Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Helix_5h35m_ASI294_cr.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235811
Numar de utilizatori inregistrati: 2867
Cel mai nou utilizator inregistrat: raul
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Oculare Konig

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 23 Oct 2010 18:32 Download mesaj
Titlul subiectului: Oculare Konig
Raspunde cu citat (quote)

Am si eu o intrebare.A facut careva observatii printr-un Konig? Desi nu e un ocular extrem , in sensul celor enumerate de Zoth, eu il consider cumva aparte, ca fiind un ocular fara lentila de camp. Meniscul corector de dupa lentila de ochi e mult prea apropiat de aceasta si mai are si o focala prea lunga , pentru a se comporta ca o lentila de camp. Cele mai luminoase si mai clare imagini le-am obtinut cu un astfel de ocular, distorsiunea fiind practic insezizabila. Cum ati cataloga voi astronomii veterani acest design? L-ati folosit pe reflectoarele voastre?

Ocularul Konig impreuna cu variantele sale ocupa un loc aparte in panoplia ocularelor.
Acest subiect merita o abordare mai ampla si din acest motiv mi-am permis sa despart discutia in acest punct.
Va multumesc pentru intelegere si va doresc dezbateri fructuoase in continuare.
mod z.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Oct 2010 17:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nici o problema "mod z" Smile Cer scuze daca am deranjat topicul despre oc. extreme. Am sa astept cumintel interventiile meseriasilor asupra ocularelor tip Konig Very Happy
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 24 Oct 2010 18:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Catalin, nu ai deranjat nimic, masura este luata pentru a pastra ordinea in discutii pe un subiect dat ... si de ce nu, asa cum am spus mai sus ocularele Konig merita o analiza mai aprofundata.
Mult spor!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 24 Oct 2010 23:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ocularul prezentat de Dodoc avand un dublet lentila de camp ,cu flintul spre obiectiv si avand lentila de ochi o lentila biconvexa de aberatie minima de sfericitate R1=6R2 ,in modul,si ultima cu fata de raza de curbura mai mare spre ochi,este tot un ocular Konig?
Konig a fost sef de divizie proiectare optica la Zeiss,cred ca a patentat multe tipuri de oculare.
Panoplia mea de oculare s-a coxat.
Descrie te rog ce intelegi prin ocular Konig,ca numai University Optics producea cateva tipuri:Konig 1/2/3/...
Mircea

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 25 Oct 2010 00:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aici este panoplia, împreunã cu sorturile de sticlã:
http://www.quadibloc.com/science/opt04.htm

Dupã cum se vede, ocularul zis Koenig este format dintr-un dublet încadrat de douã lentile plan-convexe, din sticle diferite:

Citat:
The König eyepiece shown here (many other eyepiece designs are also due to Albert König) is based on the Orthoscopic design, but splits up the three-element field lens with one extra air gap, so that it consists of a single eye lens, a two-element lens in the middle, and a single field lens. This creates an additional degree of freedom for correcting abberrations, allowing the design to be modified to provide a wider field.

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Oct 2010 09:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru Mircea si pentru ceilalti mai pun odata adresa catre panoplia ocularelor alcatuita de Chris Lord in ianuarie 1996:

http://www.brayebrookobservatory.org/BrayO...eediag.jpg

Am verificat acum adresa si functioneaza.
Pentru orice eventualitate va puteti descarca si salva in PC fisierul in format PDF.
Eu am facut si un print pe format A3 care imi este mereu la indemana.

Konig, asa cum zice si Mircea, a patentat de-a lungul vremii multe tipuri de oculare.
Pentru ca am fost ordonati in discutii pe aceasta sectiune, putem gasi aceste patente aici (pagina 1):

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0

Catalin, nu ar strica o descriere mai amanuntita a ocularului Konig pe care il ai in dotare.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Oct 2010 10:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ceea ce am construit eu e cel cu nr. 3 despre care facea referire si d. Pteancu. Lentila de ochi e o biconvexa asimetrica (nu stiu daca e "lentila de cea mai buna forma" ), montata cu partea mai curbata in interior. Meniscul are ambele curburi ceva mai pronuntate . Nu-i cunosc provenienta, poate e de la un erfle mai vechi. Focala ansamblului e in jur de 32 mm.

1025100835_2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  214.41 kb
 Vizualizat:  de 10429 ori

1025100835_2.jpg

1025100835_1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  193.55 kb

1025100835_1.jpg

1025100835_0.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  211.88 kb

1025100835_0.jpg

Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 25 Oct 2010 11:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ocularul e un Konig I veritabil Very Happy
Acum m-am prins la ce zici tu menisc, este de fapt un dublet acromat lipit cu rol preponderent in corectia aberatiilor.
Aportul lui la focala finala a ocularului e mai mica.
De obicei lentila de ochi e o plan-convexa montata cu fata plana spre ochi dar in functie de sortul sticlei folosite poate "cere" o convexitate mica si pe aceasta fata.
Se pare ca ai nimerit o combinatie buna, sa-l folosesti la cat mai multe observatii Very Happy
Am adaptat si eu pentru uzul astronomic doua oculare cu un design usor mai apropiat de Konig II, lentila de ochi plan-convexa, dublet corector concav-convex (exact ca in cazul tau) iar intre ele in loc de inca o lentila biconvexa, un dublet acromat biconvex.
Ocularele au un camp undeva spre 60 grade si se pot vedea aici:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 25 Oct 2010 23:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

zoth si Erwin
multumesc pentru linkuri, ceva nu-i in regula la PC-ul meu,tot nu reusesc sa deschid nici panoplia de oculare a lui Chris Lord si nici linkul spre situl lui Peter Smith din articolul indicat de Erwin ,sit spre care caut cam de multisor o cale.

Catalin
Felicitari,ai fondat aici Fratia Konigului.E tarziu si nu pot merge in mansarda sa scotocesc in cuferele mele de pirat batran dupa ocularul meu Konig.Ramane pe maine,ca aspect seamana tare cu al tau.

Am si o intrebare:Konig1 se aseamana cu RKE?Doi amatori aradeni,Attila si Cristi folosesc niste oculare demontate din binocluri si care seamana cu K1 dar ei sustin ca au RKE-uri.
Mircea

Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Oct 2010 10:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu cred ca un producator ar pune Konig-uri la un binoclu. imi imaginez ce caraghios ar fi sa utilizezi asa ceva. Din cauza eye-reliefului. In schimb , exista un ocular de binoclu care seamana cu Konig pe din afara, nu? Este erfle cu lentila din mijloc biconvexa simetrica. Asa ceva echipa binoclul sovietic 8x30 care era de vanzare si pe la noi inainte de '90 . (1600 lei Laughing ) Probabil Konig II ar fi mai potrivit pt binocluri, Konig I in nici un caz. Nu stiu ce inseamna RKE Embarassed
Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 26 Oct 2010 19:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

catalin dumitru a scris:
Nu stiu ce inseamna RKE Embarassed

Rank Kellner Eyepiece sau Reversed Kellner Eyepiece. Lentila de ochi este simpla, iar ca lentila de camp este un dublet acromat, adica invers decat la Kellner.

http://en.wikipedia.org/wiki/Eyepiece#RKE

Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

MesajTrimis: 27 Oct 2010 11:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inca un "Konig" Smile home made , de data asta cu lentila de ochi un dublet frontal de la obiectivul zoom al unei camere Panasonic veche. Corectorul e de la o luneta de ochire abrutizata de fostul proprietar. Carcasa ocularului e de la un 'Supercin' 11.2\50. Imagini f clare si un usor cromatism lateral. Poate ar merge o diafragma de camp mai mica. Curand voi incerca o varianta cu o lentila de camp de 60 mm diametru. Cea de ochi de 33mm diam. Distanta dintre ele va fi foarte mica. Marius P. , mersi pt explicatie !

1027105756_0.jpg
 Descriere:
Lentila de ochi de 40mm diam si corectoarea de 32 mm diam.
 Marime fisier:  207.36 kb
 Vizualizat:  de 10269 ori

1027105756_0.jpg

1027105756_1.jpg
 Descriere:
Carcasa obiectivului de proiectie supercin
 Marime fisier:  199.5 kb

1027105756_1.jpg

1027105756_2.jpg
 Descriere:
dublet nelipit de 60mm diam.(frontala de la un Vivitar cu zoom)
 Marime fisier:  200.99 kb

1027105756_2.jpg

Sus
renegatul
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Noi 2008

MesajTrimis: 11 Ian 2012 03:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca nu ma insel TAL distribuie Newtonele lui cu un ocular de 25 mm tip König ,l-am vazut des la TS in München pentru vreo 30-40€ in versiumea 1,25 zoll e masiv ca tot rusul si nu are inel de guma la partea ochiului.

CS
Flo
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Ian 2012 21:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inelul de guma la un Konig poate fi mai util atunci cand apesi pe tragaci. Unele lunete de ochire au chiar un burduf de guma , foarte folositor de altfel.

Cred ca la un Ocular Konig cel mai bine s-ar potrivi (pentru observatii , nu pentru vanatoare ) un parasolar conic cu fereastra mai mica spre ochi , destul de lung si preferabil de lungime usor variabila.

Din cauza eye-relief-ului maricel , lumina ce poate veni din spate deranjeaza destul de mult. Daca lentila de ochi e plan-convexa , s-a zis cu observatiile prin Konig de pe terasa blocului.

catalin.
Sus
tavi 84
Membru
Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013

MesajTrimis: 15 Feb 2014 12:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am demontat binoclul Bresser 8X60 pentru reutilizarea materialelor,si am constatat ca din intamplare,lentilele de camp ale ocularelor Kellner,aproape plan-convexe(o curbura mult mai redusa decat cealalta),au acelasi diametru cu dubletele de camp,concav-convexe,din cadrul ocularelor de la binoclul Auriol 10X50.Acestea,aveau in interior,dupa aceste dublete corectoare cu flintul asezat spre inainte,doua lentile din acrilat cu un profil asemanator(ar parea al celui de lentila cu aberatie sferica minima),plasate cu partea mai curbata spre acest dublet,separate de doua inele distantoare de plastic.Ocularele respective aveau un camp aparent mai larg,o distanta oculara mai mare(eye-relief),si parca o mai buna corectie a campului marginal.Ar fi mai avantajoase ca oculare pentru un cautator realizat cu obiectivul de 60 mm recuperat de la binoclu,sau chiar si ca un ocular suplimentar pentru telescop,in loc de a folosi ocularul Kellner recuperat asa cum e el(camp aparent un pic mai mic de 50 grade).Ma gandesc ca as putea reface un asemenea ocular,insa cu aceste lentile de sticla,in locul celor de plastic,in corpul de la ocularul Kellner al Bresserului.Daca distanta focala ar iesi la masuratori ca fiind aproximativ egala cu cea a oculalelor in formula initiala,e posibil ca nivelul corectiilor optice sa se mentina chiar daca in loc de acrilat e acum sticla(probabil de tip BK7)?
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact