| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2302
|
Trimis: 22 Dec 2009 15:23 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Setup astrofoto - sfat incepatori |
|
|
|
Salut, vad ca se discuta mult despre astrofoto dar putina lumea are habar despre ea. Prin urmare m-am decis sa deschit acest topic tocmai ca sa se inteleaga de la inceput unele aspecte, mai ales financiare.
Setup-ul meu pentru astrofoto este compus din:
- montura ecuatoriala motorizata (fara GoTo) = 800 euro SH
- luneta de 80mm = 300 euro
- luneta ghidaj = 50 euro
- camera ghidaj = 100 euro SH
- camera foto achizitie = 400 euro SH
- laptop = 500 euro
- corector de camp = 100 euro SH
- mici alte adaptoare/cabluri/etc = 100 euro
La o adunare sumara o sa iasa in jur de 2300 euro. Daca cineva vrea sa se apuce de astrofotografie ghidata deepsky ar trebui sa ia in considerare un setup care pleaca de la 2000 euro in sus. Asta strict pentru astrofoto cu o luneta medie ca si calitate.
Daca se face astrofoto de camp larg atunci in afara de o montura, luneta de ghidaj, camera ghidaj, aparat foto si obiective bune nu mai este nevoie de nimic. Dar chiar si asa tot in jur de 1500-2000 euro vorbim. Fiindca un obiectiv bun este peste 500 euro.
Asa ca atunci cand vreti un telescop care sa fie bun si pentru vizual si pentru foto si mai ales un setup intreg ganditi-va la mesajul asta.
Chiar recomand si pe ceilalti pasionati de astrofoto, care practica asta, sa spuna cam la ce suma a ajuns setup-ul lor.
Nu spun ca trebuie sa iei toate astea de la inceput, dar cam asta ar fi un mininim acceptabil cu rezultate, nu doar teste/incercari.
Numai bine! |
|
| Sus |
|
 |
cluci Membru

Data inscrierii: 14 Oct 2005 Mesaje: 301
|
Trimis: 22 Dec 2009 17:33 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut Catalin,
Excelenta initiativa ta. Cred ca multi se apuca de foto si vad doar varful aisbergului . In primul rand as avea o completare..ai uitat sa mentionezi fotografia planetara unde lucrurile sunt ceva mai putin pretentioase si implicit costurile ceva mai mici. In cazul respectiv e necesar un telescop cu o calitate optica buna , o montura - de preferat care sa stie tracking desi nu e obligatoriu dar te scuteste de multa bataie de cap si nervi (poate fi chiar si altaz), un webcam sau o camera echivalenta , barlow-uri, adaptoare.
La montura pretentiile nu sunt atat de mari.. expunerile sunt f scurte deci chiar daca trackingul nu e precis nu e nici o problema.. alinierea exacta a frameurilor o rezolva softul dupa aia. In schimb e recomandat un diametru ceva mai maricel la telescop. Exista chiar si curajosi care fac poze planetare bunicele fara motorizare sau chiar cu dobson-uri...
Eu am inceput cu
- telescop SCT 150mm pe montura AltAz motorizata (~1200 E)
- camera neximage (~120 E )
- 2 barlowuri (~50 EUR)
- laptop
Ulterior am mai adaugat/schimbat accesorii dar setup-ul principal e tot cam acolo.
De subliniat inca odata ca fac doar foto planetara si ceva astrometrie pe stele duble cu acest setup. Orice alt tip de astrofoto care implica expuneri lungi e exclus cu un astfel de setup.
Luci |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 22 Dec 2009 17:44 Download mesaj |
|
|
|
Ai dreptate Luci, am uitat complet de foto la planete. Oricum ai completat excelent mesajul/ideea.
Pentru planete este nevoie de: telescop cat mai mare (nu conteaza asa de mult montura cu toate ca una ecuatoriala este cea mai recomandata), o camera web sau pentru planete, barlow/oculare, adaptoare si un calculator.
Numai bine! |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 22 Dec 2009 21:11 Download mesaj |
|
|
|
Interesanta ideea, desi s-ar putea sa ii sperie pe incepatori. Am cateva observatii:
- sa zicem ca ai deja laptop, deci mai scazi ceva
- sa zicem ca deja ai DSLR deci mai scazi ceva
- pentru o luneta de 80 + una de ghidaj rezulta cca 4-5 kg + ceva camere. Un eq5 motorizat nu e suficient? Caz in care e mai ieftin.
Ar fi interesant de mentionat si ce anume echipamente...adica ce luneta, ce montura, ce camera, ca asa cifrele par lipsite de semnificatie.
Ca sa iesi ieftin poti incerca si un foto pe film plus un obiectiv vechi de calitate. In loc de motoare poti face guidingul manual, ma gandesc ca mai scapi de motoare si de laptop plus o groaza de batai de cap..insa te alegi cu dureri de spate.
Parerea mea. |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 22 Dec 2009 21:41 Download mesaj |
|
|
|
Valy tu ai oarecum dreptate in ce zici, dar cu ce rezultate?
Eu am facut o evaluare pentru un setup cu ajutorul caruia sa faci poze bune (cu care sa mergi linistit la concursuri de astrofoto), nu teste si nici sa inveti sa faci poze.
Normal ca se poate merge si mai jos cu bugetul dar cu ce sacrificii? Pozele pe film sunt bune doar la meteori sau sa inveti. Chiar si cel mai slab DSLR este mai bun ca unul pe film. Un eq5 este bun dar pana la ce focala? Si asa mai departe.
Eu nu am auzit pe nimeni ca ar vrea sa inceapa sa faca poze cu un obiectiv foto, sau cel mult un teleobiectiv de 200-300mm. Majoritatea vor de la 1000mm in sus, deci un eq5 trebuie reglat/modificat suplimentar pentru asta, iar de ghidaj manual nu cred ca se pune problema.
Normal ca fiecare tip de astrofoto (wide, normala, tele, etc) implica un setup anume. Eu am facut un calcul pentru astrofoto normala, cu focala pana in 1500mm si cu rezultate bune.
Un setup recomandat de tine merge daca nu tragi cu obiective mai mare de 300-400mm focala si in consecinta nu o sa ai nevoie scule asa de scumpe. Probabil un astfel de setup o sa coste in jur de 800-1000 euro (depinde foarte mult de calitatea obiectivului => calitatea pozelor).
Tipul/numele instrumentelor nu conteaza, ideea este ca orice instrument aflat aproape de pretul dat de mine este unul acceptabil pentru asa ceva.
O sa mai spun inca odata sa nu fiu inteles gresit, eu am facut o evaluare a unui setup cu care sa faci poze adevarate si care sa nu iti dea batai de cap.
Numai bine! |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 22 Dec 2009 23:35 Download mesaj |
|
|
|
| Catalin Paduraru a scris: | Valy tu ai oarecum dreptate in ce zici, dar cu ce rezultate?
.... |
Uite niste rezultate cu un simplu 50mm, s-a mai discutat pe aici: http://sergebrunier.com/gallerie/pleinciel/index-eng.html
Intr-un fel initiativa este buna, cred ca ar trebui completata sau mai bine zis detaliata pentru fiecare tip particulat de astrofoto. Pentru cei care inca nu stiu de unde sa o apuce ar fi un retetar foarte util. |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 22 Dec 2009 23:51 Download mesaj |
|
|
|
Valy vezi ca poza aia a fost facuta cu o camera de 5000 euro Restul: obiectiv, montura, etc chiar sunt un fleac.
Exact ce ziceam, daca cineva vrea sa faca poze cu un simplu aparat poate sa o faca destul de usor. Insa topicul se refera in special celor care isi doresc un telescop si pentru vizual si pentru foto (in special deepsky).
Oricine poate completa topicul este bine venit. Poate asa reusim sa ii facem pe incepatori sa aleaga/inteleaga mai usor ce este cu astrofoto.
Numai bine! |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 23 Dec 2009 13:12 Download mesaj |
|
|
|
Fiindca Valy a venit cu ideea o sa incerc sa fac o descriere a fiecarui tip de astrofoto care se poate practica si cam in ce ordine.
1) Astrofoto de pe trepied
Acest tip de astrofotografie este cel mai usor de facut dar si cel mai ieftin. Pentru asa ceva avem nevoie de urmatoarele:
- un trepied foto, sau orice alt suport care sa permita sustinerea unui aparat foto si orientarea lui in orice directie. Pret: ~ 100 lei.
- un aparat foto care sa permita timpi de expunere mai lungi de 1-2 secunde. Ideal ar fi un aparat care sa aiba posibilitatea de a expune un timp foarte mare (de ordinul minutelor). In mod normal aceste aparate sunt cele pe film SLR sau digitale DSLR-urile. Aceste aparate au o pozitie numita Bulb care expun un cadru atat timp cat este tinut apasat butonul de declansare. Acest tip de aparat este cel mai bun fiindca nu suntem limitati de timpul de expunere maxim al aparatului.
Mai sunt si aparate foto care expun maxim 15-30 secunde. Si acele aparate sunt bune dar nu ideale. Pret: ~200-800 lei.
- un declansator flexibil. Acesta permite declansarea aparatului foto fara a induce vibratii trepiedului atunci cand declansam. Pret: ~50 lei.
- optional un incalzitor al obiectivului. Pret: ~100 lei.
- card, baterii, etc. Pret: ~200 lei.
Procesul de fotografiere: se monteaza aparatul pe trepied, declansatorul flexibil, cardul, bateriile, etc. Se incadreaza unde se doreste (o constelatie, un peisaj, etc), se seteaza timpul de expunere (daca aparatul nu expune mai mult de un anumit timp) sau se trece pe Bulb si se expune cu ajutorul declansatorului flexibil ceea ce dorim si cat vrem. Setarile depind de fiecare poza in parte si ce dorim sa pozam.
Acest tip de fotografie este bun pentru a fotografia: meteori (ca aici http://astrosnake.com/Gallery%20pages/Meteors/Perseids%202008.htm ), peisaje (ca aici http://astrosnake.com/Gallery%20pages/Scenic/Scenic.htm ), conjunctii (ca aici http://astrosnake.com/Gallery%20pages/Conj...ctions.htm ) sau urme de stele (star trails).
In zilele urmatoare o sa completez topicul cu urmatoarele metode de astrofoto. |
|
| Sus |
|
 |
Blakut Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008 Mesaje: 1355
Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era? Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 23 Dec 2009 19:59 Download mesaj |
|
|
|
Un trepied de 100 de lei se face tandari destul de rapid. Am avut unul din asta si m-a lasat relativ repede...
| Citat: |
Procesul de fotografiere: se monteaza aparatul pe trepied, declansatorul flexibil, cardul, bateriile, etc. Se incadreaza unde se doreste (o constelatie, un peisaj, etc), se seteaza timpul de expunere (daca aparatul nu expune mai mult de un anumit timp) sau se trece pe Bulb si se expune cu ajutorul declansatorului flexibil ceea ce dorim si cat vrem. Setarile depind de fiecare poza in parte si ce dorim sa pozam. |
Cu zoom cat mai mic, si timp de expunere care sa nu depaseasca 15 - 20 de secunde. Dupa aia incep sa se vada darele stelelor.
Nu stiu daca un aparat digital de 200-800 de lei accepta declansator sau incalzitor pentru obiectiv... Deja la banii astia mai bine te mai chinui putin si iei un DSLR...Tu ai facut pozele alea cu un 40D totusi.
Eu cu nikonul d80 al meu, cu expuneri de 30 de secunde, pe un cer senin, abia daca imi apar cateva stele. Incep sa ma enervz si nu inteleg ce naiba se intampla. Sunt scoase orice noise reductionuri si orice filtre electronice pe care le are el si tot degeaba.
Adica la iso 800, cu f 3.5 si expunere 20-30 de secunde sa nu se vada nici calea lactee? Care cu ochiul liber se vedea. _________________ Vizitati-mi blogul cu poze! http://blakutps.blogspot.com/
Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste... |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 23 Dec 2009 20:10 Download mesaj |
|
|
|
Blakut uite la ce trepied ma refeream: http://www.f64.ro/giottos-vt806-trepied-foto-husa.html , te asigur ca este foarte bun pentru un DSLR cu un obiectiv nu foarte greu.
Iar un DLSR te asigur ca poti sa iti cumperi de pe la 700-800 lei (Canon 350D SH) sau un aparat pe film Canon de la 300 lei in sus.
Despre Nikon nu stiu ce sa zic. Din cate stiu nu este cel mai bun pentru astro dar la iso 1600 si F/3.5 ar trebui sa iasa cel putin stelele importante.
Uite aici: http://skyphotographers.com/galerii/scenice/scenice44.htm un exemplu de poza cum ai incercat sa faci tu.
Numai bine! |
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008 Mesaje: 544
|
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

|
Trimis: 23 Dec 2009 20:58 Download mesaj |
|
|
|
Dan: te rog sa intelegi rolul acestui topic. Inteleg ce vrei sa spui dar nu cred ca are rost sa discutam aici despre ideea ta. Cel mai bine deschizi un topic nou in sectiunea Astrofoto numita Desen astronomic, si acolo poti sa iti dezvolti ideea.
Cristian: conteaza enorm cerul sa fie negru pentru un timp asa de scurt. Iar poza aia este destul de prelucrata, asa ca daca nu ti-ai prelucrat poza din cauza asta poate nu seamana.
Numai bine! |
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 23 Dec 2009 21:40 Download mesaj |
|
|
|
OK. Nu am vrut sa supar pe nimeni. Am dat doar o varianta si atat. Oricum nu doream sa mai dezvolt pe aceasta idee. Daca voi mai avea interventii pe topic o sa discut numai despre astrofotografie. _________________ CER SENIN ! |
|
| Sus |
|
 |
|