Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
023.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239521
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Un vis aproape implinit

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
achy1978
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Dec 2007

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 26 Oct 2009 21:06 Download mesaj
Titlul subiectului: Un vis aproape implinit
Raspunde cu citat (quote)

Dupa aproape un an de zbatere pentru a pune bazele unui mini-observator astronomic, in urma cu 6 luni am prezentat proiectul celor de la Rotary Targu Jiu, care au acceptat finantarea.

Astazi, am facut un prim pas important pentru a implini acest vis, in urma cu 5 ore Consiliul Local Tg Jiu a aprobat ca Observatorul sa fie amplasat in Parcul central (locul propus de noi), intr-un turn de apa dezafectat, chiar daca acesta se afla sub protectia Centrului de Cultură și Artă Constantin Brâncuși, fiind situat pe Axa Brancusi.

http://www.radiotargujiu.ro/3301/stiri-din...u-jiu.html

Instrumentul principal va fi acesta

http://astromagazin.ro/catalog/lx200r-3143...4cf65e5581

Credeti ca este o alegere optima calitate/pret?

Am nevoie de sfaturi profesioniste: Ce sa fac? Ce sa NU fac?

Multumesc si cer senin

Cu stima,
Marian Achim

Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 26 Oct 2009 21:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari , si speram sa vedem sa vizitam cand e gata .
Vezi doar tu sa-ti rezervi un loc prin conducere ca ar fi pacat sa fi uitat sau sa ajungi sa-ti ceara bani la intrare Wink
Poate iesea mai ieftin si mai bun un tub optic RC + o montura ecuatoriala Losmandy.
Azimutalul nu-i prea bun la poze.
Probabil vei fi bombardat de multe oferte de la diversi vanzatori .
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 26 Oct 2009 21:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ceva e ciudat Confused Nu exista in seria LX200-ACF diametrul de 314 mm. Exista 12" = 304,8 mm sau 14" = 355,6 mm. Cel de 12" costa 4499$ (adica vreo 12912 RON) iar cel de 14", 6999$ (adica vreo 20 087 RON).
http://www.meade.com/lx200-acf/index.html
De unde diametrul de 314 mm si mai ales de unde suma de 29.292 RON Shocked ??? Daca e vorba despre cel de 12" e chiar groasa rau de tot Rolling Eyes iar daca e vorba despre cel de 14" vorbim totusi despre o diferenta de vreo 9200 RON. Poate gresesc eu Sad
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 26 Oct 2009 21:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru demersuri si munca de convingere, lobby!

Orice montura ecuatoriala cat de cat solida e mai ok si sunt destule modele de ecuatoriale bune. La care poti pune un telescop bun, 300, 350mm diametrul la banii astia. Nu uita sa lasi bani de maruntisuri (oculare, filtre, camera etc.)
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 26 Oct 2009 23:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

In afara observatiilor pertinente ale lui Doru Dragan, as vrea sa mai fac si eu cateva legate de acest instrument.

Focalizarea se face prin miscarea ansamblului frontal cu ajutorul a trei motoare. Daca unul din ele inregistreaza o defectiune sau o particula de mizerie intra in angrenaj, intreg sistemul se decolimeaza, si e destul de complicat sa il recolimezi, si e si mai complicat sa intervii pentru reparatii. Si cum la noi in tara, praful, si umezeala sunt destul de prezente, un astfel de instrument poate ajunge intr-o pana din care cu multa cheltuiala si timp il poti scoate. Si nu vorbesc de o chestie teoretica, ci de ce s-a intamplat unor posesori de LX din America.

Pe de alta parte, raportul pret/calitate e cam prea mare din punctul meu de vedere. Cu atat mai mult, cu cat, conform celor publicate de Sky & Telescope, formula optica nu e lipsita de aberatii cromatice.

Daca vrei, o sa caut si alte instrumente in aceasta zona de pret, pe care sa ti le recomand, dar ar fi bine sa stiu daca il vei folosii in principal vizual, sau fotografic. Daca il vei folosii pentru publicul larg, sau doar pentru membrii unui club. Si daca e obligatoriu sa fie achizitionat de la un magazin romanesc, sau poti lua si din Europa.

Membru
Membru

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta?

MesajTrimis: 27 Oct 2009 07:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc mult pentru sugestii!

Da, am observat si eu ca pe sit-ul celor de la Meade nu exista aceasta apertura, dar m-am gandit ca este o greseala a celor de la astromagazin. Aceasta era doar o prima idee de instrument si nefiind foarte convins de acesta, am recurs la culegerea de informatii de la dumneavoastra.

Asadar, VREAU ajutorul dumneavostra in alegerea unui instrument, in jurul a 25-30,000 RON (fara accesorii).

A, as vrea si cateva sugestii pentru domul observatorului .....

Multumesc frumos

Cer senin,
Marian

Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 27 Oct 2009 12:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru dom.. aici e o problema si nu e de joaca . trebuie sa reziste la vant, ploi zapada . va costa mult mai mult decat instrumentul.
sunt firme cu experienta ce fac asta http://www.observa-dome.com/

S-au facut si in romania la cateva observatoare din anii 50-60.
Eu am proiectul de la observatorul din Timisoara exista tiparite cartulii la Tipografia Universitatii.
Sunt proiecte solide poate prea solide ce rezista de atunci .
Sus
achy1978
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Oct 2009 13:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca pentru partea superioara a domului (3 m diametru) am prevazut in buget suma de 25.000 RON. Acum cred ca nu sunt suficienti.............. caut solutii ...............
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 27 Oct 2009 14:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitări pentru gândul cel bun care este aproape de materializare.
La Observatorul Astronomic al Academiei din Cluj, dl. Vlad Turcu, care este cercetător, a instalat câteva cupole.
Cea de 3 m diametru, comandată în Statele Unite vine motorizată și costa anul trecut (cu transportul inclus) caa 12 000 $
Încă nu am adresa de mail a firmei, dar am să ți-o trimit cât de curând . Instalarea- montarea-cupolei nu este foarte grea , dar nici nu este o treabă simplă. Părerea mea este că v-a trebui să discuți cu cel care a montat efectiv aceste cupole.
Am să revin cu date suplimentare.

Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Oct 2009 14:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc theogon pentru informatie!
Poti sa-mi spui mai multe despre acea cupola?
Am auzit cateva lucruri despre ea nu foarte bune in ceea ce priveste fiabilitatea..... si ca a suferit mici deformari care afecteaza functionarea acesteia.

Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 27 Oct 2009 20:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am vorbit cu dl. Vlad Turcu și a spus că te ajută cu plăcere. El a instalat 3 cupole la Observator una de 4,5 m și două de 3 m diametru.
Site-ul căutat este www.homedome.com/products.htm
Pentru detalii putem comunica pe PM

Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006

MesajTrimis: 30 Oct 2009 13:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru intentie! Sa speram ca vei avea sustinere si vei reusi sa finalizezi proiectul.
Cel putin mie mi-ar placea sa vad si niste fotografii (daca ai putea face) ale zonei de ansamblu, cit si privelistea oferita din virful turnului de apa.

Uite un link (tot pe forumul asta l-am vazut prima oara), in caz ca nu il stiai, spre niste observatoare construite de amatori:
http://obs.nineplanets.org/obs/obslist.html
Eu, personal, intotdeauna m-as orienta spre varianta cupolei. Am invatat ceva in urma realizarii mele din '98. M-am gindit la un sistem de asezare, mentinere si rulare mai bun- folosind 3 rulmenti / punct de sprijin, dar o metoda de imbinare a tablelor buna si aplicabila (una care sa-mi convina) inca nu am gasit. La cupola mea folosisem silicon (pe latimea de suprapunere a fisiilor din tabla), a rezistat bine, dar vreau fara.
Sus
achy1978
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Oct 2009 23:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Tavi,

De pe turn inca nu pot face poze pentru ca nu am acces acolo. Este ca un horn, gol pe dinauntru, de aceea trebuie facuta consolidare si scara interioara. Trebuie obtinute avizele de la Ministerul Culturii pentru ca fiind situat pe axa Brancusi, are nevoie de asa ceva.

O vedere de ansamblu este aici

http://www.gorj-domino.com/index.php/compo...ntral.html

http://assets.adevarul.ro/assets/articles/...at_web.jpg

Am facut multe poze insa au ramas la cei de la Rotary de cand am facut prezentarea

Sper sa se materializeze cat mai repede

Cer senin,
Marian

Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 31 Oct 2009 09:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si eu am avut niste planuri cu un turn de apa din Timisoara Smile :

DSCN1121.JPG
 Descriere:
Turnul de apa
 Marime fisier:  233 kb
 Vizualizat:  de 6718 ori

DSCN1121.JPG

Sus
marius78
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009

Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii.

MesajTrimis: 31 Oct 2009 10:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din pacate este foarte greu sa faci ceva cand este vb de edificii paraginite si fara uzualitate ,cand vine cineva care vrea sa faca ceva dintr-un turn de apa nefolosit atunci apar problemele ,autorizatii peste autorizatii ,avize aprobari ce sa mai un teanc de hartii .Eu ma gandeam sa cumpar o bucata de pamant pe un varf de deal, o zona extraordinara ,zona pe care nu o foloseste nimeni ,din vb in vb am inteles ca se poate dar cu foarte multii bani ,trebuie drum de acces utilitati duse in vf dealului ce sa mai iti trebuie o armata de oameni ,sprijin nu gasesti la nimeni .Ca sa poti construii primaria trebuie sa il treaca in intravilan daca il trece atunci notarul nu iti face actele ca nu ai drum de acces ,deci trebuie si drum ,drumul pe unde il faci ,trebuie sa cumperi pamanturi cate 3 metri de la fiecare pe o lungime de 1,5 km ,greu ,greu ,greu.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact