decat un dobson normal, dar, cred ca posibilitatea pe care o ofera, de a nu mai impinge telescopul cu mana, ci de a face miscari fine, controlate din motoare, reprezinta un pas inainte important.
Dupa opinia mea, stiind si cam cat costa sistemele de motorizare pentru dobson, care se vand separat, acest telescop merita banii.
Sa speram ca si comerciantii nostri vor aduce aceste telescoape la noi, si ca, eventual, vor face o prezentare mai detaliata decat o fac englezii.
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 13 Mai 2009 15:02 Download mesaj |
|
|
|
Catalin Paduraru a scris: | Nu se obtine nicio EQ indiferent de pozitia tubului. |
Daca inclini baza la 45 de grade si o rotesti in jurul axei ei, tubul nu descrie un arc de cerc? Nu e similar cu EQ? Sau am eu probleme la capitolul geometrie in spatiu...
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 13 Mai 2009 15:13 Download mesaj |
|
|
|
Nu ai probleme la capitolul geometrie in spatiu. Problema e ca baza unui dobson nu e facuta sa suporte sarcini in alta pozitie decat asezata orizontal. Ar trebui sa inlocuiesti panourile laterale cu o furca mult mai solida pentru a nu se deforma sub greutatea tubului cand telescopul este inclinat. In plus, ar trebui si axa azimutala, care ar deveni axa orara, sa fie total reconstruita, pentru a putea tine tot ansamblul la 40 si ceva de grade.
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 13 Mai 2009 15:33 Download mesaj |
|
|
|
dragos.n a scris: | Nu ai probleme la capitolul geometrie in spatiu. Problema e ca baza unui dobson nu e facuta sa suporte sarcini in alta pozitie decat asezata orizontal. Ar trebui sa inlocuiesti panourile laterale cu o furca mult mai solida pentru a nu se deforma sub greutatea tubului cand telescopul este inclinat. In plus, ar trebui si axa azimutala, care ar deveni axa orara, sa fie total reconstruita, pentru a putea tine tot ansamblul la 40 si ceva de grade. |
Deci se obtine EQ doar ca nu e stabila. OK...aici am observat si eu o chestie cu placajul ala subtire al monturi..cat de teapan este pt greutatea tubului? Placile par fixate doar in cateva suruburi...dar probabil in pozitie verticala nu-i bai. Probabil un enhancement ar fi o montura mai solida...
Parerea mea.
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 13 Mai 2009 16:24 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: | Daca inclini tubul la 45' nu se obtine montura EQ? |
Valy, vezi ca nu ai zis aici nimic de inclinarea monturii. Si ti-am raspuns cat de poate de obiectiv.
Daca se poate tranforma o montura alt-azimutala in una EQ ti-a raspuns Dragos si era cu totul alta intrebare.
Numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 13 Mai 2009 16:59 Download mesaj |
|
|
|
Catalin Paduraru a scris: | valy a scris: | Daca inclini tubul la 45' nu se obtine montura EQ? |
Valy, vezi ca nu ai zis aici nimic de inclinarea monturii. Si ti-am raspuns cat de poate de obiectiv.
Daca se poate tranforma o montura alt-azimutala in una EQ ti-a raspuns Dragos si era cu totul alta intrebare.
Numai bine! |
Am gandit-o dar n-am zis-o bine...ok..am inteles.
Acum vin cu o alta intrebare: un EQ mai stabil (deci mai scump) sau un dobson ieftin si bun transformat intr-un fel in EQ, motorizat ca in exemplul de mai sus? Din cate am vazut, un tub pus pe un EQ are un singur punct de priza si vibreaza de zor iar la dobson sunt doua deci ar trebui sa fie (mult) mai stabil la atingeri, vibratii. Ma gandesc sa-mi cioplesc o montura dobson ca sa fac o comparatie cu EQ5-ul de-l am.
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 13 Mai 2009 17:18 Download mesaj |
|
|
|
Daca problema nu sunt banii o montura EQ este mai buna decat orice alta montura. In primul rand fiindca nu ai probleme cu rotirea campului si fiindca o sa ocupe mai putin spatiu.
In schimb daca ai problema baniilor trebuie sa vezi ce instrument ai (o sa ai) si in functie de asta te hotarasti.
Pentru o luneta mica sau un telescop mic merge un EQ. Daca ai un dobson mare eu as merge pe o montura normala + platforma ecuatoriala sau pe o montura in furca inclinata sau pe o montura potcoava de cal.
Numai bine!
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 13 Mai 2009 20:08 Download mesaj |
|
|
|
Pentru un dobson. cea mai buna, dupa mine, dar si cea mai masiva ar fi una in potcoava. Una mai micuta, asa un pic, dar care cere materiale mai rigide, si o structura mult mai profund gandita este cea in furca. Pentru telescoape de amatori, pana la o dimensiune de 300mm sau un pic peste, asa cum spune si Catalin, un EQ e mai bun. Exista si monturi EQ mai mari, dar se folosesc doar pentru observatoare fixe. Problema vibratiilor apare si la monturile in furca.
Am atasat doua fotografii, una cu o montura in furca, cealalta cu o montura in potcoava.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
78.42 kb |
Vizualizat: |
de 8634 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
52.41 kb |
Vizualizat: |