Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
m8-siril-photoshop2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236852
Numar de utilizatori inregistrati: 2886
Cel mai nou utilizator inregistrat: Petrisor Ovidiu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

galaxii abordabile cu un 114/900

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Ionut Dohotariu
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2008

Motto: Ad augusta per angusta

MesajTrimis: 24 Iun 2009 16:15 Download mesaj
Titlul subiectului: galaxii abordabile cu un 114/900
Raspunde cu citat (quote)

imi poate prezenta cineva o lista cu obiectele deep space vizibile in aceasta perioada a anului cu 114/900??
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 24 Iun 2009 16:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

In cartea Deep-Sky Companion: Hidden Treasures, autorul a folosit pentru observarea celor 109 obiecte non-Messier o luneta de 100mm. El a facut observatiile si de pe un cer excelent. Dar ia o harta cu ceva obiecte care sa se incadreze in limita de magnitudine a telescopului tau, si gaseste-le. O singura categorie ar fi bine sa o eviti: nebuloasele de emisie, pentru ca sunt extinse si magnitudinea inscrisa in cataloage se imparte la intreaga lor dimensiune, ajungand sa nu fie observabile.
Ionut Dohotariu
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Iun 2009 17:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

limita de magnitudine a telescopului este 12.4 dar cu poluarea luminosa m-am gandit la obiecte cu magnitudinea de pana la 9.5! Corect???
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 24 Iun 2009 17:21 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: galaxii abordabile cu un 114/900

IonutD a scris:
imi poate prezenta cineva o lista cu obiectele deep space vizibile in aceasta perioada a anului cu 114/900??

Pe site-ul http://www.saguaroastro.org/content/MESSIE...LATION.htm vei gasi o lista a obiectelor Messier clasificate dupa constelatie.

De aici e simplu sa alegi obiectele vizibile la o anumita data si ora cunoscand locul pe cer al fiecarei constelatii (il poti afla in prealabil inceperii observatiilor de ex. cu ajutorul unui program gen Stellarium).

Eu zic sa nu te bagi inca la alte NGC-uri si obiecte marunte si slab luminoase pana cand nu ai vazut tot catalogul Messier.

Sus
Ionut Dohotariu
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Iun 2009 17:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

ok!!!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 24 Iun 2009 19:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

IonutD
Eu fac observatii cu un telescop cu parametrii foarte asemanatori cu ai telescopului tau.Ma gandesc totusi ca nu vrei sa observi neaparat numai galaxii ci doresti sa faci observatii Deep-Sky.Pentru aceasta gasesti la linkul de mai jos ghidul pe 12 luni al lui Toni Cecce pentru observarea obiectelor Messier.Mie imi place mult si cred ca ceea ce el observa cu binoclul ,tu vei vedea cu telescopul Newton.

http://messier.obspm.fr/xtra/12months/12months.html

Colimeaza telescopul,centreaza bine cautatorul,afla campurile lor vizuale efective,arunca naibii laptopul intr-un colt,tipareste-ti atlasul lui Tirion (de ex.),traseaza-ti sablonul transparent functie de atlas si campurile amintite ,dupa sugestiile lui Cecce fa-ti un plan despre obiectele de observat,pune-l in aplicare orientand telescopul pe cer folosind atlasul si sablonul,care este Cheia Cerurilor.Mircea
Sus
Ionut Dohotariu
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Iun 2009 19:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

mi-am tiparit acu vreo 2 saptamani atlasul lui Andrew Johnson color!!! pot lucra si cu el??
Sus
Ionut Dohotariu
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Iun 2009 21:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

cum calculez campul telescopului al cautatorului??? cu harta cred ca ma descurc mai apoi!
Sus
Ionut Dohotariu
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Iun 2009 21:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Câmpul vizual

Distingem două tipuri de câmp vizual (în cele ce urmează CV). Câmpul vizual al ocularului este dat și în general se poate afla în datele din catalog. Câmpul vizual efectiv al ocularului este mai mic cu câteva procente, decât valoarea acordată.
Câmpul vizual al telescopului reprezintă proporția care se poate observa din bolta cerească. Calcularea câmpului vizual este:
CV(telescop)=CV(ocular):M

unde M reprezintă mărirea. Cu ajutorul unui ocular cu un câmp vizual de 50° la o mărire de 100x obținem 50:100=0.5 grade, adică Luna va acoperi în totalitate câmpul vizual.
În final permiteți-mi să menționez faptul că producătorii de binoculare tratează în mod liber noțiunea CV. Astfel putem citi un CV cu 30% mai mare, decât cea ce vedem întors spre stele. Răspunsul la această problemă se caută în diferența dintre metodele de calcul, însă discutarea ei ar depăși limitele acestui site. Pentru noi este de ajuns faptul că datele, cu privire la CV în cazul binocularelor, este mai bine să le tratăm cu îndoiel.
Sus
horea_florin
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2008

MesajTrimis: 24 Iun 2009 22:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ionut uite aici un link romanesc in care sunt reprezentate observatii dso cu un telescop de 114 mm /900 pe un cer negru ....deci ai ce sa observi!
http://www.geocities.com/emilneata/dso.html#telescopde114mm Very Happy Very Happy Stima!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 25 Iun 2009 22:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cheia Cerului,pentru astronomul amator incepator
Pentru a determina campul vizual efectiv,sa-l notam deci CV, alegem o stea aflata pe ecuatorul ceresc sau in imediata apropiere.Daca se poate,facem masuratorile in preajma trecerii la meridian a stelei ecuatoriale alese.
Masuram intervalul de timp in care steaua traverseaza campul vizual al ocularului ,atat al telescopului principal cat si al cautatorului,orologeria fiind oprita,deci telescopul fiind fix. Telefoanele mobile obisnuiesc sa aiba cronometru ,asa ca putem face masuratorile de timp folosind acel cronometru.
Vom alege pentru telescopul principal acel ocular pe care-l folosim,sau consideram ca-l vom folosi ,cel mai mult.Ar trebui sa fie ocularul de camp maxim.Daca avem o trusa de oculare omogena ,de pilda toate ocularele sunt Plossl,atunci ar trebui sa fie ocularul cu focala cea mai lunga.Daca avem si niste oculare Erfle, sau Kellner,sau altele de focal si camp mare in trusa ,atunci trebuie sa observam cateva ore cu ele pana ce decidem care va fi ''armasarul cu care plecam la atac''.

Prelucrarea rezultatelor este simpla,daca tinem cont de faptul ca in fiecare secunda de timp steaua ecuatoriala se deplaseaza 15 secunde de arc in campul ocularului unui telescop fix.Daca preferam,putem lucra si in minute de timp si fractiuni de minute,dar atentie la transformarile fractiunilor deoarece lucram in sistem hexagesimal.Transformam apoi numarul de secunde masurate cu cronometrul in secunde de arc ,prin inmultirea acestora cu 15.Rezultatul reprezinta campul vizual efectiv al telescopului, masurat in secunde de arc.Impartim acest numar la 60 si obtinem CV al TELESOPULUI,respectiv al CAUTATORULUI,masurat in minute.Mai impartim odata la 60 si obtinem CV in grade,si prin transformarea partii zecimale,si minute.
Orice atlas este bun ,daca-i cunoastem constanta.Si anume ,undeva trebuie sa se spuna ca,( exemplu fictiv), la 5mm corespund 30 minute de arc.Daca nu ,masuram noi pe atlas si calculam.
Alinierea cautatorului cu telescopul principal este o conditie ''sine qua non''.
Sa luam acum un exemplu,folosind constanta de mai sus.Campul cautatorului rezulta,sa zicem, de 5 grade,deci il va reprezenta grafic un cerc de 5 cm .Campul telescopului cu ocularul preferat rezulta ca ar fi de 1 grad,deci va fi reprezentat grafic de un cerc de 10 milimetri diametru.Desenam aceste doua cercuri concentrice,cu un sistem de axe perpendiculare prin centrul lor si care reprezinta crucea cautatorului si care poate reprezenta ,cand avem nevoie ,directiile spre punctele cardinale.
Sa vedem cum folosim Cheia Cerului.Punem bucatica de folie transparenta astfel incat centrul cercurilor,crucea cautatorului deci, sa corespunda cu o stea cunoscuta,vizibila cu ochiul liber.In interiorul cercului mare,se vad de obicei mai multe stelute vizibile doar prin cautator.Orientam atlasul ,recunoastem stelutele din cercul mare de pe atlas(cautatorul) si pe care le vedem efectiv in campul cautatorului real.Cautam o stea din camp care se afla pe directia obiectului Deep-Sky cautat,mutam crucea de fire pe noua stea.Identificam din nou stelele nou aparute in campul cautatorului ,cautam alta stea care apare in campul cautatorului si care sa fie cat mai apropiata de obiectul Deep-Sky tinta.Mutam astfel din stea in stea,pe cer si pe atlas ,pana cand gasim cu Cheia Cerului pe atlas ca, centrand crucea cautatorului virtual pe o anumita steluta, obiectul Deep-Sky tinta intra in interiorul cercului mic,campul ocularului telescopului principal.Cautam acea steluta si pe cerul real in campul cautatorului,centram crucea cautatorului real pe ea si ne mutam cu ochiul la ocularul principal pentru ca acolo ne asteapta obiectul tinta.
Cautarea stelutelor pe care sa centram pas cu pas crucea cautatorului,este mult usurata daca folosim un binoclu de 7x50mm sau 10x50mm sau un monocular din aceeasi gama.
Dupa ce am prins in ocularul principal obiectul tinta ,si dupa ce ne delectam putin observandu-l,la diferite grosismente,cu si fara filtre,sugerez sa ne familiarizam cu astrele din vecinatatea obiectului,mai ales sa recunoastem in telescopul principal acea ultima steluta care ne-a adus obiectul in campul telescopului.Cei mai meticulosi pot sa-si noteze in jurnalul de observatii pasii facuti pentru gasirea obiectului,putand astfel reproduce oricand traseul si regasi obiectul.
In poza vedem Cheia Cerurilor pe care o folosesc cu stravechiul meu Atlasul Becvar .Pe cheia mea vedem trei cercuri deoarece ,asa cum se citeste,am reprezentat campul vizual efectiv a doua telescoape ,ambele dotate cu oculare Erfle.Cercul cel mai mic este campul telescopului Dobson de 16 cm la G=73x,ocular Erfle IOR G=73X ;urmatorul cerc este campul unui telescop de 72mm F/6.2 ,ocular Erfle rusesc f=15mm G=30x;iar cercul exterior reprezinta campul cautatorului 5x35mm de pe T16cm.In poza Cheia Cerurilor este pozitionata cu crucea pe steaua 44 Herculis,situatie care aduce pe M13 la marginea sudica a campului vizual al cautatorului (in ocularul cautatorului insemnand ''sus'',deci tubul telescopului trebuie impins usurel in ...jos;rutina pentru aceasta ''gimnastica mentala ''se formeaza la ocular,si numai acolo).Succes,Mircea

Picture 283.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  26.64 kb
 Vizualizat:  de 6948 ori

Picture 283.jpg

Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 26 Iun 2009 09:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Horea, mersi de link. E foarte folositor. O sa il pun si pe topicul de linkuri utile.
horea_florin
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2008

MesajTrimis: 26 Iun 2009 15:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

cu placere forever.Alte linkuri in care observatiile au fost facute cu telescoape de la 110mm la 120 mm pana la 250mm.Siteul cuprinde descrierea si desenarea aproape a tuturor obiectelor messier plus multe alte obiecte ngc cu desene.Multe dintre observatii au fost facute cu refractorul dede 110 mm f7 !
http://images.google.ro/imgres?imgurl=http...G%26um%3D1
Sus
Ionut Dohotariu
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Iun 2009 17:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

folia transparenta pe care se deseneaza cercurile concentrice trebuie sa aiba o anumita rigiditate?? Ce ati folosit??? eu ma gandeam la hartia de calc dar, nu cred!!!
Sus
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 27 Iun 2009 18:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu mi-am imprimat cercurile pe folie pentru transparente de retroproiector. E mai rigida decat hartia de calc si mai transparenta. Trebuie avut grija insa sa se aleaga folia in functie de tipul imprimantei (cea pentru laser nu merge la cele cu jet de cerneala; la folia pentru cele cu jet, trebuie avut grija si la fata cu care se introduce folia in imprimanta).
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - incepatori Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact