| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Ildi Membru

Data inscrierii: 23 Iun 2010 Mesaje: 43
|
Trimis: 22 Iul 2010 14:58 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Pentru inceput.. |
|
|
|
Buna!
Mi-as dori sa imi cumper un telescop. Am stat cateva zile uitandu-ma pe siteuri si citind tot feluri de sfaturi.Mi-as dori ceva simplu cu ce as putea sa invat dupa care mi-as cumpara ceva mai performant. Mi se pare normal sa nu ma complic la inceput si sa platesc multi bani pe ceva ce nu pot folosi .
Asa ca am inceput sa caut am citit si pe forum ce sfaturi au primit incepatorii. M-ar interesa si ceva second hand dar am gasit ceva pe net ce m-ar interesa, as vrea sa aud niste opinii in legatura cu acest telescop. Stiu ca nu este mare lucru dar din cate am citi pt invatat e bun, ce anume as putea sa observ cu un astfel de telescop?
http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=55
Atlas stelar am scos de pe internet chiar mai multe pe care urmez sa le scot la imprimanta si pe stellarium am facut primele pasi urmeaza doar sa invat si pe ceva real. |
|
| Sus |
|
 |
Ildi Membru

|
Trimis: 22 Iul 2010 15:43 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Am uitat sa mentionez : o sa folosesc telescopul in afara orasului la munte, ar fi avantajos sa fie cat se poate de usor transportabil avand in vedere ca nu-l pot lasa acolo. |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1231
|
Trimis: 22 Iul 2010 16:03 Download mesaj |
|
|
|
Incearca varianta 130 f/5. E tubul mai scurt si are si oglinda paraboloidala.
Cel ales de tine are oglinda sferica din cate stiu. |
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Iul 2010 16:32 Download mesaj |
|
|
|
Varianta f/5 este si mai usor de transportat, montura mai stabila si luminozitate mai mare. Este si putin mai scump. Pentru inceput merge varianta fara GoTo. _________________ CER SENIN ! |
|
| Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 22 Iul 2010 16:35 Download mesaj |
|
|
|
SW 130/F5 este un instrument care mi-a lăsat o impresie deosebită: ușor, relativ performant pentru deschiderea lui, optică bună, ieftin.
În Tg. Mureș există un nucleu valoros de astronomi amatori, încearcă să iei legătura cu ei și sunt sigur că te vor ajuta. _________________ mihai |
|
| Sus |
|
 |
Ildi Membru

|
Trimis: 22 Iul 2010 16:40 Download mesaj |
|
|
|
Mersi pt sfat.. o sa incerc sa i-au legatura cu ei  |
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Ildi Membru

|
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 22 Iul 2010 17:45 Download mesaj |
|
|
|
| Dan Vasiliu a scris: | | Varianta f/5 este si mai usor de transportat, montura mai stabila si luminozitate mai mare. |
Ceea ce zici este valabil doar la astrofoto in planul focal principal.
La observatii vizuale luminozitatea este influentata de diametrul oglinzii si, in cazul obiectelor nepunctiforme, de marirea folosita. |
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 22 Iul 2010 17:56 Download mesaj |
|
|
|
Cine stie la ce va folosi telescopul in viitor? Poate isi cumpara o montura mai performanta, o camera etc. si ... atunci o sa ajute. Investitia trebuie gandita si pentru o dezvoltare ulterioara, mai ales cand bugetul este restrans.  _________________ CER SENIN ! |
|
| Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 22 Iul 2010 18:37 Download mesaj |
|
|
|
Eu am comparat imaginile date de un refractor Celestron Ultima 100 (deci de 10 cm diametru F = 550 mm) proprietatea mea, cu imaginile date SW 130/F5 al unui unui prieten. Cu regret trebuie s-o spun că imaginile date de reflector erau mai bune, deși ca preț eu am dat cam de trei ori mai mult pe instrumentul meu (condiții de observare identice, același grosisment etc).
Cât privește refractorul scurt de 80 de la SW, poate în cel mai bun caz să egaleze Celestron Ultima de 100. Părerea mea
Așa că vorba englezului ''think about'', sau a maghiarului ''meg gondolkozal, vagy meg erdeklogy'' care e cam tot același lucru. _________________ mihai |
|
| Sus |
|
 |
Ildi Membru

|
Trimis: 08 Oct 2010 07:52 Download mesaj |
|
|
|
Cu toate ca o trecut ceva timp de ultimul post in acest topic acum am ajuns doar sa cumpar instrument . Am reusit sa fac rost de un Binoclu 15x70.
Vara tot ma gandeam ce sa fac dar banii nu imi ajungeau nici cum asa ca m-am apucat de lucru.. inca vreo doua luni si cred ca o sa pot sa imi iau si un telescop bunicel.
Cu radarea nu am probleme de atunci cand era vreme mai frumoasa am reusit sa nimeresc constelatiile, stelele mai stralucitoare. Cred ca cea mai frumoasa observatie cu ochiul liber pana acum o fost Pleiadele, cu cerul senin s-o vazut foarte frumos chiar din curte.
O sa mai revin cu intrebari fata de binoclu daca o sa am dificultati
Ildi |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 08 Oct 2010 12:25 Download mesaj |
|
|
|
Sfatul meu este sa strangi bani si sa iti iei un reflector dobsonian de minim 150 mm diametru, co oglinda parabolica. O sa merite fiecare ban si daca iti iei unul chiar de 150 mm, nu mai mare, o sa fie si usor de transportat de colo, colo (incape in orice portbagaj).
Pentru excursii montane cu piciorul si rucsacul in spate un binoclu este instrumentul ideal. Un telescop, chiar daca ar fi relativ usor, nu-l vei duce cu tine pentru ca ai de transportat oricum echipamentul de camping si nu e bine sa renunti la nimic din ce trebuie sa cuprinda obligatoriu acest echipament.
Sau, ma rog, poti sa duci cu tine in camping si un telescop daca ai la indemana un sherpas puternic  _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein)
Ultima modificare efectuata de catre Laurentiu la 08 Oct 2010 12:47, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5243
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 08 Oct 2010 12:32 Download mesaj |
|
|
|
| Daca ai binoclu e bine sa faci rost si de o harta a cerului sau atlas pentru a invata sa te orientezi. |
|
| Sus |
|
 |
somy Membru

Data inscrierii: 19 Sep 2010 Mesaje: 678
Motto: eppur si muove Localitate: braila
|
Trimis: 08 Oct 2010 13:46 Download mesaj |
|
|
|
| Cum am procedat eu pentu inceput; se intra pe saitul = Harta cerului= apare "harta cerului"astronomic" (www astronomic. ro) este harta la ora cand deschizi calculatorul indiferen zi noapte , am copiato in calc. am dat print, iesind foarte frumos colorata.Sigur nu ramane decat sa urmaresti orele din noapte,care iti convin sa poti copia harta. Bafta |
|
| Sus |
|
 |
|