Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234800 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2851 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Sebi_Marius Membru

Data inscrierii: 21 Apr 2009 Mesaje: 35
|
Trimis: 11 Oct 2010 10:16 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cam de la ce factor de marire poti spune ca vezi ceva? |
|
|
|
Salut,
Nu prea am avut ce sa vad cu noul meu binoclu deoarece a fost mai tot timpul innorat in ultima saptamana insa ieri seara am prins doua minute de cer liber. Am privit cel mai stralucitor corp, cred ca Venus, si Nikonul 7X50 nu mi-a dezvaluit prea multe. Nu m-am asteptat, ce-i drept, sa vad cine stie ce insa mi-am pus apoi intrebarea: cam cat ar trebui sa fie factorul de marire a.i. sa poti vedea ceva interesant daca incerci sa privesti planetele mai apropiate din sistemul nostru solar? La aceasta intrebare v-as ruga sa-mi raspundeti. Si ar mai fi ceva: la cei 2000Ron se merita un Nikon 12X56 Monarch? Ma tenteaza foarte foarte tare! Voi v-ati cumpara altceva?
Va multumesc anticipat! |
|
Sus |
|
 |
Cristi M. Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2007 Mesaje: 273
|
Trimis: 11 Oct 2010 10:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Daca tot esti pasionat de planete, cu acesti bani ai putea cumpara un telescop bunicel prin care vei vedea foarte multe. Cu binoclu uzual nu vei putea vedea niciodata detalii la planete. Un binoclu este util pentru a te putea orienta si invata mai usor cerul sau pur si simplu pentru placerea de a "te plimba" cu el printre stele |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 11 Oct 2010 10:44 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Cu un binoclu de genul de care tu vorbesti nu poti vedea prea multe detalii la capitolul observatii planetare (cel mai interesant lucru ar fi satelitii lui Jupiter dar doar sub forma unor "stelute").
cei 2000 de lei i-ai putea cheltui mult mai avantajos pe un telescop bun. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Sebi_Marius Membru

|
Trimis: 11 Oct 2010 10:51 Download mesaj |
|
|
|
Cristi, prima mea experienta cu un telescop a fost extrem de dezamagitoare. In plus, asa cum am mai spus, consider ca e mai usor sa privesti cu ambii ochi decat cu unul. Cineva a scris ca a vazut detalii uluitoare privind la M31 cu un Skymaster 15X70. Apoi, altcineva a scris ca a vazut Saturn sau Jupiter, nu-mi mai aduc aminte prea bine, si ceva sateliti cu un 10X50... Deci ceva ceva trebuie sa vezi. Ok, M31 nu e Venus... Nu as vrea sa-mi iau cine stie ce telescop si apoi sa ma duc cu el prin munti ca sa vad nimic. Prefer sa dau mai multi bani pe un binoclu bun. Trebuie sa existe ceva... |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9719
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 11 Oct 2010 10:57 Download mesaj |
|
|
|
cu 2000 lei ai putea lua două telescoape mai mici, le pui în paralel și ai un binoclu gigant cu care vezi mult mai multe decât cu acel Nikon.
sau reia experiența cu telescoapele altora, bine reglate și poți să-ți schimbi părerea. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Sebi_Marius Membru

|
Trimis: 11 Oct 2010 11:04 Download mesaj |
|
|
|
Erwin, voi nu sunteti incepatori ca mine si aveti mult mai multe cunostinte tehnice. Eu nici macar nu prea am timp sa citesc, asa ca a pune doua telescoape in paralel probabil ca necesita mai mult decat a fi pasionat de privit. Nu stiu ce sa zic, parca nu ma prea tenteaza un telescop. As vrea sa o iau cu inceputul, sa nu ma arunc la cine stie ce aparat performant si sa-mi para rau... |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 11 Oct 2010 11:05 Download mesaj |
|
|
|
Sebi_Marius a scris: | Cristi, prima mea experienta cu un telescop a fost extrem de dezamagitoare. In plus, asa cum am mai spus, consider ca e mai usor sa privesti cu ambii ochi decat cu unul. Cineva a scris ca a vazut detalii uluitoare privind la M31 cu un Skymaster 15X70. Apoi, altcineva a scris ca a vazut Saturn sau Jupiter, nu-mi mai aduc aminte prea bine, si ceva sateliti cu un 10X50... Deci ceva ceva trebuie sa vezi. Ok, M31 nu e Venus... Nu as vrea sa-mi iau cine stie ce telescop si apoi sa ma duc cu el prin munti ca sa vad nimic. Prefer sa dau mai multi bani pe un binoclu bun. Trebuie sa existe ceva... |
Ar fi mare pacat daca te-ai rezuma doar la o prima experienta. Insa e de inteles daca ai folosit un telescop / luneta de proasta calitate, cu oculare si mai proaste, cum sunt cele care mai apar din cand in cand prin supermarket-uri, si, in plus, poate ai incercat sa privesti la 800x. Dezamagirea e garantata. _________________ Laurentiu
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein)
Ultima modificare efectuata de catre Laurentiu la 11 Oct 2010 11:27, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Sebi_Marius Membru

|
Trimis: 11 Oct 2010 11:12 Download mesaj |
|
|
|
Pai, Laurentiu, ai dreptate. Telescopul pe care-l am este un cadou si nu am pretentia ca cei care mi l-au oferit ar fi trebuit sa-mi caute ceva foarte performant. Colegii au pus fiecare cat a avut si asta a iesit. Remarcabil e gestul lor! Dar experienta a ramas si acum mi-e greu sa trec peste ea. Ar putea cineva sa-mi garanteze ca daca aloc buget pt http://www.skywatcher.ro/SK/Dob12.htm o sa fie mai bine? |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 11 Oct 2010 11:21 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca nu poate nimeni sa iti "garanteze" ceva. Insa un telescop cum e cel din adresa indicata de tine este mai mult ca sigur mult mai bun decat ceea ce ai tu acum (poti da unele detalii ?).
Pe de alta parte, in joc mai este si un factor subiectiv, greu de ignorat: depinde si ce anume te astepti sa vezi si daca asteptarile tale sunt sau nu satisfacute.
In al doilea rand, e bine sa te documentezi temeinic. Sunt carti care se pot citi, sunt alti astronomi amatori, mai experimentati, cu care te poti intalni pentru schimb de informatii si observatii in comun. Acest ultim lucru este de maxima importanta, in opinia mea. _________________ Laurentiu
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Sebi_Marius Membru

|
Trimis: 11 Oct 2010 11:28 Download mesaj |
|
|
|
Ma rog, nu era vorba ca as astepta sa-mi garanteze cineva ceva. Era doar o forma de exprimare. Fiecare om are, asa cum spui, propriile asteptari si nu poate nimeni sa decida pt tine. Poti sa-mi spui daca Nikon-ul 12X56 ti se pare atractiv?Sau mai degraba ai da un pic mai putini bani pe un skywatcher 25X100? Totusi binocluri astro se fabrica si nu cred ca degeaba. Altfel si-ar cumpara toata lumea telescoape si cu asta basta... |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 11 Oct 2010 11:30 Download mesaj |
|
|
|
cred că ai căzut în capcana în care cad mulți tineri începători care se așteaptă să vadă vizual ceea ce se publică pe net sau prin reviste ce se realizează prin suprapunerea a mii de poze luate cu instrumente scumpe și cu tehnici sofisticate...  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
|
Sus |
|
 |
Sebi_Marius Membru

|
Trimis: 11 Oct 2010 11:35 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | cred că ai căzut în capcana în care cad mulți tineri începători care se așteaptă să vadă vizual ceea ce se publică pe net sau prin reviste ce se realizează prin suprapunerea a mii de poze luate cu instrumente scumpe și cu tehnici sofisticate...  |
Am un subiect(Baader bino - parerea voastra, va rog) deschis la care am primit un raspuns interesant. Dupa ce am pus poza din link http://www.astropix.com/HTML/SHOWCASE/M31.HTM, Forever_Man mi-a raspuns asa: "Sebi, ai vazut vreodata M31 prin binoclu de pe un cer negru ? Pentru mine arata mult mai impresionant decat in poza aia. (eu am privit-o prin 15x70)". Cum comentezi, Erwin? |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 11 Oct 2010 11:38 Download mesaj |
|
|
|
Sfatul meu: pastreaza binoclul pe care il ai deja dar mai ia-ti si un telescop bun. Un reflector newtonian/dobsonian de 150-200 mm diametru este cumpromisul ideal, dupa mine, intre portabilitate si calitatea imaginii. Un set de oculare de calitate, care sa iti ofere o plaja rezonabila de grosismente (sa zicem intre 50 x si 200x), o lentila barlow si un atlas astronomic trebuie sa faca parte si ele din "arsenal". _________________ Laurentiu
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 11 Oct 2010 11:39 Download mesaj |
|
|
|
Cred că M31 este o excepție și ai într-adevăr nevoie de un cer foarte negru și un binoclu bun, dar pe cer sunt sute și mii de alte obiecte interesante, ce se văd mai bine cu un telescop decât cu un binoclu. Eu folosesc un binoclu mic (8x30) spre a mă orienta pe cer, dar am văzut cu el și obiecte interesante cum ar fi planeta Uranus sau Neptun. Ce telescop ai de fapt? Poate se poate îmbunătăți sau regla corespunzător? Binoclul pe care îl ai este foarte bun, ai un trepied la el sau îl ții în mână?
p.s. Subscriu la ce-a spus Laurențiu mai sus. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 11 Oct 2010 11:43 Download mesaj |
|
|
|
Sebi_Marius a scris: | Erwin a scris: | cred că ai căzut în capcana în care cad mulți tineri începători care se așteaptă să vadă vizual ceea ce se publică pe net sau prin reviste ce se realizează prin suprapunerea a mii de poze luate cu instrumente scumpe și cu tehnici sofisticate...  |
Am un subiect(Baader bino - parerea voastra, va rog) deschis la care am primit un raspuns interesant. Dupa ce am pus poza din link http://www.astropix.com/HTML/SHOWCASE/M31.HTM, Forever_Man mi-a raspuns asa: "Sebi, ai vazut vreodata M31 prin binoclu de pe un cer negru ? Pentru mine arata mult mai impresionant decat in poza aia. (eu am privit-o prin 15x70)". Cum comentezi, Erwin? |
Imi permit sa fac eu un comentariu: cred ca colegul nostru Forever_Man exagereaza (putin cam mult) in acest caz. Insa e de inteles, el este exclusiv un observator vizual (unul execeptional) si atunci poate ca imaginile fotografice nu il fascineaza prea tare (sunt destui din clasa asta pe aici, pe forum ) .
Edit: uite, am gasit un lucru pe care ti-l pot garanta: niciodata nu vei putea vedea cu ochiul, prin orice telescop, imagini ale obiectelor "Deep Sky" atat de detaliate precum in fotografii. _________________ Laurentiu
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|